Tar aktierna aldrig slut?

Hej. Jag har förmodligen missat något här. Finns det inte ett begränsat antal aktier på marknaden? Hur är det möjligt att vi bara år efter år kan köpa fler och fler aktier hela tiden? Tar de aldrig slut, eller ger man ut fler om man ser att efterfrågan ökar?
Om tillräckligt många köper för att behålla tex, om det finns fler köpare än säljare under en viss period, så måste det väl innebära att det till sist inte finns fler aktier att köpa? Iaf fram tills dess att någon är villig att sälja.

På samma sätt som att det kan vara svårt att sälja vissa aktier i en kris om där inte finns tillräckligt med köpare så borde det omvänt vara lika dant, dvs att det kan vara svårt att köpa vissa aktier när där inte finns tillräckligt med säljare.

Men jag upplever inte alls att det är så. Köpa verkar alltid gå, men sälja kan bli svårt i vissa situationer.

(Det stämmer förmodligen inte) finns säker tonvis av affärer som aldrig går till avslut, både köp och sälj.

alla aktier måste ju ägas av någon vid varje givet tillfälle. Nu under TINA när förmögenheter strömmar till aktier så måste väl säljarna någon gång understiga köparna?

Det stämmer som du säger. Det är inte granterat att man kan köpa en viss aktie, det måste ju finnas en säljare också. Det är så kursen på aktier går upp: finns ingen som är beredd att sälja billigare. Och ännu knepigare är det med sälj: måste ju finnas en köpare också. Det finns aktier som du inte alltid kan sälja omedelbart, till exempel något börsnoterat småbolag. De flesta bolag på börsen kan man dock köpa omedelbart det är bara en fråga hur mycket du är beredd att betala. Finns ofta någon lycksökare som har ute en säljorder på en alldeles för hög kurs…

Om du tittar på till exempel indexer OMXS30 så är det sammansatt av de MEST OMSATTA aktierna på Stockholmsbörsen. Det är ingen slump att den billiga fonden Avanza Zero följer detta indexet. De mest omsatta aktierna är de som kommer vara lättast att både köpa och sälja snabbt.

Tack Emil. Alltid snabba och bra svar från dig!

Hej!

Som du säger i ditt sista stycke så händer det väldigt ofta att säljarna understiger köparna, det är just därför vi har kursuppgångar.

“Allt har sitt pris” tycker jag är en bra sak att tänka på, om inte det finns säljare så kommer kursen att öka.
Tillslut når man en kurs där säljarna strömmar in för att sälja lite vinster, då överstiger säljarna köparna och vi får en kursnedgång. Tillslut så tycker man att det är billig och köparna kommer tillbaka.

Detta är hur börsen fungerar, utbud och efterfråga, det är därför kursen på aktier och börsen går i vågor men sakta rör sig uppåt så länge vinster ökar och framtidsutsikterna ser bättre ut!