Vad kommer alla miljarderna ifrån?

Hej!

Jag undrar samma sak som Caroline i bonusavsnittet med Eric Strand - var kommer alla miljarder ifrån som nu skjuts in för att stimulera marknaden?

Ni nämner att det är 1400 miljarder bara i Sverige… är de skapade ur tomma intet?

Nån gång måste de väl betalas tillbaka? Hur då och till vem?

Lite flummig frågeställning kanske, hoppas ni förstår vad jag menar :slight_smile:

Precis som vanligt så skapas de ur tomma intet. Varje gång någon tar t.ex. ett bostadslån så är den största delen av lånet skapat från ingenstans. Hur de fungerar är att riksbanken skapar pengarna och lånar dessa till banker. Därefter lånar bankerna vidare dessa och därefter betalar tillbaka lånet till riksbanken. Gör man det här för mycket blir alla pengar värdelösa. Alltså hyperinflation som i Venezuela och Zimbabwe. Du kan läsa mer på Riksbankens hemsida.

Egentligen skapar inte Riksbanken pengarna först, utan bankerna har, om jag inte minns fel, bara fått rätt att ge ut krediter men som de egentligen inte täckning för. Pengarna skapas när låntagaren betalar ränta. Någon som kan fylla i, då jag kanske inte har helt rätt.

Har för mig att Riksbanken faktiskt inte skapar pengarna först. Det är bankerna som har fått rätt att teckna krediter ur tomma intet utifrån att tron på att låntagaren kan betala för sig. Naturligtvis måste de, och mer nu än tidigare, ha en kassa, men det täcker inte alls alla lån. Pengarna skapas när låntagaren betalar in räntan och amorteringarna. Rätta mig om jag har fel.

Betyder inte det att sedelpressarna går för högtryck och våra surt sparade slantar blir betydligt mindre värda än innan pandemin slog till?

Hansa

Inte dina investerade slantar, företag tolererar inflation. Om mängden pengar ökas så kan de alltid höja deras priser. Men man ska räkna med att en global fond kommer förlora minst halva beloppet för andra anledningar, därav 10 års sikt är det generella rådet man ska investera. Generellt sett har riksbanken 2% inflationsmål, kan tänka mig att den blir högre under tider som dessa. Men olikt andra tillfällen så handlar det i dagsläget om att hålla uppe företag som drabbas av pandemin tills den blir över. Det är en massa tid och pengar som skulle spenderas att nya företag ska husera sig i lokaler som ägts av företag som slogs ut under pandemin m.m.

Jag tänkte främst på sparade pengar på bankkonton.

Hansa

Mm. Varje år förlorar du 2% i pengar på bankonto med 0% ränta, som inte syns. På tio år har du förlorat runt 20%.

Jag vet inte vad inflationen kommer bli i år m.m men 2% är målet i genomsnitt för Riksbanken. Tror att den kommer bli högre.

Samtidigt kan man räkna med att tjäna 200% med en globalfond på tio år. Ska man använda pengarna inom tio år är sparkonto bäst. Annars investera i en billig global indexfond. Ska man använda pengarna inom fem år och vill gambla lite så kan man köra hälften sparkonto hälften indexfond. Det är min åsikt. Lycka till alla.

(200% = Alltså dubbla pengarna, ökning med 100%)

(*om fem år, inte inom fem år. 1-2 år alltid sparkonto, om man inte vill riskera -50%)

Men snittet på börsen per år är över 2% utan 10% per år. Det känns inte som att du räknar med ränta på ränta. https://www.privataaffarer.se/aktierna-som-gett-mest-de-senaste-40-aren/ https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2013/05/10/hog-realavkastning-pa-borsen-de-senaste-24-aren.html

Lite väl mycket killgissningar i denna tråd beträffande bankerna.

Låt mig ta ett exempel utanför bankvärlden. Säg att din granne vill låna 1000 kr av dig. Har du pengarna kan du låna ut dem. Har du inga pengar, så kan du inte låna ut några. Samma saker gäller banker. Bankerna kan inte trycka pengar i något hemligt valv i källaren.

Säg nu att du har 1000 kr och lånar ut den till grannen. Efter ett tag kommer grannen och amorterar hälften på ditt lån. Då får du tillbaka 500 kr som du behåller själv, eller så kommer kanske din bror och vill låna 500 kr. Du har fått in pengar av grannen och kan nu göra detta. Vi kan knappast att anse att du tillverkat några pengar. Lika dant med banker. Amorteringar frigör kapital som kan lånas ut på nytt.

Än en gång: Banker kan inte låna ut pengar som de inte har tillgång till.

Hur skaffar sig bankerna pengar för utlåning. Jo, i princip på följande sätt:

Inlåning från allmänheten.

Lånar pengar på den internationella kapitalmarknaden som i sin tur mestadels lånas ut till bolån.

Har banken tjänat pengar, som man inte deltat ut till aktieägarna, kan man låna ut dem.

Låna i Riksbanken.

Som anges ovan, de amorteringsbelopp som låntagarna gör kan lånas ut på nytt.

Följande finns att läsa på Riksbankens sida. Jag tolkar det som att du har fel och att det skapas en hel del nya pengar när banken lånar ut.

"När det gäller elektroniska pengar är det inte bara Riksbanken som skapar nya pengar i Sverige. Även bankerna tillför nya pengar till systemet när de ger ut nya lån. Om en bank till exempel beviljar dig ett nytt lån till en bostad får du en skuld på ditt konto hos banken. Samtidigt överförs pengarna som du lånat till säljaren av bostaden, som sätter in pengarna på sitt bankkonto. På så sätt skapar nya lån nya pengar i systemet. På samma sätt minskas mängden bankpengar när kunden betalar tillbaka lånet till banken.

Bankerna kan dock inte skapa obegränsat med pengar (krediter) eftersom de inte kan låna ut hur mycket pengar som helst. Utlåningen begränsas av lagar och regler som styr hur bankerna får agera. Bankerna behöver till exempel ha en viss mängd pengar i likvida medel för att inte hamna i en likviditetskris och få brist på kontanter till exempel om folk vill ta ut pengar från sina bankkonton. De har också vissa kapitaltäckningskrav, vilket innebär att de för varje utlånad krona behöver hålla en viss mängd eget kapital"

Vad är pengar? (4min 53s)
Den här filmen förklarar vad pengar är och hur pengar skapas.
https://www.riksbank.se/sv/press-och-publicerat/riksbanken-play/2015/vad-ar-pengar/?autoplay=true

Ändå fattar jag inte riktigt, efterfrågan av pengar är ju enorm. Hur hindrar man att skapandet av nya pengar inte går i överstyr? Är det så enkelt att Riksbanken (och vanliga banker) håller det i schack enbart (eller huvudsakligen) genom att styra räntan? (När efterfrågan av lån blir stor kan bankerna höja räntan, sen minskar efterfrågan och nya pengar behöver inte skapas.)

Och som svar till Linus fråga. Om skatteinkomster inte räcker till kan också staten låna pengar vid behov, till exempel från andra stater. Men som det alltid är med lån måste de betalas tillbaka, oftast med ränta (gäller kanske inte Nordkorea och USA - de har så mäktiga vapen att de kan alltid vägra).

Helt rätt ML

På vilket sätt motsäger detta mitt svar? Vad jag försöker förklara är att en bank inte kan låna ut pengar som den inte har. Det måste finnas pengar att låna ut i balansräkningen.

Jag har aldrig påstått att penningmängden inte ökar vid nyutlåning, det är en helt annan sak. Skulle vi av någon orsak få en dramatisk minskning av värdet på fastigheter kan förhållandet bli det motsatta. När fastighetsägaren säljer sin överbelånade villa måste hen amortera mer än vad hen får för huset. Då minskar penningmängden istället.

Ditt svar antyder att bankernas utlåning sker på samma sätt som för en privatperson. Att banken bara kan låna ut dem summa den faktiskt har, från inlåning, vinst osv. Samt att det inte “tillverkas” nya pengar när banken lånat ut.

Det stämmer ju inte.

Nya pengar uppstår vid varje utlåning och försvinner vid varje amortering. Vad jag förstår kan banken ge ut krediter för mycket mer än sitt eget kapital.

Dvs i ditt exempel, när jag har 1000 kr kan jag om jag vore en bank låna ut 8000 kr. När jag sedan får en insättning på ett sparkonto på 500 kr kan jag låna ut 4000 till osv.
Just förhållandet 8:1 är hittepå, någon annan kanske vet.

ML!
Jag vet inte vilken erfarenhet av bank som du har. Själv har jag 40 år i bank bakom mig och har under årens lopp lånat ut ett antal 100 miljoner.

Tro mig mitt svar är rätt. En bank har en balansräkning som alla andra företag och måste förhålla sig till den. Den är precis som en ICA-handlare. ICA-handlaren kan inte sälja varor som den inte har, eller hur?

Men absolut, bankens balansräkning sväller vid fastighetsaffärer om bostadsmarknaden går upp, inget konstigt med detta. Läs gärna citatet från Riksbanken en gång till.