Sex nivåer av rikedom

Ett samtal om relativ, upplevd och matematisk förmögenhet

Det är högst individuellt hur rik man känner. Därför svarar vi alla t.ex. olika på frågan ”vad är mycket eller lite pengar för dig?”. I dagens artikel går vi genom ett annat sätt att se på det med hjälp av sex olika nivåer av rikedom.

Dessa nivåer har vi inte hittat på själva utan de är resultatet av den diskussion som pågått på nätet sedan augusti. Då intervjuades nämligen grundaren till kommunikationsverktyget Slack, Stewart Butterfield, i podden ”How I built this”. På frågan om alla hans ekonomiska bekymmer var lösta nu när han var miljardär resonerade han om olika nivåer av rikedom.

Dessa nivåer har sedan förfinats av andra ekonomibloggare såsom Ben Carlson, HumbleDollar, OfDollarsAndData m.fl. för att landa i följande:

 1. Alla utgifter spelar roll
 2. Det spelar ingen roll vad livsmedel kostar
 3. Det spelar ingen roll vad resturangbesök kostar
 4. Det spelar ingen roll vad resor kostar
 5. Det spelar ingen roll vad boendet kostar
 6. Inga utgifter spelar någon roll

Det intressanta med dessa nivåerna är att de blir relativa och kopplar både det matematiska och känslomässiga på samma sätt. Att t.ex. få 100 000 kr kan göra att man förflyttar sig från nivå 1 till nivå 2. Men 100 000 kr kommer göra att man går från nivå 4 till nivå 5. I avsnittet diskuterar vi även hur t.ex. jag och Caroline kan ha olika syn på vilken nivå vi själva befinner oss på – beroende på om man tittar på siffrorna eller känslan.

Vi diskuterar även den relativa påverkan av ett enskild beslut på de olika nivåerna, hur det hänger ihop med humankapitalet och att vi ändå behöver ha en reality check. De flesta människor i Sverige befinner sig på lägre nivå än man tror.

Svea Ekonomi släppte en undersökning som visar att 27 % av svenskarna klarar inte en oväntad utgift på mer än 5 000 kronor. För var femte svensk går smärtgränsen redan vid 3 000 kronor. Dessutom, bara var tionde person äger aktier i Sverige och hushållens totala medianportfölj, den mittersta portföljen efter storleksordning, för privatpersoner boendes i Sverige, låg på 42 000 kr.

Även om det inte känns så, så är tillhör du förmodligen en väldigt liten andel av den rikaste delen av den svenska befolkningen eller är på väg dit. Annars hade du inte följt vår kanal. Det är bara värt att komma ihåg att när man ibland pratar om den rikaste procenten i världen/Sverige, så vill man gärna tro att det är någon annan. ??

Tack för den här veckan och God Jul/Fortsättning! ?
Jan och Caroline

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Transkribering av hela avsnittet

För dig som är som jag och hellre läser än lyssnar eller tittar, följer en komplett transkribering av avsnittet.

— START TRANSKRIBERING —

Jan: Idag kommer det att handla om relativ rikedom idag, snarare än olika nyckeltal för rikedom. Så man kan känna igen sig och se vart på de sex nivåerna man själv befinner sig.

Caroline: Jag gillar det för då kan man se vart man befinner sig någonstans och att det finns andra nivåer. Man vet att det finns andra nivåer, men vilka är de? Jag funderar ibland på hur de rikaste rikaste har det. Kommer du ihåg att jag frågade dig imorse, ”Jan, undrar hur de allra rikaste i världen spelar julklappsspelet. Är det med en klocka för 25 000?” Man vet att det finns olika nivåer och jag tycker också att det är skönt att veta vart man själv befinner sig. Man kan vara nöjd, kanske. Vi får se. Vi sitter här i december 2019, det var därför jag tänkte på julklappsspelet.

Jan: Men innan vi kör igång. Du hade ändå ett roligt resonemang här om veckan. Du sa att nu är det slut på 2019 och dessutom slut på ett decennium. Så frågade du mig vad jag ville att nästa decennium ska handla om och jag blev helt ställd.

Caroline: Det är egentligen inte så jag brukar tänka, men Moa – din coach som var med i avsnitt #24 – hon pratar i decennium. Det känns helt mind boggling, för att man har åtta decennier på sig. Jag tycker att det är jobbigt. Men samtidigt, om man nu skulle tänka på att man har ett nytt decennium framför sig, så skulle sjukt mycket kunna hända om man bara bestämde sig för vad det ska bli. Det vet ju både du och jag, att man kan önska sig saker och få alltihop uppfyllt. För att man har uttalat det och efteråt försöker man uppfylla det och man lyckas nästan alltid.

Jag önskar att mitt nästa decennium ska handla om mitt skrivande. Skriva skönlitteratur, filmmanus och sådant. Jag tänker inte säga något mål, för detta kan man titta tillbaka på, så kommer någon säga, ”Kommer du ihåg att du 2019 sa…” Vad ska ditt decennium handla om?

Jan: Jag vet inte vad det ska handla om för mig. Jag tänker nog att det ska handla om att upprätthålla det vi har och sedan har jag bestämt mig för att 2020 inte kommer handla om några nya projekt, utan att göra det jag redan gör bättre. Men det kanske vi återkommer till i något avsnitt i 2020. Vi kanske ska bjuda in Moa till ett avsnitt? Hon kanske kan hjälpa både oss och våra lyssnare. Kanske i februari, vi får se.

Ett känslomässigt perspektiv på ens kapital

Jan: Detta avsnitt är mer av en omvärldsspaning, skulle jag säga. Normalt brukar vi prata om ekonomisk frihet som olika typer av nyckeltal. Att dina passiva inkomster är större än dina totala utgifter. D.v.s. att exempelvis din utdelning kan bekosta alla dina utgifter eller nyckeltal som sparkvoter. Men de är inte så känslomässiga eller enkla att komma ihåg eller att relatera till. Det är matematiskt korrekt svar. Men idag tänkte jag vi skulle prata lite mer om känslomässigt korrekt svar, eller på en känslomässig nivå.

Detta är faktiskt inget som jag har kommit på själv, utan ärligt talat är det här avsnittet inspirerat av andra bloggar. Men framför allt är det inspirerat av en intervju med Stewart Butterfield. Han är grundaren till Slack, som är ett superpoppis kommunikationsverktyg. Han blev intervjuad av Guy Raz som har bloggen ”How I Built This”. Det är ganska roligt för han frågade honom i slutet av poddavsnittet (vid 53:20):

Nu när ditt företag har blivit värderat 50 miljarder kronor så har ju det haft vissa positiva privatekonomiska konsekvenser i ditt liv. Har detta eliminerat stressen i ditt liv? Betyder det att allt är färdigt i ditt liv, att allt är löst?

Då svarade han Stewart att det finns tre nivåer av rikedom eller förmögenhet. Den här diskussionen har nu pågått ett tag på Internet. Jag tror det var i augusti-september och den har pågått på ett antal amerikanska bloggar som jag följer. Jag tänkte att detta är ett ganska spännande resonemang, att tänka på sin ekonomi i form av ”wealth levels”, som de pratar om. Alltså förmögenhetsnivå eller rikedomsnivå. Det började då med att Stewart nämnde tre och sedan har det byggts vidare till fem-sex stycken.

Ett känslomässigt perspektiv på ens kapital

Jan: Jag tänker att vi kan börja med Ben Carlson på bloggen ”A Wealth of Common Sense”. Poängen är att mängden pengar i en viss nivå spelar inte så stor roll, men vi kommer att prata mer om det senare. Han tolkade de tre nivåerna så här:

Level 1. I’m not stressed out about debt: People who no longer have to worry about their credit card debt or student loans.

Ben Carlson, ”A wealth of common sense”

Jan: Första nivån, så som Ben Carlson definierar det, så är det att lån inte stressar mig. Det betyder inte att jag inte har lån, men det betyder att jag inte är stressad för att kunna betala räntorna, eller kunna amortera. Jag har inte den här kniven mot strupen, den här paniken eller att man sover dåligt om natten.

Caroline: Jag tänker också att om man har lån som man inte riktigt känner att man kan betala tillbaks, då är det knappast så att man sparar undan pengar heller. Hela ens ekonomi blir stressad.

Level 2. I don’t care what stuff costs in restaurants: How much you spend on a particular meal isn’t impacted by your finances.

Ben Carlson, ”A wealth of common sense”

Jan: Det spelar liksom ingen roll. När du går på restaurang väljer du det du vill välja, oavsett vad det kostar. Du bara skrattar?

Caroline: Jag tänker på Ramit Sethi som är en slags finansiell bloggare eller guru i USA och han har nog rätt gott om pengar. Vi gjorde en recension på hans bok som heter ”I will teach you to be rich” i avsnitt #114. Jag gillar honom jättemycket och följer honom på Instagram. Där hade han skrivit för inte så länge sedan att nu äntligen så kan jag välja starters på restaurang, för det känns ok nu. Jag bryr mig inte om vad de kostar.

För mig är det så att jag kan också kolla på förrätter, men jag väljer nästan aldrig det jag vill ha eller en förrätt ens, för jag tänker att ”gud vad dyrt det var”. Det är inte värt det. Sådana resonemang. Sedan kommer du och bara jag ska ha det och det och det. Så väljer du så klart de goda förrätterna och då reagerar jag eftersom de är dyra. Så vi är på två olika nivåer kanske, eller jag vet inte.

Jan: Vi kommer att finfördela de här nivåer lite mer sedan, men jag bryr mig inte så mycket vad saker kostar på restaurang. Det gör jag inte. Vill jag ha en förrätt så beställer jag det. Jag kan till och med beställa två. Men sedan finns det någon smärtgräns också. För jag var ute och käkade med Charlie – en av våra vänner – och då var vi på en stekrestaurang och då kunde man beställa en stor stek och då kostade den 550 kronor och då kändes det lite over the top. Men det var inte så att jag kände att jag inte hade råd, utan det kändes bara inte som att det var värt det.

Ben Carlsons definition av de tre nivåerna av rikedom

JB: Om vi tar nästa nivå:

Level 3. I don’t care what a vacation costs: People who don’t care how expensive the hotel is or which flight they go on.

Ben Carlson, ”A wealth of common sense”

Caroline: Jag tänker tillbaks på några år sedan när jag satt vid juletid och längtade efter värme på något vis, som jag aldrig gör annars. Så kollade jag på resor – inte för att jag skulle boka någonting – till Thailand. Och så tyckte jag att det bara var en massa sunkiga hotell. Då tänkte jag att jag kanske söker på fel prisnivå.

Så då kollade jag vad det kostar eller vad jag får för hotell om jag lägger 5 000 per natt. Då kom det upp ett fint hotell och jag tänkte ”någon gång…”. Sedan hade jag mäklaren och författaren Fredrik Ekelund på Instagram och då var han på det där hotellet och körde någon dans i en trappa och slängde sina flipflops och bara var helt lycklig. Och då tänkte jag, ”Han har råd”. Jag vet inte om jag var avundsjuk eller avundsfrisk då.

Vad tänker du?

Jan: Både jag och nej. Jag är där och nosar.

Caroline: Det finns sådana obnoxious priser. Alltså helt vansinniga. Varför skulle man betala 25 000 för en natt på ett hotell. Väldigt märklig prissättning tycker jag.

Jan: Jag tänker att detta är spännande, för detta är lite det som vi pratade om i ett av avsnitten vi gjorde om inre framgångsfaktorer. Vi har ju en finansiell termometer och när jag var 20 eller pluggade, då var 25 000 jättemycket pengar och idag är 20 000 fortfarande mycket pengar, men vi kan förlora mer än så mycket pengar på en dag utan att jag mår dåligt av det. Då kommer vi också till det här att olika belopp har olika värde, i de här olika nivåerna. Och att vissa summor på de olika nivåerna inte spelar någon större roll. Om man är på nivå två så bryr jag mig inte vad ett restaurangbesök kostar.

Om jag får ett arv på 100 000 så är det mycket pengar, men 100 000 räcker inte för att förflytta dig från nivå två till nivå tre. Om jag inte bryr mig om vad det kostar på restaurang till att jag kan bo på vilket hotell jag vill eller ta vilken resa jag vill. Det räcker inte 100 000 kronor till. Men 100 000 kronor när man är student eller om man har kreditkortskulder och man får inkassobrev och sådant, då kan 100 000 vara gudaskänkt. Det kan flytta en från nivå ett till nivå två.

Så 100 000 kan aboslut flytta någon från nivå ett till nivå två, men det kommer inte flytta någon från nivå två till nivå tre. Och definitivt inte från nivå tre till nivå fyra, eller så. Så det tyckte jag också var ganska spännande, för detta är första gången jag ser en modell som tar hänsyn till att det här med pengarna är relativt. Att upplevelsen av rikedom är relativ.

Pengarnas värde minskar när man levlar nivå

Jan: Detta exemplifierades ganska extremt av en annan blogg, som heter Ofdollarsanddata.com. För ett par år sedan kom det ut en låt, Niggas in Paris, från Jay-Z med en mening som säger

What’s 50 grand to a motherfucker like me, can you please remind me?

Jay-Z, ”Niggas in Paris

Vad tänker du?

Caroline: Jag tänker att Jay-Z behöver berätta hur rik han är. Jag går inte igång på det, men ok, 50 000 dollar är ingenting för honom.

Jan: Ja och då resonerade han på bloggen om det här att 500 000 kronor, en halv miljon kronor, det är mycket pengar för de flesta. Men uppenbarligen spelar det ingen roll för Jay-Z Då gjorde han en beräkning på det här och då sa han att 2011 hade Jay-Z 450 miljoner USD och motsvarade 50 000 USD 0,01% av hans förmögenhet. Alltså en promille av hans förmögenhet.

De här 0,01% är en bra proxy för en trivial summa oavsett belopp. Vad han menade då var att om du har till exempel en krona på 10 000 kronor, då spelar det inte någon större roll. Om jag har 10 000 kronor och blir av med en krona så är det ingen panik. Jag kommer inte att leta efter den.

Då utvecklade den här bloggen, Ofdollarsanddata.com, detta vidare på de här nivåerna. Hur blir nivåerna om vi utgår från att vi räknar på det triviala beloppet istället? Att du levlar inte till nästa nivå förrän du kan handla på den nivån och inte bryr dig om vad det kostar, ungefär som Jay-Z om en på 10 000.

Han byggde vidare det till sex nivåer. Tusan, jag insåg precis att vi har döpt avsnittet till sju nivåer och det är bara sex. Jag vet inte hur det är med matten idag. Den första nivån är att alla priser spelar roll. Man vänder på varenda slant och lever lite ”paycheck to paycheck”.

Caroline: Jag har inte levt så riktigt. Eller när jag var student så var det verkligen så att jag behövde ha budget och sådana grejer och inte gå utanför den. Men jag gick inte och pantade flaskor och så. Det gjorde jag inte. Men samtidigt som man kan vara på den nivån, att varenda krona är viktig… Här tycker jag att det är intressant. Hur tar man sig vidare mentalt?

Det är något tillfredsställande med att vara väldigt sparsam och veta att jag har superkontroll på mina 50 spänn. Vi kan prata vidare om det sedan. Den här mentala biten som kommer med att man ska hoppa från att varenda krona spelar roll till att det inte gör det längre. För man vill gärna hålla sig där. Det är superkontroll liksom.

Uppdelning i sex olika nivåer av rikedom

Jan: Absolut. Det är det som vi alltid pratar om också, att din ekonomiska situation är ett resultat eller följd av ditt beteende. För att levla på någon av nivåerna så pratar vi till exempel i andra avsnitt om att du kan max spara 100% av dina inkomster, men du kan ha hur höga inkomster som helst.

Där behöver man levla från att jag vet vad jag har och jag ska spara en så stor del av det jag har, till att jag håller utgifterna konstanta på denna nivån, för här är jag nöjd, och sedan ökar jag intäkterna. Men då måste jag börja fundera på ett annat sätt.

Jag gillar de här avsnitten om inre framgångsfaktorer (del 1, del 2 och del 3) – även om det är många som tycker att de är flummiga – för att det är där den här stretchen kommer.

Hur tjänar jag mer pengar?

Det är fel fråga.

Hur skapar jag värde för andra?

Jag märker nu de senaste veckorna, sedan vi gjorde de där inre framgångsfaktorerna, att jag har träffat andra kompisar som har företag och som försöker utveckla sina företag. Jag har refererat till de där avsnitten flera gånger.

Ska du tjäna pengar? Då handlar det om:

Pengar = tillgång * efterfrågan * pris * kvantitet

Om du jobbar idag som programmerare eller revisor då har du ett högt pris. Det finns en efterfrågan och du tillhandahåller en tillgång. Men du kan fortfarande bara jobba med en klient i taget eller fem klienter i taget, då får du ingen utväxling. För kvantiteten är det som begränsar dig. Det blir ett spel. På det sättet blir det väldigt mentalt. Vad är det jag behöver växa inom för att ta mig till nästa nivå? Och det är ganska jobbigt, som vi också pratade om i de avsnitten.

Caroline: Det är jobbigt precis när man växer, men sedan är det inte jobbigt längre. Det är väl en tröst liksom.

Jan: Precis. Sedan kommer man till nästa nivå och då ska man växa på nästa nivå. Det där tänker jag på också ibland när jag tycker synd om mig själv att jag har stora problem, så tänker jag att det är detta jag får betalt för. De här problemen. Sedan behöver jag skaffa mig större problem. Det där är också roligt för det är en riktig klyscha. Om du har ett problem så är det enklaste sättet att lösa det på är att skaffa dig ett större problem.

Caroline: Ja, för att de andra verkar så små i jämförelse och lätta att ta hand om.

Jan: Ja, jag ska ta ett bra exempel här. Jag har alltid tyckt att bokföring är ganska knökigt, med debit och kredit. Sedan sätter jag upp målet att jag ska utveckla ett bokföringsverktyg för privatpersoner. Jag kan säga att debit och kredit är inte längre ett problem, när jag sätter det i skalan till att jag ska bygga ett bokföringsprogram. Men det kommer mer om det.

Kan vara utmanande att levla till nästa nivå

Caroline: Gud, alltså, vart är jag egentligen? Priser på livsmedel spelar roll för mig. Jag vet inte om jag befinner mig mellan ett och två. Jag köper exempelvis inte ekologisk broccoli om det är för dyrt. Jag skäms faktiskt lite. Jag skulle kunna köpa eko-broccoli till Freja, som gillar broccoli. Usch. Men då sparar jag 12 kronor istället. Strunt samma, nu fokuserar vi på dig istället.

Jan: Jag gillade den här för det är också så typiskt. För några år sedan handlade vi alltid på Willys, vi hade matlista och vi tittade på vad saker kostade. Jag gör inte det längre. Jag bryr mig inte om vad det kostar. Jag vet inte om det är fler som känner igen sig i det, men det blir en sådan liten del av våra totala utgifter. Betalar vi 10 000 kronor i räntor per månad så kommer inte skillnaden på ekobananer eller vanliga spela någon större roll…

Det där har vi haft en massa samtal om, att ibland så måste vi se över ekonomin och spara lite. Då går du default till att vi ska spara på Ica, men då är det bättre att man skippar en skidresa. Då kan vi handla hur många broccoli som helst. Men då vill du gärna spara in på broccoli och det blir sjukt mycket broccoli.

Caroline: Det är någonting som inte står rätt till där med hur jag uppfattar kostnader på saker. Det är det jag menar med att det är lätt att vilja vara kvar där man har kontroll. På den nivå där man hade kontroll. Det hade jag på nivå ett, Jan. Frågan är om jag kan röra mig någon annanstans.

Jan: Det där var också lite roligt. Kommer du ihåg häromveckan? Då gör en massa småöverföringar till ditt kort.

Caroline: Det är för att jag inte tycker om att ha stora belopp där. Då använder jag det. För jag ser hela tiden att vi behöver hushållspapper och så blir det en massa utgifter. Jag har mycket lite pengar på mitt konto hela tiden och för över när jag ska till Ica. Vad var det du ville säga om det?

Jan: Jag h ar så svårt att relatera till det. Jag har över 30 000 på mitt Revolutkort.

Caroline: Jag skulle gärna vilja utvecklas där. Att det är ok att ha några tusenlappar utan att de går åt. Jag kan till och med sträcka mig till att det är ett sjukt beteende. När jag ser att pengarna finns där, då måste de rulla liksom. Det är lite sjukt.

Jan: Vår kompis Charlie, som vi också hade med i någon podd, han berättade att när han var liten och var och åkte skidor så hade han fått en femtiolapp av sin pappa eller vad det var. Sedan hade han tappat den femtiolappen och det var sjukt mycket pengar, så han var så ledsen. Då berättade han att det han hade lärt sig var att pengar försvinner ändå, så då kan jag lika gärna spendera dem.

Caroline: Ja, det kan vara så att man har lärt sig någonting, som man bara går på sedan.

Jan: Det kan vara någonting du lärde dig när du var barn och så bara hänger det kvar. Men jag är sparsam så för mig spelar det ingen roll hur mycket pengar jag har på kontot. Jag spenderar inte mer för att det är mer pengar.

Caroline: Jag vill också vara så. Vi får träna.

Nivå två: Priser på livsmedel spelar ingen roll

Jan: Sedan fick vi faktiskt ett sjukt bra råd av en annan kompis, Armen . Han sa:

Innan jag köper någonting så väntar jag i två veckor. Sedan säger han att om jag vill ha det efter två veckor, då köper jag det.

Det var någon som sa att det här är en bra fråga att ställa sig:

Vill jag ha det här, eller behöver jag ha det här?

Sedan har ju det över tid slagits ihop till ”villhöver”. Om vi fortsätter med nivåerna:

 • Nivå 3. Priser på restaurang spelar ingen roll
 • Nivå 4. Priser på resor spelar ingen roll
 • Nivå 5. Pris på boende spelar ingen roll

Jan: På nivå fem kan man köpa vilken lägenhet eller vilket hus som man vill. Man är lite som Zlatan. Man går till det huset man tycker om i stan och sedan ger man dem ett bjud som är två miljoner över marknadspris, så att de inte har något annat val än att sälja. En del människor har så mycket pengar.

Caroline: En lägenhet i Stockholm kan kosta 25 miljoner. En riktigt stor lägenhet.

Jan: Ja, men det finns folk som har 2,5 miljard. Då spelar det ingen roll. Som Wallenberg, Lundbergsfamiljen, Spotify-grundaren. För att vara på nivå fem så är man nog känd för att man har mycket pengar skulle jag nog säga.

Nivå 6. Inga priser spelar roll

Jan: På nivå fem kanske du köper vilket boende du vill, men du har kanske inte tio privatjets eller ens ett. Det kostar ändå 500 miljoner kronor. Då blir det plötsligt så att jag har 2,5 miljard, som är sjukt mycket pengar, alltså 2 500 miljoner. Men är jag då beredd att lägga 500 av dem på ett privatjet som efter tio år har förlorat en stor del av sitt värde? Nej, där tror jag att det hade tagit emot.

Caroline: Men vem befinner sig på nivå sex där inga priser spelar roll? Kan det vara Richard Branson?

Jan: De som är på listorna över världens rikaste människor. Sedan tror jag inte att det behöver vara så extremt, men har du kanske 10-15 miljarder – det finns ju svenskar som har den mängden pengar – då är det inte så att det spelar någon roll.

 • Nivå 1. Alla priser spelar roll
 • Nivå 2. Priser på livsmedel spelar ingen roll
 • Nivå 3. Priser på restaurang spelar ingen roll
 • Nivå 4. Priser på resor spelar ingen roll
 • Nivå 5. Pris på boende spelar ingen roll
 • Nivå 6. Inga priser spelar roll

En miljon är både mycket och lite

Jan: Jag tänker att detta behöver sättas i relation till humankapitalet och åldern. En miljon är ju väldigt mycket för en student, som är 20 år gammal, men en miljon för en pensionär i pensionskapital är inte särskilt mycket pengar. Du klarar inte pension på 30 år på en miljon kronor.

Jan: Vi pratade mycket om humankapital i avsnittet med professor Paolo Sodini, som vi kan länka till. Då pratar han om när vi är unga då har vi ett lågt finansiellt kapital – vi har inte så mycket sparade eller intjänade pengar, för att vi är unga. Men däremot har man hela sin karriär framför sig, så man har det som man kallar för ett högt humankapital. Det är helt enkelt summan av alla kompetenser, färdigheter, utbildning, framtida löneinkomster, framtida karriär, etc.

Det är detta som gör att man kan vara 23 år gammal och låna två miljoner till ett boende, för banken vet att man kommer betala tillbaka. Medans det är svårt för en pensionär att låna två miljoner kronor. Då säger han att syftet är att ju äldre vi blir så minskar vårt humankapital, samtidigt som vårt finansiella kapital ökar i värde. Tanken är att när vi då fyller 65 eller ska gå i pension, då ska det finansiella kapitalet ha ersatt humankapitalet. Man skulle nästan säga så här – nu bara hittar jag på här – men humankapitalet plus det finansiella kapitalet bör vara stabilt eller ökande genom livet.

När jag pratar med unga människor brukar jag säga skit i det finansiella kapitalet i början – när du är typ 20 – och satsa allt på att öka ditt humankapital så mycket som möjligt. För det finansiella kapitalet kommer komma som en följd.

Balans mellan humankapitalet och det finansiella kapitalet

Caroline: Jag blir nyfiken på hur man kan öka sitt humankapital, också i olika delar av livet kanske, men främst när man är 20. Man kan plugga, och du säger att man har hela sin karriär framför sig, men det beror också på vad det är för karriär man kommer ha.

Jan: Jag gillar mycket det som vi pratade om i avsnittet vi gjorde om Robert Kiyosakis ”Rich Dad, Poor Dad”. Han pratar om:

Earn while you learn.

Robert Kiyosaki

Tjäna pengar medans du lär dig. När han beskrev sin karriär så var det så att han behövde lära sig om försäljning, för att han trodde att det är något som skulle öka hans humankapital. Vilket jag absolut håller med om, för det finns så mycket fördomar om försäljning i Sverige. Jag påstår att kan du sälja så kommer du alltid kunna ha ett jobb. Då tog han ett jobb som säljare på Xerox tror jag att det var, så lärde han sig försäljning. Då fick han betalt på samma gång.

Sedan ville han lära sig ledarskap och då var han i militären eller gjorde en annan grej. Det där tror jag är ett väldigt bra sätt att lära sig olika färdigheter på. Bygga sin gubbe som i ett dataspel. Sedan är det olika teser kring huruvida man ska bygga en specialist. Jag är mer generalist, så jag gillar att kunna lita om väldigt många olika saker. Så jag försöker hela tiden lära mig nya saker. Sedan implementerar jag det. Jag tipsade också någon student om att åka utomlands, skaffa dig erfarenheter utomlands.

Nätverk är också viktigt. Det kan löna sig att engagera sig i kåren, även om man då kommer ut på arbetsmarknaden ett år senare. Det beror på vad man gör. Vår kompis Niklas har ett enormt nätverk från universitetet. Det är en av mina sorger att jag inte utnyttjade det bättre. Jag umgicks typ inte med någon när jag pluggade på universitetet.

Caroline: Tycker inte att du ska ha det som en sorg. Det är mycket personlighet också, att man gillar det. Man får välja det man gillar och bygga sin gubbe med det.

Jan: Precis. Jag älskar det uttrycket, ”bygga sin gubbe”. Excel, det tror jag alltid att man har nytta av. Eller programmering. Jag ville jobba i styrelser, så jag gjorde det i 15 år, men sedan insåg jag att det inte var så kul som jag trodde att det skulle vara.

När du är ung bör man investera i sitt humankapital

Jan: Jag har ritat den här förmögenhetsnivåtrappan med de sex nivåerna. Detta är också inspirerat från Ofdollarsanddata, för han gjorde en sådan trappa. Jag har gjort en egen variant.

Förmögenhetstrappan med de sex olika nivåerna av rikedom. Inspirerad av "How I built this" och "OfDollarsAndData"
Förmögenhetstrappan med de sex olika nivåerna av rikedom. Inspirerad av ”How I built this” och ”OfDollarsAndData”

Då börjar vi på y-axeln som går uppåt med 1-6, sedan på x-axeln har vi summan pengar. Då har jag räknat en hundradels procent, alltså att en krona på 10 000 är trivialt. Jag bryr mig inte. Sedan har jag tittat vad grejerna på de olika nivåerna kostar. Alltså för att försöka kartlägga hur mycket pengar man har i förhållande till nivå.

På den första nivån, där alla pengar spelar roll, då är det typ noll. Man har kanske någon tusenlapp sparad, eller ingenting alls. Du levlar till tvåan på 100 000. Så innan 100 000 är man ettan. Lite fel beslut på semester till Thailand så har du inga mer pengar. Eller köper en bil eller någonting. Så det går väldigt snabbt med de där 100 000 och hur de försvinner. Jag tror att när man har mellan 100 000 och en miljon, då är man på nivå två. Att man har den här friheten kring livsmedel. Har jag mellan 100 000 och en miljon, genomsnittligt inköp på Ica är ju några hundralappar eller så. Det blir inte så mycket.

Sedan finns det så klart varianter. Pratar vi med Jimmy Astillion som vi hade här, som sparar 70% av sin lön, så skulle han absolut inte hålla med. Han kanske inte handlar för mer än 200 spänn, medans en Ica-handling för oss kan vara runt 2000 spänn. Så det är den andra nivån.

Om vi tar restaurangfrihet så har jag skrivit mellan en – 10 miljoner. Resfriheten mellan 10 miljoner – 100 miljoner. Det spelar ingen roll vad resan kostar. Man kan flyga första klass, man kan bo på lyxhotell. Nästa nivå är då husfriheten, mellan 100 miljoner och en miljard. För att pengar pris inte ska spela någon roll då har jag skrivit över en miljard, alltså över 1 000 miljoner.

De sex olika nivåerna i form av förmögenhetstrappan

Caroline: Man kan ju tänka sig att det skulle kunna vara så, men som sagt, man kan ju ha mycket pengar… Hur mycket pengar tror du att han bloggaren Tim Ferriss har?

Jan: Ingen aning.

Caroline: Det är svårt att säga. Men han har pengar, det tror jag absolut. Han är jätteduktig på att sälja. Och då har han också sagt att det inte var så länge sedan han började åka första klass. Det var för att han insåg att det var för jobbigt för honom att inte ha sovit på resan när han ska hålla föreläsning dagen efter. Och jag tänkte gud, han borde ha haft råd att åka första klass i flera år. Men man kan befinna sig där utan att man gör det, för att det är dyrt. Jag kan tänka mig att man inte hänger med mentalt på de här nivåerna.

Jan: Precis, då är vi tillbaka till frågan var känner vi att vi befinner oss. Jag tycker absolut att vi har livsmedelsfrihet, förutom dina broccolikvastar.

Caroline: Ja, och det är för att jag inte sätter saker i relation. Det är det man måste göra tror jag, för att kunna agera utifrån den nivån man verkligen befinner sig på finansiellt. När jag är på Ica så sätter jag inte vad det kostar att köpa ekovaror i relation till hur mycket jag egentligen sätter undan per månad och vad vi har i sparande och så.

Jan: Det kanske bara är en sådan dum grej, som att du bara har de där 1 200 kronorna på kortet och tänker att det måste räcka.

Caroline: Jo, det kan vara så. Men då kan man undra varför för jag inte över mer än 1 200? För att jag känner en brist. Jag tänker att alla de pengarna vi har sparat de finns inte, utan det är en viss pott per månad. Och nu på sistone har jag börjat tänka så, men herregud, behöver inte snåla nu.

Jan: Blir du inte då sjukt provocerad om jag går och handlar någonting för flera tusen?

Caroline: Nej, det blir jag inte. Jag tycker att det är skönt. Men om vi är på restaurang och jag har bestämt att det är för dyrt med förrätt, och du tar två, då kan jag bli lite provocerad. Inte så att det sticker i ögonen på mig, utan mer att jag får en reality check. Om vi bara ska sammanfatta mitt resonemang här så är det så att ibland hänger man inte med mentalt med hur mycket pengar man faktiskt har.

Vi kan fastna mentalt på en rikedomsnivå

Jan: Absolut. Det är också positivt, för då kommer man till nästa nivå snabbare. Men man behöver hänga med mentalt också. Jag tror att du är snart klar med livsmedelsgrejen. Du är på väg till den här restaurangfriheten mentalt. Jag upplever att jag har haft restaurangfrihet mentalt ett tag och jag är där och nosar på resorna. Jag har faktiskt ändå två, tre gånger köpt första klassbiljett när jag har rest själv med flyg.

Jag har flugit första klass från Amsterdam till Nairobi någon gång. Men eftersom jag inte mentalt är på resnivån ännu, så tycker jag att de där 6 500 kronorna som det kostar extra, som jag då betalade extra för att ha en första klass biljett, inte riktigt var värt det. Det tog åtta timmar, jag kunde ligga ner och sova och jag fick mat och så, men var det värt 6 500? Nej. Sedan blir jag lite störd i huvudet eftersom jag börjar räkna ränta på ränta på de där 6 500. På 10 år blir det 13 000 kr, på 20 år blir det typ 30 000 kr och på 30 år blir det nästan 65 000 kr. Men så kan man inte hålla på.

Caroline: Tanken har slagit mig, när vi har rest med barnen, fy tusan att resa med barn som tycker det är jobbigt i flera timmar eller inte vill ligga eller är på en och hoppar på en och ska skalla en. Då hade det varit skönt om vi alla hade haft ett varsitt bås, så att man kan vara där inne med ett av barnen. Här har du dina grejer, de kan stå upp och så.

Jan: Ja, vi har i alla fall börjat ta lounge på flygplatserna och tåg. Det är sjukt bekvämt. Det kan jag rekommendera om man har barn. Där finns det mat och dricka. Förutom att alla andra i första klass hatar en för att man kommer in med sina barn. Så jag skulle säga att vi är på restaurangnivån.

Pengarna är relativa nivån

Jan: Tittar man på detta då, påverkan av ett enskilt beslut, alltså om man ska köpa broccolikvastarna eller inte, så på nivå ett spelar alla priser roll, då är det beslut på 0-10 kronor. På nivå två pratar vi om hundralappar som det skiljer. Priser på restaurang, då pratar vi kanske mellan 100 och 1 000 spänn, som ett enskilt beslut. Ska jag ha de där två förrätterna? Det är 200-300 spänn extra.

Tabell 1. Exempel på triviala belopp (0.01 %) per rikedomsnivå.
Rikedomsnivå Trivialt belopp
Nivå 1. Alla priser spelar roll 0 – 10 kr
Nivå 2. Priser på livsmedel spelar ingen roll 10 – 100 kr
Nivå 3. Priser på restaurang spelar ingen roll 100 – 1 000 kr
Nivå 4. Priser på resor spelar ingen roll 1 000 – 10 000 kr
Nivå 5. Priser på boende spelar ingen roll 10 000 – 100 000 kr
Nivå 6. Inga priser spelar någon roll >100 000 kr

Priser på resor spelar ingen roll, då kan det vara 1 000 spänn per natt extra eller så. Någonstans mellan 1 000 – 10 000 spänn. Pris på boende, enskilt beslut, det kan vara från 10 000 och uppåt. På resenivån kanske man tar en resa som kostar 20 000 mer, jag bryr mig inte. På sista nivån då spelar inte ett beslut på 100 000 kronor någon roll. Där i kanske man i julklappsspelet – som du var inne på – köper en klocka för 25 000 spänn. Eller jag har ingen aning.

Caroline: Det skulle vara kul att veta vart våra lyssnare och tittare befinner sig. Det skulle vara jättespännande.

Jan: Om jag får gissa skulle jag tro att de flesta befinner sig på restaurangnivån. Sedan tror jag att det är en mycket större andel av våra lyssnare, än befolkningen i allmänhet i Sverige, som befinner sig på nivån där resor inte spelar någon roll. Det tror jag.

Utgifter som spelar roll på de olika rikedomsnivåerna

Jan: Tricket är ju att spendera enligt den nivån man är på. Är jag på nivå ett, där alla utgifter spelar roll, och får ett arv på 70 000, då kan det ta mig till nivå två. Men om jag då köper en resa för 80 000, då kan jag sabba hela grejen. Då har jag spenderat mer än den nivån jag är på. Sedan är det naturligtvis bättre om man kan spendera mindre, men jag upplever att det blir svårt att förflytta sig från nivå tre till fyra med ett tankesätt på nivå ett.

Detta är lite exponentiellt. Skillnaden att levla mellan nivå ett och nivå två, det är kanske 100 000. Men att levla från nivå fyra till fem, då pratar vi kanske 80 miljoner. Stegen blir större och större. Så det går snabbare att levla i början än vad det tar i slutet.

Caroline: Man kan undra vad man behöver göra för at levla snabbt, även på de andra nivåerna.

Jan: Jag tror att man behöver skifta tankesätt, helt och hållet. Jag skulle säga att vi har några kompisar som är på resenivå eller husfrihetnivå. De tänker lite annorlunda än vad vi gör också.

Caroline: Vi får undersöka det. Du säger att tricket är att spendera enligt den nivån man är på eller mindre, och det finns ju vissa undantag. Om man medvetet vill röra sig uppåt på sin nivå och man vet vad man behöver göra. Man kanske behöver träffa rätt människor att göra affärer med eller befinna sig i ett annat sammanhang. Då kan man köpa sig dit.

Det kan vara en välgörenhetskväll som kostar rätt mycket, och då skulle man kanske inte betala det bara för att det är lite trevligt att gå på välgörenhetskväll, men man vet att där sitter den och den och den som jag vill träffa och prata med. Då köper man sig ett litet, litet hopp kanske. Så tänker jag. Men det är bara för att jag tycker att det är spännande att tänka hur ska man göra då för att ta sig uppåt. Jag tycker att det är jättespännande.

Jan: Absolut. Man brukar ju kalla det där för growth hacking. Så är det ju absolut. Jag brukar säga att det bästa sättet att få något som man inte har, eller göra någonting som man inte kan göra idag, är att gå till de som personerna som gör eller har det idag. Sedan frågar man, ”Hur gjorde du?”

Caroline: De känner sig oftast inte hotade på något vis, utan de vill gärna dela med sig.

Jan: Precis. Då är vi tillbaka på de inre framgångsfaktorerna. Vem är jag att gå och fråga om det där? Då hade vi den där dikten från Marianne Williamson. Vi är väldigt rädda för vad andra ska tycka, men det behöver vara mer attraktivt än vad du är rädd. Jag var på en workshop här om dagen där vi skulle gissa olika personer. Vad de gjorde och vilka de var.

Tips: Spendera inte mer än din nivå tillåter

Jan: Då var det en svensk kvinna, som jag har glömt namnet på, men som verkligen blivit en förebild. Hon sa jag är typ ung nu och om tio år ska jag ha en Lamborghini och så har hon blivit en bra förebild för ungdomar. Framförallt i förorten. Den här föreläsaren sa att om hon spelar sina kort rätt så kommer hon bli en av Sveriges största influencers. Han sa att om du ska ha en Lamborghini i förorten så får du vara kriminell. Men hon visar att man kan göra det på ett annat sätt. Jag kommer inte ihåg vad hon heter, men någon läsare kanske kan skriva det i kommentarsfältet.

I grunden handlar detta om vilken livsstil är det jag vill ha och vad kostar den. Lite det vi brukar prata om. Att istället för att säga att man vill ha så hög avkastning som möjligt, så kan man tänka efter vilken nivå man vill vara på. Helt ärligt, jag känner egentligen inte något behov av att jag ska kunna köpa vilket hus jag vill ha. Jag vill däremot kunna åka på vilken resa jag vill. Absolut. Jag vill dit. Men jag upplever också att mitt liv har blivit bättre än jag hade trott att det skulle bli.

Vi har kompisar som har bestämt sig för att bli miljardär innan de dör, så de siktar på den högsta nivån. Men jag har inte den drivkraften. Då gör jag hellre andra saker. Som vi också pratade om i det här avsnittet med inre framgångsfaktorer – åtar jag mig detta som i way of the warrior, att detta kommer hända, om det så är det sista jag gör i det här livet. Så jag tänker att vi ska avsluta med en liten reality check. Nu har vi pratat ganska vitt om det här och detta är väl kanske också en lite feel good stund för dig som lyssnar, för jag vet att majoriteten av er som lyssnar har väldigt god ekonomi.

Svea Ekonomi gjorde en undersökning under året som visade att 27% av svenskar klarar inte en oväntad utgift på mer än 5 000 kronor. Det är nästan var tredje person. För var femte person går smärtgränsen redan vid 3 000 kronor, så 20% när du går på fest så var femte person har alltså inte 3 000 kronor. Svea Ekonomi jobbar med betallösningar så de har gjort en undersökning med hela Sveriges befolkning.

Om vi tittar på hushållens medianportfölj, alltså sparandet och det mittersta – inte genomsnittet, utan den mittersta – så är den i Sverige 42 000 kronor. Då ska man komma ihåg att det bara är var tionde person som äger aktier. Så var tionde person äger aktier och medianen är 42 000 kronor. Det är inte så mycket. Så när vi pratar om de här nivåerna så ligger majoriteten på nivå ett och två. Verkligen. Det är viktigt tänker jag att faktiskt komma ihåg.

Vilken nivå vill du vara på?

Jan: Tittar vi på kommande avsnitt så är vi nu i slutet av 2019. Snart kommer det naturligtvis att komma ett avsnitt på temat ”Hur gick det?” med portföljerna och sparandet. Jag kan redan nu störa mig på att vi är i mitten av december och folk skriver redan att det bästa med 2019 och detta är listan. Jag var inne på Expressens hemsida härom dagen. Jag tycker inte att det är färdigt förrän det är färdigt, men det kommer komma.

Sedan kommer vi att titta på de bästa fonderna inför 2020 och vi kommer också göra en ombalansering, komma med förslag på det. Det kommer i stora drag vara samma som det har varit innan. Behöver man ändra? Nej. Men det är ändå lite roligt. Sedan kommer vi faktiskt göra en uppdatering av fyra hinkar avsnittet. Det är ändå 90 veckor sedan vi gjorde det och det är ett av våra populäraste avsnitt.

Kommande avsnitt efter årsskiftet

Jan: Patreon är vår lilla community som har vuxit jättemycket på sistone och det är jättekul. Det är helt enkelt för dig som är lite mer intresserad, vill ha extramaterial, vill vara med på våra digitala FikaTillsammans. Det är som en livepodd och ibland har vi frågestund, ibland bjuder vi in en gäst, etc. Där delar också ibland med oss av investeringstips som inte riktigt funkar att dela med sig av på bloggen. Vi försöker hålla Patreon lite mer exklusivt.

Man kan läsa mer på Patreon och bli en del av vår community. Vi har kul vi är som är där. Vi har diskuterat ekonomisk frihet ett tag. Varför och hur många som är med på den resan och hur kan tänker kring det. Ganska roligt faktiskt. Med det återstår det bara att säga tack och lyssnar du på detta på söndagen eller måndagen – god jul! Och för dig som lyssnar efteråt – god fortsättning eller ha en bra vecka.

Tack så mycket och God Jul!

— SLUT TRANSKRIBERING —

Relaterade artiklar

Om du gillade den här artikeln, då kommer du nog även gilla:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Om du gillade den här artikeln då kommer du nog även uppskatta vårt nyhetsbrev. Det är kostnadsfritt, det kommer en gång i månaden och innehåller de bästa artiklarna från den gångna månaden tillsammans med de bästa tipsen. Dessutom får du en serie välkomstbrev som plockar russinen ur kakan från bloggens snart 1000 artiklar och mer än 100 poddavsnitt.

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

20 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Jag befinner mig sannolikt på livsmedelsnivån (men har en del icke-likvida medel som dessutom inte enbart är mi a vilket eventuellt skulle försätta mig på resturangnivån) – dock så tror jag inte riktigt att man levlar på samma sätt mentalt. Jag lär nog alltid handla det billigare alternativet förutsatt att det är samma kvalitet per krona (m.a.o. även om någon dyr sak har bättre kvalitet måste den vara i paritet med prisskillnaden vilket det sällan är). Utan att vara dumsnål naturligtvis. Naturligtvis är det skillnad i hur jag spenderar mina pengar men jag har nog ändå samma uppfattning om hur mycket saker ”ska kosta” – vilket då påverkar mina köpbeslut att mer likna nivå ett. Det handlar säkert också om att, vilket ni nämner, att i mitt ekonomiska läge så får mina vardagliga utgifter påverkan på hur fort jag ”levlar”, men jag tror ockdå det handlar om en filosofisk övertygelse om sakers värde.

  Jag skulle på tal om det gärna se att ni hade ett avsnitt om hedonic treadmill, gärna med en psykolog!

  Gravatar för användaren
  Linnéa
 2. Hej Jan,

  Ett riktigt bra avsnitt precis som vanligt!
  Jag har dock en tanke kring det kapital du anser att man har vid varje nivå.

  Jag är själv rätt ung och har inte jobbar så länge men sparar ca 10 000 i månaden. (Har inte gjort det särskilt länge så det finns inget större kapital än)

  Men jag anser att jag är på restaurangnivån.

  Jag är i vardagen väldigt ekonomiskt minimalistisk, jag gillar inte att spendera pengar på saker jag inte behöver. Jag går sällan/aldrig ut på krogen för att dricka öl. Men när det lämpar sig går jag på restaurang.

  Det kan vara så att det är en dejt eller en ”catch up” med några polare. Och då kollar jag inte på priset. Jag anser att om jag ”bara” sparar 9 000 denna månaden så är det okej för jag sparar 10 000 de flesta månader. Givetvis faller logiken om jag skulle gå på restaurang varje dag, men vem gör det?

  Sammanfattningsvis syftar jag alltså till att det är såpass småsteg upp till restaurangnivån att sparat kapital inte behövs om man har ett hyffsat välbetalt jobb och är ekonomisk minimalist (Snål). Hur ser du på detta? tycker du att jag har fel?

  Gravatar för användaren
  Petter Håkansson
  1. Håller med dig Petter, jag tycker också att sättet att mäta nivåerna på inte riktigt funkar i realiteten. Caroline säger ju det också, att hon tänker på priset på restaurangen fast hon egentligen inte behöver. Så det där måttet funkar inte. Men det var inspirerande så jag tittade på den här bloggen: The five levels of wealth med ”The money guy”
   https://www.moneyguy.com/2019/08/5-levels-wealth/
   Där har de helt andra sättatt mäta och checka av vilken nivå man är på, som jag tycker är väldigt bra. Till exempel kan man kolla deras ”checklista” för varje nivå och se vad man behöver bli bättre på.

   Jag hade dock inte hittat den bloggen om jag inte först hade kollat på Jans och Carolines blogg, så en eloge dem för det!

   Gravatar för användaren
   Ankan
 3. Jag gjorde en observation angående 0,01% av sin förmögenhet: om man spenderar 0,01% av sin förmögenhet per dag så ligger det ganska i linje med vad den passiva inkomsten genererar.

  Gravatar för användaren
  Richard Leknes
 4. Hej! Vilket spännande avsnitt! Och vad kul att höra er ”avslöja” hur olika ni ser på kostnader. Skönt att ni inte verka gräla om det i alla fall. En detalj bara: I början så citerar ni Ben Carlson som säger att nivå 1 är när man inte är stressad av sina skulder, nivå 2 är att priser på restaurang inte spelar någon roll och nivå 3 är när priser på resor inte spelar någon roll. Sedan blir det liksom en förskjutning och restaurangpriserna hamnar istället på nivå 3 och priset på resor på nivå 4. Fanns det någon tanke där som jag har missat?

  Gravatar för användaren
  Ankan
 5. Hej Jan, petig kommentar av mig som inte är så relevant för artikeln i övrigt, jag vet, men: 50 000 dollar av 450 miljoner dollar, det är ju ca en tiondel av en promille, dvs 10^-4, snarare än en promille som du nämnt i artikeln?

  Gravatar för användaren
  Michael
 6. Hej och tack för en bra podd!

  Jag funderar på det här med hur mycket pengar man har på de olika nivåerna…vad får räknas in här? Räknar man tex in sin bostad?

  Gravatar för användaren
  ChristofferJ
 7. Jag tänker på FI (Financially independent) nivån ni inte nämner: dvs 25 x årsutgifterna. Det är en nivå vi kallar pension, men som jag och många andra här mer än säkert siktar på långt tidigare. För mig som jobbade utomlands blev högt månadssparade rentav nödvändigt för att inte åka på en rejäl snyting vid pension. Idag inser jag att jag och frugan kommer nå nivån om ca tio år, dvs ungefär när jag fyller 50 år. En miljard känns omöjligt att nå, men mellan 7 och 10 miljoner är mer än möjligt för många om man räknar in sina pensionstillgångar. Så, jag skulle vilja kalla det ”I don’t have to work” nivån. Idag är jag ju sjukt beroende av mitt arbete, och jag finner en skön trygghet att jag och min fru år för år är mindre beroende av jobbet för vårt liv. Sedan trivs jag och frun mycket med att vara igång, så Early retirement kanske inte är så intressant. Men när jag är 50, kanske jag vill resa mer och kanske dra ned på arbetstid. Och då är ju det fullt möjligt utan att det påverkar. Långt innan det blir man ju också mycket mindre påverkad av lågkonjunktur, då man redan har det safe. Så jag är kanske mer som Kan, lite trygghetsknarkare ;)

  Gravatar för användaren
  Mikael S
 8. Det finns många definitioner på rikedom. Den viktigaste är nog ”Den som styr över sin tid han är rik”

  Gravatar för användaren
  PN
  1. Det är viktigt att ta hand om sin tid och visa respekt för andras.

   Gravatar för användaren
   Tale
  2. För att kunna styra över sin tid behöver man ha pengar.

   Gravatar för användaren
   Stig af Bussen
 9. Är det Andra Farhad ni menar?

  Gravatar för användaren
  Victoria
 10. Om man placerar sina pengar på Malta i syfte att undvika skatt på vilken nivå är man då?

  Gravatar för användaren
  Tale
 11. Fem kronor är inte mycket, men har man inte fem kronor och står på fel sida om toalettdörren är fem kronor mycket.

  Gravatar för användaren
  Stig af Bussen
 12. Tack för ännu ett strålande avsnitt.

  Så, behöver man ”spend money to make money”? Eller får man va en snåljåp och dividera om broccolibuketter på ICA som miljardär? :)

  Gravatar för användaren
  Kalle2

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök