Swedbankfond och studiestöd

Hejsan! Har ett litet lyxproblem. Jag har 265000 kronor i en Swedbankfond, “Swedbank robur bas aktier” som har en förvaltningsavgift på 1.20 % men som faktiskt ökat fina 31 % på de 2 år jag haft den. Nu, efter att ha läst här osv, är jag lite mer kunnig och har insett att en så hög avgift inte är det bästa. Bör jag sälja den? Jag börjar om 2 veckor att plugga med Csn-bidrag + lån, kan jag ens sälja den nu och behålla bidraget eller måste jag sälja lite varje år jag pluggar, alternativt bara efter jag pluggat klart? Om jag är snabb och säljer innan studiestart, räknas det då som inkomst under studietid?

Hur skulle ni göra i min situation, skulle ni behålla, sälja lite, eller sälja allt?

Tack på förhand!

 

Ligger fonden i en ISK eller i en fonddepå? Exakt hur du ska agera kan skilja sig lite. Jag utgår från att det är en fonddepå så att försäljning triggar vinstbeskattning. Hur CSN ser på ISK:er får du fråga dem om.

Fonden går sämre än ett globalt aktieindex, så du tjänar mer pengar på att äga Länsförsäkringar Global Indexnära (till ingen överraskning alls för oss läsare på Rikatillsammans). Du kan se mer om din fond på Morningstar: https://www.morningstar.se/Funds/Quicktake/Overview.aspx?perfid=0P00013YB6

Jag antar att du tänkt plugga i åtminstone 3 år? Under den tiden hinner du betala hela 9540 kr i förvaltningsavgifter till Swedbank, jämfört med 1749 kr till Länsförsäkringars fond. Det är med andra ord värt att börja kika på detta redan nu. Dessutom vet man ju aldrig om du blir sugen på att plugga in master/civilingenjör och kanske till och med forskarstudier. Pang, poff, så har det gått tio år i en halvkass fond.

CSN räknar inkomsten per kalenderhalvår. Därför är det för sent att sälja av hela fonden, det skulle du i så fall ha gjort innan den sista juni. Du kan läsa om fribeloppet på CSN:s hemsida: https://www.csn.se/fragor-och-svar/hur-stor-inkomst-far-jag-ha/inkomst-och-fribelopp.html

Jag skulle sälja av lite i taget (så att vinsten av försäljningen ligger under fribeloppet). Men tänk på att även andra inkomster räknas, så du kanske vill ta höjd för att kunna extraknäcka och sommarjobba. Eller så säljer du i slutet av varje halvår när du kan räkna på hur mycket inkomster du har haft.

Nu till det knepigaste av allt: Ska du ha den nya fonden i en ISK eller i en fonddepå? I en depå så får du inkomsten när du säljer och kan skjuta det tills när du är klar med studierna. Hur inkomsten räknas i en ISK måste du fråga CSN om. Du har research att göra! Ifall du väljer en fonddepå så rekommenderar jag att du inte ombalanserar under studietiden för du vill inte sälja av och råka räkna hem vinster.

Obs att om det ligger i en fonddepå så är det den beskattningsbara vinsten som räknas mot fribeloppet. Inte hela försäljningen, bara värdeökningen. Du har gjort en vinst på ca 63000, vilket ligger under fribeloppet. En sak till som ligger till din fördel är att om du säljer alltsammans i år och inte säger något särskilt till CSN så kommer de att räkna inkomsten 50/50 per halvår. I så fall har du tjänat 31500 kr, långt under fribeloppet. Ifall du även har andra inkomster, från arbete till exempel, så kan det hända att CSN ber dig skicka in en specifikation på hur inkomsterna fördelats. I så fall ska du meddela dem hur inkomsten från arbetet fördelas, men du kan utelämna att specificera fondförsäljningen. Då kan du tvinga in arbetsinkomsterna på “rätt halvår” samtidigt som CSN kör på med default-inställningen 50/50 på fondvinsten. Allt detta låter krångligare än vad det egentligen är så om det är något du inte hänger med på är det bara att hojta till!

Tack Emil för ett alldeles utmärkt svar! Fonden ligger i ett ISK. Det ideala hade varit att sälja Swedbankfonden
och investera pengarna på mitt ISK i Avanza, främst på billiga indexfonder. Jag har tänkt plugga i 5 år…
Jag skall prata utförligt med CSN. Ha det fint!

Tjena Emil. Tack för ett alldeles utmärkt svar. Det är ett ISK som fonden ligger på. Jag skall göra noggrann research. Ha det fint!

Hallå! Jag är snart i samma sits.

Vad kom du fram till?

Kan man ha ett ISK om man inte säljer av från det för det räknas som inkomst?

Tacksam för svar för jag undrar precis detsamma.

Läs i din deklaration så ser du hur mycket skatt du betalar för investeringar dvs inkomst av kapital. I ISK så är det ca. 0,45% av det totala beloppet varje år.

1 gillning

Jag mejlade CSN och frågade. De svarade så här:

Ja, schablonintäkten räknas som inkomst som kan påverka studiestödet, dvs om du kommer
över gränsen för fribeloppet.

Schablonintäkten för 2021 är 1,25% av kapitalet.

1 gillning