Värdeökning på Rolex?

Hej,

Jag har fått ärva en Rolexklocka. Det är en Rolex Submariner 116610 som är inköpt i mitten av 90-talet. Jag har dock inget större intresse för fina klockor, och ser inte riktigt meningen med att ha en dyr klocka.

Har dock, tack vare den här sajten, blivit väldigt intresserad av privatekonomi och fonder. Har kommit igång med fyra-hinkar-strategin och de olika portföljerna. Men hur hade ni gjort med Rolexklockan? Kommer den behålla/öka i värde så man bör behålla den, eller ska jag försöka sälja den och öka innehavet i mina portföljer?

Hur hade ni gjort?

Eftersom den kan gå sönder är det inte säkert att den behåller sitt värde. Eftersom den behöver försäkring och säker förvaring så kostar den pengar att äga. Kommer den trots detta att öka i värde med mer än ca 5% per år (efter avgift för försäkring)? I så fall kanske det är en bättre investering än börsen. Och i så fall borde vi alla springa iväg och köpa klockor istället för våra fonder!

Det är ingen som vet om din modeaccessoar kommer gå upp eller ner i värde i framtiden. Det beror på många faktorer som har med mode, rikedomar och användbarhet att göra.

Det finns ett enkelt litmustest för investeringar: Antag att du hade ärvt pengarna istället för en klocka. Skulle du ha köpt en likadan klocka begagnad idag med dessa pengar? Om inte så är det troligen så att du bör sälja.

Om du tror att du kommer vilja använda den så är det solklart att behålla den! Annars tycker jag att du ska sälja den.

Tänk på att mekaniska ur kräver regelbunden service för att behålla skicket. Servicen kostar en hel del.

Kolla gärna in forumet på www.klocksnack.se för att lära dig mer.

Säg att klockan är värd 10 000 kr. Skulle du köpa klockan som en investering?

En Rolex är sannolikt värd betydligt mer än 10kkr, men jag personligen skulle aldrig köpa en klocka att lägga i byrålådan som investering. Klockor ska användas. :slight_smile:

Om jag däremot ärvde klockan skulle jag ta mig en rejäl funderare innan jag sålde den. Just för att jag uppskattar känslan i att använda ärvda prylar. Men om man inte gillar klockan är det bättre att sälja och investera pengarna. Bättre att sälja nåt i lugn och ro och vänta på rätt köpare, än att en dag sälja den till första bästa köpare när man inser att man vill ha pengarna till nåt annat.