Skummt nytt toppinnehav i AMF Räntefond Mix?

Det näst största innehavet i AMF Räntefond Mix är Tourmaline Oil Corp BTC Future på 3,93%.

Trodde de bara investerade i statspapper. I fondfaktabladet så består även jämförelseindexet enbart av statspapper. Verkar vara runt 54% statspapper i fonden i den senaste halvårsberättelsen. Där finns inte denna ränta heller så det verkar vara ett nytt innehav. Tror jag tar lite högre risk och byter till en grön obligationsfond. Inte för att jag tror att det kommer ge bra avkastning, bara för att alternativet är sparkonto vilket finansierar dåliga lån även om man är skyddad själv med insättningsgaranti. Samt att en grön obligation verkar kunna göra nytta.

Precis som Amf lång så innehåller den en del företagsobligation för att öka risken/avkastningen

 

Tourmaline is Canada’s largest natural gas producer focused on long-term growth through an aggressive exploration, development, production and acquisition program in the Western Canadian Sedimentary Basin.

Tror det är bra att ha denna innehav för att öka avkastningen om det är nästan ingen risk för konkurs.

Det är två personer som äger aktier i detta bolag på avanza. Den senaste månaden har aktien ökat med 35,26%. Det är ett kanadensiskt bolag. Det står i fondfaktabladet att tillgångarna ska vara denominerade i amerikanska dollar, brittiska pund, svenska kronor och euro. Är inte kanadensiska bolag denominerade i kanadensiska dollar?

Nu spekulerar jag bara men kan inte ökningen bero på stock buybacks genom att utfärda obligationer? Jämför med Lundin Energy som minskat lite senaste månaden.

Sen producerar bolaget olja också. Naturgas har jag inget problem med. Så man lånar indirekt eller direkt kapital till bolaget genom att fondförvaltaren köper obligationerna direkt från eller på en marknaden.

Poängen med obligationer är inte att ge avkastning i alla fall, så tänker att man kan göra någon nytta med pengarna istället.

Jag menade att det inte är något problem att AMF räntefond mix har en del företags obligationer för att öka avkastningen. Jag tror nästan alla räntefonder som vill ha lite avkastningen med denna låga räntor gör så.

Frågan är väl inte bara vad räntefonderna vill ha. Frågan är väl också om en investerare som tror sig köpa internationella stadsobligationer vill investera i företag som sysslar med olja och naturgas :slight_smile:

Är det en green bond? Någon som vet?

Den är även i Öhman Räntefond Kompass Hållbar. På 4,04%. Vilket är en del av LYSAs hållbara portfölj.

Hela namnet är Tourmaline Oil Corp BTC Future Sept 20.