Spelar det någon roll vilken typ av guld/silvermynt man köper?

Hej!

Jag har bl a läst och lyssnat till era artiklar med Eric Strand och även kollat på Liberty Silver. Har en längre tid funderat på att komplettera mitt sparande med en mindre del fysiskt guld och eller silver i första hand i form av mynt. Lättare att hantera med mindre värde per styck och kan också vara lämpliga presenter till barn. Då inställer sig frågan - spelar det någon roll vilken typ av guld eller silvermynt man isf köper? Är alla lika betrodda? Priset skiftar ju en hel del mht myntets storlek men är det något annat man bör tänka på när man väljer sort?

 

Mvh

 

Kristina

Maple Leaf Gold/Silver , Australian Kangaroo Gold/Silver är välkända bullionmynt(investeringsmynt).

Guld kan man köpa i Sverige, men för att slippa den dyra momsen så handlar man silver billigast i Tyskland eller Belgien.

 

Köpa silver utomlands - kan du då ge något tips på lämplig site i dessa länder?/Kristina

Vart/hur köper man i Tyskland? Man vill ju inte bli rånad på vägen hem heller :smiley:


1 gillning

Förutom momsen på silver är det några ytterligare saker som kan vara bra att tänka på:

Köper du silvermynt så rekommenderar jag att dessa förvaras i s.k. myntkapslar (genomskinlig plast), då de annars har lätt för att ärga/oxidera av omgivningen och ffa tar de skada av fingeravtryck.

Många banker har förbud mot förvaring av kontanter i bankfack, så om du vill investera i mynt som utgör betalningsmedel (märkt med ett visst värde) t ex Gold/Silver Maple eller Australian Kangaroo så kan det vara värt att ha i åtanke.
Tackor och exempelvis Krugerrand saknar valör.

Så länge du köper mynt/tackor från välkända tillverkare och seriösa försäljare så bör inte sorten spela någon större roll. Värdet sitter i metallen, så länge det inte är tal om ovanliga samlarmynt.
Det man kan fundera på när man väljer: -”proof”, innebär extra blank yta som kan kosta lite mer men är fint :slight_smile:
-Vissa mynt har högre guldkoncentration än andra och får då en gulare färg. Dessa är dock väldigt mjuka och känsliga varför en del mynt som är gjorda för att cirkuleras innehåller andra metaller. Totala mängden guld är dock densamma.
-Mynt utgivna av statliga myntverk är rimligtvis välkända över hela världen
-Tackor finns som gjutna och präglade, en smaksak vad man gillar.

Det var vad jag kom på ”off the top of my mind”, finns säkert massor att tillägga!

Lycka till!