Svensk räntefond med statspapper

Jag söker en svensk korträntefond som uteslutande innehåller statspapper.

Tacksam för tips.

 

Sluta söka. I dagens ränteläge ger detta en negativ avkastning. Sätt in dina pengar i en nishbank med statlig insättargaranti i stället .

Det som kan vara aktuellt är ju riktigt långa räntefonder men det finns inga svenska sådana.

…vilket även en nischbank gör (realt) :frowning:

Tack för svar.

Den korta räntefonden skall ingå i Rika Tillsammans portföljen.

Tittar man t.ex. på AMF kort så innehåller den just nu 75 % bostäder.

Det känns väl inte så bra om bobubblan spricker?

Spiltan kort innehåller typ 100 % företag.Som korrelerar med börsen vid nedgång?

Därför söker jag en stabilare kort räntefond. Tips?

 

 

 

Du behöver inte vara orolig.

Fonderna köper bostadsobligationer som är säkerställda med pantbrev upp till 75 procent av fastigheternas värde. Marknaden kan alltså sjunka 25 procent. Dessutom säger erfarenheten att de flesta kommer att sitta kvar ändå och fortsätta att betala sina räntor. Dessutom har bostadsinstituten ett Eget Kapital som buffert.

Långivarna har företräde att få ränta före att aktieägarna skall få utdelning. Du behöver därför sova lugnt om natten vad gäller Spiltan. Bolag typ Telia och Vattenfall måste alltså gå i konkurs för att långivarna inte skall få sina pengar.

För räntefonder som lånar ut pengar till skräpbolag är givetvis situationen annorlunda.

 

Har Spiltan ingen korrelation alls med börsen om den backar med t.ex. 50 %?

Spiltan har långt över 100 innehav. Snittet på deras genomsnittliga placeringar torde vara under 1 procent per innehav. Någon konkurs i något av innehaven kan givetvis inte uteslutas, men den kommer då ha ett ytterst begränsad inverkan på Spiltan.

Att sia om framtiden är svårt. Ett scenario är till och med att kursen för Spiltans räntefond stiger. Kapitalet flyr från den oroliga aktiemarknaden till den säkraste räntemarknaden. Efterfrågan ökar och kursen stiger.

Min gissning är dock att om sjunker börsen rejält, så kanske Spiltan Högräntefond kortfristigt kan sjunka några få procent. Efter ett tag kommer den att återhämta sig igen.

Personligen har jag,eller snarare min fru ett sexsiffrigt belopp placerat i Spiltan Högräntefond.

Jag håller med Nestor,Spiltan räntefond Sverige kommer inte att ge en negativt avkastning även om börsen faller med 50% som är oxo helt osannolikt.

Tusen tack för dina intressanta svar, Nestor!

Tack för svar Nestor! Då kanske det inte gör så mycket att mina korträntefonder i RT-portföljen innehåller företag.

Har själv lyssnat en del på Mike Maloney, som jag gillar, han menar att nästa kris blir en “everything bubble”. I det scenariot tar även obligationer mycket stryk. Då ansåg jag statspapper vara det säkraste.