Synpunkter på mitt sparande

Hej, jag är en 20 årig kille som har börjat intresserat mig för framförallt fonder (är fortfarande helt ny till detta) och kikat lite på systemet med ”hinkarna”. Utifrån det jag har läst så har jag börjat spara eller snarare investerat på detta sätt.

  • Buffert
Collector bank med 0,75% ränta

har cirka två månadslöner där

  • Mellanrisk
Lysa

fördelning 60/40

Har inte satt in några pengar här än men har tänkt att månadsspara med cirka 200kr i månaden.

  • Passiv
Lysa

Fördelning 90/0

har i dagsläget 1000kr då jag precis startat den. Jag har tänkt månadsspara med cirka 900kr i månaden.

Övrigt

NOWO

Har cirka 5000kr där i dagsläget och har tänkt månadsspara med 500kr i månaden

 

Vad tycker ni om detta upplägg? Ge mig alla förslag och tankar ni har om detta!

Hur stor del av pengarna borde jag sätta in i den passiva samt mellanriskportföljen?

Jag har även tänkt att göra en ytterligare insättning på ungefär 24 000kr. Borde jag lägga in allt i den passiva eller borde jag lägga lite i mellanrisk-portföljen?

Jag har tänkt att ha pengarna där i minst 10 år.

Utöver dessa 1600 kronorna som jag månadssparar så kommer jag även sätta in en del av de pengar som blir över varje månad.

 

Ge mig alla era synpunkter, alla tips är nödvändiga då jag är ny inom detta.

 

  • (Har ingen aning om hur det här kommer se ut på bloggen då jag har skrivit det på telefonen
 

Hej

Grundtanken med hinkarna är att man fyller den första tills dess att den är full. Då rinner det över till andra hinken tills den är full. Så rinner det över till tredje hinken, och här blir metaforen lite vag eftersom tredje hinken aldrig blir helt full utan lite skvimper helt enkelt över i en fjärde hink, om man har intresse för aktiva placeringar.

Det du beskriver att spara parallellt i hinkar är således något utanför modellen. Beroende på hur din ekonomi ser ut i övrigt kan det vara helt ok så länge du är medveten om det. Du har trots allt en buffert.

Ditt sparande i Nowo tillför inte så mycket. Pengarna placeras de facto i en blandfond med ca 75% aktier. Ser du det som ett sätt att nudga dig att spara per automatik så kan det vara bra men de till att regelbundet (t.ex. årligen) ta ut pengarna och placera dem i dina hinkar.

Kul att du har kommit igång. Lycka till!

Lyssnade precis igenom pod-avsnitten där de talar om ”hinkarna” och precis som du säger så fyller man dom i ordning. Jag har en väldigt simpel ekonomi, den enda fasta kostnaden är en lägenhet som jag hyr i andrahand och mat utöver det då.

Borde jag tänka om och sätta in de 24000 kronorna i 60/40 portföljen och spara majoriteten av mina pengar i den tills den är ”full”? Eller kanske sätta in de där och sedan månadsspara som jag hade tänkt innan?

NOWO använder jag då det blir som ett osynligt sparande för mig, jag märker helt enkelt nästan inte att pengar läggs in där. Sen tänker jag det som ett litet test då den som jag har förstått är aktivt förvaltad (?)
Samt kanske en liten risk-minimering att inte spara allt i samma portfölj (?)

Vad menar du att den inte tillför så mycket?

Hur ser ditt personliga sparande ut?

Tack för svar!

Som du är jag relativt ny med detta och det är svårt att veta hur man ska tänka det håller jag med om.

Men det jag lärt mig från fler sidor än denna, man ska ju vara obejktiv.

MÅL MÅL och åter MÅL, sätt upp mål hur mycket behöver du i bufferten för att klara dig ifall något händer. tex 3 månadslöner, och när du uppfyllt det slutar du spara där och går vidare till nästa hink och då ska du sätta upp ett mål för denna hink med osv osv.

Om jag förstått mig på NOWO korrekt så är jag mer undrande sätter du över pengar där aktivt? för det är väl en tjänst för att du ska micro spara på dina transaktioner bland annat och att aktivt sätta in pengar där känns därför fel då dom 500 kr kan göra sig bättre i din medelhink.

Som sagt se alla svar objektivt då min erfarenhet är liten den med. Hoppas dock det hjälper

Tack för svar!

Vilka sidor brukar du läsa? Behöver allt material som finns!

Okej, så då borde jag alltså enligt det resonemanget fokusera mest på att fylla upp mellanrisk-hinken nu?

Det finns flera olika sätt att spara på nowo, dels genom med deras kort, där du kan ställa in hur mycket procentuellt per köp som du vill spara, dagssparande samt snabbinsättningar. Tanken där är väl att man både ska ha deras kort och microspara via det samt att dagsspara. Men jag dagssparar endast med 18kr där.

Sedan så vet jag inte om det är ”rätt” att också spara vis nowo men det har jag gjort fram tills nu iallafall.

Vad har du personligen för investerings-strategi?