En annorlunda 2022-reflektion på djupet kring livet

Ett samtal om livet med Helena Roth (@tankespjarn) på forumet

Dagens avsnitt började som en reflektion över 2022 men spårade snabbt ur och vi hamnade i kaninhålet. 🐰🙂Vi diskuterade liv-död-liv-cykeln, 20-20-20-20-regeln över faser i livet, tidsfönster, att det är okej att lägga fokus på det tunga, status och att kunna uppskatta även en tung process.

Tillsammans med Helena Roth (@tankespjarn i forumet) en vän till oss börjar vi reflektera över året som gått utifrån ett mer personligt perspektiv än att diskutera rotationen mellan tillväxt och värdebolag (det kanske kommer i ett senare avsnitt).

Vi tar upp en hel del reflektioner från forumet bl.a:

  1. Om 20-20-20-20-principen om att livet kan delas upp i 20 års perioder med olika syften (stabil uppväxt, lära sig ett yrka, skapa värde och lära andra det man lärt sig).
  2. Liv-död-liv-cykeln utifrån boken ”Women who run with the wolves”
  3. Frågor som: vad vill jag? och vad vill jag innerst inne?
  4. Skillnaden på: vad vill jag? vs, vad tror jag att andra vill? vs vad förväntar sig andra av mig?
  5. Om status och längtan att få vara med
  6. Att våra olösta problem kan gå i generationer om vi inte tar oss an dem
  7. Proof-of-work att till syvende och sist får man ”betalt” i förhållande till det värde man skapar

Som vanligt blir det mycket personlig reflektion, en del trevande och lite snillen spekulerar. Därför utfärdar vi en liten varningstriangel för dagens avsnitt så att du vet vad du kan förvänta dig. 😂

Nästa vecka blir det dock återigen ett konkret avsnitt kring sparande och investeringar. Vi vill samtidigt passa på och önska en god fortsättning och ett gott nytt år. 🎅🎄

Många hälsningar,
Jan, Caroline och Helena

RikaTillsammans-programmet 2023

För dig som är sugen att på ett konkret sätt ta din privatekonomi och ditt liv till nästa nivå under 2023 (med eller utan din partner) så kan RikaTillsammans-programmet vara något för dig. Vi kommer ta en hel del av det som vi pratat om i de olika avsnitten under åren och göra om det till konkreta uppgifter som vi gör, diskuterar och reflekterar över tillsammans. 🙂

Vi är nämligen ett gäng som tänkte göra den resan tillsammans under nästa år. Målet är att skapa en livsplan bestående av två olika delar (en emotionell del och en ekonomisk del) samt identifiera och fokusera på det som är viktigt i livet på riktigt. Lite som ett gymkort där man tränar tillsammans.

Följ diskussionen i RikaTillsammans-forumet

I RikaTillsammans-forumet finns det en specifik tråd där vi diskuterar det här avsnittet. Där kan du läsa andras kommentarer och funderingar till avsnittet samt naturligtvis dela med dig av dina egna.

I forumet kan du även ställa en fråga, få svar, hjälpa andra och träffa likasinnade. Välkommen. 🙂

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Transkribering

Vi jobbar på att försöka skapa en långsiktig lösning kring transkriberingar. Just nu får du tyvärr titta eller lyssna på avsnittet. Beklagar. 😢 Vi försöker lägga upp historiska transkriberingar efter hand.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök