Vilket konto till aktiehandel?

Hej! Jag vill börja handla med aktier men är osäker på vilket konto jag ska köpa från? Har hört om ISK och aktiedepå, men vet inte vilket som är bäst? Tänkte köpa både svenska och utländska aktier

I stora drag brukar rekommendationerna vara som nedan. Men vad som är bäst beror också på din egen skattesituation (om du kan kvitta schablonintäkten på ISK), hur mycket du ska investera (gäller främst utländska aktier på ISK. Möjligt kvitta källskatt?), och hur länge du ska ha innehaven.

 

Om du planerar att gå med förlust (Varför ska du då investera?)

Aktie- & Fondkonto, AF (aktiedepå)

Fördel: Du får delvis dra av förlusterna.

 

Svenska aktier

Investeringssparkonto, ISK

Fördel: Lägre skatt än på AF.

 

Utländska aktier

Kapitalförsäkring, KF

Fördel: Du kan få mer återbetalning av källskatt genom att alla andelsägare i försäkringen kan kvittas mot varandra.

 

Jag bryter själv mot dessa tumregler genom att ha utländska aktier på ISK, hos Degiro. Detta beroende på de höga valutaväxlingskostnaderna på Avanza och Nordnet. På Degiro är avgifterna för valutaväxling lägre och det finns valutakonton som gör att man kan placera om utan att växla valuta alls. Om du säljer en aktie noterad i USD på Avanza eller Nordnet får du först betala 0,25 % i valutaväxlingsavgift för att växla till SEK. När du sedan köper en annan USD-noterad aktie efter typ 30 sekunder måste du betala ytterligare 0,25 % för att växla dina SEK till USD. Grrrrrr! Den valutaväxlingen slipper man på Degiro eftersom man kan ha USD på kontot. Å andra sidan finns det ingen Kapitalförsäkring på Degiro, så många förlorar på återbetalning av källskatten.