Vilken fond borde jag ha mest pengar i

Hej,Känner ingen att be om råd så jag lägger in min fråga här. Kanske verkar simpelt för många men jag skulle behöva lite stöd (SEB får inte råda mig om min globala indexfond).Jag har en miljon fördelat på ca 600000 i SEB Balanserad Lux fond och på eget initiativ har jag vågat placera ca 400000 i SEB global indexfond. Jag har varit rädd att ta för stor risk eftersom jag inte vill förlora för mkt pengar så därför la jag 600000 i Balanserad.Men Balanserad är dyrare och ligger ca 2 % plus. Den globala indexfonden är 10 % plus. Balanserad har en 4:a i risk och Indexfonden ligger på riskklass 5.Min fråga: Borde jag placera om så att 600000 ligger i Etisk global index istället och 400000 i den andra?SEB fick inte ge mig några råd alls kring den Globala etiska fonden.

Hej.

Seb Euroland free hade jag stoppat majoriteten av pengar i Seb banken. Den råd får du aldrig i från din bankförsäljare(rådgivare) för att den kostar bara dig lite i courtage. Den är gratis ruropa indexfond med nästan global spridning. Satsa på den och du kommer bli nöjd långsiktigt. Det är om du inte vill byta till Avanza och välja Avanza Global. Lycka till.

Mvh. Jack

Varför inte AMF Aktiefond Global eller Handelsbanken Global Index Crit istället? - Liknar mest en global indexfond av SEB:s fondutbud och är mycket bättre på lång sikt än Euroland.
https://seb.se/bors-och-finans/fonder/fondlista#/fondtyp-aktiefonder
(välj ’Alla fonder’ i sökfilter)

Stort tack Jack!

De senaste tio åren har SEB Strategi Balanserad avkastat 30%, knappt 3% per år efter avgifter. På samma period har en global indexfond gett 200% avkastning. Det är det man får betala för tryggheten. Nu klarade SEB-fonden sig fint genom senaste nedgången 2015, men globalfonden tog igen det redan inom ett år. Man ska komma ihåg att börsen gått väldigt bra de senaste tio åren och därför har alla som tagit lägre risker stått som förlorare. Men hur mycket är du villig att förlora i missad avkastning? Jag tror att du hade varit gladare åt en fördelning 60/40 globalindex/räntor med betydligt lägre avgift. Om det är längre än tio år tilös du ska ha pengarna kan du överväga att ha ännu större fördelning i aktiefonden. Diversifiera ränteportföljen med både korta och långa räntor, trots att de korta inte ger så mycket just nu. Alternativt använd ett sparkonto med ränta som “räntefond”.

I dagsläget skulle man kunna se din portfölj som 40/60 på ett ungefär, där du har 60% i en hedgefond med 3% avkastning per år. Och det betalar du en hel del i avgift för (ca 8000 kr om året betalar du för hedgefonden).

Jag har ingen koll på SEB:s utbud. Kanske någon annan här har ett bra förslag på fonder? Eller är du beredd att flytta till Avanza?

Stort tack Emil!