Ta råd/rygg på Mats-Svensson.se?

Hej! Jag vill börja med att tacka för en mycket bra hemsida. Jag har tagit för vana att ofta lyssna på ett podd-avsnitt på min promenad till och från arbetet. Jag började med det det strax före nyår. Jag har gått från i princip grönare än grön vad gäller fonder, aktier, index, avgifter och resten av den djungel bankerna huserar i för oss småsparare att gå vilse i, till i dag ha en skapligt vass machetes jämfört med tidigare, en slö Mora. Nu är det här med sparande roligt Tack ännu en gång. Och nu till frågan. Jag har börjat titta på på vad man kan göra med ppm sparandet. Där har jag lyckats att att inte göra helt fel genom att inte göra något. Pengarna ligger i 7:e ap-fonden. Men i min jakt på en bättre utdelning i PPM- systemet sprang jag på mats-svensson.se. Han har ju lyckats oootroooligt bra och han kan man få ta rygg på för en avgift. Det låter för bra för att vara sant. Vad finns det för fakta och tankar om honom?

Tja. Ap7 hade väl runt 34 procents avkastning år 2019. Vad låg Mats Svensson på? Om jag minns rätt 26 procent.

Personligen skulle jag inte betala honom pengar för detta.

Hej Nestor. Tack för din synpunkt. Jag ska titta på den årliga utvecklingen för båda bakåt i tiden. Bör ge svar. 2019 är ju endast ett år. Det jag dock konstaterar är att värdet på hans och mitt värde i PPM skiljer sig markant från varandra. Han har ca 4 ggr mer. Och vi har grovt haft samma lön/inbetalning, gissar jag. Något måste det bero på. Jag tror han existerar av vad jag kan hitta och läsa om honom.

AP7 Aktiefond startade 2010. Sedan dess har den haft bättre utveckling än Mats portfölj. När han presenterar utvecklingsgrafen på sin hemsida har han valt ett format som är väldigt beroende av vilket startår han väljer och helt döljer ovanstående faktum. Tyder inte på vidare förtroende för tjänsten han säljer…

Jag ser ingen anledning att ge honom mina pengar.

PPM startade år 2000 och jag redovisar mina siffror sedan dess. Kan det vara fel?
I år ligger jag på 5% och har inte följt med ner i raset.

Nej Mats, det är absolut inget fel med att du visar dina siffror. Tvärtom, vi är mycket tacksamma för att du gör det. Tillsammans med de intervjuer och tidningsartiklar som vi fått läsa i b.la. Aftonbladet, Expressen och DI. Hur skulle vi annars kunna bilda en uppfattning om dig och bedöma din tjänst?

Som Björnen påpekade har AP7 Aktiefond sedan den startades 2010 haft bättre utveckling än din portfölj. På en 10-års period (2010-2019) har den gett en genomsnittsavkastning på 15% medan din egen PPM-portfölj har gett bara 13%.

Du kan ändå trösta dig med att under den tidsperioden har din PPM-portfölj gått mycket bättre än genomsnittet av de aktiva sparare som valt något annat än det statliga alternativet. Men om du räknar med också de inkomster som du har tjänat in genom din tjänst har du slagit rejält både AP7 och dina kunder.

Räkna gärna med 2020 där jag har 8% till dags dato och AP7 -12%…

vi här på bloggen följen en strategi som heter “köp och behåll” du väljer en fördelning av aktier/räntor sen håller du den fördelningen i ur och skur. vi viktar i princip våra portföljer efter hur marknaden ser ut. vi tar inga aktiva bet på framtiden.

 

mats svensson följer en annan strategi som heter “momentum” han köper de fonder som har gått upp mest de senaste 3 månaderna och säljer de som har gått sämst. var vänlig läs artikeln från morningstar. (jag tog bara första träffen på google)

https://www.morningstar.se/Articles/Chronicle.aspx?title=fem-regler-for-momentum

 

momentum fungerar från tid till annan som alla andra strategier. ingen strategi fungerar alltid. du kommer förlora pengar från tid till annan även med en köp och behåll strategi.

jag skulle DEFINITIVT inte betala något för att ta rygg på någon. tar du rygg på någon så ligger du alltid steget efter. mats kommer köpa de fonder som har stigit mest, sen meddelar han sina följare vad dem ska köpa. och om de är tillräckligt många så när de köper så stiger kursen och då säljer han och går till nästa fond och så fortsätter det.

vill du följa momentum läs på och se till att ligga steget FÖRE alla andra istället, annars riskerar du att komma in för sent gång på gång och förlora pengar.

som vanligt är det den som kommer in sist som får betala de andras vinster. varje gång du köper så säljer någon annan och vice versa.

Det finns ganska gott stöd för momentum som effekt i akademiska studier. Tycker inte Morningstar artikeln var särskilt bra.

Däremot behöver man inte betala personen i frågan utan det är ganska lätt att få till själv om man läser på lite.

Att hans följarskara skulle ha så mycket kapital att de blir kurspåverkande i några av de större fonderna verkar osannolikt.

Sk. “front running”, att någon utnyttjar att de vet hur en aktör kommer agera och köper/säljer inför det är ett reellt problem med indexfonder också.

Hej Wendela
Du skriver “mats svensson följer en annan strategi som heter ”momentum” han köper de fonder som har gått upp mest de senaste 3 månaderna och säljer de som har gått sämst.” Var har du fått denna felaktiga uppfattning ifrån. Det stämmer inte alls. Lika lite som det andra du skriver…
Jag meddelar mina kunder vilka fonder jag väljer samma dag som när jag själv gör bytet. Skulle någon inte hinna göra bytet samma dag som jag kommer vi andra inte att vinna på det då stora fonder inte påverkas av de belopp som kommer in i fonden pga av mitt byte.
Du skriver saker som är helt uppåt väggarna och låter tvärsäker på dig själv. Det blir lite tragikomiskt. Ta reda på fakta innan du sprider osanningar om mig om min tjänst är du snäll.

Bäst att gå till källan innan man gör en analys. Mats Svensson har själv beskrivit sin investeringsstrategi och -filosofi ganska ingående i DI.

Dagens Industri 2009-11-20
https://web.archive.org/web/20100724200152/http://di.se:80/Artiklar/2009/11/20/2280/PPM-portfoljen-som-rusat-med-175-procent/
PPM-portföljen som rusat med 175 procent

Dagens Industri 2010-07-14
https://web.archive.org/web/20110318130136/http://di.se:80/Artiklar/2010/7/13/210746/Tuffare-ar-for-PPM-raketen/
Tuffare år för PPM-raketen

Hej Göran!

Kul att du undrar vad jag är för en.

På min facebooksida hittar du recensioner. Där kan du få en god uppfattning om mig och min tjänst.

https://www.facebook.com/pg/matssvensson2000ab/reviews/?ref=page_internal

 

Vänligen

mats

Jag jämförde mats Svenssons utfall från 2010 och framåt då det först är 5maj 2020 som AP7såfa började. Fram till nu Ap7såfa 205% uppgång. Mats 221% uppgång. Mats uppgifter utgår från hela 2010 men ap7såfa började först i maj som sagt så det är inte helt korrekt jämfört men ändå. Min slutsats är att de är i paritet med varandra med skillnaden att Mats tar betalt. Jag vet inte vad han tar nu låt säga 1000kr per år. Det innebär att man bör ha minst 1000.000 i sitt ppm för att det skall vara motiverat i förhållande till avgiften om man jämför med Ap7såfa) och att man är lite intresserad då det innebär att man bör byta meddetsamma när man fått sms från honom. Nu har jag bara ap7såfa för jag orkar inte byta så ofta och resultatet blir ju snarlikt. Den stora anledningen till Mats fantastiska resultat är ju att han ett år på 00-talet fick 175% avkastning och det gjorde ju att portföljen steg rejält och det har han med sig framöver vilket ger en bra snittavkastning.

Hej Johan
Tack för din jämförelse.
Jag kan tänka mig att mitt snitt även mådde bra av uppgången på 16% 2008 när börsen rasade ca 40% och av de 8% jag har i år när många fonder ligger på -15%.
Det är även så att jag ligger i räntefonder långa tider under året och har lägre risk än AP 7 som är en högriskfond med hävstång vilket blir tydligt under tider av oro.

vänligen
mats

Uppenbarligen har Mats lyckats väldigt bra. Kudos till honom!
Men se det som en “aktiv fond” utan avgifter.
MS INVF Global Opportunity har också lyckats väldigt bra. Men hur kommer den prestera kommande 10/20/30 åren? Ingen vet.
Jag rekommenderar lite försiktigt att du borde ha majoritet hos AP7 Såfa i PPM. Sen kan du, om du vill, leka aktivt med en minoritet av pengarna, t.ex. 30%.
Och samma i din vanliga portfölj. Kör majoritet indexfond, men lek med kanske 30% om du vill.

https://www.google.com/url?q=https://blogg.avanza.se/hemberg/2010/12/02/ppm-rad-for-250-000-kr/&sa=U&ved=2ahUKEwirttfh1abpAhUG0aYKHVQdDBkQFnoECAYQAg&usg=AOvVaw2g1UkoM0SP_CEmkAEpqaq3

Här kan du läsa om Mats.

Mvh.jack

 

Hej Jack! Fint namn du har. Min ett-åring heter Jack…
Artikeln från Hemberg är snart 10 år gammal och antagligen det enda negativa du kan hitta om min tjänst på nätet. Hans resonemang bygger på olika antaganden tagna ur luften. Jag har under åren, vid flera tillfällen, bett honom om en ny kommentar kring artikeln men han har aldrig svarat…
Vänligen
Mats

Hej Mats! Jag var på nätet och hittade följande som handlar om din tjänst:

Tidningen Expressen 27 okt 2017, sidan 21.

”PPM-rådgivaren - 14 klagomål

Grundare och VD är Mats Svensson, 49, i Helsingborg som presententerar sig på hemsidan: ’licensierad rådgivare, men också socionom och har arbetat med barn och ungdomar i tjugo år.’
Registrerades 2015. Vd: Mats Olof Lennart Svensson.”

Hur är det med licensen? Har du den fortfarande, har du blivit av med den eller kan det vara så att du aldrig har haft den?

Jag har förstått att du har slutat med PPM-rådgivning helt och ger inte längre ens några investeringstips, men i stället har du en välmående firma som går ut på att sälja information om ditt kontoinnehav. Kan det stämma?

Rättelse till ovan: Registrerades 2010 (inte 2015).

Och Mats, tidningen Aftonbladet har också skrivit om din tjänst,
16 nov. 2017 sidan 17:

”Från januari till och med september i år kom totalt 507 klagomål till Pensionsmyndigheten. De allra flesta klagomålen gäller fondbolag eller pensionsrådgivare. Här några exempel på hur det kan låta. Sammanfattningarna är skrivna av Pensionsmyndighetens tjänstemän.

’Säljare från ppmradgivaren.se har ringt upp kund och uppgivit att hon ringer från Pensionsmyndigheten, kund fick en Facebook-adress smsad till sig. Har utlovat kund en 20-procentig årlig värdeutveckling mot en kostnad på 1400kr/år.’”
PPMRådgivaren heter Mats Svensson, men kan vara någon annan från bolaget som ringt upp kund.
https://www.temahalsa.se/folj-fondexperten-som-har-en-miljon-pa-premiepensionskontot/