Sparande och utlandsflytt

Hej!

Jag kommer sannolikt att flytta utomlands och sälja min bostadsrätt, och behöver lite guidning i hur jag ska tänka. Jag räknar även med att ha en så pass god lön att skicka över till mitt sparande i Sverige.

  1. Pengarna jag får från försäljningen tänkte jag sätta in på konto med insättningsgaranti och nån procent ränta - jag vill inte riskera insats till nästa lägenhet när jag flyttar hem om 2-3 år. Tänker jag rätt?
  2. Jag funderar på att starta en kapitalförsäkring att kontinuerligt för över pengar till för att handla aktier och fonder för sparpengarna. Finns något alternativ för att ha en vettig skatteeffekt på utdelningar och kapitalvinster? ISK går inte som utlandsboende tyvärr.

Hejsan!

1: Det låter klokt, jag hade gjort detsamma. Se till att du har insättningsgaranti på kontot bara så du har den garantin också!

2: Kapitalförsäkring är nog det alternativ som passar dig bäst. Denna text är skriven av en svensk som bor i Danmark som undrat över samma sak kring sparandet, bra läsning kring ämnet som sammanfattar tydligt.

Lycka till med både flytt och sparande framöver!

Vänligen
Elin

Tack för svar!

  1. Hittade ett sparkonto med insättningsgaranti med effektiv ränta på 1%/1,25% på 12/24 månaders bindningstid, vilket är ganska precis min tidshorisont.

  2. Efter lite research visade det sig Singapore (dit jag flyttar) har 0% skatt på utdelningar och kapitalvinster samt att Sverige inte kommer ha någon beskattningsrätt då jag inte längre kommer vara obegränsat skatteskyldig. Så jag har två alternativ:

2a. Köra allt på kapitalförsäkring och ta den effektiva smällen om ca 0,5% skattekostnad på innehavet (om jag tänkt rätt)
2b. Hålla svenska aktier och utdelningar på vanlig depå och sen återkräva kupongskatten från Skatteverket via blankett SKV 3740.

2a är tämligen enkelt och administrationen kring köp/sälj blir obefintlig. 2b. har potential att bli en administrativ huvudvärk och fightas med SKV, men så kan jag spara en del på det istället.

Finns ytterligare råd i hur jag bör tänka?