Vilken utbildning hade ni valt?

Hej, vill tacka för ett fint forum. Har vart inne och läst en del och tänkte att det är dags att jag skriver ett inlägg. Vet inte om det passar i forumet men men…:man_shrugging:t2:.

Saken är den att jag har lite beslutsångest över vilken utbildning jag ska välja. Så vilken av dessa utbildningar hade ni valt och varför? Kom gärna med andra förslag om ni hittar någon annan utbildning.

Det två som jag funderar över är:

Eller Civilekonom

1 gillning

Hej!

Tror att det är väldigt svårt för någon annan att hjälpa dig besvara frågan innan du bildat dig en tydlig uppfattning av vad som är viktigt för dig vid ett utbildnings- och framtida yrkesval. Det finns kvantitativa aspekter som man kan kolla upp, t.ex.:

  • Lön

  • Möjlighet att få jobb

  • “Status”

Men sen finns det även kvalitativa aspekter som är svår för någon annan än dig själv att ha en uppfattning om, t.ex.:

  • Vad du drivs av och tycker är spännande, roligt, givande etc.

Är det viktigaste för dig att arbetsmarknaden är god, eller att få en så hög lön som möjligt? Eller är det viktigare att du jobbar med något som du tycker är intressant och spännande, där du inte vantrivs på jobbet i 40 år fram till pensionen? Eller en kombination därav?

Fundera först kring vad som är viktigt för dig och vad du drivs av så blir det kanske lite lättare att sen se vilken utbildning som bäst matchar din “kravspecifikation”.

Kanske en lite tramsig jämförelse, men om du ska till affären och frågar mig vad som är bäst att handla sylt eller ost så blir mitt svar helt olika beroende på om du är sugen på pannkakor eller pizza - det beror helt enkelt på vad du är på jakt efter.

5 gillningar

Som ingenjör anser jag givetvis likt alla andra ingenjörer att alla jobb med titeln “ekonom” inte är riktiga jobb, likvärdigt gäller givetvis för diverse utbildningar.

Men om man ska vara lite seriös…
Vad är det viktigaste för dig med jobbet? Vill du ha något svårt och utmanande eller vill du sitta och chilla på jobbet? Vad driver dig och vad tycker du är kul? blir lättare att besvara frågorna då.

Civ.Ek tycker jag.
Som ingenjör vet jag att ju högre upp i hierarkin man kommer desto mer ekonom blir man även som ingenjör.

Samhället är så beskaffat att det är bara på Samhall som folk kan sitta och chilla.

Ingenjör är ett helt annat yrke än att gå en ledarskapsutbildning.

Är det viktiga att hjälpa människor att utföra ett bra jobb?

Eller är du mer intresserad av konstruktion och projektledning?

Har för mig att man, åtminstone förr, sa att “ekonomiutbildning” är det område där det utbildas flest av i förhållande till antal kvalificerade jobb. Dvs finns ett stort överutbud av ekonomutbildade (Är själv ekonom :stuck_out_tongue_winking_eye:)

Samtidigt är kompetens inom ekonomi värdefullt inom många områden både privat och yrkesmässigt så det är ju aldrig fel om man tänker på det. Precis som @KaptenZoom skriver är det ofta värdefullt med ekonomikompetens på högre befattningar eftersom mycket handlar om budget och styrning utifrån det.

Som en rutinerad kapten inom försvaret sa till mig en gång:

“-Den som kan budgetsystemet är kung över regementet!”

Med det menade han att den som visste hur budgeten var uppbyggd och var resurserna fanns avsatta kunde man alltid hitta sätt/medel för att lösa den uppgift man hade. På min tid räckte det att man sa att något behövdes för “torrluft” eller “robotsystem”. Simsalabim så tordes få säga nej eller inbillade sig att det var viktigt :wink:

2 gillningar

Håller inte med alls jag vet flera ingenjörsroller där du bara kan sitta och chilla. Har själv haft uppdrag som varit sådana, personligen vantrivs jag då och slutar kvickt. Men det finns definitivt en hel drös av dom.

1 gillning

Jag har jobbat som psykolog, varit mentalskötare, arbetat på bensinstation, arb på särskola, arbetat på vanlig skola, fabriksarbetare.

Med högre utbildning har man mer möjlighet att planera sin tid själv, men med lägre utbildning planerar cheferna ofta arbetscheman som kan göra det svårt att hinna gå på toa.

Med högre utbildning förväntas att man levererar mer, även om man kan styra sin tid, ofta i kvantitativa mått som redovisas till sin chef.
Ex hur många klientkontakter, antal utredningar, antal konsultationer etc.

Absolut i regel är det så, men det finns fortfarande en massa tjänstemanna jobb där du kan tjäna 30-50k och knappt jobba över huvudtaget.

1 gillning

Jag är civilekonom. För ett antal år sedan dejtade jag med flera tjejer som jobbade med just logistik och fick då möjlighet att orientera mig lite om det området. Jag är med på “kopplingen” som du pekar på här.

Jag skulle med detta sagt ändå säga att civilekonom är en vassare utbildning främst för att man har många fler vägval. Man kan vara civilekonom och jobba med väldigt olika saker, både inom och utom själva området ekonomi. En bra regel kan vara att de “hårda” områdena inom ekonomi också är de som är lättast att få jobb inom. Sedan är det alltid så att vissa människor är födda talanger inom vissa områden och då går allt som en dans oavsett graden av konkurrens.

En väldigt viktig fråga skulle jag säga är vilken typ av ort du bor på (eller vill bo på) och vilka planer du i övrigt har. Om du ska bo i någon medelstor stad i Sverige och jobba på något “normalt” företag så behöver skillnaden mellan att jobba som logistiker och ekonom på samma företag inte vara så stor. Det är förstås olika uppgifter på detaljnivå men de är ändå strukturellt likartade. Det är ungefär samma typ av tänk som behövs och dina kollegor kommer förmodligen att ha ungefär samma “stuk” på båda avdelningarna. Om du däremot vill bo i Stockholm eller Göteborg så finns det betydligt fler specialiserade roller och du kommer sannolikt lättare ifråga för dem med en utbildning till civilekonom.

1 gillning

Å denna härliga beslutsångest… Känner igen den.
Jag är Civilekonom men jobbar med logistik/supply chain.

Civilekonom är väldigt brett när det kommer till vad man kan komma att arbeta med. Själv studerade jag kinesisk inriktning och nu arbetar jag i fordonsindustrin med logistik snarare än ekonomi men mot Kina. Jag kommer troligtvis att varva lite vad jag arbetar med och själv har jag aldrig vetat vad jag vill nischa in mig på för jobbområde.

Kan ju vara värt att fundera kring vart i landet (om i Sverige) du vill bo och vilken sektor som är störst där? Ekonomer behövs ju överallt men exempelvis är finanssektorn större och nationalekonomijobbtillfällena fler i vår huvudstad, medans logistik och fordonsindustrin stor på västkusten.

Kan vara värt att ta in det i ditt perspektiv också när du väger för och emot samt vad du vill göra här i livet. :slightly_smiling_face:

Logistik finns inom många branscher. De jag dejtade med jobbade med livsmedel resp. läkemedel i Stockholm.

Jag skulle säga ingenjör eftersom den kommer ge dig en stabilare teoretisk grund och starkare analysförmåga än ekonomiprogrammet gör. Ekonomiprogrammet är fullt med marknadsföring och annat som mest kräver talets förmåga mer än tankens. Och detta kommer från en som läst Ekonomi med inriktning logistik och lagt på supply chain-programmet från JIBS. T.ex. skulle du kunna läsa ingenjörsprogrammet och sedan 2-års mastern på JIBS. Tror det är en mycket stabilare kombination än civilekonom.

Men det är ju min personliga åsikt. Är du mer intresserad av matte/fysik eller redovisning & marknadsföring?

Nu råkar jag vara både och, men om det råder minsta tveksamhet kan det ju vara bra att tänka på att ingenjörer som blir chefer typiskt sett har rätt lätt för att lära sig ekonomi, men att som ekonom börja greppa ingenjörsteknik efter högskoletiden är rejält mycket svårare.

För övrigt rankar jag mina två examina (Civ Ing IndEK och Civ Ek) som 8 resp 2 i svårighetsgrad, på en tiogradig skala. Om man vill ha bra betyg. :slight_smile:

1 gillning

redovisning & marknadsföring var inte så stor del av mina studieår för att bli ekonom. Aldrig heller arbetat med redovisning eller marknadsföring som ekonom så det är en förenklad bild av yrket tycker jag :slight_smile: . Ingenjör skiljer sig ganska rejält mot ekonomi, åtminstone skulle jag aldrig kunna tänka mig att bli ingenjör då det är på tok för tekniskt.

Japp, ingenjör och ekonom är som äpple och banan.
Samtidigt behöver man skilja lite på den myriad av ingenjörsinriktningar som finns.
Jag har fem vänner som alla är civilingenjörer. De jobbar med:

  • design av motorer och styrsystem till laddbara fordon
  • utveckling av medicintekniska produkter
  • försäljning av försvarsrobotar
  • utbildning av ekonomer och annat löst folk i affärssystem
  • investment banking

Och jag själv jobbar bl a med M&A och integrationsprojekt i en global teknikorienterad bransch…

2 gillningar

Jag har också läst IndEk. Men det var så länge sen att det nästan är preskriberat (1988). Krävdes 4.9 i betyg för att komma in. Utbildningen i sig var dock inte märkvärdigare än andra CivIng utbildningar. Men många av kursarna hade som mål att klättra högt i hierarkierna. Många lyckades också.

:+1:
Ja det är ju bra att väga in olika ingenjörsalternativ men om man är mer samhällsvetenskapligt lagd snarare än teknisk så bör man titta på ekonomiutbildning och inte ingenjör. Är man 50/50 eller en blandning finns säkert bra utbildningar typ industriell ekonomi eller dylikt.

Aldrig fått en utbildning av affärssystem- är ju en klockren learning by doing trodde jag men du kanske menar mer avancerat än en vanlig användare. Är ju kul att grotta ner sig i affärssystem för att kunna hitta statistik, siffror osv helt klart . :blush:

Instämmer i att IndEk absolut inte är svårare än de flesta andra civilingenjörsprogram på vettig högskola. Möjligen kräver det ett något bredare spektrum av färdigheter, det funkar dåligt att vara en Sheldon Cooper när de flesta kurser utanför de klassiska analysämnena kräver samarbete.
Däremot var det svettigt att komma in, vilket fick till följd att 100% av medstudenterna var antingen väldigt studiebegåvade, skarpsinniga eller ambitiösa. Oftast en kombination av allt.
Det skapar en helt annan miljö än att läsa med en drös folk som inte stimulerar och utmanar en. Man blir som man umgås.

1 gillning

Självklart “Logistik och ledning”.
Jag har under många år jobbat ihop med logistikspecialister i stora internationella projekt. De har spännande, ansvarsfulla och krävande positioner inom många olika områden. Exempelvis projektledning, leveranskedjor, flyg och sjöfrakt, omlastningar, inköp av tjänster och utbildning av logistiksystemanvändare samt det största av allt; Automatiseringsprocesser, väljer du “optimering av automatiseringsprocesser” som examensarbete och specialområde så blir du aldrig arbetslös och har dessutom hela världen som arbetsfält. Inte nog med det, bra löner också.

LYCKA TILL!