Spara till alla barn i samma kapitalförsäkring?

Hej!

 

Jag har lyssnat/läst lite kring dina tankar om sparande till barn och även sett räkneexemplet där du jämför vilket utfallet skulle blivit för din bror.

Att en kapitalförsäkring med barnet eller barnen som förmånstagare låter klokt men jag förstår inte riktigt varför man ska spara till fler barn i samma KF?

Jag har själv tre barn (5,3 och snart 1) år gamla. Om jag vill att de ska få pengarna när de låt säga fyller 25 blir det väl knepigt att ha alla i samma? Jag tänkt att om vi har 20 bra år framför oss och jag sen säljer 1/3 del för att ge min äldsta. Om sen kraschen kommer så kommer ju de andra två inte kunna få lika mycket som barn 1. Effekten blir lite samma som i ditt räkneexempel med din bror, eller tänker jag fel?

Hej Håkan!

I räkneexemplet där man sparar i samma KF förutsätter att du då ger dom pengarna att förvalta vidare vid samma tidpunkt. Att vid då vid ditt fall t.ex så skulle barnen få förvalta pengarna vid 25, 23 respektive 21 år.
Detta ger väl absolut en liten nackdel till den äldsta, skulle det vara för långt mellan barnen så kanske det ändå är bäst att spara i olika konton, som jag förstår så är detta exemplet bäst om barnen är nära varandra i ålder.

Så jag tror inte du tänker fel.

Vi har två barn respektive 9 och och 3 år gamla och de har en varsin kapitalförskring jag frågade min ganska unga kontakt på bänken hur hon personligen skulle göra om hon var i vår sits. Dvs om hon skulle baka ihop de 2 KF till 1 och det skulle hon, menar ju mer pengar som finns insatt desto bättre (högre antagligen) bör ju avkastningen bli. Men läser man här så inser man att så stor som 6 års åldersskillnad ställer till det. Finns det ännu fler för respektive nackdelar i detta ämne med KF gällande barn så är jag idel öra. Snälla ni med ideeri, åsikter eller erfarenheter bomba med svar. Mvh / RN

I ett avsnitt (kommer inte ihåg vilket det var då jag lyssnat på väldigt många på senare tid) så hade Jan en elegant lösning på det här problemet. Nu ska vi se om jag minns rätt. Man sparar på samma KF och när det äldsta barnet blir vuxen så ger man det barnet en summa pengar (dvs inte procent av pengarna då det kan variera över tid). Vi tar ett exempel, 200 000kr. Sen ligger resterande summa kvar i KF och när nästa barn uppnår vuxen ålder så får även det barnet samma summa pengar, dvs 200 000kr. Sen fortsätter man så om man har fler barn. Har man inte fler barn så tittar man sen på vad som finns kvar i sparande och fördelar den summan jämnt på de båda barnen. I min värld borde det då blir en jämn fördelning av pengarna, även om det tagits ut pengar vid olika tillfällen. Jag hoppas att jag fick till det rätt, annars får någon gärna rätta mig :slight_smile: