Villan i mellanhinken?

Jag lyssnade just på avsnitt #97 av podden och fick lite funderingar kring min ekonomi. Jag har en villa värd ungefär 5,5 miljoner som knappt är belånad till hälften. Plötsligt såg jag det som att jag har en enorm mellanhink!

Ärligt talat skulle jag gärna utöka mitt lån: både för renoveringar och för att placera pengar i aktiefonder. Problemet är att jag inte får låna mer. (Surt nog amorterade jag frivilligt 200 000 kr för ett par år sedan och med nya låneregler får jag inte utöka lånet med motsvarande summa igen).

Ska jag ändå se det som att villan är i mellanhinken? Jag har ju ingen möjlighet att omsätta den i pengar.

Min uppfattning är att värdet du kan räkna med i mellanhinken är det outnyttjade låneutrymmet som du har i fastigheten. Så kan du inte belåna fastigheten mer bör du inte räkna in värdet i mellanhinken.

Givetvis kan man argumentera att du kan sälja huset och på så sätt få ut pengarna. Men då det är väldigt svårt att bedöma konsekvenserna av ett sådan beslut hade jag varigt försiktigt med att räkna så.

Allt beror givetvis på din egna situation. Bor du för stort och det är relativt enkelt att “byta ner” boendet så kanske ändå svaret är att du kan räkna med i all fall delar av fastighetens värde i mellanhinken.

Jag tänker likadant. Dessutom räknar jag bara halva husets värde som en relativt riskfri tillgång. Marknaden kan ju förändras.