Sparande enskild firma skatt och pension

Hej jag och min man undrade om det var något vi borde tänka på kring skatt när vi ska spara pengar till pension från hans enskildfirma. Vi vill spara i fonder helst något som sköter sig själv och vi vill att den ändra (vi är gifta) skulle få plocka ut pengarna om en av oss skulle plötsligt dö. Hans firma är ganska ny så vi behöver en ny lösning till pensions sparande. Vi har varit anställd förut och inte lagt undan så mycket pengar till pension själva än. Det handlar om ca 2000kr i månaden och vi undrade om vi kunde på något sätt spara innan skatt och skatta på pengarna när man tar ut dem eller om man ska spara skattade pengar. Vi vet inte riktigt vad som är möjligt eller vad som är bäst att göra.

Tack Ann

En enskild firma kan inte äga oskattade pengar och kan således inte ägs fonder/aktier. Rekommenderar att ni antigen skaffar ett AB, eller läser på om IPS som är giltig för er om ni inte har tjänstepension.

https://www.momsens.se/kan-man-spara-i-aktier-via-enskild-firma

 

Så länge den enskilda firman ger ett överskott på mindre än cirka 500 000 kr (675 000 kr före avsättning till egenavgifter) så är det inte försvarbart med en traditionell pensionsförsäkring. Du minskar din statliga pension och den särskilda löneskatter på 24.26 procent ger dig ingenting. Kommer du över brytpunkten för statlig skatt, då kan du möjligen fundera på en pensionsförsäkring.

Som egenföretagare är det viktigt med efterlevandeskydd och sjuk och olycksfallsförsäkring. Köp de tjänsterna separat. Låt dig inte förledas till att baka in dessa tjänster i en pensionsförsäkring. Det blir bara dyrare, och vem tjänar på det? Inte du i alla fall.

Spara i var sitt ISK med skattade pengar . Är ni gifta ärver ni varandra med automatik. Spara i de billiga indexfonder som ni kan läsa om här på bloggen.