Tjänstepension eller spara i AB

Hej

Jag har ett aktiebolag (jag och min fru äger 50 % var) där bara jag själv jobbar och funderar kring hur vi ska ta ut pengar från bolaget. Jag har förstått att det är bra att ta ut lön upp till ca 45000 kr/månad för att maximera pensionsavsättingar, undvika statlig inkomstskatt, mm. Sen är det skattemässigt lönsamt att ta utdelning, så mycket som man får. Det jag funderar på är vad jag ska göra med resterande.

  • Spar i bolaget för att senare kunna ta ut lön/utdelning.
  • Tjänstepension
    Jag har funderat kring direkt pension också men ser inte det som ett alternativ för mig. Det finns ingen/minimal risk för konkurs.

Frågor:

  1. Skattemässigt, vad blir det för skillnad mellan att spara i tjänstepension och sen ta ut pension och att spar i bolaget för att senare ta ut lön?
  2. Skattemässigt, vad blir det för skillnad mellan att spara i tjänstepension och sen ta ut pension och att spar i bolaget för att senare ta ut utdelning?
  3. Vilka för- och nackdelar finns för det två alternativen?

Vi vet inte vad som händer med skattepolitiken i framtiden men ni får gärna anta att den kommer att vara oförändrad.

Jag har kommit fram till att det mest skattefördelaktiga är att spara i bolaget för att senare lyfta lön. Eventuellt i kombination med utdelning beroende på vilka belopp det handlar om. Se mina beräkningar och jämförelser här:
Pension för företagare | Varför överhuvudtaget pensionsspara?

Man kanske även bör räkna på hur en skilsmässa skulle påverka utfallet om man väljer bort både pensionsförsäkring och direktpension.

2 gillningar

I avsnittet som kommer idag rekommenderas även lägga på 10 % tjänstepension för att att “säkra upp” och matcha det som andra har på arbetsmarknaden. Det blir ju en riskminimering från bolaget så att säga.

”Spara i bolaget” är bra att i så fall göra i form av periodiseringsfond.

Sparar du allt som vinst, som sen bolagsbeskattas ochblir eget kapitsl så vill/kan du ekonomiskt sett bara ta ut det som utdelning efter det. (Du vill inte använda de pengarna till lön pga att det blir dubbelbeskattat)