Sparad komp och semester = pengar?

Jag pluggar till civilingenjör och har betat av 1 år av ca 5. Jag är tjänstledig från mitt jobb och har nu 5 semesterdagar, 27 timmar komp och 25 timmar arbetstidsförkortning sparade. Jag vet med stor säkerhet att jag inte kommer återgå till detta jobb (pga utvecklas inte där och älskar att plugga) – så i enlighet med att ”pengar är bättre än oss på att tjäna pengar” tänker jag att dessa timmar är en resurs jag kan ta ut i pengar för att sedan spara på annat sätt. Än att de istället ligger där och skräpar tills jag tar examen om 5 år och får de utbetalade då jag säger upp mig…

Mina frågor är: först, tänker jag rätt?
Och om jag gör det, hur bör jag be att få det utbetalat – typ dela upp det månadsvis?
Tänker om jag kör allt på en månad får jag då skatta av mer right? (Obs jag har inget emot att betala skatt, men är ju fattig student för tillfället).

Jag har inga besparingar och vill börja bygga upp en buffert för att sedan kunna spara pengar (pension, framtida boende, etc), men det är svårt att ha inkomstkällor som student så tittar på det jag redan har.

Som framgår så är jag novis i planering av privatekonomi, så kastar ut den här frågan och hoppas någon är villig att svara.

Tjänar du under 19 247 kr under år 2018 slipper du att betala skatt. Kommer du över denna summa så skall du betala skatt. Detta är egentligen bara bra att hamna strax ovanför, eftersom all skatt på den nivån hamnar som inbetalning till din kommande pension. Du kommer att få en formidabel ränta på räntarffekt.

Skatten beräknas per år och inte per månad. Om utbetalning sker i september eller sprids ut under resten av året spelar ingen som helst roll.

Troligen måste du söka skattejämkning hos Skatteverket om du vill att arbetsgivaren skall göra rätt skatteavdrag från din lön. Drar arbetsgivaren för mycket är ingen skada skedd. Du kommer att få skatteåterbäring nästa år i så fall.

 

 

Tillägg: Det kan spela roll för att få CSN-stöd hur mycket du tjänar per HALVÅR om än att du som Nestor säger beskattas årsvis. Det fick jag själv erfara med ett välbetalt sommarjobb.

Citat:
För studier med studiemedel är fribeloppet 88 138 kronor
Fribeloppet beräknas för ett kalenderhalvår, januari–juni eller juli–december

Alltså:
Utöver skattemässiga effekter, om du vill ha CSN-bidrag under studierna vilket jag antar att du som fattig student vill, så gå absolut inte över 88k/halvår.
Jag inser nu i skrivande stund att du troligtvis inte kommer upp i 88k med fem sparade semesterdagar och en veckas komp (grattis isf!), men nu har jag redan skrivit detta :slight_smile:

/Erik