Räntefonder

Hej!

blir lite osäker då jag ska placera lite mer pengar. har 4 hinkar hos lysa i dag o lite hos Avanza. I dagens läge vilket är bäst, räntefonder eller ett konto med lite ränta o insättningsgaranti?

vänligen Ina

Hej Ina!

För tillfället så är sparkonto med ränta och insättningsgaranti det bästa valet, detta eftersom räntefonder inte avkastar något och ibland även ger minusavkastning.

Märkligt, då måste det vara något fel på Spiltan Räntefond Sverige och Spiltan Högräntefond eftersom det står att de gått flera procent plus det senaste året?! (1,9% resp 4,6%)

Visst, man kan argumentera att ett sparkonto är (ännu) säkrare men åas får man ju inte ens halva avkastningen även om man binder sig på ett eller två år.

Precis det jag hade på känn… tack snälla för du tog dej tid att svara!

Ha en fin dag/ ina

Nu såg jag att det va ett till svar annat en Robins som jag svarade på…

Varför går räntefonderna så bra med tanke på dagens låga ränta?
Någon idé surkurt eller Robin?

Vänligen/ina

Att argumentera för att en högräntefond avkastar i högkonjunktur och att det är en säker investering är väl inte helt korrekt?
Att högriskbolag lånar pengar till högre ränta när pengar flödar i landet är inte så konstigt, då kan man lika gärna investera via t.ex Savelend och få 8% avkastning om året för att låna ut pengar till konsumentkrediter, bolagslån och inkassoportföljer, det avkastar ju just nu?

Eftersom Ina frågade efter räntefonder eller sparkonto så ansåg jag att det va en investering på kort sikt och att hon inte vill ta risk med pengarna, skulle aldrig lägga sånna pengar i en högräntefond.

Sparkonto med ränta finns bara hos sk. nischbanker, som är osäkra i dag ,en av dom Collector bank är nära konkurs sen Resurs bank följer kanske i spåret ända säkra utom storbankerna kan vara statliga SBAB där räntan är lågt.,att bankerna har insättningsgaranti betyder inte att man får automatiskt pengarna tillbaka ,för att risken finns att pengarna räcker inte till alla.,då ändå en räntefond är säkrare på kort tid och jag ändå väljer ut Spiltans räntefond Sverige nästan utan nån risk att ha negativ avkastning .

Tanken är faktiskt att pengarna ska ligga i några år men då det varit en så lång uppgång vågar jag inte lägga allt i aktiefonder. Är min mammas o mina pengar o min mamma är även 75 år

Bra info om Collector, det har jag inte tänkt på för är just där jag har konton, kanske man borde byta bank då?

Min tanke med sparkonto istället för räntefonder är att jag vill ha en någorlunda trygg plats för pengarna o så tänkte jag att räntorna som är nu inte kan bli så mycket lägre o då borde ju det inte gå något bra för rentefonderna om räntorna klättrar uppåt ? Och så har man det hos lysa o eller på ett Annat isk konto som man betalar för…
Har jag fattat fel?

Tack för hjälpen //ina

Fast det känns inte rimligt att påstå att Collector är nära konkurs?
Visst har dom en jobbig tid just nu med nedskrivningar och reservationer för kreditförluster, men en konkurs tror jag är långt borta så länge dom får behålla sin banklicens.

För att förtydliga insättningsgaranti så är det inget som banken i sig garanterar, utan insättningsgarantin är något staten garanterar dig som privatperson med likvida medel hos banker som staten har gett denna “kvalitetsstämpel” på.

Läs gärna lite mer om just insättningsgaranti via denna länken!

Hej Ina,

Modellportföljerna här på RikaTillsammans-bloggen innehåller ett gäng bra räntefonder som tillsammans förväntas avkasta bättre än sparkonto. Är det pengar som ska ligga en tid (1 år eller mer) så kan man använda dem istället för sparkonto.

Generellt kan man nog säga att räntefonder är mer komplexa än aktiefonder.

Räntefondsförvaltarna handlar med de underliggande obligationerna och kan därigenom skapa avkastning. Ett typiskt exempel är när räntorna sjunker, då blir befintliga obligationer mer värda, ett annat exempel är om ett land eller bolag förbättrar sitt kreditbetyg. Det omvända gäller också så klart, om räntorna stiger blir befintliga obligationer mindre värda och om ett kreditbetyg sjunker blir obligationerna mindre värda… Ett annat sätt att gå plus eller minus är på grund av förändring valutakurser.

 

En sak man ska tänka på är att räntefonder som avkastar bra ofta innehåller skräpobligationer, high yields. Dessa är låg kreditvärdighet och följer börsens rörelser om än kanske inte direkt.