Tjänstepension: hur fördelas arvsvinster/riskpremie?

Hej,

Kanske en löjlig fråga, men när jag kollar på alla tjänstepensions sidor så hittar jag ingen info om det och är lite nyfiken hur det fungerar. Om man inte har återbetalningsskydd i tjänstepensionen så får man ju tillskott av andra i samma ålder som inte haft lika tur(tyvärr gått bort) och gjort samma val.

Nu till min fråga om dessa pengar delas lika över hela bordet så borde man ju således tjäna en rätt grov hacka på att ha så många tjänstepensioner som möjligt(många olika ställen) med ett löjligt litet belopp, eller hur? Alternativet är ju väldigt osvenskt, dvs den som redan har mycket i tjänstepension får ännu mer. Kanske just därför man inte hittar denna info. I all rimlighet borde det ju i någon form fungera som det sistnämnda.

mvh Dave

Jag har två tjänstepensioner från två arbetsgivare, men båda är investerade i "samma lösning" i samma institut (om än att de ligger på olika konton och redovisas separat). Jag kan konstatera att arvsvinsten är proportionell med mängden insatt kapital i försäkringen, snarare än lika mycket per försäkring. Det tycks alltså vara alternativ två ovan.