Nu griper amatörpsykologen in…
Du behöver en lekportfölj! Avsätt förslagsvis 5 eller 10 % av din portfölj till investeringar där du tillåter dig själv att experimentera, testa nya grejor, chansa och spekulera bara för att det är kul. Då slipper du må dåligt för att du inte gör som besserwissrarna säger.
Resten av portföljen är helig och där investerar du ”som man ska göra” – exempelvis i billiga indexfonder à la Rika tillsammans, och där verkar du ju ha fattat vad som gäller.
Jan Bolmeson har skrivit att långsiktigt sparande ska vara lika tråkigt som att se målarfärg torka.
Om du vill ägna ditt liv fram till pensionen åt att se målarfärg torka kan du strunta helt i lekportföljen och bara köra 100 % trist indexportfölj. Men uppenbarligen har du problem med disciplinen, och en lekportfölj kan vara ett bra sätt att hindra att saker och ting spårar ur igen.
Det är lätt att säga att man ska köra 100 % globalfond eller någon annan patentlösning, men det räcker med några enstaka procents nedgång under sommarbörsens naturliga årstidsvariation för att det ska börja hagla in inlägg där folk frågar om man ska paniksälja nu när börsen redan har gått ner. Och då ska man beakta att ett rejält börsras kan vara en nedgång på kanske 50, 60 eller 70 %.
Då är det bättre att ha en inte lika maxad strategi, men som man istället kan hålla i både ur och skur.
Självaste Jan Bolmeson kör med både lekportfölj och obligationer som krockkudde för att inte flippa ur när frestelserna att göra dumheter dyker upp.
Vi är många som gillar att peta i våra portföljer, och det finns tyvärr alltför många undersökningar som visar att det sannolikt ger oss en lägre avkastning på sikt – åtminstone om man jämför med en hypotetisk indexfondsparare som aldrig tappar sugen. Men vi som tillåter oss att ha en lekportfölj har mycket roligare under tiden, och det kan förhoppningsvis göra att vi orkar vara uthålliga i vårt sparande, till skillnad mot de pretentiösa indexfondsparare som bangar ur bara för att det blir sommar!
Ett alternativ till lekportfölj kan vara att ersätta en del av den rena indexportföljen med mekaniska strategier, exempelvis à la Investerarfysikern/Börslabbet. Då tillåts man agera när det rumlar runt på börsen, vilket kan bryta den vanmakt man kan känna som sparare i 100 % globalfond.