Spara till pension privat eller i enskild firma

Hej! Jag funderar kring mitt pensionssparande. Är 29 år. Har en ganska nystartad enskild firma, får därför ingen tjänstepension från arbetsgivare. Vad är mest förmånligt, ta ut pengar som lön, sedan spara i ett ISK? Eller spara i firman med pensionsförsäkring? Tacksam för svar och tips.

Hej Anders!

 

Värt att vara medveten om som egenföretagare är att om man inte tar ut lön så betalas det heller inte in till den allmänna pensionen, inkomstpension 16% och PPM 2,5%.
Om man ska välja pensionsförsäkring eller privat sparande på skattade pengar beror på hur mycket överskott du får i bolaget. Är det under 37 000 i månaden är det mest gynnsamt att spara på ett ISK, är det däremot mer så har du avdragsrätt på pensionssparande i t.ex. pensionsförsäkring som du nämner.

 

https://www.pensionsmyndigheten.se/foretagare/for-dig-som-har-enskild-firma Här kan du läsa mer om vad som är bra att veta med enskild firma!

Kul med nystartat. Lycka till med allt och grymt att du tänker på pensionen!

 

Vänliga hälsningar

Elin

En följdfråga på detta som jag själv funderar på är om det i enskild firma, under förutsättningarna att man når taket för överskottet så att avsättningen till den allmänna pensionen är max och man kan välja att skatteplanera så att man kommer ner till maxgränsen oavsett om man har en avdragsgill pensionsförsäkring eller inte, är det då mer lönsamt att spara i en pensionsförsäkring (tex Avanza som inte tar några avgifter utöver avkastningsskatten) och på så sätt få avdrag nu, men betala inkomstskatt vid uttaget, eller är det mer lönsamt (generellt) att använda samma summa som beskattats under marginalskatt idag och investera den i ett ISK med samma fonder?

Dvs. om man bortser från att man skall ha ett överskott som maximerar avsättning till allmän pension, är det då mer lönsamt med avdragsgillt pensionsspar i EF än att köra privat pensionsspar i ISK med pengar som inte beskattats med statlig skatt? (köp av samma fonder används för båda alternativen).

Tack för en jättebra podd, sida och frågeforum!