Spiltan Investment AB i ISK?

Hej, tänkte köpa aktier i Spiltan investment AB. De köps på Pepins.se, har inte lyckats hitta var aktien hamnar när man köpt den. Är det en ISK, om inte vad blir skatteeffekten? Bör man undvika Spiltan och köpa något annat av denna anledning?

Fråga Pepins kundtjänst.

Om du inte kan ha aktien i en ISK så blir effelten att du får betala 30% skatt på vinsten när du säljer aktien, samt 30% skatt på utdelningen varje år. Detta redovisar du själv till Skatteverket och du måste spara kvittot på alla köp och alla sälj så att du kan räkna ut omkostnadsbeloppet vid en framtida försäljning.

Hej Mattias!

När du köper Spiltan Investmentbolag via pepins så kommer du vara tvungen att ange ett depåkonto (aktiedepå), aktierna kommer då hamna där fast du måste fortfarande handla dom via pepins.

I och med detta så kommer det att bli 30% skatt på vinsten du gör.

Tänk också på att kostnaden för att handla på listan där Spiltan handlas är 200kr per affär har jag för mig.

Jag vill bara lägga till att Pepins är en marknadsplats för onoterade bolag. ISK (samt KF) är begränsat till investeringar i noterade bolag.

Spiltan Investmentbolag a.k.a. Spiltanaktien (inte blanda ihop med Spiltan Aktiefond Investmentbolag) går att köpa endast via Pepins. Däremot kan alla Spiltans aktiefonder med fördel handlas på ISK.

Jag har själv sneglat på Spiltanaktien. Kostar några kronor, men verkar ha en bra utveckling med låg direktavkastning (=en stor del av vinsten återinvesteras). Att det är per h börjessons bolag gör inte saken sämre (läs gärna hans bok). Ska du köpa aktien tror jag det är lämpligt att ”gömma undan” den i en byrålåda. Skulle nog vilja jämföra den med berkshire harthaway.

Går det att köpa aktien via pepins, men ha den i din depå hos Avanza/Nordnet?

Det som gjort att jag personligen inte köpt aktien är den skyhöga courtageavgiften pepins har. Hur resonerat ni andra kring Spiltan? Är det sannolikt att aktien i framtiden börsnoteras?

Om du tror att Paradox kommer att växa i samma takt som den gjort hittills kan Spiltan vara en bra aktie. Annars har jag inga åsikter om aktien men inte skulle jag köpa Berkshire Hathaway idag.

Det är precis så som det går till, du köper aktien via Pepins och den flyttas över till depån på din egen bank.

Det finns en chans att att Pepins blir MTF i framtiden, kanske redan i höst, och då blir det möjligt att ha Spiltans aktier i ISK. Så det kan löna sig att vänta tills det händer.

Tale, vad baserar du på att Spiltanaktien skulle flyttas till en noterad miljö?
Spiltan är ägare av pepins och vore konstigt om man väljer att frångå sin egna lista (alternativa listan) då dom tror på sin egna produkt.

Om dom skulle noteras så skulle det vara för en exit skulle jag säga, annars finns det ingen anledning då P-H Börjesson är otroligt långsiktig och gärna inte säljer några aktier alls.

Robin, ansökan står på Pepins årsredovisning 2018:
https://www.pepins.com/thread_attachments/6BOaJopVFScyeCv99xBYLyz6RnywAyiknDl5UzNf.pdf
”I slutet av året lämnades en ansökan in till Finansinspektionen om tillstånd för drift av en MTF-platt- form.”

Och P-H. Börjesson bekräftade det själv på Spiltans årsstämma:
https://www.aktiespararna.se/nyheter/var-ar-kvinnorna-vd-stalldes-till-svars-pa-spiltans-arsstamma
”Pepins blir MTF i höst och det blir möjligt att ha Spiltans aktier i ISK.”

En tweet av P-H (17 juni)
https://twitter.com/spiltan/status/1140493349574647809?s=12
”Inga planer för börsnotering av Inv. AB @Spiltan men @Join_Pepins ansökt om MTF som ger förenklad handel, skattemässigt noterad = ISK”

-och flera tweets om ämnet med sökorden ”spiltan mtf”.

Jaha!
Då får jag ursäkta mig så mycket för mitt svar, har träffat P-H ett antal gånger och ställt frågan tidigare och har inte riktigt låtit som om han velat det då.

Men spännande!

Robin, det var bara bra att du frågade. Det är så pass viktiga och överraskande nyheter att jag borde ha bifogat källorna redan i min första kommentar.

Intressant! Antar att man då kan ange tex sitt avanza-depåkonto?

ser att spiltan vissa månader har bjudit på courtaget, det kanske inträffar igen…,

Ja men precis Mattias, du anger ett depå-konto som du har på t.ex Avanza.

Kan absolut säkert bli billigare courtage vid något tillfälle framöver, men kanske svårt att basera sitt köp på något sådant?

Flera av er skriver att Spiltanaktien ansökt om att bli MTF. Vad innebär det i praktiken förutom att det får att köpa via isk? Börsnotering? Lägre courtage?

Gillar inte pepins eftersom det verkar så oerhört bökigt att handla där i kombination med högt courtage. Det är en av många anledningar till varför jag inte har spiltan i portföljen, men om det blir ändring på handelskrånglet samtidigt som courtaget minskar kan det bli aktuellt med spiltan i portföljen

Börsnotering är inte aktuell. MTF betyder endast att man kan ha fonden på ISK. Det kan ge enklare handel och skattemässiga fördelar. På andra sidan kommer substansrabatten sannolikt att bli lägre. Något mer vet jag inte.
https://www.pepins.com/en/shc/spiltan/borsveckan-rekommenderar-

Om man har Spiltans aktier på depåkontot och vill flytta dem senare, när det blir möjligt, över till ISK, måste man sälja dem först och betala 30% skatt av vinsten.
https://www.skatteverket.se/privat/etjansterochblanketter/svarpavanligafragor/investeringssparkonto/investeringssparkonto/kanjagflyttaoveraktierellerandrainvesteringstillgangarsomjagredanagertillettinvesteringssparkonto.5.71004e4c133e23bf6db80001296.html

I och med att dom har ansökt till en MTF lista så blir det en ”börsnotering” även om MTF-listor inte är en börs utan en handelsplattform.

Detta tillför då kontinuerlig handel varje vardag istället för en gång i månaden, billigare courtage, mer löpande info från bolaget (lagstadgat) och du kan äga den i ett ISK.

Någon som vet statusen i pepins ansökan om att bli MTF? Hur funkar det med skatter när man handlar via pepins? Drar de automatiskt skatt vid utdelningar?

Någon som vet statusen för pepins ansökan om att bli MTF? När i tid kan det bli aktuellt?

Dras skatten av automatiskt vid aktieutdelningar när man handlar via pepins?

Troligtvis 2019 har Spiltan skrivit själv. Men eftersom det är inte så mycket kvar av året och Spiltan har inte kommit med någon ny information på ett tag har jag börjat tvivla. - Ring eller mejla deras kundtjänst och fråga.

https://www.spiltan.se/spiltans-substansvarde-vardering
”Då Pepins Group har ansökt om att bli en s k MTF (Multi Trading Platform) kommer troligtvis Spiltans skattestatus att ändras under 2019. Aktien blir därigenom marknadsnoterad och det innebär att vinster i Svenska ABs blir skattepliktiga. I och med marknadsnoteringen får aktien ett nytt anskaffningsvärde lika med marknadsvärdet. Kravet är dock att man ägt aktien minst 1 år. En annan förändring som följer med en marknadsnotering är att aktien kan köpas via ISK (Investeringssparkonto).”