Vad drar så mycket el hemma?

Track för grafen, blev inspirerad och gick och drog av avfuktaren och ställde in en fukt/temp mätare, spikrak linje får jag med 10c och 72,5% luftfuktighet.
Blir spännande och se om jag påverkar nåt :slight_smile:

Vill tillägga att plötsligt är min förbrukning 10kw lägre sen jag stängde av den, tror jag hitta en av elbovarna :heart:

1 gillning

Kanske billigaste tvätta för hand som man gjorde förr i tiden :joy::person_tipping_hand: ? Då behövs det knappast tvättmaskin samtidigt som man minskar elförbrukning med 100%. :partying_face:

Ja, snart är vi där. Några fler nedlagda kärnkraftverk så får vi göra det mesta som förr. Dvs jobba med att klyva ved, jaga, och tvätta kläder i närmsta bäck helt utan elförbrukning. Synd att det kommer ta så mycket tid av varje enskild individ att man inte längre hinner jobba med annat. Back to basics. Inga “Smart Homes”, men heller inte några datorer, TikTok eller elbilar. Glöm LED-lamporna hemma, det får bli stearinljus eller fotogenlampor.

1 gillning
1 gillning

Jag passar på att påminna er med luft-luft-värmepump att rengöra inomhusenhete(r)n(a) ordentligt. Det är bra betalt för den lilla tid det tar jämfört med skillnaden det gör i effekt.

6 gillningar

Hade inte heller några problem att mäta våran tvättmaskin (någon halvgammal electrolux) med den billiga mätaren jag grävde fram ur nån låda, den klarar max 10A.

Vart tvungen att mäta hur mycket en 30C maskin sportprogram (30 min) drar, när frun blev lite för exalterad över att jag kommit över till elsnålarlägret och började banna mig för att jag tvättade mina cykelkläder i en lite för halvfull maskin mitt på dan.
0,25kWh vart resultatet, är nog inte där vi ska lägga krutet ändå.

1 gillning

Jag ser en vinnande kombination här: cykel + dynamo + tvättning. All extra alstrad kroppsvärme värmer dessutom tvättstugan. :rofl:

3 gillningar

Du kan vara lugn regeringens kommande nedläggning av vattenkraften kommer lösa detta iaf.

2 gillningar

Min förbrukning på mitt 280 kvm hus var 397 kwm under augusti. Min årsförbrukning pendlar mellan 11 400 och 11 800 kvm.

Har du ett välisolerat hus blir det i princip ingen värmekostnad förrän det blir minusgrader. Det är i alla fall min erfarenhet.

Förresten. Augusti 2022 hade jag den lägsta elförbrukningen oavsett månad någonsin, när jag tittar 12 år tillbaka. Vi får hoppas på en varm vinter…

1 gillning

Du bor också ganska trångt @Nestor :face_with_hand_over_mouth::wink::raised_hands::heart::shushing_face: .

3 gillningar

Bor inte alla så, känns som man måste tränga ihop sig om man skulle bo mindre?

1 gillning

Allt är relativt och vanesak :wink:

1 gillning

Här stod termometern ute på 3C imorse :cold_face:

På mitt jobb gick det en historia om att en föredetta chef fick löneförhöjning efter hans chef och dens fru från USA hälsat på i dennes “trångbodda lägenhet”. Enligt historien så skedde löneförhöjningen på uppmaning av frun.
Han bodde i en hyfsat rymlig lägenhet mitt i Helsingfors innerstad :slightly_smiling_face:

2 gillningar

-Tåh taar man framm priitänn! (jag kunde inte låta bli, förlåt Finland)

Det låter kallt. Hur långt upp i de tusen sjöarnas land bor du förresten?

1 gillning

Vi hade +3 grader imorse Småland Jönköpings län :person_tipping_hand: . Alla är inte Skåningar på den här bloggen :wink::joy: @angaudlinn !..

4 gillningar

Esbo, så så långt söderut det går, nästan. Men det är ju samma breddgrader som halvvägs till Gävle från Stockholm, så det är ju i stort sett Norrland ur skåneperspektiv.

3 gillningar

Ja, det var ju lite det jag funderade på också. Men lite hjälper ju Östersjön å andra sidan. :slight_smile:

Ja, lite trångt är det. Får trösta mig med att jag har 10 kvadrat lillstuga och 25 kvadrat vedbod också.

Skämt och sido. Problemet är att jag bor på landet. Säljer jag min villa för att skaffa en centralt beägen bostadsrätt byter jag bara pengar. Eftersom jag samtidigt får en månadsavgift på några tusen går jag back på bytet. Jag får det både dyrare och sämre.

Mina barn inser detta också så det finns ingen tryck på oss att flytta. Många med mig är i samma situation.

4 gillningar

Fattar det men var tvungen skämta lite :clap::raised_hands::heart_eyes: .

1 gillning

Anade att du var smålänning :wink:

1 gillning