Var kan jag hitta riktigt bra oberoende rådgivning för ovanliga investeringar?

Jag undrar om någon kan hänvisa mig till en riktigt bra rådgivare som kan vägleda mig till lite mer okonventionella investeringar där värderingarna just nu är låga? Jag vill inte lägga in mer kapital där värderingarna är höga (dvs nästan överallt just nu) då möjligheterna till avkastning över tid känns för små. Men jag har för lite kunskap för att självständigt kunna röra mig utanför det mer konventionella.

Jag vore tacksam för eventuella tips på bra oberoende rådgivare.

Jan har tidigare tagit upp några som han anser är bra oberoende rådgivare. Några du kanske kan kolla upp och se om dom passar dig?

Tack för tipset. När jag läser svaret du länkar till står det dock att dessa kommer att ge ungefär samma råd som Jan- att de har samma investeringsfilosofi. Det är inte så att jag tycker den är dålig, snarare tvärtom, men just nu är det ju lite annan typ av rådgivning jag söker.

Men kanske kan dessa hantera även sådana frågeställningar… …

Vad är det specifikt för hjälp du är ute efter? För mig låter det snarare som att du behöver due diligence-specialister. Dessa finns ju ofta på juristbyråer, redovisningsbyråer etc…

Du kan ju även skriva här i forumet, vi har ju en ganska stor bredd här.

Räcker det möjligen med tipstjänsten Goda tider?

2 gillningar

Tack för svar.

Utan att bli alltför långrandig så är bakgrunden denna:

Jag har en klumpsumma på några hundratusen att investera. Har i grunden en rätt så hög lön men har jobbat deltid väldigt länge då jag fått barn med åtta år mellan de båda- valt att tillbringa mycket tid med dem. Samtidigt haft höga utgifter. Är 44 år och kommer kunna jobba mer om ett tag, men är orolig för min pension och tänkte att klumpsumman kunde hjälpa om den går att investera bra så att jag kan få hyfsad tillväxt på den under 20 år. Det vore viktigt för min känsla av trygghet.

Är nu på riktigt olycklig över situationen med så höga värderingar. Om det stämmer att det som placeras nu kan beräknas ge genomsnittligen 3% avkastning per år de kommande femton åren så får jag inte alls ut det jag vill av det kapital jag har att tillgå. Alternativen verkar alltså vara att antingen göra som de flesta tycker här- placera in allt ändå och acceptera dålig avkastning framöver (känns inte lockande), eller spara det mesta i madrassen och hoppas på en nedgång någon gång tillräckligt snart, eller att hitta något att placera i som för närvarande är lägre värderat men ändå har hyfsat god chans att utveckla sig positivt på sikt. Det var det sistnämnda alternativet min fråga grundade sig på. Jag är inte insatt nog för att hitta de investeringar som skulle kunna fungera, men tänker att någon annan kanske kan vägleda mig.

Så frågan är alltså var det eventuellt går att hitta en bra rådgivare för detta. Men jag är även tacksam för eventuella andra idéer gällande hur jag kan göra med mina pengar när jag nu inte tycker att 3% de kommande 15 åren duger… Det kan ju vara så att min tanke om att hitta något lägre värderat att köpa som också är bra egentligen är alltför naiv…

Hmm… Ja, kanske det- som en mer tillfällig lösning. Spara det mesta på sparkonto och använda en del av pengarna på detta sätt…

Ska fundera, tack för ett fint tips!

Problemet är att vore det möjligt att knalla in till en duktig rådgivare och få betydligt bättre avkastning så skulle alla göra det ELLER rådgivaren ta så mycket betalt att det jämnade ut sig. Dvs tyvärr finns det ingen sådan enkel “universallösning”.

Vill du ha högre förväntad avkastning behöver du antagligen ta mer risk och/eller jobba med belåning för att få utväxling på det hela.

Du skriver att du “haft höga utgifter”. Då kanske ett bra alternativet är att försöka minska på dina utgifter om du inte redan gjort det. Se över vad allt kostar och lägg om vissa vanor, börja se var du lägger onödigt mycket pengar utan att det ger dig något större värde. Boende, bil, mat, abonnemang, resor är några saker att kolla på.

Till sist. Du verkar ändå sitta i en ganska bra sits. Fundera på vad det ändå är som gör dig “olycklig/otrygg” som du skriver. Är det något du kanske kan jobba med så att den känslan minskar?

3 gillningar

Har du förresten testat detta själv och vet hur tjänsten fungerar? Jag undrar om man behöver ta reda på saker först, eller om det är tydligt beskrivet hur man ska göra? Jag vet inte ens hur man deltar i en nyemission, exempelvis…

Man får ett informationsmejl när man börjar med info om vilka konton som kan vara bra att ha samt lite taktik.

Niklas brukar vid varje enskilt tips ange hur många procent av ens förmögenhet han tycker det kan vara lämpligt att maximalt ha i varje enskild investering. Om tipsen är lyckade flera gånger i rad, eller om man blir utan tilldelning när andra får, finns det risk att man rycks med och struntar i hans varningar. Gör inte det!

Ibland går det snett och ett av det senaste årets tips slutade faktiskt med konkurs. Det är bättre att investera lite pengar många gånger än stora belopp vid enstaka tillfällen.

Att anmäla sig till nyemissioner är enkelt. Man anger hur många aktier man ansöker om på varje konto.

På Avanza anmäler man sig till de konton man önskar delta med på samma sida.
https://www.avanza.se/min-profil/mina-uppgifter/erbjudanden.html

På Avanza behöver man klicka på Övriga erbjudanden om det är en börsintroduktion där Avanza inte är rådgivare eller partner.

På Nordnet måste man göra en ny anmälan för varje konto.
https://www.nordnet.se/foretagshandelser

2 gillningar

För transparensens skull, Niklas som driver Goda Tiders tipstjänst är en god vän till mig och jag har ett delägarskap i tjänsten. Med det sagt, ja, du får hjälp med hur man gör allting.

1 gillning

Håller tyvärr med Erik, det som du letar finns tyvärr inte. Det bästa tipset är att göra som många av oss att investera brett, globalt och långsiktigt. Sedan kan man försöka öka avkastningen över tid antingen genom:

  • Större startbelopp (dvs hävstång)
  • Öka sparandet (tjäna mer pengar eller minska sina utgifter)

Men det finns ingen seriös rådgivare som kommer att kunna hjälpa dig. De som kommer säga att det går, de hade jag inte tagit i med tång. Tyvärr.

(Tipstjänsten ovan kommer inte heller lösa problemet. Det är en kul grej som man kan tjäna säg 10 000 - 20 000 kr på årsbasis vilket gör det till en bra affär för 1800 kr i avgift, så procentuellt är det bra, men det är inget som kommer att lösa ett långsiktigt sparande. Det är typiskt en lekhinksgrej).

4 gillningar

I svenska börsintroduktioner, om man får tilldelning, brukar man få minimitilldelning eller mindre än så, även om man ansökt om mer. Det gör att man som småsparare är procentuellt mer gynnad är den som har ett större kapital.

Det går inte att på ett enkelt sätt köpa sig förbi kön med pengar. Visserligen kan man söka på flera konton samtidigt, men om man i stället vill ta det till nästa nivå behöver man hosta upp grova pengar för att säkra tilldelning.

Sympatiskt tycker vissa, medan andra tycker systemet är irriterande.

1 gillning

Tack för dina reflektioner.

Mina höga utgifter används för att tillgodose livskvalitet för en familjemedlem trots sjukdom så det går inte att göra mycket åt. Men jag räknas trots allt som högavlönad så om jag skulle jobba mer kunde jag både hålla en hög levnadsstandard och spara mer trots utgifterna. Det är väl lösningen på sikt.

Orolig blir jag när jag ser hur min pensionsprognos ser ut just nu.

Du har nog rätt- den lösning jag söker finns väl inte…

Tack för svar- igen :blush:

Jag tänkte nog inte heller att det skulle vara en långsiktig lösning utan snarare att jag på det viset kanske kunde hålla en rätt stor del av kapitalet utanför marknaden i hopp om att det går ned inom några år, och samtidigt låta en del av pengarna ta mer risk och kanske kompensera för inflationen, åtminstone delvis. Kanske en helt tokig tanke?

Ja, man får ju tänka på ränta på ränta också- det gör ju vinsten större än de förutspådda tre procenten ändå, på lång sikt. Deprimerande ändå, för tre procent är ju normalt sett bara marginellt mer än inflationen. Det är där det verkligen tar emot…

Tack för att du bidrar med information! :sunflower:

Det är ett väldigt svårt beslut att genomföra i praktiken. Det är lätt hänt att man fortsätter vela även om börsen går ner. Och om börsen under de kommande decennierna aldrig någonsin går ner så mycket som du har bestämt att den ska gå ner, vad gör du då?

Låt säga att börsen raskt går upp ytterligare 50 % och sedan sker ett rejält ras på 35 %. Kommer du gå in på marknaden då? Börsens ligger då trots allt en bra bit högre än dagens lite obehagligt höga värdering.

Jag brukar länka till det här spelet där man kan testa hur bra man är att att hoppa in och ur börsen vid rätt tillfälle. Kursgraferna bygger på faktisk historik i det amerikanska indexet S&P 500. Även om man ibland känner igen sig i graferna är det inte så lätt att få till det. Och att gissa hur grafen beter sig i framtiden är än svårare.

Ja, jag vet, du har rätt i det. Tänker bara att logiskt sett borde det väl ske någon slags regression mot medelvärdet någon gång inom rimlig tid, det sägs ju vara en stark kraft.

Jag testade det där spelet förut, tror det var du som la ut det då också. Det var svårt, jag slog marknaden ungefär hälften av gångerna. Men väntar man tillräckligt länge så hamnar man på en punkt där det är billigare :blush:.

Jag kanske bara borde börja månadsspara in allt fast över flera års tid istället. Bättre än att göra ingenting kanske… Bara önskar att det kunde kännas lite kul också, vilket jag har svårt att tycka att det gör när utsikterna är så magra.