Husdrömmen klar-rädslan kvar

Snart är jag husägare. Trodde aldrig jag skulle köpa hus utan har trivts med att bo i bostadsrätt. Men med två barn och ett tredje på väg kändes det inte rättvist då jag själv är uppväxt i villa/radhus med möjlighet till vistelse på egen hand i skog och natur.

Vägen till husköp har varit kaosartad. Jag började spara i aktier hösten 2009 och satte under den hösten in ungefär 250.000:-. Sedan dess har jag levt otroligt snålt och investerat varje krona jag kunnat. Givetvis gått på en hel del nitar också såsom Kappahl och MQ men också gjort fina resor i exempelvis Precise Biometric.

Det var egentligen inte drömmen om hus som startade där 2009 utan för mig var det ett sätt att skydda pengarna från mitt egna slösande. Utan börsen hade jag säkerligen köpt en Porsche då, ja ni vet hur man var när man var ung och levde för dagen.

Jag hade tidigt bestämt mig för att inte bo kvar i Stockholm hela livet och min nuvarande fru med rötter från Värmland ville gärna flytta tillbaka till Karlstad.

2014 fick vi vårt första barn och där växte också tankarna på att lämna storstaden och sikte på husdrömmen togs. Vid det här laget hade jag passerat miljonen på mitt Avanzakonto för länge sen. En hel del trader i Swedbank, HM, Precise, Bioinvent, Sandvik, Atlas m.fl bidrog till en fin kapitalökning.

2018 gick flyttlasset till Värmland och med ett bra kapital kunde jag köpa bostad utan inblandning av bank och utan att behöva sälja nuvarande bostad först. Den nuvarande bostaden köpte jag april 2000 för 189.000:-. Den såldes hösten 2018 för 2.3 miljoner.

Inför bostadsköpet i Värmland, sommaren 2018, följde jag börsen i princip varje sekund och man kan säga att mitt humör svängde med kurserna. Jag hade i princip bara två aktier vid den tiden, ssab och ratos. När ssab vid denna tidpunkt fortsatte nedåt och ratos uppåt fick jag fatta beslut att sälja av ratos för att ha råd med nya bostaden.

Efter flytt blev det en del pengar över och det mesta investerades i ssab men jag hade också en del kapital att “leka med” i andra aktier.

Jag hade som mål att kliva av börsen när jag passerat 4 miljoner och det målet var jag några tusenlappar från att nå i början av 2020. Sen kom corona-smällen…

Jag fick se husdrömmen reduceras till ett minimum och förklara för min fru att vi kommer få bo kvar i vår lilla 4.a många år till. Alla skrek sälj och under en period av några månader gick jag inte ens in och tittade på börsen.

Som lägst var jag nere på 1.6 miljoner när coronaeffekten slog till som värst, vill minnas Nordea var nere på 53…

I detta läget, när många bekanta gjorde misstaget att sälja av en del i rädsla att förlora allt, gjorde jag tvärt om. Jag sålde min mc, tryckte in ännu mer pengar i Nordea. Begärde uppskov på vinstskatten för försäljningen av bostaden i Sthlm och investerade rakt in i Nordea.

I slutet av 2021 fanns det i princip bara två aktier i min portfölj, SSAB och Nordea. I mars 2022 gjorde jag något jag aldrig trodde jag skulle klara av, jag tryckte på säljknappen och sålde av allt.

Totalt lämnade jag börsen med 5.970.000, varav vinsten för 2022 landade på 2.260.000. Ssab sålde jag på 66:- och Nordea på 100 blankt. Det blir en slant till skatteverket nästa år men räcker gott och väl till husdrömmen för 6 miljoner som vi köpt. Nuvarande bostad, som vi inte har lån på, är såld för 2.5, vi gav 1.8 för den 2018.

När allt är klart, huset har fått sina små stödmurar och stenlagda uppfart, sitt utespa och ac-split aggregat och 8.7 kw solceller på taket, vinstskatt betald för aktie och bostadsvinst 2022, kommer jag ha kvar ca 900.000:-. Då har huset kostat oss 6.9 miljoner.

Då kommer vi också ha ett lån på 500.000 som vi tog för att kunna finansiera flytten utan att behöva sälja nuvarande bostad. Det lånet kommer få ligga kvar.

När jag tittar såhär i backspegeln så har jag gjort många bra val men jag har också mått riktigt dåligt under långa perioder. Jag har ju “gamblat” med familjens pengar och riskera att totalt haverera våra husrömmar. Ni som har stora belopp på börsen vet hur det känns när börsen stänger en fredag och man är rejält minus för veckan, det sätter tonen för hela helgen.

De pengar jag får över kommer givetvis också att investeras men jag kommer aldrig lägga så mycket pengar i så få aktier igen.

Jag vet inte vad jag vill ha sagt med detta annat än att dela med mig av min historia. Jag får fortfarande ångest av börsen, det kommer över mig som vågor på ett hav, men jag jobbar på det.

Denna resa har gjort mig starkare på något sätt, jag litar mer på min egen magkänsla än tidigare. Den stora förmögenhet jag hade har jag nu investerat i mina barns uppväxt. Som det ser ut idag, när bostadspriserna rasar, skulle jag förmodligen bara få tillbaka 75% om jag sålde huset idag men det gör mig inget.

Jag har varit på botten förut och när det ser som mörkast ut räcker det med en ljusglimt från ett ensamt fladdrande stearinljus för att se vägen ut.

Men visst kliar det i fingrarna att investera i ssab, HM, Nordea, Ratos och Bioinvent och och och…

19 gillningar

Fin story - tack för att du delar …och välkommen till forumet! :smiley:

3 gillningar

Borde inte stop-loss kunnat ha dämpat ångesten ?

Tråkigt att nivån av pengar på börsen ska sätta tonen för helgen tänker jag och att du har mått dåligt i perioder. Jag lever ett annat liv än du gör och pengar påverkar inte mig på det sättet trots att jag inte har så mycket pengar. Jag lägger inte heller ner tid på att få pengarna att växa, jag har en bra lön och det räcker för mig. Kan ge bort och låna ut pengar till människor i min närhet och därmed bidra ekonomiskt till dem med mitt överskott.
Tänker att börsen ibland kanske kan liknas vid andra spel som handlar om pengar och leda till samma tankemönster och ångest.

1 gillning

Jag tror du har en poäng i din sista mening.

Ångesten för mig bestod nog i en del hopplöshet också. Med 3 barn och studerande fru fick vi bara 1.1 miljon i lånelöfte. Enda sättet, som jag såg det, att ha råd med hus i närtid i Värmland var att ta stora risker på börsen. Att då slitas mellan det hopp och förtvivlan som börsen kan ge i upp o nedgång var jobbigt.

Jag hade aldrig den ångesten i början av min investeringsperiod men då hade jag ju också mitt sparande som ett pensionssparande. Det är först när husplanerna startade som jag såg en uppgång på börsen som enda utväg. Därav slog det ju hårt för mig när börsen sjönk.

En del av ångesten skapade jag ju själv genom att hamna i glädjeyra när börsen gick bra.

Hade stop-loss kunnat hjälpa? Nej faktiskt inte. Jag hade hela tiden min egna målkurs i huvudet för ssab, som i slutet var mitt största innehav. Jag sa så ofta till min fru att “snart, snart vänder det och vi når målet”

Hade jag satt stop-loss hade det blivit deffinitivt på något sätt. Räddat pengarna i nedgången men aldrig räckt till husdrömmen.

Tack för att du delar med dig av din historia. När jag läste tänkte jag hela tiden ”oj vilken dramatik”. Mitt eget sparande är inte alls så dramatiskt, snarare långtråkigt.

Det är inte min avsikt att komma med pekpinnar, var och en får naturligtvis bestämma själv, men varför låter du pengarna och aktiekurserna styra dig så till den milda grad att de inte bara påverkar helgens humör utan ditt mående i stort? Om något ger dig ångest, varför fortsätta? Varför inte ta lite paus och fundera över vad du vill få ut av livet och dina investeringar? För att låna från ett ämne som varit uppe i andra trådar: hur vill du att livet ska kännas?

1 gillning

Tack för dina funderingar. Jag tror att det var stressen över att vi måste köpa ett hus som bidrog. Att enda sättet var att investera i aktier som jag visste skulle upp. Sen att det tog flera år längre än planerat ökade stressen och spädde nog på lidandet.

Det är ju annorlunda nu, när husdrömmen är klar. Nu handlar det ju mer om välmående, familjen, barnen. När jag sålde av allt i mars grät jag floder av lättnad.

1 gillning

Hur kan man vara säker att aktien ska upp ? Att investera i högrisk aktier för att bli snabt rik brukar sällan bli någon bra metod långsiktigt. Det blir lätt att bränna sig. Det är ett tufft spel på börsen om man tänker kortsiktigt. Mina pengar på börsen påvärkar knappast min vardag även om portföljen kan falla 100 tusen sek bara på en dag. Det betyder att min portfölj går upp och ned minst med en månadslön varje dag :+1:

Jaaa…hur kan man vara säker? Det kan man ju aldrig vara men som det exempelvis såg ut när coronakrisen var som värst så var det ju tydligt att det fanns en uppsida i många aktier.

Skulle jag investera idag skulle jag nog ha en annan känsla i nedgångar. Nu är det ju ingen stress med pengarna.

Så kan man tänka men du vet att det är ingen bra sätt satsa sina pengar i rena aktier och hoppas att man ska kunna köpa hus om 2-3 år. Det är riktigt riskabelt och kan förståra både hälsan och förhållande. Det ska du undvika i framtiden även om man hade jätte mycket tur innan. Man ska aldrig känna stress med pengarna. Du vet själv att snabba pengar på börsen är lika hög risk som att spela poker och casino på nätet. Det kan vända lika fort :+1: .

1 gillning

Tack Jacke77. Jag vet och håller med dig. Hoppas min story kan hjälpa någon.

1 gillning

Trevligt att du har hittat hit. :+1::clap: . Lycka till med huset och familjen. Investera pengar på börsen i Isk men håll dig fortsättningen till breda billiga globala indexfonder månadssparandet .:person_tipping_hand: . Då slipper du bli orolig varje dag och i slutet av veckan.

PS. Annars har du fin ”mopped” på bilden om det är du som rider på den :partying_face::person_tipping_hand::clap::clap::nerd_face:

1 gillning

Vilken tur att det gick bra till slut, dock hade jag nog inte gjort samma val själv att plöja ner så många miljoner på bostadsmarknaden i Värmland istället för ligga kvar med ett par goa miljoner på börsen… Du borde i princip ha kunnat hyrt en stor lägenhet/hus i Stockholm för 30k per månad och bott gratis genom att låta portföljen finansiera hyran med utdelningarna från SSAB och Nordea varje år. Säger inte att det kanske nödvändigtvis är den bästa lösningen men för mig känns det roligare än Värmland iallafall :slight_smile:

Jag äger mer än 30 olika tillgångar på mitt Avanza konto. Inte en endaste fond eller tråkig investering, stor stolthet i det så jag respekterar ändå dina val av aktier. Stora bollar helt klart.

+280,63% på 3 år
+103,35% på 1 år
+79,34% i år

Sover som ett barn på natten.

En stor del av min framgång kretsar kring makroanalys och att göra tvära kast gentemot vad globala mediatrender säger. Jag analyserar aldrig en enskild tillgång i detalj mer än att se var i grafen vi befinner oss när jag investerar. Vägrar att köpa dyrt. Skulle aldrig lägga mer än max 10 minuter på val av en ny tillgång i portföljen. Försöker istället befinna mig i stratosfären och se ner på vår värld och försöka avgöra vart vi är på väg. Alltid försöka vara större än den enskilda tillgången och att vägra tro på domedagen.

1 gillning

det här förtjänar en egen tråd, om du har lust :slight_smile:

Spännande läsning! Kändes så stabilt i början med att gå in med 250 000 kr i botten av finanskrisen och sedan spara/investera järnet. Men sen blev det åka av med endast 2 aktieinnehav. Det var mer än vad jag hade klarat av, men fick ändå uppleva en del av den känslomässiga stormen genom din text. Tack för att du delade med dig och kul att det slutade väl!

1 gillning

Inte alls med andra ord, om man skall utgå från mina barn (tonåringar iofs) :upside_down_face:

Håller med @chineseinvestor, detta förtjänar nästan en egen tråd.
Strategin låter något besläktad med vad @Pellepennan sysslar med om jag inte missuppfattat något, fast kanske precis tvärtom, där du köper mot trenden där han köper med.

Jag håller med, spännande om du delar dina erfarenheter. Men…

Det är inte allas gyllene dröm att bo i Stockholm. När ska alla 08:or få det klart för sig?!

:rage: ARGH!!! :face_with_symbols_over_mouth:

…behövde bara på det ur mig det. :slight_smile:
(Och jag är och bor där regelbundet, så den invändningen funkar inte heller.)

Touché! :sweat_smile:

2 gillningar

Jag bor inte i Stockholm och jag kommer inte därifrån. Har aldrig ens funderat på att bo där.

Ville mest visa på att pengarna skulle räckt till något häftigt på landets dyraste bostadsmarknad.

Allt gott :smiley:

1 gillning

Skönt att höra. :slight_smile: Det finns ju gott om coola herrgårdar i Bärmland, om man nu vill gå ”all in”. :smiley:

1 gillning