Spara på Fondkonto eller ISK hos Handelsbanken?

Hej!

Skulle investera i fonder med summan på ca 5000 kronor varje månad. Planerar i en minst 15 årsperiod.

Har två frågor.

1- Har lönekonto på Handelsbanken. Hos de är det default att öppna fondkonto om man ska investera månadsviss. Ska jag öppna ISK istället och betala schablonskatt varje år eller Fondkonto och betala 30% av vinsten när jag säljer? Eller det är bättre att investera hos Avanza eller Lysa som jag har också konto.

2- Vilka fonder rekommenderar ni att månadsspara i minst 15 år? Ska jag kolla de top 5 med högsta avkastning varje år och investera i dem? Eller att köpa globala indexfonder? Eller Lysa med 90/10?

Hej Amir,

  1. Ett ISK hos Avanza hade jag föreslagit. Ett långsiktigt sparande gynnas i längden av ett konto med schablonskatt, så då är ISK ett väldigt bra val. Avanza blir bra för att dom har ett väldigt stort fondutbud!

  2. Kolla in “Globala Barnportföljen”, en utmärkt portföljen för en sparhorisont på minst 10 år.

Hej Robin,
Tack så mycket för svaret.

Kör absolut hos Avanza! Det är väldigt krångligt att handla med fonder hos Handelsbanken. Dessutom mycket sämre utbud av fonder.

ISK är givet.

Fråga på att placera på ISK hos Avanza (om jag får):
Hur viktig blir ombalanseringen varje år? Jag överväger flytt av större summa pengar från fonddepå på storbank till antingen ISK Avanza eller Lysa, men jag vet inget om ombalansering. Sparhorisonten är lång, 15-20 år och jag vill helst bara behöva gå in 1-2 ggr om året och titta till sparandet. Jag vet att Lysa automatiskt omfördelar (jag tänker mig 90/10) men kan samma uppnås med t ex Avanza Auto? Jag har mitt pensionssparande och barnspar på Avanza så vore skönt att ha det samlat, mer av bekvämlighet. Vad säger ni, är det strunt samma?

Hej Caroline!

Du uppnår samma sak med Avanza Auto som med Lysa, däremot har du mer valmöjligheter med Lysa att välja exakt fördelning mellan aktier/räntor.

Det räcker absolut med att kolla till kontot 1-2 ggr per år, mer än så behövs inte.

Välj det som känns bäst för dig, båda fungerar!

Hej Robin,

Tack så mycket för svaret.