Sparkonto i stället för 20/80? Hur köpa 4GLD bäst? - Rikatillsammans nya rekommenderingar

Om jag inte har missuppfattat allt så verkar Rikatillsammans numer inte längre rekommendera en 20/80-portföllj (via Lysa t.ex) utan förordar istället att ha de pengarna på ett sparkonto. Varför? Hur?

Därtill rekommenderas allt större inslag av guld och då i 4GLD. Vad tillämpar ni andra för rutiner där? Min plan är att varje månad avsätta pengar på ett sparkonto som kan användas för att köpa 4GLD när guldets andel av total portfölj har droppat för mycket.

Tidigare föreslog Rika Tillsammans att man skulle ha Spiltan Räntefond Sverige i portföljen, och fonden marknadsförde även sig själv som ett alternativ till bankkonto. Det fanns en förhoppning att man kunde få lite mer ränta än på bankkontot.

Under Corona-raset i mars visade det sig att det inte gick att sälja fonden, eftersom Spiltan vägrade med hänvisning till att prissättningen på räntepapper ej var säkerställd. När Spiltan öppnade för handel igen hade räntefonden rasat rejält.

Helst vill man att en kort räntefond bara ska innehålla papper utfärdade av staten, eftersom den i detta sammanhang anses säker, men eftersom räntan är 0 eller negativ skulle det i dagsläget inte ge någon vidare avkastning. Det löste Spiltan genom att även plocka in värdepapper utgivna av pålitliga företag, men när börsen rasade visade det sig att marknaden inte längre litade på dessa “pålitliga” företag.

Då gick det ej längre att komma åt pengarna i räntefonden, vilket många önskade eftersom man ville omplacera dem i akter som fallit i ett av de mest dramatiska ras som börsen upplevt.

För att göra saken än värre så gick det ej heller att handla i Lysa, eftersom det räcker med att det finns lite Spiltan räntefond inblandat för att att hela ens tillgångar ska frysas. Samma resonemang gällde även exempelvis de premiepensionsportföljer som innehåll Spiltan. Allt frös, precis när så många vill utnyttja tillfället att köpa billiga aktier.

Ett ytterligare skäl till att inte ha korta räntor i form av räntefonder är att man inte vill ha dem på ISK, eftersom schablonskatten äter upp den lilla ränta man får. Skillnaden mot att ha dem på bank är för liten. På banken har man insättningsgaranti och kan dessutom inte gå minus som Spiltans räntefond gjorde.

Här är Rika Tillsammans eget resonemang:
https://rikatillsammans.se/spiltan-rantefond-sverige/

Jag använder certifikatet GULD AVA i stället för bankkonto när jag väntar på att placera om guld till ETF:er. Om man handlar för mer än 1000 kr på Avanza är det courtagefritt.

GULD AVA är inte lika tryggt som ETF:er eftersom det inte finns någon fysisk replikering, men jag använder det på toppen av andra guldtillgångar som en “växelkassa”. Det blir billigare att finjustera andelen guld i portföljen om man har en slatt GULD AVA.