I vilken hink hamnar bolånen egentligen?

Hej! Mycket intressant läsning på denna sida, tack. Jag funderar på om både villan och fritidshuset verkligen bör hamna i mellanhinken? Sparhorisonten på både villan och fritidshuset är ganska lång och vi använder belåning bara för att investera/renovera i fastigheterna. Och ett “problem” är att om båda fastigheterna läggs i mellanhinken blir den mer än dubbelt så stor som den borde vara. Det får mig att fundera på om villan kanske passar bättre i passivhinken (som ju kan vara hur stor som helst) och fritidshuset i t ex lekhinken (10 % av “hur stor som helst”)? Är det någon som har några tankar kring det?

Med tanke på din rubrik vill jag bara vara tydlig: Bolånen är en skuld och ska inte in i nån hink. Däremot kan du överväga att lägga in bostadens värde minus bolån. Att mellanriskhinken blir “för stor” när du lägger till bostäderna ser jag inte som nåt problem. Kör på.

Personligen väljer jag att ha bostaden utanför hinkarna. Jag har den i och för sig i bakhuvudet när jag höftar önskad storlek på hinkarna, så man kan argumentera för att den är med på ett hörn i alla fall.

Scrolla ner till stycket “Bostadens vara eller icke-vara i 4-hinkar strategin” så har Jan samlat lite tankar.

https://rikatillsammans.se/fyra-hinkar-strategin/

 

För de flesta är nog värdet i bostaden så pass stort relativt övrigt kapital att 4-hinkar strategin helt tappar mening om det inte tas med iaf någonstans. Tycker det kan hjälpa ibland att fundera lite över extremerna. I detta fall någon som hyr sin bostad och någon som har alla sina pengar i en skuldfri bostad.

Även om det är långsiktigt på så sätt att man inte planerar att sälja bostaden på många år så lever man ju av avkastningen varje dag, alltså att ha tak över huvudet.