Vilken fond!

Hej! Jag har 50.000 kronor på ett sparkonto som jag vill investera i min framtid. Jag har precis tagit studenten och har pengar så jag klarar mig som student under de kommande åren - men vill ha ett fondkonto som backar upp mig när jag kommer upp i 30-årsåldern och även senare än så. Dvs är ute efter ett långsiktigt sparande.
Precis öppnat ett ISK på Handelsbanken och sitter nu som ett frågetecken framför alla fonder man kan välja - har ingen erfarenhet med fonder och dessvärre har ingen i min omgivning det heller!
Och så har jag en ytterligare fråga: har ett Nordea Stratega konto sedan länge och känner att det inte ger så mycket, inte ens 50% i värdeutveckling sedan 2010 då jag öppnade kontot. Kan man flytta de pengarna? Köper man ut dem då så att de hamnar på personkonto och där efter placerar i ny fond eller kan man gå tillväga på något annat vis?
Mvh Newbie

Hej!

Jag rekommenderar att du börjar med detta inlägg och sedan återkommer om du har fler frågor efteråt!

Eftersom du är så pass ung har du verkligen tiden på din sida, superhärligt! Kan även tipsa om att gå med i Unga Aktiesparare, jag har lärt mig mycket via dem. Tidningen, kurserna man kan gå och lära sig mer om aktier och fonder etc. Disclaimer: Jag kommer i höst att hålla i deras UA-akademi så är du i Stockholmsområdet är det kanske mig du skulle möta då :slight_smile:

Strategafonderna är blandfonder, både räntor och aktier till höga avgifter. Vet du vilken typ av konto dessa fonder finns på? Traditionell fonddepå eller ISK? Hur beskattningen ser ut beror nämligen på vilket konto du har. Är det ett ISK kan du flytta det till en annan aktör.

Gällande hur man väljer fonder så har vi också ett par inlägg som passar. Dels sammanfattningen, årets bästa fonder enligt bloggens filosofi samt hur man väljer och analyserar en indexfond.

Stort lycka till och tveka inte att fråga om du undrar något mer!

Hälsningar
Elin Agorelius