SSAB bra investering?

Nyfiken på vad ni tror om SSAB som investering nu? Känns som att det finns en stor uppsida på aktien då biltillverkarna står i kö för att få köpa koldioxidfritt stål. Tunga utgifter nu pga satsningar för detta sänkte aktien stort, men min känsla är att SSAB kan bli en riktigt stor vinnare.

Hur tänker ni? Vill gärna höra fler åsikter innan jag lägger in mer pengar. :slight_smile:

Om vi får kraftigt ökat elpris och effektbrist då?

Samtidigt som kanske priset på järn faller och därmed gör annat stål relativt billigare?

Skulle inte satsa utan en rejäl fundamental analys. Kortsiktiga fluktuationer i pris är bara intressant ifall det finns en högre substans i bolaget.

2 gillningar

Känns som ett väldigt långsiktigt bet. Koldioxidfritt stål är högst teoretiskt än så länge från vad jag förstår.
Lite som att investera i elflygplan i jumboklassen. Förr eller senare kommer det vara en fantastisk uppfinning, men man måste vara tålmodig i termer av decennier.

Några tankespjärn:

  • Kan uppsidan fundamentalt redan vara inprisad i aktien? Det är ett stort & välanalyserat bolag
  • Med dagens höga stålpriser kan det bli en fråga om tajming, till slut kommer tillverkare få köpa det stålet som gör att dem kan sälja enheter utan förlust
  • Senaste kvartals siffror visar markant högre bruttomarginal, har du räknat på det med en mer normaliserad lönsamhet?
  • Deras ROIC har historiskt varit väldigt överallt (typiskt för råvarubolag), vad talar för att deras investeringar i CO2 stål kommer ge resultat? Det är en hårt konkurrensutsatt bransch som handlar med råvaror i slutänden
  • Mitt tips är att RÄKNA på det. Gör vettiga antaganden så bör du se huruvida bolaget ser undervärderat eller övervärderat ut :slight_smile: Viktigt att du även får med NÄR kassaflödena från dessa investeringar dem gjort förväntas komma, pga tidsvärdet.
2 gillningar

Älskar denna frågan.
Lite som:

”Vad vet jag som inte redan den professionella investerareliten redan vet?”

2 gillningar

Finns ett amerikanskt bolag, Boston Steel tror jag, som har en alternativ fossilfri metod utan vätgas. Bla BMW har investerat i denna.

Känns som att spåret med fossilfritt kan bli både topp och botten, med jättesvårt att se igenom vilket det blir i förväg.

Den som köpte SSAB för 24 år sedan har fått 0 i värdetillväxt på aktien, samtidigt som börsen har skenat. Den som köpte aktien 20007 har tappat 80 procent av värdet.

Inget för personer med dålig nattsömn och svag ekonomi. Men visst, förr eller senare borde det komma en våg uppåt igen, så en begränsad summa i lekhinken, varför inte? Än en gång, detta är inget för sådana som mig som vill minimera sin risk.

1 gillning

Jag har lite SSAB i min lekhink. Tror och hoppas den kan stiga litegrann iallafall men inget jag räknar med :sweat_smile:

1 gillning

Kul att titta tillbaka till inläggen ovan idag.
Nu när elpriserna skenat, järnpriset gått upp och vi har en enormt turbulent situation.
Vad hände med SSAB?
Vilka av er köpte?

SSAB +58,6%
OMXSPI -6,7%

1 gillning

Jag gick in rätt nyligen. Har den i min medelrisk-portfölj. Plus 39 %. Har för mig att jag sålt av en del på väg upp. Nu ligger jag investerad med min minsta modul vilket innebär drygt 1 % av portföljen.

1 gillning

Jag köpte SSAB i december förra året. Ägnar mig inte åt fundamentalanalys eller spekulerar i långsiktiga trender, även om satsning på grönt stål kommer att bli intressant att följa. Valde min investering utifrån makroekonomiska trender. Det var en uppgång för både råvaror och energi redan under förra året och kriget i Ukraina pekar enligt min mening mot att det kan vara smart att vara positionerad inom detta segment även framöver. Passade även på att köpa i Boliden, Lundin Mining och International Petroleum corp. Nöjd så här långt. :slight_smile:

1 gillning

Har haft SSAB tidigare men jag bytte för nåt år sedan till nucor corp som har haft en finare utdelningstillväxt än ssab

1 gillning

Köpte 1 mars pga. att min strategi sa det (trendande värde och utdelning).

Får se om den stannar kvar vid nästa uppdatering den 1:a juni.

1 gillning

Såldes nu i juli. Skulle egentligen köpt/sålt i portföljerna i juni men annat kom i vägen så blev en månad senare. Det kostade lite. Men men.

Hoppas det går bra för er som äger bolaget långsiktigt! :blush::+1: