Tips för att komma överens om sparstrategi som par

Hej

Jag undrar hur andra par gjort för att kunna komma igång och spara tillsammans trots att man har väldigt olika tänk kring ekonomi.

Jag och min sambo har sedan ett par månader börjat spara tillsammans på mitt initiativ. Det har dock blivit uppenbart att vi tänker väldigt olika kring pengar. Jag är den mer långsiktiga, tålmodiga. Inspirerad av den här bloggen har jag föreslagit indexfonder enligt nybörjarportföljen. Han är kortsiktig, påverkas av kollegor som gjort stora klipp på tex bitcoin, och vill att vi ska köpa cannabisaktier eller ”roliga” saker tex spelföretag som han gillar

Jag känner ibland frustration då jag har svårt att få igenom mina argument. Detta trots att jag är den av oss som har överlägset mest av både erfarenhet och kunskap. Jag har försökt förklara och bla länkat till flera artiklar här på bloggen, som han dock inte läser. Upplever att min sambo vill visa att han ”kan själv”, men att han är väldigt spekulativ. Han förstår inte att det inte handlar om gambling utan att ha pengar om tio år.

Hittills har vi köpt det båda vill ha, men jag är oroas av att 30-50% av kapitalet försvinner i investeringar med väldigt hög risk. Jag ser också mycket potential för konflikter framgent, speciellt om vi förlorar pengar. Samtidigt vill jag ge honom en chans att göra sina egna erfarenheter, och inte köra över honom med en färdig plan som han måste acceptera.

Hur kan jag få honom att gå mer åt mitt håll och sänka risknivån i vårt sparande, utan att behöva övertala eller bråka mig till det? Kommer detta ge med sig med tiden i takt med att han mognar och ser vad långsiktig avkastning ger?

Svår sits. Kanske går det att lösa det genom att ni sparar era egna pengar på det sätt ni själva vill? Då går det ju att utvärdera om ett par år eller så.

Men givetvis måste ni nå halvvägs på ett eller annat sätt för det kommer ju att uppstå flera konflikter kring sparandet.

Har han läst Jans blogg om långsiktigt sparande?

Hoppas att ni kan lösa detta på ett bra sätt!

 

Tack för ditt svar!

Jag har länkat honom Jans blogg flera gånger, bl.a. serien “Så blir du rik”. Hittills har han inte läst, utan snarare har motståndet ökat ju mer jag tipsat. Jag spekulerar nu, men det känns som att han inte gillar att jag har ett kunskapsöverläge, och därför läser han hellre på om saker som jag är ointresserad/okunnig om, som cannabis.

Jag har mitt eget sparande också, som jag gör som jag vill med, men med det gemensamma känns det som att vi måste komma överens. Vill inte att det blir att vi sitter med varsitt konto och tävlar om vem det går bäst för.

Just nu känns det som att tiden är min bästa vän och att han efter några år kommer fatta vitsen med min strategi. Men självklart vill man inte behöva förlora onödigt mycket pengar på vägen.

Kör olika konton och äktenskapsförord på egen egendom.

Det gör vi, vi har såpass olika strategier kring sparande. Jag är mer influerad och påverkad av denna sajt och tror starkt på det, medan min fru kör utdelningsaktier och tycker det är kul att lägga tiden.

Detta är alltså långsiktigt sparande, ex pension. Ni måste ju självklart ha någon annan form av sparande i hushållet, typ buffert, men det bör inte ligga på börsen ändå.

Tycker en bra utgångspunkt kan vara hur mycket är ni beredda att förlora.

Är han beredd att förlora allt blir det nog svårt att övertyga honom om en säkrare investering.

 

Kanske kan ni dela upp ert sparande så att du hanterar 80% som ska vara säkert och tråkigt sparande så ger du honom fria tyglar med resterande 20% som du helt överlåter till hans mer riskabla satsningar. På så sätt blir han mer delaktig och får en möjlighet att använda sin expertis inom detta område. Sen kan du kan till viss del säkra upp för hans satsningar genom att minska riskerna i fondsparandet.

Tycker att 20% lekpengar är rätt mycket men det handlar ju främst om att ni ska hitta en balans där båda är nöjda.