Vad är din ekonomiska ”Guilty pleasure”?

Hejsan!

Vilka ”guilty pleasure” har ni när det gäller ekonomi?
Tänker då på de sakerna/tjänsterna som får er att helt släppa alla tankar om sparkvoter, FIRE, investeringsstrategier m.m.

T .ex. Restaurangbesök, viner, kablar, LP-skivor, Lisa Larson-figuriner, hi-fi, skor, Tintin-prylar, obskyra japanska Pink Floyd pressningar, krukväxter, fotografering eller det som jag snöade in på, gamla retro-lampor som skulle renoveras.
Gick all-in under en tid fram tills mitt utmattningssyndrom sa stopp och jag fick lägga allt i flyttlådor i källaren. (Där de ligger än. Det var dock inte pga lamporna jag blev sjuk. =)

Skulle vara kul att se vad som får er att släppa hämningarna. :grinning:

2 gillningar

Champagne får kosta nästan hur mycket som helst!

3 gillningar

Vi har en Labrador Retriever och fundera skaffa en till nästa år när vi flytta i vårt nybyggd radhus :smiley:

Hon kostar mycket varje månad i mat, vet, leksaker, försäkring, osv (kanske 2 000/månad) och i värsta fall även mer när vi flytta ut och hyresvärd titta på vägger och golv i hyresbostad. Vi även köpte en ny bil eftersom gamla bilen har inte haft tillräcklig plats för henne. :’)

Men glädjen hon skaffar är värd det för mig.

12 gillningar

Jag öppnade pandoras ask för lite mer än ett år sedan. Hade varit ute på en del skogsturer med barnen och tänkte att nästa steg skulle vara att sova i naturen. Jag är stadsbo och det närmsta jag kom en skog förut var Hyde Park. Eftersom kriteriet var att inte dö (av kyla, svampförgiftning, vätskebrist, björnar och annat) så började jag Googla lite på tält och friluftssaker. Vips så sögs man in i ett svart hål där man snabbt hamnade på “gear review”-videos och gick med i olika “ultra light backpacking” communities. Ultralätta friluftssaker är inte direkt ultralätta för plånboken.

Jag motiverade mina köp med “det här är en investering”. Man köper sovsäck som sedan håller i 20 år och därför får det kosta lite vad som helst. Skrev jag sovsäck förresten? Nej, jag menade specialbeställda custom quiltar från USA. Sovsäckar är ju för tunga för den ultralätta vandraren, det är quilt som gäller nu. :wink:

Med tiden lärde jag mig att man aldrig blir riktigt färdig. Det finns hur mycket utrustning som helst som kan vara bra i olika situationer. Dessutom måste man ju ha lite actionkameror och sådant så att man kan dokumentera sina äventyr.

13 gillningar

Alldeles för bra (dyra) verktyg till hobbyn, snickeri och möbelsnickeri. :slight_smile:

4 gillningar

Klockor. :slight_smile:

(Och så några tecken till.)

8 gillningar

Mat, framför allt rött kött.

3 gillningar

Mat, vin, böcker och datorkomponenter :roll_eyes:

1 gillning

Börsnoteringar och andra yoloinvesteringar har det gått åt lite mer pengar än tänkt på.

4 gillningar

Resor. Och då bo bra, äta bra och resa bra, oftast i business på long-haul.

2 gillningar

Vin, främst. Maten också, även om är smärtsamt medveten om att det går åt för mycket pengar där…

2 gillningar

Resor med bra boende och kvalitativ komfort tillsammans med upplevelser.
Whisky har genom åren blivit ett kostsamt intresse.

Tendens att bli tvärdrag i plånboken när man reser till Skottland med andra ord.
Men ångrar mig aldrig.

Cykelprylar och fiskeprylar

1 gillning

Guldmynt (utöver själva metallvärdet), antika skjutvapen och allt som har med friluftsliv att göra. Nästan allt annat snålar jag brutalt med.

1 gillning

Faktiskt aktier :slight_smile: annars är det räkningar och mat främst som pengar går till.

2 gillningar
  1. Husvagnen. Bäst kittad husvagn när han dör vinner.

  2. Restaurang/hotell. Tar sällan sämre rum än juniorsvit. Trängas gör vi i 1.

2 gillningar

Att tjäna pengar och spara är min stora hobby.

Annars älskar jag att resa och skiter i vad det kostar när jag väl reser.

1 gillning

Inredning av klassisk design och hög kvalitet. Älskar när man köpt en fin möbel, lampa eller liknande som man vet man kommer tycka om lika mycket om 10-20 år. Misstänker dock att jag är ganska ensam om detta guilty pleasure på forumet :grinning_face_with_smiling_eyes:

3 gillningar

Är mycket intresserad av bilar, inte att samla utan snarare att jag vill ha en riktigt bra bil och byta ut vart annat till tredje år. Sedan brukar jag inte spara in på prylar i allmänhet heller, köper hellre dyrt och bra istället för billigt och skit. Jag vill inte leva ett snålt liv där jag gör avkall på det som skänker mig glädje bara för att jag ska ha det extra bra de sista åren. Det blir dålig ROI. Har dock god sparkvot även för mitt gamla jag.

1 gillning

Kvalitetsskor.
Lyxigare musli har jag börjat med också, men det blir ju inga större summor.

2 gillningar