Tappat spåret i min fondportfölj

Hej,
jag är 28 år och har sparat kontinuerligt sedan dag ett jag började jobba. Dessutom har jag ärvt lite pengar från bortgångna släktingar. I dagsläget har jag ca 1.6 miljoner på mitt ISK, dessa är enbart placerade i fonder. Dessutom har jag lite över 500.000 kr som är öronmärkta för kommande utgifter, överskottet kommer sedan att placeras i mer fonder.
Nu till problemet, jag har den senaste tiden tappat spåret, köper och säljer hejvilt. Nu vill jag stoppa detta beteende och faktiskt investera mina pengar på ett bra sätt och vill bara se om någon skulle kunna ge lite feedback på en portfölj jag har snickrat ihop.

SPP Aktiefond Global A 20%
Storebrand Global Multifactor 20%
Nordnet Superfonden Sverige 10%
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära A 5%

Spiltan Räntefond Sverige 20%
Atlant Stability 20%
SPP Obligationsfond 20%

Tack på förhand. hoppas på många svar!

Det blev lite tokigt där…
Givetvis ska det vara

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära A 10%

Spiltan Räntefond Sverige 20%
Atlant Stability 10%
SPP Obligationsfond 10%

Hej!

Du har alltså 60 % aktiefonder och 40 % i ränte- och hedgefonder, om jag får rätt på procentsatserna. Om det är en fördelning som du är bekväm med så kör på det. Själv har jag enbart aktier/aktiefonder i mitt långsiktiga sparande för att maximera avkastningen, men det är så klart upp till var och en.

SPP Global, Nordnet Sverige och Länsförsäkringar Tillväxtmarknader är billiga indexfonder, medan Storebrand Global är aktivt förvaltad med en lite högre avgift. Avgiften är dock lägre än många andra aktiva fonders. Jag tycker väl inte riktigt att Storebrand har lyckats så värst bra, den har gått som Stockholmsbörsen ungefär på 10 års sikt, men det är inte dåligt heller.

Atlant Stability ger jag tummen ner. Jag är generellt skeptisk till hedgefonder och Atlant Stability startades lämpligt nog strax efter finanskrisen, så den har inte blivit prövad på riktigt ännu.Och vintern 2015-2016, när aktiebörserna skakade lite, tappade den ungefär 5 %. Vad skulle hända vid större börsfall? Den totala avgiften på 1,35 % är också riktigt mastig.

Spiltan räntefond tickar sakta på och har riktigt låg avgift. SPP obligationsfond likaså, även om den gett dålig avkastning de senaste åren med den låga räntan. Den klarade sig dock bra både i finanskrisen och i IT-bubblan.

 

Nu griper amatörpsykologen in

Du behöver en lekportfölj! Avsätt förslagsvis 5 eller 10 % av din portfölj till investeringar där du tillåter dig själv att experimentera, testa nya grejor, chansa och spekulera bara för att det är kul. Då slipper du må dåligt för att du inte gör som besserwissrarna säger.

Resten av portföljen är helig och där investerar du ”som man ska göra” – exempelvis i billiga indexfonder à la Rika tillsammans, och där verkar du ju ha fattat vad som gäller.

Jan Bolmeson har skrivit att långsiktigt sparande ska vara lika tråkigt som att se målarfärg torka.

Om du vill ägna ditt liv fram till pensionen åt att se målarfärg torka kan du strunta helt i lekportföljen och bara köra 100 % trist indexportfölj. Men uppenbarligen har du problem med disciplinen, och en lekportfölj kan vara ett bra sätt att hindra att saker och ting spårar ur igen.

Det är lätt att säga att man ska köra 100 % globalfond eller någon annan patentlösning, men det räcker med några enstaka procents nedgång under sommarbörsens naturliga årstidsvariation för att det ska börja hagla in inlägg där folk frågar om man ska paniksälja nu när börsen redan har gått ner. Och då ska man beakta att ett rejält börsras kan vara en nedgång på kanske 50, 60 eller 70 %.

Då är det bättre att ha en inte lika maxad strategi, men som man istället kan hålla i både ur och skur.

Självaste Jan Bolmeson kör med både lekportfölj och obligationer som krockkudde för att inte flippa ur när frestelserna att göra dumheter dyker upp.

Vi är många som gillar att peta i våra portföljer, och det finns tyvärr alltför många undersökningar som visar att det sannolikt ger oss en lägre avkastning på sikt – åtminstone om man jämför med en hypotetisk indexfondsparare som aldrig tappar sugen. Men vi som tillåter oss att ha en lekportfölj har mycket roligare under tiden, och det kan förhoppningsvis göra att vi orkar vara uthålliga i vårt sparande, till skillnad mot de pretentiösa indexfondsparare som bangar ur bara för att det blir sommar!

Ett alternativ till lekportfölj kan vara att ersätta en del av den rena indexportföljen med mekaniska strategier, exempelvis à la Investerarfysikern/Börslabbet. Då tillåts man agera när det rumlar runt på börsen, vilket kan bryta den vanmakt man kan känna som sparare i 100 % globalfond.