Spara eller låna

Hej.

Jag fyller snart 64 och har sedan 61 års ålder lyft min pension, allt som kan lyftas före 65, och samtidigt har jag arbetat heltid. För att inte få en massa statlig skatt på halsen när året är slut, sparar jag den summan, men tar obetalt ledigt för de pengarna. Alltså, jag ersätter förlorad inkomst med de pengar som annars skulle gått till skatt. Nu planerar vi en större utbyggnad, med start om två år och den ska pågå under ett till två år. Frågan är nu följande:

Vi sparar 15000 per månad och räknar med att kunna använda 6-700 000 av egna pengar för bygget. Vilket i stort sett ska räcka. Då har vi ett hus som, när trädgården är fixad ( ytterligare ca. 100000 ) bör vara värt 4 miljoner ( jämför med objekt som sålts det senaste året och har inte räknat upp för de kommande fyra åren). Minst. Om inte marknaden rasar totalt. Tilläggas bör att vi bor i ett mycket attraktivt område, lagom långt från en medelstor stad och vid ett rekreationsområde och lagom stor sjö. Ska vi göra så och sedan ha utrymme att låna på bottenlån om det skulle behövas. Eller ska vi bygga för lånade pengar och spara det vi har på kontot?

Jag tycker det verkar vettigast så som vi planerat. Men en ekonomisk rådgivare som var på jobbet och skulle informera om fonder o.dy. sa att det inte alls var självklart och hänvisade till något han läst på detta forum.

Birger

Birger

 

Gör det som du tycker känns bäst själv. Går du till en bank är det annars väldigt vanligt att du får det råd som du nyss har fått.

Självklart. Denna typ av kund är bankens önskedröm. Man lyckas tjäna pengar på både ut- och inlåning samtidigt.