Utdelningar och index

Hej, jag har kollat igenom ditt inlägg om bästa fonder 2018 och jag upplevde ditt inlägg som väldigt hjälpsamt, så tack för det.

Det är dock en fråga som gäckar mig och som jag inte har fått svar på genom sökningar på nätet. Om jag jämför olika index så är det för mig inte uppenbart vilka av dem som inkluderar utdelningar. Jag vet att till exempel fonden Nordnet Superfonden Sverige ska följa indexet OMXSBGI vilket är ett index som jag vet inkluderar utdelning från aktierna. Om jag kollar på morningstar så ser jag att den jämför med indexet MSCI Sweden. Enligt den graf som ritas upp där så ser jag att superfonden slår det indexet och min tanke är att det beror på att MSCI Sweden inte inkluderar utdelningar, eller är det helt enkelt så att MSCI Sweden är ett annat urval av aktier vilket gör att den går sämre.

Anledningen till min fråga är att så gott som alla fonder du rekommenderat som bästa fonder 2018 följder indexen MSCI <Land/region> och jag vill försäkra mig om att dessa index faktiskt inkluderar utdelning av aktierna?

Mvh

// Daniel

Hej igen, jag kollade nu i nyfikenhet upp även Avanza Zero eftersom MSCI Sweden ska återspegla de 31 största AB i Sverige, medan Avanza Zero ska återspegla de 30 största AB. Här borde det inte alls diffa särskilt mycket mot index eftersom det är ett enda bolag som skiljer. På ca 12 år (så länge som grafen visar, antar att det är den tid Avanza Zero funnits) så visar Avanza Zero en vinst på 151% medan indexet MSCi Sweden bara ger en vinst på 125%. En ganska betydande skillnad med bara ett bolag som skiljer. Vad beror denna skillnad på? Även den finska nordnet Superfonden slår det index som Morningstar väljer att jämföra med, dock inte lika starkt.

Om jag jämför de andra fonderna som rekommenderats, till exempel Länsförsäkringar Europa indexnära vs MSCI Europa så ligger fonden under indexet eller din favorit Länsförsäkringar Global Indexnära ligger också under motsvarande MSCI World index med ca 5% på fem år.

För mig känns det som om Avanzas och Nordnets egna fonder är gratis och slår faktiskt MSCI indexet till skillnad mot alla utländska fonder (utom de nordiska motsvarigheterna till Nordnet superfonder), vilket gör dessa fonder till väldigt attraktiva investeringar i mina ögon. Min fråga är dock hur detta kommer sig?

Mvh

// Daniel

Hej, jag ställde samma fråga som ovan till min rådgivare på Nordea. Normalt sett är min erfarenhet att de rådgivare på banker jag pratat med inte kan ge ordentliga svar på den här typen av lite knepigare frågor, men i det här fallet fick jag ett svar som jag kan köpa.

Utländska indexfonder tar en viss valuta risk vilket kan göra att de presterar bättre eller sämre än index. Dessutom är det en liten spread (avgift) när valutaväxlingen sker vilket påverkar fonden negativt.

Dessa faktorer verkar kunna göra att avkastningen blir något sämre generellt för utländska fonder eftersom de inte handlar i SEK. Så det kostar att sprida risken genom att investera utomlands. Personligen kommer jag därför undvika dessa fonder och hålla mig i Sverige men sprida ut pengarna på månda företag eftersom svenska börsen generellt sett följer med resten av världen ser jag det inte som en alltför stor risk att placera i bara sverige så länge man har andra investeringar än aktier/fonder.

Mvh
// Daniel