Tankegångar när man kan ta mycket risk just nu

Hej, jag har ett problem. Ett väldigt bra problem att ha men ändå :)Tack vare boken Rich Dad, Poor Dad och er blog har jag tagit ansvar för min ekonomi ? Istället för massa pengar på 0% konto har jag nu en bufferhink, en mellan risk hink och sedan januari börjat månadsspara 20% som går in i min passiva hink och aktie marknaden. Vilken lättnad! Ingen mer ångest av att göra ”fel”!Nu till problemet, jag har haft alldeles för mycket i bufferten. Samtidigt har jag ett väldigt säkert jobb inom IT. Jag tänkte ta 100 000kr och lägga in på World MSI ETF. Samtidigt är ju börsen väldigt dyr. Är det bättre att ta det lugnt, vänta 2 år och investera om det går ner? Eller är det bara att skjuta in på börsen då dessa är 10+ pengar? I.e passiva pengar.Tänkte köra på, sedan lyssnade jag på gult ljus avsnittet och nu är jag osäker. Skulle vara väldigt tacksam för lite tankegångar hur folk kan resonera som kan ta väldigt mycket risk (livsstil, arv, jobb).Tack på förhand, Sara

Det är ingen som vet om börsen är dyr just nu. Tänk om den är billig? Jag hade satt in det nu. Eventuellt spridit ut insättningarna över några veckor för att snitta bort någon extrem topp. Men lyssna inte allt för mycket på mig, jag sysslar också bara med IT.

Vad är det för ETF du funderar på? Är den billigare än Avanza Global som äger samma index?

Jag sitter kanske i samma sits som du. IT-jobb, statsanställd, hyresrätt, A-kassa, skuldfri, ingen familj att ta hand om, har bil men promenerar till jobbet, osv… mycket säker livsstil alltså. Dessutom föredrar jag ett enklare liv, njuter av det och försöker verkliga inte överkonsumera. Min buffert är därför inte särskilt stor. En månadslön och även detta känns som rätt mycket. Det är egentligen mest för oväntat bilstrul och så vidare.

Eftersom jag trivs med min livsstil och inte ens kan komma på vad jag ska göra med mina pengar så investerar jag det mesta långsiktigt just nu.

Jag tänker så här: varför ska jag sitta på mina döda pengar medan de har chans att växa med långsiktiga investeringar. Ju större och tidigare exponering mot marknaden desto bättre va? Och långsiktigt betyder verkligen långsiktigt. 10+ år och då spelar det ingen roll hur marknaden ser ut nu eller om 2 år. Går upp eller ner på “kort” sikt.

Jag säger verkligen inte att du ska göra samma sak, men jag hade utan tvekan investerat hela beloppet med detsamma, oavsett marknadsläge. Men inte på en särskilt enstaka fond utan precis som en vanlig insättning som jag brukar göra månadsvis på min “genomtänkta” portfölj.

Så resonerar jag… :wink:

Tack, tack för snabba kommentarer och svar!

Lutar åt att jag optimerar kunskap istället för potentiell avkastning. Kommer att ta dessa och bygga en balanserad mini-portfölj vid sidan om min 90/10. Då kan jag se hur den utvecklas och vara bättre beredd när tillväxten stannar av och/eller det blir för mycket pengar. Dags att börja med research ?