Hur ser svenskarnas aktiesparande ut?

Fakta och statistik att jämföra sig själv med (och förfasas över) ?

I dagens artikel dyker vi ner den senaste rapporten från Euroclear om svenskarnas aktiesparande. Vi förfäras lite över hur mer än hälften av spararna lägger alla äggen i nästan samma korg. Vi jämför med siffror för den genomsnittlige svenskens kapital hos Avanza och hens månadssparande.

Vår förhoppning är att dagens avsnitt ska vara något mer lättsmält än förra veckans artikel om arvsrätt, efterlevandeskydd och livförsäkringar. Det är fortfarande mycket viktigare att se och alla borde se det. Det spelar ingen om man har barn eller inte, om man har arvvingar eller inte eller om man är gift eller ej. Det finns något att hämta för alla. Inte minst hur drastiskt ekonomin kommer att förändras om en dör, eftersom alla utgifterna kommer finnas kvar men intäkterna kommer minskas drastiskt.

Nåja, tillbaka till dagens artikel. Avsnittet bygger på data från framförallt Euroclear och Avanzas blogg. Lite axplock från artikeln:

  • Mindre än 1.500.000 svenskar direktäger aktier (dvs under 20 % av befolkningen)
  • Fler män (59.8 %) än kvinnor äger aktier och männen har ett totalt högre marknadsvärde på sina innehav
  • Genomsnittligt antal bolag per aktiägare är ca 4.0 st
  • 44 % av alla aktieägare äger aktier i endast ett bolag(!)
  • Mer än hälften av alla aktieägare hos Avanza äger mindre än 6 bolag.
  • Endast 16,5 % aktieägare hos Avanza äger rekommenderade 12 bolag eller fler
  • ca 55 % av alla kunderna hos Avanza äger mindre än 4 fonder.
  • Median-stockholmaren har vid 40-års ålder 60 000 kr i kapital hos Avanza
  • Median-göteborgaren har vid 40-års ålder 41 000 kr i kapital hos Avanza
  • Median-skåningen har vid 40-års ålder 46 000 kr i kapital hos Avanza

Ja, jag tror du förstår vart avsnittet är på väg. ? Vi tittar även på de populäraste aktierna hos män och kvinnor, per åldersgrupp och tittar på hur stort månadssparandet är per median och genomsnitt.

Vi hoppas att du uppskattar avsnittet och att vi ses nästa söndag igen!
Jan och Caroline

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Bläddra i det tillhörande bildspelet

Under inspelningen av det här avsnittet använde vi ett bildspel. Du kan bläddra genom bildspelet om du vill få en snabb överblick över innehållet. Du kan även bläddra genom det i samband med att du lyssnar på avsnittet som podd.

Transkribering av hela avsnittet

För dig som hellre läser än lyssnar eller tittar följer nedan en komplett transkribering av hela avsnittet.

-START TRANSKRIBERING-

Jan: Idag är det dags för avsnitt #152 och idag tänkte jag att det ska bli ett lite light avsnitt.

Förra veckan körde vi ett monsteravsnitt om svensk arvsrätt, livförsäkringar, arvsklasser, där den övergripande frågan var om jag dör, har du råd att bo kvar om det värsta skulle hända? Har du råd att ha kvar levnadsstandarden som du har? Det var inte specifikt bara för Caroline, utan dig som lyssnar eller tittar också. Det var ett två timmar långt avsnitt med tillhörande bonusavsnitt.

Jan: Så idag tänkte jag att vi ska ha det lite soft. Jag har inte ens tagit på mig skjorta idag, utan sitter här i min pikétröja. Jag tänkte att det ska handla om aktieägandet i Sverige. Det blir lite fakta och lite nörderi. Det är lite som att läsa Aftonbladet. Det är lite nice. Vi ska titta på hur den genomsnittliga småspararen är, hur mycket de månadssparar och så.

Caroline: Då kan man benchmarka sitt eget sparande och se om man ligger i fas med resten av svenska befolkningen, även om man inte behöver det. Jag tänker det är skönt att man kan känna sig duktig ibland när det kommer fakta på bordet.

Jan: Vid något tillfälle ska vi göra det mer exakt, nu är det bara 70-, 80- och 90-talister. Så det blir lite soft. Det är inte så att man behöver prata med sin partner om vad som skulle hända om man skulle dö och hur livet ser ut efteråt. Nu kan du luta dig tillbaka och njuta av lite fakta. Ibland kan jag ändå tycka så här åh, tänk att detta också kan vara roligt, när jag satt och dök ner i rapporterna som vi ska titta på.

Caroline: För mig låter det inte kul just nu, men jag tänker att vi får göra vårt bästa. Du har säkert en massa härliga anekdoter så att det inte bara är ren fakta.

Jan: Jag hoppas det. Du får göra det här avsnittet spännande! I den här perioden mars, april, maj så brukar alla rapporter komma från det föregående året, för då har alla hunnit sammanställa statistiken. I Sverige så har vi ett företag som heter Euroclear och de håller koll på de flesta företagens aktieägare. Så om man vill veta vilka som äger företagets aktier så är det Euroclear som har det i registret. De släpper en rapport varje år som heter Aktieägandet i Sverige 2019. De släppte den här rapporten för några veckor sedan och jag har kollat på den men vi har inte hunnit prata om den förrän nu.

Bara 12% av värdet på Stockholmsbörsen ägs av privatpersoner

Jan: Källan till halva avsnittet är Euroclears rapport, som man kan ladda ner på deras hemsida, så detta är inget vi har hittat på själva. För dig som bara lyssnar på detta; vi kommer att prata en hel del om grafer, men vi lägger alltid ut våra slides som vi använder. Man behöver inte se dem, men de finns där som en service.

Vi ska titta på fördelningen av ägandet av aktier i Sverige. Andel av unika ägare, hur mycket av Stockholmsbörsen äger de? Då slår vi ihop privatpersoner och företag och det finns många fler privatpersoner i Sverige än vad det finns företag. Sedan finns det lite utländska ägare. Jag tycker att detta är ganska spännande, för om man tittar på unika individer i det här registret så ser man att 85% är privatpersoner, 12% är utländska och 2,3% är juridiska person, alltså företag.

Majoriteten av alla unika ägare är privatpersoner, men sett till marknadsvärde äger de en väldigt liten andel.
Majoriteten av alla unika ägare är privatpersoner, men sett till marknadsvärde äger de en väldigt liten andel.

Caroline: Jag kan tänka mig att politiker är intresserade av den här fördelningen, att man vill se hur många utländska ägare som finns. Jag hade varit intresserad av det om jag hade styrt Sverige.

Jan: Absolut. Nu har vi redan hamnat i ett sidospår här, men det var en lång diskussion om huruvida man skulle – nu i Coronakrisen – rädda svenska företag som går dåligt. Man pratade om varför ska vinsterna tillfalla ägarna men förlusterna tillfalla skattebetalarna. Varför ska de rädda svenska företag? Men jag tror att bloggrannen Cornucopia skrev att vad som händer nu när värdet på svenska företag faller är att de blir intressanta att köpa i andra länder, som till exempel Kina.

Har vi då ett intresse av att kinesiska staten ska gå in och köpa svenska företag för en billig spottstyver? Då tänker jag att då är det bättre att Svenska staten äger bolagen än att kinesiska staten äger dem. Så det är aldrig så enkelt att man kan säga ”låt företagen gå i konkurs” eller ”låt marknaden styra”, för det finns annat man måste ta hänsyn till.

För att återgå till Euroclears rapport, så är det intressanta att titta på hur mycket de unika ägarna i de olika kategorierna äger rent värdemässigt. Av värdet på Stockholmsbörsen så ägs bara 12% av privatpersoner.

Om vi leker att det är 100 personer och då är det juridiska företag, utländska företag och svenska privatpersoner. 86 av 100 är svenska privatpersoner, 12 av 100 är utländska företag och typ 2 av 100 är svenska företag.

Så ser fördelningen ut. Men om vi tittar på hur mycket de 86 privatpersonerna äger så är det bara 12%. Det är en väldigt, väldigt liten del.

På aktiemarknaden möts både amatörer och proffs

Jan: Vad har detta för betydelse? När du köper en aktie så är sannolikheten stor att du köper den av Svenska företag, nästan 48%, eller utländska företag äger 40% av det svenska börsvärdet. Ofta tror man att när man handlar på Avanza eller Nordnet så köper man av en annan privatperson, men eftersom 9 av 10 kronor ägs av företag och dessutom 4 av de här 10 kronorna ägs av utländska företag, då kan man utgå från att det är proffs som håller på med detta. Så det är en stor sannolikhet att du handlar med proffs snarare än med en annan småsparare.

Caroline: Men spelar det någon roll egentligen vem du handlar av?

Jan: Egentligen inte. Men det är det vi har pratat om i andra avsnitt, som avsnitt #145, att börsen är inte en rättvis marknad. I fotboll så fattar man att man har Champions League och så har man det lokala Korplaget. De kommer aldrig spela en tävlingsmatch. Men på börsen så kan jag spela mot Messi och det är helt ok liksom. Jag menar att det inte är en rättvis marknad. Det är det som är min poäng. Man kan inte dra den slutsatsen från den här grafen, men jag tyckte ändå att det var intressant att se att man tror att det är så mycket privatpersoner, men de är en försvinnande liten andel.

Tittar vi på antal personer så har vi 10 miljoner invånare i Sverige och då är det typ 1,5 miljoner svenskar som äger aktier. Man kan tycka att alla man känner sparar i aktier och har konto på Avanza eller så. Jag tror Avanza har hållit på i över 20 år. Jag tror jag öppnade mitt första konto där -97 om jag inte minns helt fel, så de har hållit på i över 20 år men de har fortfarande bara typ 1 miljon kunder. Här inkluderar jag Avanzas, Nordnets och storbankernas kunder, etc. Jag vet inte om du tyckte att det var mycket eller?

Caroline: Jag tycker att det är lite. Jag fattar inte varför det inte är fler som sparar i aktier. Men samtidigt så vet vi ju att det är många som tycker att det är svårt med ekonomi.

Nya perspektiv med en reality check

Jan: Ja, precis. Det är lite reality check. Man tror att alla håller på med någonting, men man har ofta en ganska sned bild av vem som håller på med vad. Vi har ju tagit upp den historien någon gång, när du var frustrerad när du doktorerade.

Caroline: Vi hade ett jättebra liv och vi hade varit på Noma – då världens bästa restaurang – och så skulle vi dit igen med en massa andra människor. Jag kände mig ganska misslyckad i mitt liv för jag gick min ökenvandring efter doktorerandet och hade inget jobb och ville jobba med något som inte fanns och så. Vi gick där på Ica och så bara kändes det som att alla var så framgångsrika men jag var inte det och jag bara utbrast: ”Alla här har doktorerat! Alla här har varit på Noma!”

Så otacksamt. Men när jag hörde mig själv säga det så förstod jag varför jag kände mig oframgångsrik, för att jag hade en sådan sned vinkling på vad framgång egentligen är, eller vad man kan vara tacksam över. Då började jag bli tacksam för saker på ett annat sätt i mitt liv än vad jag hade varit innan. Mycket ligger i det med ens egen lycka, tror jag, eller vad man tror att andra håller på med. Hur mycket bättre andra har det.

Jan: Det här pratade vi också om i avsnittet med Moa i början av 2020. Jag tror att avsnittet heter ”Tänk om livet kunde kännas lika bra som det faktiskt är”. Man tänker många gånger att en person som jag ”borde” spela golf, eller vi ”borde” ha en Tesla, inte en V70 från 2009. Så börjar man ta en massa beslut baserat på vad någon annan tycker, eller vad man tror att andra tycker.

Det är också intressant att aktieägandet har sjunkit sedan 2009 från 21% till 18%. Den största ökningen bland aktieägarna tror jag var (jag har så svagt minne) bland unga människor. Vilket är ganska kul. Men jag tror också att det hänger ihop med att den generation som är nu, alltså 70-, 80- och 90-talister, vi har upplevt ganska tuffa tider. Vi var 20 när vi skulle ut på arbetsmarknaden när vi hade it-bubblan, sedan kom finanskrisen och nu har vi Coronakrisen. Det är därför FIRE-rörelsen bildades, (Financial Independence, Retire Early).

Antalet svenskar som äger aktier har sjunkit över tid.
Antalet svenskar som äger aktier har sjunkit över tid.

Caroline: Ja, man vill vara oberoende av vad som sker ute i världen och kunna klara sig ändå.

Jan: Ja, precis. På det sättet kan det vara ganska bra att aktieägandet kanske, förhoppningsvis, är på väg att öka. Jag tyckte också detta var spännande att se hur många som faktiskt äger aktier.

Könsfördelningen på den svenska aktiemarknaden

Jan: Nästa del handlar om könsfördelningen mellan svenska privatpersoner. Då är det 60% män och 40% kvinnor. Om man tittar på värdet så kan man se att männen äger 67% av värdet medans kvinnorna bara äger en tredjedel.

Män äger inte bara en större andel utav aktierna i Sverige, de har dessutom mer av värdet.
Män äger inte bara en större andel utav aktierna i Sverige, de har dessutom mer av värdet.

Caroline: Jag undrar vad man ska dra för slutsatser av det? Det kan vara allt möjligt som vi inte har en aning om. Att kvinnor är mer försiktiga med hur mycket de sätter in, och så vidare. Ingen aning, liksom.

Jan: Jag tror tyvärr att det handlar om de här klassiska könsfällorna att män tjänar mer och har mer pengar till den här typen av sparande eller egna utgifter, medans kvinnor ofta lägger mer pengar på hemmet eller barnen eller behovsgrejer. Sedan kan man titta på fördelningen som en andel av befolkningen och störst ägande ligger mellan 40-60 år. Innan man är 30 så har man oftast inte så mycket aktier. Jag tror att det handlar om när man har pengar.

När man är 30-50 år handlar det väldigt ofta om att bygga bo och man lägger pengar på annat. När man är 50-70 då har barnen vuxit upp och man har inte samma utgifter. Man har amorterat ner på huset och så vidare. Det är ganska spännande att typ 6% är mellan 0 och 10 år, så det är ofta föräldrarna. Det är heller inte någon stor andel, utan bara 6 av 100 barn. Det vet man för när man köper en aktie så måste man uppge sitt personnummer. I registret så kan de se ägarnas personnummer och antal aktier i respektive bolag, så de har bara aggregerat detta.

Såhär ser fördelningen av aktier ut spridd över ålder.
Såhär ser fördelningen av aktier ut spridd över ålder.

Caroline: Ja, förlåt mig att jag är lite dum nu, men säg att jag är mamma som har ett barn och jag ska börja spara på Avanza. Öppnar jag då ett konto till mitt lilla barn och så skriver jag att han är ett år?

Jan: Ja, det är många som öppnar det i barnets namn. Då anger man barnets personnummer. Det är inte att rekommendera. När man sparar till barn ska man spara i sitt eget namn och ha barnet som förmånstagare och då helst en kapitalförsäkring. Om det inte går att spara i en kapitalförsäkring då sparar man i ett ISK-konto i sitt eget namn och sedan skriver man ett samboavtal eller ett testamente att de pengarna ska till barnen. Det lärde vi oss i föregående avsnitt.

Anledningen är att annars när barnet fyller 18 så får de ut pengarna och då kan inte du som förälder göra någonting. Har man då sparat i 20 år så kanske man inte vill att pengarna ska gå till en resa till Kos. Förlåt, nu såg jag att jag tolkade grafen fel här. Det är så att 6% av den svenska befolkningen är i åldersgruppen 0-10 år. Men bara 0,5% äger aktier.

Genomsnittligt antal bolag per aktieägare

Jan: Nu kommer en av mina favoritsiffror. Då handlar denna om genomsnittligt antal bolag per aktieägare samt andel aktieägare som äger aktier i endast ett bolag. Vi avråder generellt från direktinvesteringar i ett enskilt bolag, för att det är så mycket som kan gå fel. Vi rekommenderar alltid att man spar i en fondrobot eller en indexfond, för då sprider man risken över flera tusen bolag. Lysa som vi gillar fördelar pengarna på 6 000 bolag som man sedan äger. Här är det personer som har lagt alla sina pengar i ett enda ägg i en enda korg.

44% av svenskarna äger bara aktier i ett enda bolag.
44% av svenskarna äger bara aktier i ett enda bolag.

44% av de här 1,5 miljonerna som äger aktier hade bara en enda aktie. Det är cirka 700 000. Genomsnittliga antalet aktier om man tittar på hela deras register är fyra aktier, alltså de har i genomsnitt aktier i fyra olika bolag. Om man då mot förmodan ska investera i enskilda aktier då ska man minst ha aktier i minst 12 olika bolag. Bolaget kan misskötas, det kan tappa en kund, alltså det blir en väldigt stor påverkan om man har mindre än 12 bolag. Men med minst 12 olika bolag kan man säga att man har tagit bort bolagsrisken. Då har man bara marknadsrisk. Helst ska man ha aktier i 25-35 bolag i sin portfölj.

På 30 bolag är det bara 3% av portföljen i respektive bolag. Vi själva har flera tusen, så vi har sällan mer än 0,1-0,2% per bolag. Jag tolkar detta som katastrofalt. Det här är skitdåligt. Det är farligt för ens pengar och vi ska också titta på vilka bolag det oftast rör sig om. Du kommer att bli mörkrädd. Eller, när jag ser det blir jag mörkrädd.

Caroline: Nu blir jag lite skadeglad. Om man då tänker att det rätt många män som äger…

Jan: Vi ska titta exakt på vad män äger och vad kvinnor äger. Men du får hålla dig lite till tåls, för jag tänker att vi ska titta på lite andra grejer först. Avanza publicerar lite spännande statistik från tid till innan. I siffrorna de släppte senast, i slutet av 2019, delade de upp hur folk i olika områden sparar, t.ex. Skåne, Stockholm eller Göteborg. Då har de en miljon kunder och 230 000 av de här kunderna har bara aktier i ett enda bolag. Ytterligare 230 000 har två till tre bolag.

Väldigt liten andel har ett diversifierat sparande

Jan: Räknar vi då även in fyra till sex bolag då är vi uppe i nästan 60-70%. Bara 16% har mer än 12 bolag, som man ska ha. De flesta har ett ganska dåligt sparande. Det är därför jag säger att de flesta får ett bättre sparande genom att välja en fondrobot eller en global indexfond. Inte för att det är nödvändigtvis är så mycket bättre eller kommer överprestera, för det kommer det inte, men jämfört med den skiten som den genomsnittliga spararen har i sin portfölj, så är det en drastisk förbättring.

Skåningarna äger också få bolag i genomsnitt.
Skåningarna äger också få bolag i genomsnitt.

Caroline: Vad jämförde du med när du sa ”inte för att det kommer överprestera”?

Jan: Att det är många experter som säger att väljer du rätt så kommer det gå mycket bättre än alla andra, för du kommer vara bäst. Det går inte att vara bäst över tid. För oss är det good enough att vara som genomsnittet.

Caroline: Cirka 7%, plus.

Jan: Inte varje enskilt år, men över en lång tidsperiod. En stor anledning till varför många får ett bättre sparande med en indexfond eller en fondrobot är för att de hade ett så dåligt alternativ innan. Euroclear jobbar bara med aktier, så de säger ingenting om fonder, men Avanza har släppt fakta om fonder också. 40% av skåningarna har bara en till två fonder och tittar vi på tre till fyra fonder då är det 57% av alla skåningar, vilket kan då extrapoleras till alla svenskar. Typ 50% har mindre än fyra fonder i sitt sparande, vilket för mig också är en varningsklocka.

Skåningarna har också ganska få fonder.
Skåningarna har också ganska få fonder.

Sedan är det mycket, mycket, mycket, mycket bättre att ha fyra fonder än att ha aktier i fyra bolag. Du har fått en stor riskspridning där. Men man kan också undra vilka de fyra fonderna är. Sedan vet jag att det är vissa av våra läsare som är väldigt duktiga som kan säga att om man väljer t.ex. Avanza Global och en global räntefond, då har man ett bra sparande med bara två fonder. Och det är sant. Men det tror jag inte att de flesta har. Alla regler har ett undantag.

Statistik för Stockholm, Göteborg och Malmö

Jan: Om vi tittar på den genomsnittliga stockholmaren så är det en 39-årig man med ett kapital på 565 000 kronor, men medianen är 60 000. Genomsnittet är 565 000 och medianen är 60 000. Medianen är det mittersta värdet. Om man tar alla stockholmare och ställer upp dem i rad – vi säger att de är 100 stycken – så kommer kanske den första ha 0 med ett nyöppnat konto och den 100:e har kanske flera miljoner. Då kommer man då titta på vad den 50:e personen (som är medianen) har i sin portfölj och konstaterar att den har typ 60 000 kronor. Genomsnitt blir alltid fel när man jämför förmögenhet för finns det stora, stora värden så drar de upp snittet för alla.

Caroline: Ja, för att räkna ut genomsnittet slår man ihop alla belopp och delar det på antalet sparare, som i det här exemplet är 100 stycken. Då får man ett genomsnitt som inte är representativt.

Jan: Jag tror det var någon som skrev att om du har en av dina fötter i en hink med nollgradigt vatten som håller på att frysa och så står du med den andra foten i en hink med kokande vatten, så kommer du i genomsnitt ha det ganska ok på 50 grader. Det är därför median är mycket mer intressant. Apropå det vi var inne på innan om att jämföra sig med andra: om du är en 39 år gammal Stockholmare, jämför dig med 60 000 kronor snarare än 565 000 kronor.

När du jämför dig med någon som har 60 000 kronor, återigen, då jämför du dig inte med alla Stockholmare, utan bara de stockholmarna som är på Avanza, vilket är 10% av alla Stockholmare. Detta är också intressant för nu tänker man att alla svenskar har 60 000 kronor, men så är det inte. Tittar vi på hela befolkningen så släppte Svea Ekonomi en rapport 2019 som sa att typ 30% av Sveriges befolkning inte har 5 000 kronor till en oförutsedd utgift. Halva Sveriges befolkning har inte totalt 50 000 i finansiella tillgångar.

Sverige är ett rikt land med fattig befolkning

Jan: Om vi har 100 personer i Stockholm så är det bara 10 av dem som har konto på Avanza. Av de 10 personerna är medianen 60 000 kronor. Du jämför dig med de 5% rikaste i Stockholm när du jämför dig med den siffran. Det är viktigt att komma ihåg. Sverige är ett rikt land med fattig befolkning. De flesta kämpar jättemycket för att få ihop sin ekonomi, särskilt nu under Coronatider. Jag tror det är viktigt att komma ihåg det där.

Caroline: Det som jag får tankar kring det är att det är alltid värt att lägga undan lite pengar. I och med att det är så många som inte har lagt undan pengar så tänker jag att det är värt att lägga undan bara en hundralapp i månaden. Det kan de flesta. Vi gjorde det när vi var studenter också.

Jan: När det gäller sparande är vanan viktigast. Att man blir van att spara. Har du inte vanan när du är student så kommer du inte ha vanan när du har mer pengar heller. Det är en vana. Är man lite ledsen att man inte når upp till medianen på 60 000 kronor så kan man jämföra med Göteborgaren eller Skåningen istället. De är fattigare än Stockholmaren. Medianen i Göteborg ligger på 40 843 och i Skåne så ligger det på strax under 46 000.

Så vi ser också en ganska stor skillnad i medianerna, med 60 000 i Stockholm, 41 000 i Göteborg och 46 000 i Skåne. Jag tror det är ganska rimligt att säga att medianen ligger runt 45 000 – 50 000 kronor. Genomsnittet i Skåne är 410 000 och genomsnittet i Göteborg var 325 000. Jag tycker det är intressant att få lite reality check.

Statistik för 70-, 80- och 90-talisterna

Jan: Om vi istället bryter ner det enligt 70-, 80- och 90-talisterna. 70-talisten har i median 67 000 kronor och då är det över hela Sverige. Då har vi med de lite rikare stockholmarna och de lite fattigare göteborgarna. Så medianen 67 000 och genomsnitt 390 000. Kanske är det mer intressant att det genomsnittliga sparandet är 2 600 kronor och mediansparandet för 70-talisterna är 1 400. Är man 70-talist och har ett sparande på 1 400 kronor eller mer så har du mer än medianen av 70-talister på Avanza, som återigen bara är 10% av Sveriges befolkning.

Caroline: Det skulle vara intressant att se hur sparandet ser ut i andra delarna av landet än bara Stockholm, Göteborg och Malmö. Det måste finnas statistik på det.

Jan: Nej, det finns inte det. Vi hade det fram till 2007 när vi hade förmögenhetsskatt, men sedan slutade man ta in det. Statistiska Centralbyrån har något som de kallar för sparbarometern som de släpper typ en gång i kvartalet. Jag minns inte, jag kan kolla om det finns där. Där kan man i alla fall se det totala sparade kapitalet, men jag tror inte att man kan bryta ner det på förmögenhet. Det är därför man behöver gå på sådana här Avanzasiffror.

Om vi tar 80-talisterna så har de en median på 42 000 kronor. Månadssparande median på 1 300 kronor. Så 80-talisten har spar en hundralapp mindre i månaden än 70-talisten. Vill man ha genomsnittssiffrorna så är det 200 000 i kapital och 2 500 kronor i sparande. Så det är genomsnittet. Tittar vi på 90-talisterna så är medianen typ 20 000 kronor och mediansparandet är en tusenlapp. Om man är 90-talist är man ändå mellan 30 och 21

Jag vet inte vad du hade för bild, om det är mer eller mindre än vad du hade trott. Men jag blir alltid så förvånad för jag tror alltid att det är så mycket mer än vad det egentligen är. Återigen, detta är bara 10% av befolkningen. De som är på Avanza. Man öppnar inte ett konto på Avanza om man inte har ett sparande eller är intresserad av pengar.

Caroline: Hur många är det på Avanza som har 0 kronor på sina konton? Som har öppnat men aldrig satt in några pengar eller som inte har hunnit med det än?

Jan: Jag hamnade i en diskussion på Twitter med Avanza om detta för något år sedan. Jag minns inte riktigt hur den gick, men jag hade för mig att jag hade sett att det var ett antal procent. Kanske 20% – 40%. Vi diskuterade om de räknades in i den här miljonen eller inte. Jag tror att de exkluderade dem så att när de räknade så räknade de bara de som har pengar på kontot. Att det är de som är kunder. Men jag vet inte. I bloggartikeln kan jag länka till de här på Avanza. Man kan titta vilka aktier de äger och det är lite nördigt. Man kan titta själv.

Sveriges populäraste aktier

Jan: Men om vi däremot tittar på det som vi var inne på: Vilka aktier som är populärast bland aktieägare och privatpersoner. Den populäraste aktien som har flest ägare är då Telia, Ericsson, Swedbank, SEB, Volvo, Investor, H&M, Kinnevik, Handelsbanken och SSAB. Och det är väldigt stor skillnad mellan den tionde som är SSAB med 100 000 ägare och Telia som har en halv miljon ägare.

Sammanställning av aktierna med flest ägare
Sammanställning av aktierna med flest ägare

Kommer du ihåg varför Telia har en halv miljon ägare? Det var en kampanj. Staten ägde Telia och så sålde man ut det och tyckte att det skulle bli en folkaktie. Alla skulle äga en Telia-aktie. Ironin där var att det var en jättebra affär för staten, men en ganska dålig affär för alla småsparare som köpte det. Jag tror att det tog flera år innan Telia var tillbaka på den kursen som den noterades för. Men man blir ändå lite glad. Det är ändå stora, stabila svenska företag, resten av bolagen.

Caroline: Hade du fördelningen på män och kvinnor, vilken typ av aktier de äger? Det är spännande.

Jan: Man har gjort en sammanställning på det också. Det populäraste bolaget bland kvinnor är BillerudKorsnäs, sedan är det SEB, H&M, Ica Gruppen och Nordic Entertainment Group. Bland män är det Starbreeze, Leo Vegas, Evolution Gaming, EQT och Powercell.

Caroline: Jag kommer inte ihåg vad Starbreeze är, men jag vet vad Powercell är. Och Leo Vegas, hur fan kan man? Förlåt mig. Nu kommer mina värderingar kring att jag skulle aldrig köpa aktier i ett online spelbolag. Det bidrar till mycket dåligheter bland befolkningen, att man sitter och spelar online spel. Inte vanliga dataspel utan casino. Jag tycker att det borde förbjudas.

Jan: När vi förberedde detta så bad jag vår kollega Caspian att bara göra en snabb överblick och ta fram hur aktierna har gått de senaste tre åren. Nu har vi haft en stor nedgång med Corona, så det kommer bara vara negativa siffror för de senaste månaderna. Men om vi tar till exempel BillerudKorsnäs så har den backat med 18,6% de senaste tre åren. Återigen, det är en Coronagrej och alla företag har gått dåligt. Men det är ändå ganska talande att den populäraste aktien bland kvinnor har backat 18,6% medans den populäraste aktien bland män har backat med 89%. Att vi män tar risker. Vi är lite annorlunda funtade.

Caroline: Det är biologi. Ni kan inte hjälpa det.

Kvinnor tenderar att välja mer stabila bolag jämfört med männen

Jan: Det är intressant återigen om vi jämför med stockholmsindex som under samma period har gått +6,5%. Sedan blir det också ganska spännande om man jämför de andra bolagen. Leo Vegas har backat 14%. SEB har backat 18%, som kvinnorna har. Men Evolution Gaming 487% plus på männen under de senaste tre åren.

Caroline: Satsa mycket och få mycket, är det lite åt det hållet? Men om man sedan skulle slå ut hur det går för män och kvinnor över lag så har jag för mig att det går bättre för kvinnor på börsen.

Jan: Generellt sätt. Det ser man här att kvinnorna väljer mer stabila bolag. Man väljer H&M, Ica Gruppen och Sweco, Ericsson, Handelsbanken, MQ, Axfood, Electrolux.

Caroline: Nu har ju MQ gått i konkurs, men det är inte sexiga bolag, om man ska bara hård dra.

Jan: Precis. Jag skulle säga att potentialen är mycket högre i de bolagen som männen väljer men fallhöjden är också högre. Tittar man då på den här studien från Long-term asset management från 2016 så är det så att två av tre aktier du väljer kommer gå sämre än index. Och de aktierna som männen väljer här, frågan är om den här uppgången på 487% kan ta ut förlusten på 90% i Starbreeze. En förlust på 90% kräver uppgång på 900%.

Caroline: Ja, det är rätt, man tänker att man ska få så mycket pengar när det har gått upp nästan 500%, men det kanske inte alls är så det är.

Jan: Nej, sedan handlar det också om att du ska ha ägt det från dag ett för tre år sedan och varit med på hela resan. Jag roade mig med att ta fram grafen för Starbreeze, för det är inte så att folk är idioter och har köpt Starbreeze och att den har backat 90%. När den började så hade den uppgång på 1200% men sedan har den backat hela vägen ner 90% från toppen. Jag upplever att män tenderar att köpa aktier när de redan har haft sin rusning och så är man med på det och så blir det en självuppfyllande profetia.

Starbeezes kurva över de senaste tre åren.
Starbeezes kurva över de senaste tre åren.

Fingerprint hade precis samma grej. Den ökade och ökade jättemycket och blev alltmer populär, men sedan kickade det där beteendemisstaget in att vi stoppar huvudet i sanden, behåller våra förlorare för att vi hoppas att de ska gå upp igen och har jag inte sålt så har jag inte förlorat. Så hänger man kvar i den här aktien hela vägen ner. Bitcoin var samma sak. Många sa att de hade tjänat jättemycket pengar på Bitcoin, men de sålde aldrig. De ville hålla kvar i dem oavsett vad som händer. Blir man kär i sina aktier så blir det fel.

Använd lekhinken för sexiga aktier med hög risk

Jan: Om vi jämför med grafen för BillerudKorsnäs så är det en typisk trist aktie. Den genererar sin avkastning, går med vinst, gör utdelning. Men den kommer inte öka med 1200% på tre år. Det händer inte så mycket i dessa stabila, mogna bolag. Om jag skulle välja mellan en kvinnlig eller manlig förvaltare så hade jag valt en kvinnlig alla dagar i veckan. För jag vet att jag sannolikt kommer att få ett bättre sparande. Väldigt tydligt här; män tar mycket högre risk än vad kvinnor gör.

BillerudKorsnäs kurva de senaste tre åren.
BillerudKorsnäs kurva de senaste tre åren.

Caroline: Ja, jag tycker att det är väldigt spännande att fundera över biologin bakom, men det ska vi inte gå in på nu och dessutom vet inte jag hur den ser ut. Man kan bara gissa.

Jan: Det intressanta är att om man jämför med en global indexfond, som är det vi alltid pratar om, att inte bara att ha en svensk indexfond… En svensk indexfond SEB Sverige Indexfond som köper alla bolag på Stockholmsbörsen låg på +5,6% i samma period när de flesta andra backade. Globalfonden Länsförsäkringar globalindex +27% i samma period.

Caroline: Jag tänker så här att man kanske inte ska använda sina pengar för att ha det lite sexigt i livet. Man får ha det någon annanstans.

Jan: Det pratade vi om i avsnitt #190 när vi pratade om 4-hinkar-principen. I lekhinken kan man ha Starbreeze, Powercell of Evolution Gaming.

Caroline: Ja, för att man tycker att det verkar spännande. Då har man redan tre andra hinkar med en solid bas.

Jan: Ja, det är som vi alltid säger. Smart sparande är inte spännande.

Caroline: Kör go-cart, köp motorcykel, träna kampsport, lär dig skjuta med gevär eller något. Ha det sexigt någon annanstans än i din ekonomi.

Jan: Ja, det är väldigt lönsamt. Någonting jag verkligen skulle vilja ha, alltså porrgrafen här hade varit att plotta till exempel Evolution Gaming eller Powercell, som har gått upp 486%, mot antal ägare. Det vill säga, när ökar antalet ägare i det här? Det var också någon aktie som gick i konkurs här om veckan, där dagen innan det gick i konkurs så ökade antalet aktieägare så sjukt mycket. Helt irrationellt. Den har rasat med 90%, nu är den billig, nu ska jag köpa. Så tänker man inte att det kan gå i konkurs och då förlorar jag alla mina pengar.

Investera tryggt och långsiktigt med indexfonder eller fondrobot

Caroline: Ja, men det är också intressant. När ska man låta bli att köpa det som har fallit mycket i värde? Vi säger ju att man ska köpa billigt.

Jan: En indexfond. Där du sprider ut det och har råd att vissa bolag går i konkurs utan att det syns. Återigen, Lysa investerar i 6 000 bolag, det betyder att delar du en hundralapp på 6 000 så är det två ören. Sedan är inte viktningen att man har två öre i varje bolag, utan det kan vara 40 öre i ett bolag och ett öre i ett annat och ett halvt öre i ett annat.

Man kan också titta på populära bolag i åldersgrupper. Ägare under 30 då är det också Starbreeze, Cloetta, Paradox Interactive, alltså bolag som har gått väldigt bra. Paradox är också dataspelsutgivare. Det har gått väldigt, väldigt bra. Vi har också ägt Paradox under ett långt tag, via Spiltan. Men vi sålde av den för plötsligt så gav 70% av värdet i Spiltan av Paradox. Nej tack.

Caroline: Bara ett sidospår: hur vet man att det har blivit på det viset? Måste man då in och titta?

Jan: Man ska inte investera i enskilda aktier. Det är grundregeln. Det har vi gjort ibland i vår lekhink, men då får man ha lite koll. Tittar vi på ägare som är över 60 år då är det BillerudKorsnäs, SEB, Catena Media, Trelleborg och Fabege. Nu kommer återigen mycket värderingar och åsikter här, men det verkar som att man blir bättre aktieägare med åldern, vilket är väl skönt att erfarenhet är positivt.

Caroline: Ja, erfarenhet och sedan prestigelöshet kan det också vara. Man har redan förlorat sina pengar ett antal gånger.

Jan: Ett av mina favoritcitat är att när en person med pengar träffar en person med erfarenhet, så händer alltid samma sak. Personen med pengar får erfarenhet och personen med erfarenhet får pengar. Det tycker jag väl att man kommer kunna se över tid. Inte ett enskilt år, men över tid. Återigen, Starbreeze gick skitbra under en period men sedan gick det inte lika bra längre. Fingerprint är ett annat exempel. Jag säger inte att Powercell eller de andra kommer vara så, men jag skulle säga att oddsen är högre än så som grupp än att det inte skulle vara så.

Olika tendenser i åldersgrupperna

Jan: Antal ägare mellan 31 – 60 år, där är det Climeon, Cortus Energy, Eniro och Anoto Group. Eniro och Anoto Group det är också sådana här jävla – förlåt – inte skitbolag, för bolagen kan göra bra grejer, men skitaktier i betydelse att de inte har gått bra. Anoto -80% de senaste tre åren, Eniro -97% de senaste tre åren.

Det roliga var att jag tror att om man tar typ Starbreeze, alltså de bolagen som de unga kommer in på, det är de som är poppis nu eller som var poppis för ett litet tag sedan. Man har hört talas om dem, de har gått upp och sedan har det gått ner eller kanske fortsatt upp, medans de som är mellan 31 – 60 köpte de som var förra generationens populära raketer och har kvar dem i portföljen nu. Men de som är över 60 verkar ha rensat ut det där. Men nu är det snillen spekulerar på hög nivå här.

Jag tänkte egentligen att vi skulle gå igenom en rapport till, för jag var rädd att detta inte skulle räcka. Men jag tänker att vi sparar Dalbarrapporten till ett annat avsnitt. Den går igenom liknande grejer för amerikanska sparare och sedan tittar den på genomsnittsspararen versus indexfonder, genomsnittsspararen i olika tidsperioder och mot index och sådant. Det är ett lite annat perspektiv. De undersökningarna görs inte i Sverige. Jag är inte säker på att det blir nästa avsnitt. Jag är väldigt inspirationsstyrd med de här avsnitten.

Red ut arvsfrågan med flödesschema på Patreon

Jan: Tack för denna veckan och om du inte har lyssnat eller tittat på det förra avsnittet, som handlar om livförsäkringar och testamente och arvsrätt och egentligen frågan om du skulle gå bort, har dina efterlevande möjligheten att ha kvar sin levnadsstandard? Kommer de kunna bo kvar i huset? Ta de två timmarna och titta på det, för de kan vara så sjukt välinvesterade på grund av hur allvarliga konsekvenserna kan bli om man inte har koll på vem som ärver.

Caroline: Ja, för det kan vara mer komplext än man tror i ens familj.

Jan: Patreon är vår community för de som vill lite mer där vi arrangerar afterworks, vi lägger ut lite extra material och tips. Men med förra avsnittet, vet du vad jag har roat mig med sedan sist? Jag har gjort ett flödesschema där man kan följa har du barn, är du gift, lever dina föräldrar, ja eller nej, så kan man helt och hållet lista ut vem det är som ärver dig. Jag vet inte varför jag höll på med det men ingenjören i mig tänkte att man måste kunna rita upp vem som ärver. Det är inte oändligt med möjligheter. Så jag roade mig ett antal timmar med att sätta ihop det flödesschemat och det har jag lagt ut på Patreon för våra Patreonmedlemmar.

Om du är med i vår Patreon community, gå då in och titta på det. För dig som inte är med på Patreon, testa, vi älskar Patreon community för man bestämmer själv sin engagemangsnivå. Vi har ganska roligt. Vi har podd tillfällen med gäster där man kan lyssna med och ställa frågor. Sedan har vi haft riktiga digitala afterwork där man delar upp sig i grupper och pratar. Det var någon som skrev att det hade varit en fantastisk grupp med okända människor där de pratade om sparande och fick nya perspektiv på saker.

Man går in på patreon.com/rikatillsammans eller så kan man klicka på länken i beskrivningen. Det är verkligen något jag rekommenderar. Jämfört med att gå till en jurist så är detta ett ganska litet steg. Det var en lång utläggning om ett viktigt ämne. Ett stort tack för idag och jag hoppas att vi ses nästa vecka igen.

— SLUT TRANSKRIBERING —

Relaterade artiklar

Om du uppskattade den här artikeln, då gillar du nog även:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Om du uppskattade den här artikeln och vill få liknande till din mejl, anmäl dig till vårt nyhetsbrev nedan. Det är kostnadsfritt, det kommer en gång i månaden och innehåller de bästa artiklarna och tipsen. Dessutom får du våra guldkorn från 10 års bloggande.

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök