Storbank eller Avanza vid placering av större summa pengar?

Hej,

Jag står i valet och kvalet mellan att placera mina tillgångar hos min befintliga bank SEB eller ta steget att gå över till Avanza. I dagsläget ligger pengarna bara på ett sparkonto, så de skulle behöva komma ut på börsen så fort som möjligt. Det rör sig om ca 2,5 miljoner och jag vill fördela dem på låg risk, mellanrisk och hög risk (beroende på sparhorisont).

Allt jag har läst säger att nätbanker som Avanza/Nordnet är att föredra framför storbankerna (för privatsparare), med sina lägre avgifter och högre utbud. Det som får mig att tvivla är att jag känner mig osäker på att sätta mig själv framför en dator och placera ut allt, då det rör sig om mycket pengar och jag är absolut ingen expert inom området. Det hade känts “tryggare” att gå till ett bankkontor och få en privat rådgivning. Å andra sidan vill jag lära mig mer och det hade på ett sätt känts kul att våga testa något annat än SEB då jag är rädd att de rådger mig till en slentrian-placering med dålig avkastning.

Finns det oberoende privat ekonomisk rådgivning för såna som mig? Hur hade ni resonerat?

Bästa hälsningar Malin

Hur gammal är du? Det avgör hur du kommer att placera pengarna.

Det finns bra fristående rådgivare som du kan vända dig till om du känner dig osäker.

Alternativt kan du kolla på LYSA m du redan inte har gjort det?

Jag är 27 år, så jag kan unna mig att ha en ganska lång sparhorisont (delar, i alla fall). Jag ska kolla in LYSA, tack! Började lyssna på podden alldeles nyligen och hade inte hört talas om det tidigare.

Jag föreslår att du tittar på Jans modellportföljer samt läser ”Mer pengar för pengarna” av gänget bakom Småspararguiden. Efter det har du bättre koll än 90 av svenska folket.

Tack Per! Jag ska kolla närmre på dem!

Hur har du fått tag i så mycket pengar?

Spelar det någon roll för hur och var hon ska placera pengarna?

Sen är ju mycket ett relativt begrepp. 5% av svenskarna är dollarmiljonärer. Genomsnittlig nettoförmögenhet för alla svenskar inklusive barn är 2,1 msek.

Kalle, har jag frågat om din åsikt. Jag frågade Malin om var hon fått pengarna. Din fakta stämmer heller inte gällande dollarmiljonärer eller netroförmögenhet. Skärpning Kalle!!!

Ingen är heller intresserad av var Malin fått pengarna ifrån.
Men siffran för antal dollarmiljonärer stämmer, men får erkänna att det var nettotillgångar jag menade med 2,1msek. Nettoförmögenhet (dvs efter avdrag för skulder) är mer runt 1,6msek.

Syftet med kommentaren var att ifrågasätta om 2,5 miljoner idag verkligen är så mycket pengar att man behöver fråga var de kommer ifrån.

Ruther

Den typen av frågor hör verkligen hemma på den här bloggen. Skärpning!

Avanza alla gånger, deras sida är mycket bättre och enklare att förstå om du vill lära dig lite själv.

Öppna ett konto hos Avanza och sätt över pengarna och sedan ringer du deras private bankingavdelning och berättar vad du vill göra. Anledningen till att Avanza har bra ryckte är väl för att dom vill hjälpa sina kunder. Om man ska vara lite elak kan man väl säga att det till skillnad från storbankerna som vill tjäna pengar på sina kunder.

Tack för svar Mackster! Läser in mig på Lysa nu, som de pratar en del om i podden, och funderar över för/nackdelar om man jämför med Avanza. Någon som har erfarenhet av de båda?

Läser in mig på Lysa nu, som de pratar en del om i podden, och funderar över för/nackdelar om man jämför med Avanza. Någon som har erfarenhet av de båda?

Jag skrev precis om varför jag tycker LYSA underpreserade mor mina portföljer på Avanza. Dock har jag kvar stort kapital på LYSA.

Fördelen med LYSA är att det är enkelt och över tid kommer du hamna mer “rätt”, då det följer index.
Är man oerfaren och inte så intresserad är LYSA jätte enkelt och du kommer få mycket mer avkastning än att ha pengarna på ett bankkonto.

Läser in mig på Lysa nu, som de pratar en del om i podden, och funderar över för/nackdelar om man jämför med Avanza. Någon som har erfarenhet av de båda?