Valutakonto

Hej!

Jag kommer att flytta utomlands och jobba ett par år samt skriva ut mig från Sverige och inte längre vara obegränsat skatteskyldig.

Jag har tänkt skaffa ett valutakonto hos en svensk bank i den valuta som jag får ut min lön i som jag månatligen för över sparad lön till. Om kursen till SEK är dålig så växlar jag inte över direkt utan väntar så klart tills den är bättre. Uppstår nån beskattningsbar valutavinst när jag väl växlar över till SEK? Den utländska valutan är ju redan med skattade pengar tänker jag.

Tacksam för alla tips kring hur jag bör tänka!

Du har rätt. Någon beskattningsbar vinst uppkommer inte.

Att tajma in rätt växelkurs är inte helt lätt. Jag önskar dig Lycka till!

Tack för svar! Det kommer ju bli något av äventyr tror jag… Viktigaste är nog att inte göra en förlust på det.

Jag har frågor omkring valutakonto. Min situation är tvärtom. Jag flyttade från HK till Sverige för 5 år sedan. Vi har inte kapitalinkomst i HK och Skatteverkets hemsida förklarar inte mycket om invandrares situation. Jag lämnar mina utländska fonder (USD och HKD betalning valutor) i hemland som jag betalar 0,4% schablonskatt i Sverige. Min fråga är hur beskattar de vinst/förlust på de pengarna som ursprung från min privat sparande för mer än 10 år sedan om jag skapar ett valutakonto hos en svensk bank? t.ex. jag säljer en fond, fondbolag överför USD till valutakonto hos SXX bank. Hur beskattar det? Kan man göra det?