Uppföljning av ”Så tjänar du mer pengar”

Våra tankar kring feedbacken och kommentarerna till avsnitt #202

I dagens avsnitt diskuterar vi en del av den feedbacken som vi fick till vårt avsnitt ”#202 – Tjäna mer pengar” som vi publicerade häromveckan. En del feedback är absolut relevant – särskilt i betydelsen att vi inte tog upp de uppenbara sakerna såsom ta extra-timmar, jobba övertid, skaffa ett extra jobb, frilansa på upwork.com, ge privatlektioner, håll kurs, köp/sälj på tradera/blocket etc. Det var vår miss. Självklart kunde vi varit ännu tydligare i andra delar, så ett stort tack för alla diskussioner.

Samtidigt så tycker jag många av diskussioner har varit väldigt givande. I forumet har vi haft flera hundra kommentarer på ämnet:

På sätt och vis förstår jag att jag kommer från ett lite annat ställe. Jag har drivit företag i snart 20 år, tycker det är väldigt roligt och baserat på feedback från andra verkar jag ha talang för affärsutveckling. Min poäng har dock aldrig varit att det handlar om företagsformen, att alla ska bli entreprenörer eller liknande. Min poäng handlar snarare om att våga tänka tanken slut, att våga göra annorlunda och om worst-case ändå är att man har lärt sig något, vuxit som människa och haft kul under tiden, då behöver det inte vara så farligt.

I grunden handlar det om att utgå från att frågan: ”Hur kan jag tjäna mer pengar? / Hur blir jag rikare?” är felställd. I min värld är den mer relevanta frågan: ”Hur kan jag skapa värde för andra människor?” Det bygger på principen om att först ge för att sedan få. Om jag hjälper andra människor med att få det som de vill ha, så kommer de att hjälpa mig att få det som jag vill ha eller det jag önskar.

Jag tror även att det kommer ner till att managera sin energi. Att bli ännu bättre på att tänka på vad som ger mig energi, vad som kostar energi och nästan tänka på det som en resurs som man kan investera. Lägg lite energi på X för att få ännu mer energi, som man sedan kan återinvestera i ännu mer X eller Y. För att i längden skapa en positiv spiral.

Slutligen en idé som vi diskuterar i avsnittet är att det vore roligt att göra något slags program, typ: ”Tjäna dina första 25 000 kr” där du som har tänkt och vill komma igång, kan göra det tillsammans med oss som har mer erfarenhet och andra i samma fas. Twisten är att man delar på risken och tjänar du inga 25 000 kr så betalar du heller inget. Just nu är det inte mer än en idé, men om du tycker att det låter spännande, gör en förutsättningslös och icke-bindande anmälan nedan:

Om det finns intresse så kommer vi att återkomma till dig på listan. Tanken är att vi i så fall kör under ett par månader med start i augusti/september. Så får vi se om det blir hiss eller diss. Provar man inte, vet man inte. 😉

Nästa vecka kommer Eric Strand från AuAg Fonder tillbaka och då kommer det handla mer om världsläget i ekonomin, makro, inflation och naturligtvis guld och silver. Därefter blir det avsnitt om ekonomisk frihet, samtal med en forskare, en konsumentkunskapslärare och mycket mer spännande.

Många hälsningar,
Jan, Caroline (och Caspian)

Viktig information om risk

Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.

Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:

  • investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
  • i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
  • investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
  • historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
  • det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
  • ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.

Läs gärna mer på vår sida här där vi fördjupar informationen om risk.

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Transkribering

Jan: Varmt välkommen till avsnitt 204. Idag har vi med oss Caspian som gör comeback från avsnittet där vi pratade om att tjäna mer pengar, han är vår kollega och vän. Caspian är den som klipper avsnitten och hjälper oss, han gör oss bättre helt enkelt. Tanken med dagens avsnitt är att fortsätta på avsnittet om att tjäna pengar.

Caspian har läst kommentarerna och tråden på forumet för avsnittet om att tjäna pengar och nämnde att det finns några frågor som vi skulle kunna ta upp i ett avsnitt. Jag är lite nervös för vad som komma skall.

Caspian: Vad föreställer du dig att det är för kommentarer?

Caroline: Ja, det tycker jag också är intressant, för du har gått och haft lite ångest kring det.

Jan: Det handlar om mig och mitt ego, att vara i otakt med tiden eller att jag tycker att något är enkelt och så säger någon att det är fel. Att det inte landar och att jag framstår som ett rövhål.

Då kommer rädslan att om man tycker att jag är ett rövhål och att ingen kommer tycka om mig, tycker ingen om mig så blir jag ensam, om jag är ensam så dör jag. Rädslan att inte få vara med eller att bli ignorerad.

Några kommentarer har jag läst som frågar ”Måste du alltid avbryta Caspian?” eller ” Måste du alltid avbryta gästerna?” Jag är ledsen, jag jobbar på det.

Caroline: Det kokar ner till att du tycker att det du har att säga är viktigare än den som du avbryter. Du brukar säga ”Jag vet redan vad du kommer säga”. Vi ska inte hålla på här nu utan gå in i avsnittet. Nej, jag skojar såklart.

Jan: En grej som jag tänkte på, i avsnittet om hur man tjänar mer pengar. Det är en grej som är så självklar för mig så jag tror inte ens att vi tog upp det. Egentligen är frågan, hur kan jag tjäna mer pengar felställd.

När man ställer sig själv frågan ”Hur kan jag tjäna mer pengar?” borde man istället ställa sig frågan” Hur kan jag skapa värde för andra människor?”.

Min tes är att ge för att få, om du skapar värde för andra människor kommer de hjälpa dig att få det du vill ha. Om du vill ha bra relationer kommer du få bra relationer, vill du ha pengar kommer du få pengar.

Att tjäna mer pengar just nu

Caspian: Vi gjorde ett fatalt fel i förrförra avsnittet, vi döpte det helt fel. Det vi pratade om var inte att tjäna mer pengar utan om hur man tjänar pengar på det man tycker är roligt. Vill man tjäna mer pengar kan man exempelvis ringa sin närmsta Ica butik och försöka få så många helgpass som möjligt, jobba röven av dig.

Du kommer tjäna bra mycket mer pengar på det nu än att exempelvis sälja dina stickade mössor. Det vi gjorde i förra avsnittet var att prata om helt andra grejer än hur man tjänar mer pengar just nu. Vi pratade inte om det här med att ta ett extrajobb.

Jan: Nej det gjorde vi inte. Inte heller att exempelvis kolla på ett valfritt avsnitt av lyxfällan.

Där gör de alla sådana där grejer för att få in mer pengar, sälj bilen, sälj dina grejer på loppis, lägg upp grejer på tradera och blocket, ta ett extrapass, få ett jobb om du inte har det.

Caspian: Precis, vi skippade hela det steget.

Caroline: Har vi fått feedback på att vi skippade dessa steg?

Caspian: Ja! Det har varit en del som har sagt det.

Caroline: Det kan vara viktigt för någon där ute att veta hur man tjänar mer pengar just nu.

Jan: Jag tänker att det där kanske handlar lite om vad man motiveras av. Vi pratade ju om frågan varför man ska göra någonting. Det finns ju två drivkrafter, den ena är hotet om något, man behöver göra en förändring/komma igång så man tar ett extrajobb på Ica.

Det andra är varför, kanske för att man är attraherad av en viss bild av framtiden. Förra avsnittet blev väldigt subjektivt från mig, jag tänker att jag inte skulle vilja ha så många extrapass på Ica för resten av livet.

Jag kan dessutom inte ta mer än ett visst antal så jag hoppade det steget för att jag hade glömt bort att det var jag gjorde i början och som vi alla någon gång har gjort, särskilt när man är yngre.

Om man inte vill ha ett företag då?

Caspian: Jag läste lite mellan raderna på de som kommenterade, tänk om man inte vill ha ett företag, tänk om man inte vill bygga någonting själv. Där tänker jag att vi börjar.

Jan: Kommenterar man det för att man inte gillar konceptet juridisk person, dvs företag eller för att man inte är företagsam?

Caspian: Båda!

Caroline: Jag är ju inte så företagsam på det viset att jag är entreprenöriell. Då är det sättet inte bekvämt för mig, det är ytterligare en barriär för mig att tjäna pengar om jag skulle gjort på ditt sätt Jan.

Jan: Jag har många vänner som är intraprenörer tillexempel, då är man företagsam och driftig på det jobbet man är, inuti ett annat företag. Även om jag många gånger säger att det är lättare att tjäna pengar som företagare för att man har fler spelplaner så är det inte den enda vägen.

För att göra det tydligt, ta Annika Falkengren, VD på SEB som exempel, hon är anställd men tjänar mer än 99,9% av alla företagare.

Tvärtom så går det nog snabbare att tjäna pengar som anställd än att göra det som företag. Det är en så stark preferens för mig att få utlopp för kreativitet i ett företag så då blir det lätt att jag vill frälsa världen.

Caroline: Jag gillar att vi har den här dialogen med läsarna för då kommer båda sidorna fram och att vi får tänka på hur vi gjorde en gång i tiden. Jag jobbade ju på äldreboende och tog massa pass där medan jag pluggade, det är många som hittar jobb vid sidan av.

Earn while you learn

Jan: Robert Kiyosaki I Rich dad Poor dad säger såhär ”earn while you learn”. Det finns inget sätt att lära sig snabbare än att ta ett jobb där man kan lära sig egenskaper som kan ta en till nästa steg. Det behöver inte vara att starta företag utan att ta nästa steg i karriären till exempel.

Caspian: Det är mer för den som inte är så entreprenöriell av sig, när man inte har någon ambition att starta företag då kanske man ska ta ett extraknäck.

Det var någon som kommenterade att man kan jobba gratis för något man tycker är kul eller inom något där man vill utvecklas. Man kan gå med i en förening som kan ge en kompetens. Man bygger upp för att sedan kunna tjäna pengar.

Caroline: Jag har ett extremt exempel, Madeleine Albright, utrikesminister i Clintons regering, hon va väl hemma jättelänge? Hon hade sjukt många projekt där hon jobbade gratis, det gjorde tillslut att hon blev utrikesminister.

Jag har läst hennes memoarer och det är helt galet. Hon fick högre och högre positioner på de olika jobben hon hade inom olika föreningar osv.

Jan: Det handlar om att engagera sig. Skillnaden mellan den som tjänar 100 tusen och den som tjänar 1 Miljon är inte att den som tjänar 1 Miljon jobbar 10 gånger mer, ofta är det bara smågrejer.

Jag och min kompis Niklas pratade om detta utifrån boken ”Extreme ownership” som utgår ifrån att man ska ta ansvar för allt som händer i sitt liv och som inte händer i sitt liv, det är ingen annans fel. Niklas är en av Sveriges bästa organisationskonsulter, han sa att många tar inte ens ansvar över sin egen arbetsbeskrivning, ens arbetsuppgifter.

Ta istället ansvar bortom din arbetsbeskrivning, ta ansvar över din chefs arbetsbeskrivning, gå och fråga chefen ”vad är din arbetsbeskrivning, vad är ditt ansvar?”

Lek leken att du är ansvarig för de grejerna också så att du fattar vad som krävs för att din chef ska bli framgångsrik. Tänk en nivå extra.

Det viktigaste är att komma igång

Caspian: Vi pratade i förra avsnittet om att starta ett aktiebolag, ”det är ju inte så svårt fyll bara i en blankett”. JFB på forumet skrev en kommentar om att man kanske ska börja öva genom använda en annan faktureringstjänst, det kanske är där det första steget ligger om du vill sälja något.

Jan: Det viktiga är att komma igång, allt sådant som företagsform, skatt osv kan man lösa sen, det är detaljer. Det är inte de som är det svåra.

Caroline: Den feedbacken som jag har hört från kommentarer jag har läst är att vi ibland penslar lite för brett. Det här lilla steget som JFB pratar om, att använda en faktureringstjänst istället för att starta ett företag det första man gör, då kanske man undrar vad en faktureringstjänst är, om vi tar den lilla detaljen så kan vi gå vidare till det som du (Jan) tycker är viktigt sen. Kan man alltså ta betalt utan att ha ett AB? Ja! Det är de som är grejen.

Caspian: Man kan exempelvis använda Coolcompany eller Frilansfinans, genom dem kan man skicka en faktura som privatperson. Där har du en lågt hängande frukt.

Jag tror att en diskrepans som finns mellan dig, Jan, som har drivit företag väldigt länge och som tycker att det är lätt och kul och mellan dem som inte tycker det, som inte är vana eller vet vart de ska börja.

Jan: Men vad är frågan då egentligen? Det är klart att vi kan göra ett avsnitt där vi pratar om vilka steg man ska ta. Steg 1 är att gå in på verksam.se, steg 2 är att skaffa ett bokföringsprogram ex Bookio som är gratis eller hitta en redovisningskonsult osv.

Caroline: Ja om man är riktigt företagsam, men man kanske känner sig nedslagen och kanske inte hittar informationen eller inte vet vilka val man ska göra. Det är väldigt utpumpande energimässigt att ta dem här besluten, man vill bara göra det man tycker är kul.

Caspian: Man vet inte det man inte vet. Jag visste inte innan jag startade mitt företag att man behövde en försäkring i företaget. Jag hade ingen aning och sen sa de det på banken.

Caroline: Jag gillar det här med dig Jan. Du kör mycket på att man löser det på vägen, det är inga problem. Du hittar resurser.

Medan jag i mitt liv när jag har försökt mig på saker och det inte har gått då har jag till ett motto ”dyk alltid upp, ge aldrig upp” för att jag ska förstå att det ofta är motgångar i början med saker, det är svårt i början när jag är ovan.

Det kommer att gå, jag har fått lära mig att hitta resurser. Det har du Jan, du är jättebra på det, du tycker att det är självklart att man hittar sätt att lösa saker på.

Jan: Handlar detta om skillnaden att jag inte behöver ha hela vägen färdig innan jag ska börja gå, jag behöver inte ha hela checklistan? Vet jag bara nästa steg räcker det. Du behöver inte ha steg tre, fyra, fem, det enda du behöver veta är nästa steg.

Vad jag har lärt mig under många år är att när jag väl har tagit det där första, andra, tredje steget så ser ofta situationen helt annorlunda ut än vad den gjorde från början. Det som egentligen var steg fyra när jag var på steg ett är inte längre relevant.

För mig blir det ett slöseri på resurser om jag ska tänka på vilken försäkring eller vilket bokföringsprogram jag ska ha innan jag ens har sålt min första produkt.

Caroline: Det är något du har lärt dig. Jag vet många, inklusive mig själv som gärna vill ha planen utlagd, det handlar också om att man är rädd för att misslyckas. Det är skönt att ha planen utlagd. Det finns sådana trösklar här, pratar vi inte om dem så kommer de vara där som osynliga barriärer.

Tjäna mer och jobba mindre

Caspian: Det vi kan göra som en resurs för alla er som lyssnar/läser är ju att sätta ihop en artikel med tio ”big wins” för att starta företag eller för att sälja någonting som man själv kan göra.

Jan: Vi borde ha någon kurs om att fakturera sina första 10 eller 20 tusen, målet är inte att starta företag. Vill du inte fylla i blanketten på verksam.se så kan du gå in på bolagspartner.se och köpa ett bolag för ett par tusen, men det är inte det som är poängen.

Tjäna mer och jobba mindre. Nu kan jag provocera skiten ur dem som har företag. Har du företag och du jobbar mer men tjänar mindre än vad du hade gjort som anställd så tycker jag att du ska stanna upp och reflektera. Poängen är, iallafall för mig, att jobba mindre men tjäna mer.

När du har fått in dina första 20-25k så tror jag att man blir taggad. Har man lyckats tjäna den summan en gång så kan man göra det igen.

Caroline: Även om man tyckte att det var sjukt jobbigt att tjäna de första pengarna så kommer man ha flyttat gränsen för vad som är jobbigt eller vad som är ens komfort zon. Det är spännande med den personliga utvecklingen som kommer med att tjäna pengar utanför sitt vanliga jobb, på det man tycker är kul.

Jan: Det är de jag tror att många tycker är extremt jobbigt, för du får ju feedback från omvärlden. Tycker inte människor om dina mössor så köper inte folk dem.

Det viktigaste är att man säljer

Caspian: Jag tänker på två grejer egentligen, det ena är att vi borde sätta ihop en artikel med massa resurser, 10 första tips eller steg. Det du kallar för detaljer är hinder för andra.

Det andra är en parentes som jag fick av en kompis som menar på att vi missar grejen av att man kan ha en hobbyverksamhet. Jag vet inte exakt hur det funkar men du kan göra saker som klassas som din hobby ex sticka saker och då kan man dra av momsen på något sätt. (Mer om hobbyverksamhet på Skatteverkets hemsida)

Om man tycker att steget upp till företag är stort så kan man satsa på antingen frilansfinans eller liknande men även en hobbyverksamhet.

Jan: Jag ska vara helt ärlig, jag är inte insatt i de reglerna men för mig så hamnar det i samma kategori som enskild firma. Jag ska inte säga någonting som jag inte kan så jag ska vara tyst angående hobbyverksamhet men jag vet ju att vissa har samma resonemang kring enskild firma.

Det jag ogillar är att det hamnar i min privata ekonomi, där tar man en ekonomisk risk. Oftast när det går åt helvete för folk så är det i en enskild firma, man är personligt betalningsansvarig. Ett aktiebolag är istället juridisk person, medan man själv är en annan person.

Det är företag som driver och genererar inkomster och finansierar det offentliga systemet. Kör på och gör det ordentligt från början istället för att hålla på med halvmesyrer.

Caspian: Då säger jag till alla er som vill hålla på med halvmesyrer att Jan för några veckor sedan sa ”Köp den billigaste produkten för att se om du använder den. Gör du det? Köp en dyrare”. Detsamma gäller här.

Jan: Det stämmer! Det viktigaste är att man testar, eller nej sälj är det viktigaste. Fuck resten, det löser sig. Det viktigaste är att man säljer, får in pengar och att man gör något man tycker är kul.

Det lilla stegets kraft

Caspian: En annan sak som var återkommande i de kommentarer vi fick till det förra avsnittet var hur man ska hinna med. Hur ska man hinna med att starta företag, vara anställd och ha familj?

Caroline: Jag läste någon kommentar om att man till och med planera duschen ibland. Det är alltså på den nivån, jag fattar hur det är också. Låt oss gå in i detta nu, vart hittar man tid?

Caspian: Jag har ju absolut inget tolkningsföreträde i denna fråga, jag har inte en familj att ta hänsyn till. Jag brukar skoja med er om det, om att jag alltid jobbar, att det är lugnt.

Det jag hade gjort om jag hade haft en familj, andra personer att ta hänsyn till är att börja ha ett samtal kring det. Fråga exempelvis, ”Kan jag sitta och jobba två timmar på lördag och du tar barnen?” Det är kanske ett samtal man måste ha.

Man måste berätta att det är viktigt för en. Det var någon som kommenterade att de växlar, de hämtar barnen från skolan varannan dag, då jobbar den andra längre istället. Oavsett, satsa på det lilla stegets kraft.

Kan du få loss en timme i veckan på det du tycker är jättekul? Utveckla en app eller sticka? Då kommer du komma ganska långt på det över tid.

Jan: Du har helt rätt Caspian, jag har ju en tendens att köra bussen till en busshållplats där folk inte är. Sen har jag åsikter om att folk borde vara vid den hållplatsen.

Jag tänker spontant två saker, det handlar inte så mycket om tid utan energi. Vi använder ofta ursäkten tid. Jag tror att det första är att inte titta på det som en tidsfråga utan att titta på det som en energifråga.

Mitt jobb är att managera mitt välmående, min energi, då kommer jag ha tid att göra saker. Det går ju i perioder, ibland är jag duktig på det och ibland är jag inte det.

Caroline: Jag vill veta hur du gör när du managerar din energi.

Jan: Jag märker väldigt tydligt idag när jag är effektiv med en arbetsuppgift. Ibland tar det två minuter att svara på ett mejl medan andra gånger kan jag komma på att det är tredje gången jag har öppnat samma mejl. Då har jag helt plötsligt lagt 10 minuter på det istället.

Ibland kan jag känna att nu går det långsamt och då slutar jag jobba. Någonting som jag imorgon kan göra på två minuter, det tar mig en kvart nu, det är inte värt det. Jag försöker också disponera vissa uppgifter efter energi snarare än tid. Jag vet exempelvis att jag är effektiv mellan 08:30 och 11:00, det är min mest effektiva tid.

Jag försöker ta mina energimässigt tunga grejer den tiden. Vissa saker kan jag spara till kvällen och göra samtidigt som jag har på nyheterna. Jag prokrastinerar också men om jag bestämmer att jag bara ska göra en uppgift i 5 eller 20 minuter så kan man få energi till det.

Managera din energi

Har jag lagt 5 minuter kan jag lika gärna lägga 10 min till. Man behöver se vad man är bra på och vad man inte är bra på så att man kan be om hjälp med det. Vilka arbetsuppgifter vill jag göra? Exempel, gräsklippning är något som jag tänkte att vi borde ta in hjälp för medan du (Caroline) sa att det ger dig energi, du vill klippa gräset.

Jag gillar ju rakhet. Rakhet är snällhet, tycker du att du tränar bra och äter bra men går upp i vikt? Då ljuger du för dig själv. Tänker du att du inte har någon tid? Kolla vart du lägger din tid på under en vecka, gör en tidsjournal.

Den genomsnittliga svensken la för några år sedan 3 timmar per dag på sociala medier. Det är 1000 timmar per år, det är ju typ en 60% tjänst. Då är vi tillbaka på energin, vilken av alla dessa 1000 timmarna gav dig energi?

Caroline: Jag funderar på hur jag managerar min energi, jag har varit dålig på det och trott att jag måste göra allting själv. Jag säger ibland till dig Jan att jag behöver egentid, eller att vi behöver barnvakt helt enkelt. Jag tror att man underskattar det här med att lägga 5 minuter på sin hobby eller på sig själv.

Jan: När jag föreläste för många år sedan så sa jag de här grejerna då var det många som sa: Vänta till du har fått barn så får du se att det inte är så lätt. Så fick vi ett barn och det är klart att livet är annorlunda när man får barn på många sätt och vis.

Men resan mot ekonomisk frihet blev ju ännu viktigare, nu har jag ju barn. Då sa folk, vänta tills du har två barn så ska du få se. Tänk om det inte handlar om antalet barn utan om att där är någonting annat, man tycker att man tränar och äter bra men ändå går man upp i vikt, någonstans ljuger man för sig själv. Vi ljuger alla för oss själva.

Prioritera din tillvaro

Caspian: Jag tror att vi ska göra samma distinktion som man gör i företag på management och ledarskap. Gör det du ska göra effektivt men gör du rätt sak? Gör rätt sak på rätt sätt.

Caroline: Pratar vi egentligen om att man ska jobba på sin karaktär? Att man ska börja fundera på sitt liv, vad är viktigt för mig i livet? Gör tid till det och slösa inte bort tiden på instagram.

Caspian: Framförallt inte slösa på sin tid.

Jan: Jag tror att vi är tillbaka på energi och medvetna beslut. Jag har inget emot att man lägger timmar på instagram om man genuint vill lägga flera timmar på instagram för att det är de som gör ens liv rikt, att det är de man vill.

Min upplevelse är att många som lägger flera timmar på Instagram egentligen hellre hade gjort något annat. Tiktok är ju bäst på att förutsäga vad du ska vilja kolla på och hålla fast dig.

Caroline: Det känns ändå som att om man nu ska tjäna lite pengar vid sidan av på det man tycker är kul så måste man ändå fråga sig själv varför på något plan. Det måste följa med hela tiden i de små stegen som man ska ta.

För mig handlar det mycket om att jag måste jobba på min karaktär, att inse att det kommer komma ett högt pris om jag inte gör det jag tycker är kul eller inspirerande. Prioritera din tillvaro för annars kommer du betala ett högt pris.

Dela med dig av din kunskap eller sök ditt svar i vårt forum där inga svar är för bra och inga frågor är för dumma. Besök

Jan: Hade vi dött av att käka en pizza direkt så hade vi slutat äta pizza men nu kommer konsekvensen långt efter och då är den svårare att koppla till aktiviteten idag. Klimatkrisen kommer om massa år, det är svårt att koppla det till bilens effekt när man åker till Ica.

Caroline: Man måste göra kopplingen för att man ska göra de här små stegen hela tiden och summera upp det till något substantiellt som kan ge mer pengar över tid. Det kanske ger dig mer pengar över tid, du vet ju inte det.

Du gjorde det som du ville göra, som spökade där bak hela tiden. För mig är det så att om jag inte skriver på ett tag så blir det ett oväsen inne i mitt huvud. Det måste ner någonstans, jag lägger kanske en kvart om dagen på det. Vi har ju kommunicerat kring det här så när jag säger att jag behöver skriva så vet du vad som gäller.

Jan: Jag tror att det handlar om att prioritera sig själv. Det är klurigt, särskilt med barn eftersom barnens behov kommer först.

Caroline: Det är mycket som ska gå först, speciellt för kvinnor tyvärr.

Vart har du bäst potential över tid?

Caspian: Det handlar om att ställa sig frågan; Vad vill jag? Den första frågan är egentligen; varför ska jag tjäna mer pengar? Det var någon som kom fram till det på forumet också att man vill vara ledig mer.

Då ska man inte hitta ett extrajobb, häng mer med barnen istället. Om du vill tjäna mer pengar, hur ska du göra det? Och när vill du tjäna mer pengar?

Jan: Vart har du bäst potential över tid? Både på kort sikt och på långt sikt.

Registrera dig själv på fiverr eller liknande, frilansa med dina kompetenser.

Vi har en kompis som heter Robin, han var ekonomiskt fri på 6000kr i månaden och flyttade till Thailand när han var 22 år gammal. Han tjänade de 6000kr på att hyra ut två hus i Sverige.

Caspian: Det finns också en hel del kommentarer som vi har fått från folk som motsätter sig att man ska tjäna pengar på sin hobby. Clueless kommenterade och sa

”Det vore intressant om Jan kunde ta ett tankespjärn under sin nästa semester och sätta avkastningskrav på den och sen återrapportera hur mycket roligare den aktiviteten blev jämfört med en vanlig semester”

JB. Nu blev det helt tomt i huvudet. Jag fattar inte.

Caspian: Jag tror att det är i förhållande till er kompis som skulle tjäna pengar på att vara på semester med er. Om du då ska tjäna pengar på att vara på semester, hur skulle du göra? Och hur mycket roligare skulle det göra semestern än om du inte tjänade pengar samtidigt?

Caroline: Grejen är att det skulle göra Jans semester mycket roligare om han fick tjäna pengar på den. Du skulle stortrivas Jan.

Få de senaste artiklarna och bästa tipsen till din mejlkorg!

Nyhetsbrevet är kostnadsfritt, kommer en gång i månaden och i välkomstbreven får du våra bästa guldkorn.

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Caspian: Om vi ska titta på dig som person så är du inte genomsnittspersonen i hur du tänker när du är ”out and about”. Vi kan ta exemplet när vi var och käkade glass och Jan kläcker ur sig att ”Här kan vi affärsutveckla!”.

Jan: Ja men glassförsäljaren satt ju där och hade bra idéer men sen utnyttjar han inte det. Problemet är att han har gourmetglass men han får inte in den varje dag och har inget schema på när den kommer in.

Vill jag ha hans gourmetglass i den smaken så vet jag inte när jag ska komma in. Jag sa att han borde ha en lista där man skriver upp sitt telefonnummer, så får man ett sms när glassen är inne. Han såg ut som en fågelholk men jag sa att jag kunde hjälpa honom med att fixa en Ipad och programvaran i utbyte mot gratis glass när jag kommer dit.

Han kommer kunna tjäna mer pengar för att folk nu vet när glassen finns på lager. För honom är det helt omöjligt att göra den grejen men för mig är det relativt lätt.

Caroline: Jan, du har ju också har jobbat upp den här förmågan. Jag vill inte att man ska tror att det är omöjligt, att det är en personlighetsfråga bara för det är det inte. Vill man bli en människa som är entreprenöriell så kan man öva upp det. Man kan titta på hur andra gör.

Gör det du är bra på

Jan: Alla är duktiga på olika saker, man behöver inte bli bäst på allt. Man kan ta hjälp från den som är bra på piano om man behöver någon som spelar piano. Myten om att ensam är stark är fel, det handlar om teamwork, om att be om hjälp.

Du behöver inte tänka på affärer osv, jag tror att många gånger så behöver man bara be om hjälp. Man behöver inte komma på allt. Det behöver inte vara ”made by us”. Om du tycker att någonting är kul men du inte har någon aning om hur du ska tjäna pengar på det.

Lägg frågan i forumet och låt mig, Caspian eller någon som tycker att det är kul svara på frågan. Vi kommer bli helt till oss, titta vad man kunde göra här!

Jag tänker att ibland borde vi göra mer av det som vi är bra på istället för att försöka tvinga oss till att göra något vi inte är bra på. Det var de som var min insikt med den där glasaffären, jag gav en idé till honom men så märkte jag att den gick helt förbi.

Vi gick därifrån och då insåg jag att min idé hade flugit helt över huvudet på ägaren av glasskiosken. Bussen var på en annan hållplats än vad han var på. När jag gick tillbaka och erbjöd honom mer konkret hjälp med att köpa en Ipad osv så förstod han och blev exalterad. Bussen var vid rätt busshållplats.

Ibland pratar vi förbi varandra, det är därför jag älskar forumet där man kan få mer hjälp. Vi borde kanske göra någon kurs eller digitalt program som handlar om att tjäna sina första 20 tusen så att man kan inse att man inte behöver vara bra på allt. Du behöver bara vara bra på det du tycker är kul.

Hur ska man orka bokföringen?

Caspian: Apropå det, så var det många som kommenterade i forumet och frågade hur man orkar med bokföringen och ekonomin i ett företag.

Jan: Christina som gör bokföringen för alla mina företag tycker att det är de roligaste som finns, jag tycker att det är skittråkigt. Då kommer ofta invändningen att det är lätt för mig att säga som tjänar en massa pengar.

Börja med sälj så att du får in pengar, du har ändå inget att redovisa innan du har sålt något.

Caroline: Jag vet inte vart detta tar vägen här nu men jag har alltid varit knäppgöken i min omgivning har jag upplevt. Jag är introvert, men samtidigt är jag också lite gränslös. Jag fattar inte vad man inte får fråga. Det är en fördel om man är lite knäpp i huvudet tror jag.

Jag har alltid känt mig annorlunda, det tror jag att många gör. Alla de där grejerna som inte passar in är en tillgång egentligen. Jag har känt mig utanför hela min skolgång och uppväxt men nu tänker jag att allt det har varit till hjälp för mig.

Jan: Om jag nu frågar och får ett nej, ja då är det som de var innan.

Caroline: Det är inte de. Jag har känt skam över att jag har frågat något, man kanske har varit på lunch och känner att den personen inte fick ut något av det. Om jag har gjort någonting som inte har lett till någonting för någon där ute inklusive mig själv så känns det.

Det finns människor som jag har samarbetat eller jobbat med här i Malmö så tänker jag nu i efterhand att skit jag gjorde inget bra jobb där. Jag tycker att det är jobbigt att jag har gjort affär med någon och så har jag i efterhand inte tyckt att det var så bra, jag hittar på i mitt huvud att det inte var bra och så skäms jag för det. Det får man lägga undan.

Jan: Det är livet!

Caspian: Det är inget som är exklusivt för entreprenörskap.

Caroline: Om man ska ut där och åstadkomma saker så kommer det att drabba en. Det har drabbat mig extra mycket när jag har försökt vara där ute och försökt vara entreprenöriell.

Jan: Ja det är feedback. Det du pratar om är att vara ute på spelplanen.

Dela med dig av dina idéer

Caroline: För mig har det varit obehagligt men jag har växt mycket av det också. Att jag har lättare för att göra saker som jag inte vet hur det kommer sluta. Man kan ta en lunch så kan man se om man kan prata ihop sig om någonting. Innan har jag känt att allt måste leta till något fantastiskt bra.

Jan: Caspian, vad tänker ud om det här? Du har haft ditt företag i vad, 1 år? Har du lite mer distans till det här än vad vi har?

Caspian: Jag brukar säga att jag är lite ”Jan-skadad”, jag har hängt väldigt mycket här de senaste åren. Men jag var entreprenöriell redan innan gymnasiet även om jag inte har haft företag. Jag har varit en outcast, trots att jag inte hade ett företag så var jag företagsam. Jag är nog för långt ifrån uppstarten för att kunna säga varken bu eller bä.

Jan: Jag fick en kommentar från en läsare som frågade om vi inte bara kunde göra en checklista som man kan skriva ut så man kan kryssa av och ge sig själv en klapp på axeln när man är färdig.

Caspian: Vi har ett par sådana som vi hade kunnat sätta ihop. Vi behöver sätta ihop en resurslista, med verktyg som vi använder eller som vi har hört gott om.

Jan: Vi borde ha en tråd i forumet som heter ”bra idéer som jag inte kommer gör något med”. (den är skapad, finns här!) För den som inte har några idéer så kan man gå in i tråden och leta upp en idé att göra något utav.

Vi har ju två kompisar, de är ännu värre på idéer än vad vi är. De kom på en idé till julkalendern, hade möte med SVT och säljer in idén.

SVT konstaterar att våra vänner bara har en enskild firma och ber dem att starta ett aktiebolag för att kunna skriva avtal. De tyckte att det verkade för jobbigt och då blev det ingenting. Där finns människor som har så många idéer.

Caroline: Man ska värna om de idéer man har, man ska respektera dem.

Vad kommer framöver?

Caspian: Jag har plockat ut en del ämnen från forumet och Youtube som vi kommer kunna göra hela avsnitt på. Lärdomar från ”4 hour workweek”, att ta betalt för sina tjänster och produkter, big wins genom att starta och driva företag och sälj skinnet innan björnen är skjuten. Det är grejer som vi kan locka med som kommer komma längre fram.

Jan: Tack så mycket Caspian för att du tar detta. Det känns som att detta är en ny sorts avsnitt som vi har, vi har ju våra intervjuer med gäster sen har vi våra genomgångar med mycket grafer och diagram men jag tror att detta är en helt annan typ av avsnitt där vi går i en annan riktning där man får prata mer löst.

Ett stort tack Caspian för att du håller i taktpinnarna.

Caroline: Tack för att ni har skrivit och gett oss feedback!

Jan: Tack så mycket så ses vi nästa vecka!

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök