Vilket land ska jag spara i? Bra ränta utomlands men vill använda pengarna i Sverige

Jag har tidigare bott i ett annat land i Europa och har sparpengar kvar där. Räntan är bättre än i Sverige, 1,6% som betalas ut varje månad utan bindningstid. Däremot är det troligt att jag kommer att vilja använda pengarna i Sverige, antagligen som kontantinsats för att köpa en bostad. Vet inte om detta kommer att ske senare i år eller om några år.

Bör jag ha is i magen och ha kvar pengarna utomlands så länge som möjligt? Eller hellre flytta över pengarna till Sverige för att inte riskera att de minskar i värde när valutorna rör sig?

Tacksam för råd!

Valutarisken är på riktigt. Här kan du se hur EUR rört sig mot SEK:

https://www.avanza.se/index/om-indexet.html/18998/eur

På ett år har euron blivit 3% dyrare (bra för dig som har pengar utomlands), men på tre månader har den blivit 2% billigare (dåligt för dig). På bara ett kvartal rör sig växelkursen alltså mer än vad du får i ränta på bankkontot på hela året.

Jag skulle nog säga att det är bättre att flytta hem pengarna. Då har du koll på hur mycket de är värda och du riskerar inte att förlora något om svenska kronan plötsligt skulle stärkas jämfört med euron.

Om du låter pengarna stå kvar i utländsk valuta så är det en spekulation i valutakurs. Det är inte bankräntan som är intressant, det är framförallt valutakursen som påverkar.

1.6% på sparkonto låter inte som euro? Grattis isåfall och det tycker jag kan vara rimligt att behålla om det inte är för trassligt skattemässigt

Vilken valuta är det? Hur har den rört sig mot SEK?

Det finns fortfarande olika valutor i EU t.ex. HUF, GBP, PLN, BGN…