Snabba slutsatser i media om börsrörelsers orsaker

…Nedstängningen märktes även av på New York-börsen där Facebook under måndagen backade 4,9 procent.

Före handeln öppnade:

Jag säger inte att det var just den där nyheten som ledde till fallet, men fallet kom före downtimen.
Tycker det är ganska vanligt att media skriver “<händelse> hände och därför gick aktien <rörelse>”. Men det är svårt att leda i bevis att en specifik händelse var orsaken till en marknadsrörelse. Även om fallet hade kommit efter nyheten kan man inte säkert konstatera att fallet inte hade kommit ändå.

image

5 gillningar

De som handlade på börsen kanske hade en tidsmaskin och visste att de skulle ligga nere om några timmar?

Nemen seriöst så tror det handlar om ett par olika saker.

Medias jobb är att sälja reklam/lyssnare/läsare. Produkten är läsaren eller så är man ute efter att få fler läsare.

Människor som djurart tycker det är jobbigt att tänka. Hjärnan konsumerar enorma mängder resurser.

Så det som säljer är enkla svar och så få konflikter som möjligt med våra egna enkla uppfattningar.

Helt enkelt kan något ha orsakssamband så presenteras det tillsammans och läsaren drar direkt kausalt förhållande mellan. Snabbt, enkelt och förklaringen är klar. Ingen mer tankekraft krävs. Då säljer det. Sen att informationen var inkomplett och orsakssambandet inte kan finnas det orkar ingen kolla. Journalisten har inte tid, läsaren vill inte kolla. Det är både jobbigt och kan leda till intern konflikt då man plötsligt inte vet längre.

3 gillningar

Ja i det här fallet var det nog bara tal om lite för snabb journalistik men det är ju inte alltid lätt att tolka börsen heller.

Lars Wilderäng brukar ju konsekvent i sin börsbevaknig avsluta artiklarna med “Eller vad nu berättelsen är för dagen…”. Det ligger något i det. Oavsett om det bara var “vinsthemtagningar” som annars är anses vara en bra förklaring.

Människor är besatta av bra historier bakom allt som händer :slight_smile:

1 gillning

Kort: Allt media skriver är i regel nonsens och saknar helt värde när det kommer till beslutsprocess kring köp och sälj. Det är rentav att betrakta som att ha negativt inflytande på processen.

Twitter gick ner mer än Facebook igår, trots detta låg inte Twitter nere. Syntax error?
Det som snarare påverkade var att tech under aktuell dag gick knackigt överlag. Precis som du ser själv i prisdatan började FB INC gå ned långt innan FB-nätverket gick ned.

Oavsett – detta ser man live i prisdatan och inte på något vis i mediernas bortförklaringar av händelseflöden som är helt och fullständigt irrelevant.

De nyheter som däremot påverkar flödena tydligt är makroekonomisk data. Det senaste decenniet har det dock blivit mer trollande (kort) varpå positiva siffror för t ex jobben kan leda till snabba fall och negativa siffror till snabba uppgångar (men detta är en annan diskussion). Påverkan, dvs högre volatilitet, är väldigt tydligt dock.

Makroekonomisk data ser man på t ex Economic Calendar - Investing.com

3 gillningar

Jo visst, men en viss lägstanivå brukar ju etablerad media ändå försöka hålla, och de har ju pressetiken osv.

Jag har också börjat störa mig mer och mer på detta fenomen att med en mening förklara varför börsen gick upp eller ner. Ärligt talat blir det ju någon sorts kvacksalveri, i stil med att skriva att den ökade 5G-användningen märks av i smittspridningen av corona, vilket aldrig hade accepterats. Handlar ju inte om liv eller död, men bidrar till myter om att börsrörelser är enkla att förstå sig på.

I detta fall är det dessutom public service som skriver detta nonsens. Och under artikeln framgår det att “SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant.” Tydligen hanteras text som enbart publiceras online inte av Granskningsnämnden, men SVT förväntas följa samma principer också online. De har ju faktiskt också en länk till en mejladress om man “hittat språk- eller faktafel i texten” om någon orkar mejla, men jag tänker att detta är ett generellt problem inom media, inte bara just dessa journalisters fel.

Vad säger vi, ska @janbolmeson dra igång en kampanj mot fenomenet? :slight_smile:

3 gillningar