Vad tror ni om Spiltan Globalfond Investmentbolag framåt?

Hej,

Valde att gå ganska tungt in i Spiltan Globalfond Investmentbolag för något år sedan. Den ligger idag på ca -5 % för mig och har väl också presenterat ganska dåligt mot index över längre tid.

Idén för fonden är ju tilltalande, med tanke på hur bra de svenska investmentbolagen och Spiltans svenska variant har gått över tid. Men hur tänker ni runt globalfonden? Finns det något tydligt skäl till att den underpresterar mot index? Finns det hopp om att det bör gå bättre? Eller är det kanske att ge upp här och satsa på något annat?

Tack!

Jan har skrivit att de internationella investmentbolagen inte presterat lika bra som svenska på grund utav substansrabatten m.m som inte finns.

Varför skulle substansrabatt göra att de presterar bättre? Du köper med rabatt, men du säljer också med rabatt. Jag skulle snarare säga att svenska investmentbolag går bra för att det finns en ägarfamilj. Och det är annorlunda i USA där många fler stora bolag redan har stora stora ägare.

om du kollar på morningstar så innehåller fonden värdebolag med hög direktavkastning och lågt momentum. Faktorer som inte går så bra just nu. Men det där varierar över tiden.

Problemet med att överge en strategi för tidigt är att man riskerar att sälja just när fonden ser som sämst ut.

En fond ser alltid som sämst ut precis innan det vänder och då riskerar man att missa uppgången.

Samma sak är att en fond alltid ser som bäst ut innan det vänder, och det är då de flesta köper och bränner sig.

När skiftet från tillväxt och momentumdrivet till värde sker vet vi inte men sannolikheten är hög att det sker någon gång för inget stiger till himmeln. En dag kanske tillväxtaktierna blir så löjligt högt värderade att ingen vettig person vågar köpa dem.