Spara utan bankgaranti?

Idag får man spela på nätkasinon för hur mycket som helst. Spela bort hus och hem. Här finns inga spärrar men att spara är tydligen fult anser staten. På vanliga bankkonton - de med insättningsgaranti kan man i bästa fall idag få 1% om kapitalet låses i 6 månader. Men det finns andra bankinstitut som inte har bankgaranti men kan ge uppåt 7,5% men då får man bara spara 50.000:- som mest. Varför är det så?Sedan undrar jag varför ni inte tar upp fördelen med preferensaktier.

Många banker erbjuder idag lån utan säkerhet till 4.70 procents ränta. Dessa institut som du pratar om erbjuder närmare tre procent(!) över detta.Om du tänker efter: Det en jätterisk att sätta in pengar hos en inrättning som ger 7.5 procent. Hur placeras pengarna som du sätter in? Ja, inte placeras de i lågprisprojekt direkt.

Att köpa preferensaktier innebär också en viss risk, fast givetvis betydligt lägre än sparande där insättningsgaranti saknas. Bolaget kan kanske inte betala utdelning. Stiger räntenivån följer utdelningarna inte med uppåt, etc.

Ett bolag som driver inlåningsverksamhet kan ger ganska hög ränta utan insättningsgaranti pga lagen.

Enligt Finansingspektionen “Medel som placeras i ett företag som driver inlåningsverksamhet omfattas inte av insättningsgarantin. Inlåningsföretag får ta emot högst 50 000 kronor per konsument.”.

https://www.fi.se/sv/bank/sok-tillstand/inlaningsforetag/

 

 

 

Ja. Vad jag försöker förklara är den höga risk som insättarna löper i dessa fall.

Om man undrar varför bolag kan inte ge insättningsgaranti kan man kolla Finansingspektionen företagsregistret:-
t.ex. Akelius ger inte insättningsgaranti eftersom det är inlåningsföretag
https://www.fi.se/sv/vara-register/foretagsregistret/?query=Akelius#results

Akelius är väl ett säkert kort i denna typ av sparande, även om deras ränta är relativt låg (1,5%). Sen har vi ju bensinkorten, men de har ett tak på 15000kr och det är rätt krångliga att flytta pengar. Lämpar sig mer då för att handla direkt med kortet, Shell och Preem är de jag tänker på, 2% ränta.

Behöver man betala uttagsavgifter när man tar ut kontanter från bensinkortet?

Ja, du måste betala en avgift när du tar ut pengar på Shell och Preem. Därför blir buffertsparande något låst i det läget. Går inte heller att göra transaktioner från bensinkorten till din huvudbank, däremot från huvudtanken till bensinkorten genom att betala in på bankgiro och ange ditt specifika ocr-nummer.

Det är knepigt med buffertsparande då det endast är Akelius och bensinkorten som erbjuder någorlunda bra ränta utan att ha allt för hög risk. Dock kan du endast lägga undan totalt 65 000 kr (50000kr max på Akelius, 15000 kr max på bensinkorten), varför jag rekommenderar att du även sparar i någon nischbank, tex Sbab, som erbjuder högre ränta än storbanken.