Ta ut pengar från kapitalförsäkring

Hej,

Jag äger en kapitalförsäkring, som min morfar tecknade åt mig när jag var 2 år, ifall min mamma skulle avlida före en viss ålder.

Jag har sagt att min bror ska få hälften av pengarna (vår mamma lever), och han vill ha ut sin del nu. Går det? Hur går vi tillväga? Jag kan inte så mycket om detta så ni får gärna förklara på ett enkelt sätt. Tack!

Om jag förstår det rätt handlar det bara om att du är ensam förmånstagare i en KF. Men det är din mamma som har tecknat den och det är endast hon som kan bestämma över den. Hon kan när som helst gå till banken och ändra villkoren och förmånstagare om hon så vill. Eller ta ut pengar eller göra nya investeringar i den, precis som hon vill.

Prata med din mamma och fråga om hon kan tänka sig att gå med på ditt förslag. Det borde inte finnas några hinder om hon vill göra det. (Och eftersom det var så länge sen hon tecknade kapitalförsäkringen borde ni kanske också se över innehavet i den.)

Som ovanstående har skrivit så är det hennes morfar som har startat KF:en, men ditt svar gäller ändå fast Anna får gå och fråga sin morfar istället.

Oopps, jag läste frågan för snabbt, ber ursäkt om det. Det gäller förstås Annas morfar. Hoppas han lever fortfarande, annars är det ingen som har en mandat att ändra villkoren på en KF i efterskott. (Annars kan det vara bra att kontakta banken och fråga om villkoren i det här specifika fallet, för att känna sig helt säker.)

Ifall att morfar inte skulle vara i livet längre så kan väl egentligen Anna göra vad hon vill med pengarna?
Eftersom att Anna lär ha varit förmånstagare för kontot och då ska det övergå till henne om den som startade kontot har dött?

Men hur blir det i så fall om det står i KF att förmånstagaren ska ha pengarna först efter en viss ålder - eller som i det här fallet, när mammans liv är också inblandad i villkoren?

Mhm, jag tror inte det går att skriva en viss ålder, utan endast sätta en “pling” då ägaren av KF:en kan välja att föra över allt.
Så det borde vara upplåst till förmånstagaren helt om ägaren är död.

Stämmer det att hela innehavet säljs, så att aktier/fonder blir likvida medel, i samband med att en kapitalförsäkring överlåts till tex ett barn, eller stannar de kvar i sina innehav?

Jag undrar om mamman lever och det är en KF har efterlevandeskydd med ett förhandsvalt dödsfallsbelopp. Pengar betalas ut enda när mamman dör. Det är bäst att fråga försäkringsbolag.