Bästa betal- och kreditkortet 2019 (och inför 2020)
Sök:

Bästa betal- och kreditkortet 2019 (och inför 2020)

RikaTillsammans #119 - En subjektiv jämförelse av den bästa betalkorten

Dagens artikel är en subjektiv jämförelse av de bästa betal- och kreditkorten just nu. Vi delar med oss av vår erfarenhet, det bästa betalkortet, det bästa kreditkortet, de bästa nischkorten samt lite extra smått och gott. Det är inte en objektiv jämförelse eftersom vi jämför utifrån faktorer som är viktiga för oss såsom möjlighet till mikrospar, bonus, årsavgift, smidighet, koppling till app och övriga funktioner. Vi tar inte hänsyn till krediträntan eftersom vi utgår från att man betalar hela räkningen i slutet av månaden.

Under flera år har vi publicerat artikeln ”Bästa betal- och kreditkorten” och sällan har det hänt så mycket på 12 månader som nu. Många av de korten som vi har rekommenderat innan, t.ex. Nowo, Preem, Shell m.fl. har tyvärr blivit sämre och dyrare. Samtidigt har en i princip helt ny bransch tillkommit i form av fintech-bolag som erbjuder ett betalkort i kombination med en app som man har på telefonen. Något som inte fanns i någon större utsträckning när vi gjorde 2018 års artikel.

När man googlar kreditkort idag så finns det hundratals olika kreditkort med alla upptänkliga villkor. Dessutom finns det många sajter som säger sig jämföra de bästa kreditkorten. Fascinerande nog verkar ranking vara starkt korrelerad till de olika affiliateprogram som företagen erbjuder. Ju högre ersättning desto högre ranking. Det gör det enormt svårt – i alla fall för mig – att göra en riktigt bra jämförelse. Vi gav därför ganska snabbt upp tanken på att göra en objektiv jämförelse. Istället bestämde vi oss för att göra en subjektiv jämförelse där vi utgår från faktorer som vi tycker är viktiga och vara tydliga med dessa kriterier enligt nedan.

Precis som vi förhandstipsade om för någon vecka sedan föll valet av det bästa betalkortet på Revolut. Det är ett kort som vi har använt sedan årsskiftet och vi är väldigt nöjda. Många av våra vänner som använder likaså. I samband med att gav förhandstipset om Revolut skickade ni läsare in ett antal frågor, bland annat om ryktena på nätet om arbetsmiljö, penningtvätt och den något krångliga ansökningsprocessen där man behöver fotografera sitt pass. Jag och Caroline kontaktade Revolut och Andreas Zannin som är kommunikationsansvarig i Sverige tackade ja till en intervju. Vi har valt att publicera den sponsrade intervjun i ett eget separat avsnitt. Det rekommenderas för dig som verkligen vill gå på djupet:

Under året har vi dock upptäckt att man inte klarar sig bara med ett betalkort. När vi skulle hyra bil i Italien krävde biluthyrningsfirman Europcar två(!) olika kreditkort. De accepterade överhuvudtaget inte betalkort. Samma problem har vi upplevt på vissa bensinmackar som ville ha möjligheten att reservera ett belopp på kortet innan man tankade. Vårt val av kreditkort för i år fallet på Komplett Banks kreditkort. Det är kostnadsfritt, är väldigt enkelt att ansöka om och ger framförallt bonus på alla köp. En procent bonus i alla affärer och två procent bonus på alla internetköp.

Precis som vanligt har vi först hittat de bästa korten, använt dessa under ett tag själva och sedan ordnat en sponsrad länk. Du får väldigt gärna använda vår sponsrade länk om du är intresserad av något av ovanstående betal- och kreditkort:

Vi har garanterat missat något kort i vår jämförelse. Vi hoppas därför att du kompletterar artikeln genom att kommentera om du upplever att du har något kort som andra kan ha glädje av, som vi har missat eller som är bra i övrigt. Det var ju från er läsare vi fick dessa tips från första början. Vi vill verkligen tacka för alla kommentarer i sociala medier som hjälpte oss med den här artikeln. Så tack för all hjälp och tack på förhand för de kommande kommentarerna! 🙏

Jan och Caroline

Sammanfattning av bästa betalkortet och kreditkortet 2019 och 2020

Nedan följer de viktigaste punkterna från veckans artikel:

Våra subjektiva urvalskriterier
När vi jämförde de olika betal- och kreditkorten så gjorde vi det bl.a. utifrån: ingen årsavgift och inga andra kostnader, möjlighet till mikrospar-funktioner, möjlighet till bonus, möjlighet till valutaväxling utan avgifter, möjlighet till kostnadsfria kontantuttag åtminstone till en viss nivå samt hur smidigt kortet är att använda och den tillhörande appen. 
Nej, vi har inte valt kort efter vem som betalar mest eller fått artikeln sponsrad
Efter den här artikelns publicering har jag fått en del feedback och kritik kring huruvida vi väljer ut kort baserat på vem som betalar bäst. Nej, det gör vi inte och skulle aldrig kunna göra. Kritiken från er läsare skulle inte varit nådig i en sådan situation. Det är nämligen både enkelt att kolla upp om det vi säger stämmer, vilka alternativen är och vad de olika kortutgivarna betalar. Läs gärna mer i den här artikeln som jag skrev om ämnet.
Det bästa betalkortet – REVOLUT
Vi har använt betalkortet Revolut sedan början av året och är väldigt, väldigt nöjda. Det bästa med kortet är dess säkerhetsfunktioner, bland annat geografisk säkerhet och möjligheten till virtuella kort som man kan använda på internet. Det har alla hygienfaktorer såsom att det är kostnadsfritt, det har mikrospar-funktion, det är fria kontantuttag till en viss nivå, möjlighet till Google och Apple Pay och det har ingen valutaväxlingsavgift.
Utöver ger det möjlighet till att ha konton i olika valutor såsom EUR, USD, CHF och mängder av andra utan kostnad. Den tillhörande appen är riktigt bra och för mig är användarupplevelsen samma som när jag använde en iPhone första gången. Jag vill inte gå tillbaka och plötsligt stör jag mig på mina gamla kort som känns stendumma. 
På den negativa sidan kan man nämna: det har ingen kredit så man behöver föra över pengar i förväg, ansökningsprocessen är lite krånglig för vissa när man behöver fotografera både sig själv och sitt pass samt att det finns lite rykten om bl.a. dålig arbetskultur på företaget. Alla dessa frågor tar vi upp i specialavsnittet med Revolut så att du får svar från källan.
Skaffa Revolut-kortet (annonslänk)
Det bästa kreditkortet – KOMPLETT BANK
Det bästa kreditkortet som jag har kunnat hitta är det som erbjuds av Komplett Bank. Det är kostnadsfritt, väldigt enkelt och smidigt att ansöka om samt ger en procent bonus på alla köp. Det ger till och med två procents bonus på internetköp. I alla andra avseenden är kortet inget vidare, det finns ingen app, valutaväxlingsavgiften är 1.75 %, kontantuttag kostar och massa andra saker. Men som komplement till Revolut när man inte kan använda det kortet (t.ex. biluthyrningsfirma utomlands) är det briljant. 
Skaffa Komplett Banks kreditkort (annonslänk)
Räcker inte bara med att ha ett betalkort
Vi upptäckte att när vi skulle hyra bil i Italien så krävde biluthyrningsfirman kreditkort. Även vissa bensinstationer i Sverige har inte accepterat betalkort utan vill att man ska använda ett kort med kredit. Det var något som vi inte var medvetna om. Däremot går det i linje med avsnitt #116 om finansiell prepping att ha olika kort från olika utgivare för säkerhets skull. 
Det bästa företagskortet – REVOLUT Business
Något som har fascinerat mig är att alla företagskort är riktigt usla. Efter många år med Swedbanks lösning Entercard gick jag i somras över till Revolut även för mina företag. Anledningen var framförallt möjligheten till konton i olika valutor, möjligheten till virtuella kort samt möjligheten att faktiskt ta ett kort av kvitton och få dem sparade i samband med transaktionen i appen. 
Tyvärr är dock Revolut Business appen riktigt dålig i jämförelse med Revolut-appen för privatpersoner. Den har inte hälften av funktionerna och Andreas bekräftade att man har prioriterat privatkunder framför företagskunder. Förhoppningsvis blir det bättre framgent. Men räkna med en besvikelse om du använt privatappen. Sedan är även en dålig Revolut Business app hästlängder bättre än vad Swedbank och andra företagskort erbjuder. 
De bästa nischkorten – resebolagens egna kort
Flera av er läsare tyckte att vi även skulle ta med SAS Amex, Norwegian- samt SJ-korten. Det är kort där man får bonus som man sedan kan använda för att resa för. Om man har resor som intresse då är absolut dessa nisch-korten värda att titta på. 
Alla betalkort och kreditkort som vi har tittat på
Vi har under de senaste veckorna tittat och testa många kort. De bästa alternativen till Revolut är tyska N26, danska Lunarway och svenska PFC. Det är alla tre kombinerade kort och appar. Dock tycker jag att de inte riktigt når upp till samma kvalitet. Sedan finns de klassiska betalkorten såsom COOP, ICA, OKQ8, Klarna, Gimi med flera. Jag ser faktiskt ingen anledning till att skaffa dessa i jämförelse med Revolut eller ens alternativen till Revolut. 
På kreditkortsidan är de bästa alternativen till Komplett-kortet Preem och Shell. De är båda kostnadsfria kort som ger 0.5 procent bonus. I nästa led kommer OKQ8 och CircleK med 0.3 bonus och därefter kommer alla de andra korten såsom COOP Medmera, Nowo, Santander, ICA och så vidare. I jämförelse med Komplett-kortet och de andra bensinkortet ser jag ingen anledning till att ha dessa heller. Inte ens favoriten från förra året Nowo har jag kvar, främst för att de införde en uttagsavgift på 1 % på sin fond vilket i min värld är ett no-no.

Lyssna eller titta på avsnittet om bästa kreditkortet 2019/2020

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare (iTunesAcastSpotify eller SoundCloud) eller titta på den tillhörande video via Youtube.

Nedan följer en grov innehållsförteckning:

 • 00:01:10 – Innehållet i dagens avsnitt
 • 00:03:39 – Viktig information och villkor
 • 00:06:51 – Våra urvalskriterier
 • 00:11:20 – En omvärldsspaning
 • 00:18:25 – Var tjänar gratiskorten pengar?
 • 00:20:57 – Bästa betalkortet: Revolut
 • 00:25:53 – Säkerhetsfunktionerna en stor fördel
 • 00:28:47 – Om Know your customer (KYC)-lagstiftningen
 • 00:33:05 – Alternativa bra betalkort
 • 00:35:51 – Man behöver även ett kreditkort
 • 00:41:20 – Bästa kreditkortet: Komplett Bank-kortet
 • 00:45:14 – Bästa företagskortet
 • 00:49:31 – Kort som ger bonus på resor
 • 00:56:43 – Övriga jämförda betalkort
 • 00:58:56 – Klarna-kortet
 • 01:03:35 – Övriga kreditkort som vi undersökt

Precis som vanligt matchar tiderna lite bättre med videon än med poddavsnittet på grund av efterbearbetningen. Podden är alltid lite hårdare klippt än videon och därmed lite kortare.

Våra subjektiva urvalskriterier för det bästa betal- och kreditkortet 2019/2020

När vi jämförde årets betalkort och kreditkort valde vi att utgå från de helt och hållet subjektiva kriterier som passar oss. Det var dessa:

Kostnadsfritt kort utan årsavgift
Eftersom det finns många kort som är gratis ser vi ingen anledning till att vi ska behöva betala för kortet. 
Mikrospar-funktion
Jag är ett stort fan av att automatiseringar. Man ställer in något en gång och sedan rullar det där i bakgrunden utan att man behöver tänka på det. Särskilt i området sparande är en automatisering en framgångsfaktor. Genom att spara lite varje dag får man en stor summa över tid utan att anstränga sig.
Det som jag tittade på var ”mikrospar” vi köp av typen ”avrundningar”. Det vill säga att om man köper något för 95 kr, då drar kortet 100 kr och sätter in 5 kr på ditt sparkonto. En annan variant av mikrospar är ”dagsspar” eller ”veckospar” där det dras en förutbestämd summa på kortet som går till ditt sparande. 
Möjlighet till bonus
När vi handlar med våra VISA eller MasterCard så betalar handlaren ofta en avgift på uppemot 1.5 procent. Historiskt har bankerna tjänat enormt mycket pengar på den här kickbacken från kreditkortsbolagen. Jag tycker att det är rimligt att de delar med sig en del av den till oss som faktiskt genererar bonusen. 
Möjlighet till gratis valutaväxling
Många kort har som standard en valutaväxlingsavgift på uppemot 1.75 procent. Det betyder att varje gång vi är utomlands och handlar i en annan valuta så tar kortbolaget 17,50 kr per växlad tusenlapp. Extra illa blir det här om man använder sitt kort för att t.ex. investera hos Trine där man får 6.00 % i avkastning, men blir av med 1.75 % direkt på grund av växlingsavgiften. Procentuellt motsvarar det mer än 25 % lägre avkastning vilket är riktigt illa. 
Möjlighet till kontantuttag
Jag är inget stort fan av kontanter, men det finns situationer då cash fortfarande är kung, särskilt gäller det här utomlands. Att då kortföretagen ska ta från 35 kronor och uppåt för ett kontantuttag är inte bra. Jag vill ha en möjlighet till kontantuttag utan kostnad. 
Möjlighet till Apple/GooglePay
Allt mer och mer går idag via mobilen och jag tycker att det är en hygienfaktor att kortet ska gå att koppla till både Googles och Apples betalningstjänster. Det gör också att man inte alltid behöver ha med sig sitt fysiska kort utan man kan använda det virtuella kortet. Det fungerar idag i fler butiker än man tror. 
Smidighet i användning och koppling till app
Ett helt nytt kriterium i år är smidighet i användning. Flera företag erbjuder idag en kopplad app till sitt kort. Min upplevelse är att när man väl har börjat och vant sig vid den smidigheten är det svårt att gå tillbaka. 

Det finns således många kriterier som vi helt och hållet har valt att bortse från. Det viktigaste kriteriet som vi bortser från är den effektiva räntan. Vi utgår nämligen från att du antingen väljer ett betalkort då det är irrelevant eller att man betalar hela räkningen i slutet av månaden. Då blir också den effektiva ointressant. Om det är så att man inte har möjligheten att betala hela räkningen i slutet av månaden, då bör man faktiskt inte välja kreditkort. Det kommer nämligen med stor sannolikhet bara göra det värre. Ett bra tips då är kuvert-metoden som vi nämner i avsnittet eller som ofta används i Lyxfällan på TV.

Vi har även bortsett från att jämföra försäkringar (t.ex. reseförsäkringar), insättningsräntor samt kort som ger väldigt mycket bonus hos ett begränsat antal företag. Vi har snarare tittat på bonus utifrån ett perspektiv på alla köp och att korten helst inte ska uppmuntra konsumtion.

Kort sidospår om reklam och samarbeten

Uppdatering 191008. Efter den här artikelns publicering har jag fått en del mejl och kommentar från er läsare. Det har handlat om allt från att det här inlägget känns som reklam till att vi väljer kort eftersom vem som ger bäst ersättning. Jag kan helt ärligt säga att det stämmer inte och det skulle vara helt omöjligt. Ni läser är alldeles för duktiga och har för bra koll för det. Kritiken i kommentarsfälten skulle inte vara nådig. Tro mig, det har hänt förut när jag publicerade en klantig reklam. Jag kan således inte säga ”Det här kortet är bäst” om inte majoriteten av er läsare faktiskt håller med om det.

Jag och Caroline försöker alltid hitta en balans mellan reklam och hålla allt innehåll gratis. Det bästa sättet vi har kommit på hittills är att först hitta de tjänster, investeringar och saker vi tycker är riktigt bra. Sedan kontaktar vi företagen och ber om en sponsrad länk. Vi gör inte tvärtom. Det här är också relativt enkelt för dig som läsare att kolla upp. För att ta ett konkret exempel. Revolut ger i den här artikeln oss 50 kr om du väljer att teckna dig för deras kort. Remember ger 800 kr för en ny kund. Ingenstans i den här artikeln nämner vi eller rekommenderar vi Remember.

Jag kan hålla med om att det kanske vore bättre om vi inte hade några sponsrade länkar alls i den här artikeln. Men det skulle göra det betydligt svårare med all research och produktion. Så jag hoppas att du är okej med att det finns sponsrade länkar och vetskapen att det inte går att köpa en rekommendation. Vi rekommenderar hellre något vi inte får betalt för och är bra än tvärtom.

Omvärldsspaning – det har hänt mycket med kreditkorten senaste året

Jag tycker det är väldigt fascinerande hur mycket som har hänt inom betal- och kreditkortsbranschen på mindre än 18 månader. När vi skrev förra årets artikel var det i princip inte intressant att skriva om betalkort och väldigt få av de alternativ som finns idag fanns då. Vi pratar om det här med Andreas i specialavsnittet om Revolut. Där konstaterar vi att det är en kombination av att ny teknik blivit tillgänglig samt att fintechbolag som Revolut och N26 visat att det är möjligt att faktiskt utmana bankerna på ytterligare en spelplan.

Bankerna har nämligen i många år tjänat stora pengar på vår användning av bank och kreditkort. Inte bara har det kostat en årsavgift att ha ett kort på en storbank (ofta runt 300 kr per år) men dessutom har bankerna ofta även behållt kickbacken på runt 1 procent från kreditkortsbolagen. Det innebär att du och jag som spenderat runt 100 000 – 200 000 kr per år på våra kort har varit en vinst för banken på över 2 000 kr. Revolut och andra företag har sett möjligheten att kunna göra det billigare och bättre. Det skiljer inte jättemycket från t.ex. hur Norwegian utmanat SAS och gjort flygresor både billigare och bättre.

Det gör att det idag finns hur många olika startups som helst som erbjuder en kombinerad lösning av betalkort och app. Många av dessa har tagit bort årsavgifter, valutaväxlingsavgifter och avgifter på uttag vilket är fantastiskt för oss kunder. Förr fick man ha ett kort som erbjöd gratis valutaväxling, ett annat som tillät uttag och ett tredje för bonus. Nu klarar man sig i princip på ett kort.

En sista omvärldsspaning är att jag är väldigt nyfiken på Apples kreditkort som precis har börjat erbjudas i USA. Det verkar riktigt bra och tar fintech bolagens kort till nästa nivå genom att både erbjuda kredit, en riktigt bra app och dessutom en väldig hög bonus på uppemot tre procent. Jag lovar återkomma när det kortet blir tillgängligt i Sverige.

Bästa betalkortet 2019 och inför 2020: Revolut

Efter att ha testat flera av de kombinerade betalkorten och apparna föll till slut valet på Revolut. Jag skaffade det i början av året och har använt det flitigt här hemma i Sverige men även utomlands i både England, Kenya och Italien. Det har fungerat helt och hållet klockrent. Framförallt gillar jag hur Revolut-kortet är ”smart” i förhållande till alla de andra korten som jag har haft tidigare. Det bästa sättet jag kan beskriva det på är som när jag bytte ut min Nokia mot iPhone eller började använda en SmartTV istället för en dum-TV.

Revolut introducerade funktioner som plötsligt känns helt självklara och som man saknar hos de andra. Det är allt från enkla saker såsom att välja och byta pin-kod på kortet, kunna frysa kortet till se saldot smidigt. Men det är framförallt de lite mer avancerade funktionerna som jag uppskattade mest.

Virtuella kort
Det är digitala kort där man får ett eget kortnummer som man kan använda för köp på nätet utan att ge ut sitt riktiga kortnummer. 
Säkerhetsfunktioner
Möjlighet att i appen att sätta på/stänga av magnetremsan på kortet, blippbetalningar, internetköp, geografisk spärr (kortet och telefonen måste finnas i samma geografiska område), spärra pin-kod sätta gräns för köp, bankomatuttag och så vidare. 
Valutakonton
Av någon anledning är det extremt svårt att få ett valutakonto på en vanlig bank. Jag har bråkat med Avanza i ett par veckor för att få ett valutakonto till ett av mina företag och det har inte gått. I Revolut-appen var det ett par klick och plötsligt kunde jag har hur många olika valuta-konton som helst i allt från dollar, euro till schweizerfranc. Vill man ha t.ex valutakonto med thailändska baht så var det inte heller några problem. 
Kostnadsfri valutaväxling
Ett problem som jag har är att vissa alternativa investeringar i den aktiva hinken behöver göras i t.ex. EUR från ett betal- eller kreditkort. Om investeringen t.ex. ger 6 % avkastning och jag behöver betala 1.75 % i valutaväxlingsavgift då försvinner 25 % av avkastningen på ett bräde och gör investeringen betydligt mer sämre. Genom Revolut kan jag nu växla pengarna kostnadsfritt och betala dessa investeringar utan förlusten i avkastning. 
Det här fungerar dessutom på alla köp utomlands som därmed blir billigare och smidigare. Bara en sån grej att har jag pengar på mitt EUR-konto på Revolut och är i t.ex. Italien så kommer alla köp först dras mot EUR-kontot och först sedan mot mitt svenska konto med växling. Logiskt, enkelt och varför gör ingen annan det?
Mikrospar
Precis som i andra appar så kan jag välja att avrunda mina köp på kortet och spara avrundningen. Revolut kallar det här för att ”växla” vilket jag tycker är ett ologiskt namn. Sedan har jag valt ett ”dagsspar” där det dras en liten summa varje dag. Revolut kallar det för ”återkommande finansiering” – också ett konstigt namn. Sedan kan man självklart göra engångsinsättningar precis som vanligt. Det som jag saknar faktiskt är funktionen ”tjuven” som finns i vissa andra appar som slumpmässigt stjäl pengar från kontot och lägger i sparandet. 
Notis vid köp
Funktionen som ger en notis på telefonen räddade ett par hundralappar för mig i Kenya i somras. Jag skulle betala min hotellräkning på kortet i Kenya men köpet på kortet gick inte genom. Hotellet ville att jag skulle betala kontant vilket jag gjorde. Ungefär 20 minuter senare fick jag en notis att köpet gått genom vilket innebar att jag kunde gå till receptionen, visa att köpet hade gjorts på kortet, tvingade dem att kolla upp det med sin bank och ge mig tillbaka mina kontanter. 

Utöver ovan alla hygienfaktorer uppfyllda såsom att kortet är kostnadsfritt, det är VISA eller MasterCard så att det går att använda överallt och så vidare. Revolut erbjuder ytterligare mängder av funktioner, men dessa har jag av olika anledningar aldrig haft användning av. De erbjuder t.ex. kryptovalutor, men dessa tar jag inte i med tång av många anledningar och det är inte Revolut-specifikt. Jag avråder alla från att spekulera i kryptovalutor.

De erbjuder även premium-varianter som man betalar för där man får bl.a. ett metall-kort och extra tjänster som concierge, access till lounger på flygplatser och courtagefri aktiehandel. Jag är inget stort fan av någon av dessa tjänster. Concierge-tjänsten testade jag för att få en restaurangbokning i Florens men jag fick en i Frankrike(!?) och handel med aktier är ju ingen hit. Tillgång till lounge på flygplatser utan kostnad är smidigt, men man får själv bedöma om det är värt kostnaden.

Tittar man på nackdelarna upplever jag att det framförallt är att det inte finns någon kredit på kortet och att det inte finns någon bonus (finns för Premium). Flera av er läsare har dock gett feedback om att ni har tyckt att registreringsprocessen är krånglig och frågat varför man behöver skicka in kopia på sitt pass. Det är ju tyvärr lagstiftningen som kräver det och Revolut erbjuder inte verifiering med BankID än. Vi går genom allt det här och mycket mer i detalj i specialavsnittet med Andreas från Revolut.

Om du är sugen på att testa kortet – något jag rekommenderar, inte minst eftersom det är kostnadsfritt – använd gärna vår sponsrade länk. Det är kostnadsfritt för dig och ger oss en liten ersättning:

Bästa kreditkortet 2019 och inför 2020: Komplett

Ett tag i våras trodde jag att vi skulle klara oss på ett enda kort. Tyvärr har det visat sig att Revolut fungerar utmärkt i 99 % av alla situationer. Dock fungerar det väldigt dåligt i de fall att handlaren kräver ett kort med kredit. Det råkade vi ut för i Italien när vi skulle hyra bil. Europcar krävde två(!) kreditkort och betalkorten fungerade inte. Vi har även råkat ut för att det inte har fungerat på vissa bensinmacksautomater. Jag kan inte riktigt förklara varför men gissar att det har med risken för smitning att göra.

När jag började inventera kreditkortsmarknaden så var det ett kort som stack ut som en ganska klar vinnare. Det var dessutom ett tips från er läsare. Det var Komplett Banks kreditkort. Kortet är kostnadsfritt, det var extremt enkelt att ansöka om – mycket enklare än Revolut – och det ger bonus på 1 procent på alla köp. På Internetköp ger det dessutom 2 procent bonus och på köp i den egna butiken ger de hela 4 procent bonus. Riktigt bra även om bonusen är begränsad till 2 000 kr per 12 månaders period.

I andra sammanhang är kortet inget vidare eftersom t.ex. valutaväxlingsavgiften ligger på hela 1.75 %, du betalar för kontantuttag och krediträntan är långt över 20 %(!). Men använder man betalar hela räkningen i slutet av månaden och använder kortet i kombination med Revolut-kortet, då är det en riktigt bra kombination.

Du får väldigt gärna använda vår sponsrade länk nedan om du bestämmer dig för att skaffa det.

Bästa företagskortet 2019 och inför 2020: Revolut

Något som fascinerar mig är att många av korten man använder i sitt företag är så dåliga. (Varför kan man fortfarande inte än idag 2019 få ett kort där man kan ta ett foto på kvitto och automatiskt få in det i Fortnox?) Jag har i alla år använt Swedbanks företagslösning Entercard och den är så dålig som man vill gråta lite. Men jag har inte förrän nu sett något riktigt bra och billigt alternativ.

I somras valde jag att byta till Revoluts företagslösning och jag är nöjd, men inte ett fan som till privatkortet. Exempelvis är appen sjukt begränsad om man jämför med privatappen. Man kan inte ens göra en tiondel av sakerna som i privatappen. Dock erbjuder de administration via hemsidan, valutakonton, virtuella kort och möjlighet till att åtminstone fotografera kvittot och få det kopplat till transaktionen. Ett fall framåt, men det är fortfarande svårt/omöjligt att få in det i sitt bokföringsprogram här hemma i Sverige (vissa brittiska bokföringsprogram verkar stödjas).

Eftersom jag är själv i företaget kan jag inte uttala mig om smidigheten med fler användare. Kompisar till mig som däremot testat det är väldigt nöjda med administrationen av kort/personer. Däremot ska jag säga att registreringsprocessen var ännu krångligare än för privatpersoner då jag behövde skicka in väldigt mycket underlag på grund av de sjukt strikta penningtvättslagarna till följd av alla bankskandaler.

Om du vill testa Revolut Business använd gärna vår sponsrade länk:

Om du känner till något annat företagskort som är bättre eller som har koppling till Fortnox, kommentera mer än gärna. Tack!

Bästa nischkorten: kort som ger billigare resor

Normalt sett är jag inget stort fan av olika typer av nischkort då användningsområdet per definition är begränsat. Men David, en av er läsare, har en giltig poäng i följande kommentar:

SAS Amex och SAS MC. Varför har ni aldrig med dem? Gillar man att resa är det suveränt. På ett år flyger jag och frun till Europa, Asien eller Nordamerika gratis med hjälp av poäng. Den summan kommer man inte upp i med något annat kort, i form av cashback eller liknande.

Läsaren David på Facebook

De kort som många av er tipsade om i kommentarer var:

 • SAS American Express
 • Norwegian-kortet
 • SJ-kortet

Jag vågar inte uttala mig om huruvida det är lönsamt med dessa kort eller inte. Jag tänker nämligen att man skulle behöva göra en jämförelse med vad poängen ger i värde och vad motsvarande resa med andra flygbolag kostar. Men eftersom så många av gillar dessa korten så tycker jag att de absolut förtjänar att nämnas.

Du som har erfarenhet av dessa får väldigt gärna kommentera.

Övriga kort som vi har tittat på

När vi gjorde research inför det här avsnittet så tittade vi på följande betalkort som också är kopplade till en app: N26, PFC och Lunarway. Min upplevelse är att de fungerar ganska likt Revolut men är inte alls lika utvecklade funktionsmässigt. De kan ha enstaka fördelar som t.ex. registreringsprocess via BankID men i övrigt ser jag inte något behov av att använda dem istället för Revolut. De är dock hästlängder bättre än de andra betalkorten som finns på marknaden t.ex. för OKQ8, COOP, ICA-kortet m.fl.

Ett annat betalkort som förtjänar att nämnas är Klarna-kortet. Jag har några kompisar som har det och som är nöjda, men jag har någon känslomässig (delvis irrationell) störning på Klarna. Jag har tidigare klagat på deras påminnelseavgifter och otydlighet vid val och betalningsmetod. Sedan upplever jag att de kontakter jag har haft med deras marknadsavdelning och kundtjänst har varit lite otrevliga och dryga. Slutligen försökte jag beställa kortet via deras hemsida inför research av artikeln men jag lyckades inte, trots flera försök. Så nej, Klarna har inte många pluspoäng i min bok.

På kreditkortssidan tycker jag helt ärligt att det är lite kaos på marknaden. Det finns bokstavligt talat 100-tals kort och det är svårt att jämföra. Om jag ändå skulle ge mig på att gruppera korten så jämte Komplett är bensinkorten bäst. Preem och Shell är gratis och ger 0.5 procent bonus. Därefter kommer OKQ8 och CircleK som också är kostnadsfria med 0.3 % bonus. Därefter kommer en hel rad med sämre kreditkort. Vi har kollat på allt från Remember Flex, Everyday-card, Nowo, kort från hotell- och matkedjor, banker etc och de flesta hamnar i kategorin ”dyr och dålig”.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Om du gillade den här artikeln då kommer du nog även uppskatta vårt nyhetsbrev. Det är kostnadsfritt, det kommer en gång i månaden och innehåller de bästa artiklarna, konkreta råd och tips. När du börjar prenumerera får du även ett par välkomstmejl under den första månaden med bloggens bästa guldkorn.

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Relaterade artiklar

Nedan finner du relaterade artiklar till det här avsnittet:

Vilket kort är du nöjd med?

Vi har i den här sammanställningen garanterat missat något kort. Jag hoppas därför du vill hjälpa oss i vårt mål att bli rika tillsammans genom att kommentera och tipsa om det kort som du är nöjd med. Därav:

 • Vilket kort använder du och vilka är de tre bästa fördelarna med just det kortet?

Tack på förhand och på återseende nästa vecka!
Jan och Caroline


Den här artikeln publicerades 2019-09-22 klockan 21:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Rikatillsammans-podden, Vardagsekonomi.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

152 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Jag har använt annonslänken och lade till mitt telefonnummer vid registrering av revolut, men betalade både frakten av kortet och har ännu inte fått 200kr insatt på kontot efter att ha gjort en insättning på 100kr och genomfört ett köp. Någon som har tips på vad jag kan göra att ta del av det som utlovades av kampanjen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mats
  1. Vit pil

   Har du varit i kontakt med Revoluts support? Om ja och det inte har hjälpt, kontakta hanna.johanssonATrevolut.com

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Om du betalade frakten på kortet så tycks det ha gått snett någonstans. Du skulle inte behöva betala frakt på detta ifall du blev inbjuden korrekt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Challe
   1. Vit pil

    OK, har kontaktat supporten för att se om de kan hjälpa till.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Mats
 2. Vit pil

  Hej!

  Är det någon som vet om man kan ha saldo på komplettkortet?
  Har OKQ8 som matkort idag och där sätter vi in pengar i förväg som vi handlar för, vill gärna kunna göra detta med komplettkortet om vi ska byta. Annars är det väl preem eller shell som gäller.

  Tack så otroligt för Sveriges bästa blogg/podd :D

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin Wallin
  1. Vit pil

   Från kreditvillkoren:

   ”Betalkortet är avsett att användas till kreditfinansierade inköp och
   kontantuttag. Kortkontot får inte användas som insättningskonto. Om
   Kortinnehavaren trots detta har ett positivt saldo på Kortkontot utgår ingen
   ränta och Kortutfärdaren kan kräva att det positiva saldobeloppet ska
   återbetalas till kunden.”

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Challe
   1. Vit pil

    Hej!

    Tack för ditt svar. Då får det bli ett preemkort för matkontot tror jag. Eller kanske everyday som väl hade bättre bonus på matvarubutiker?

    Ger komplett, preem och shell bonus på överföring till revolut?

    Min tanke är isåfall att man skickar över säg 10000 från komplett till revolut. Tar tillbaka dessa från revolut till sitt bankkonto och betalar av skulden hos komplett dagen efter. Resultat=maxbonus under ett år utan att behöva handla.

    Sedan skickar man över sin ”spenderarsumma” till shellkortet och via det betalar in på revolut för ytterligare bonus. Nu har man en summa på revolutkortet som kan användas som debit och slipper månadsfaktura från kreditbolagen.
    Samtidigt låter man hela tiden 15000 kr av sin buffert ligga på shellkortet som ger 2% ränta per år.

    Summa ca 2900:- gratispengar per år som man skulle kunna lägga på en indexfond t.ex.

    Skulle detta funka?

    Med vänlig hälsning,
    Martin

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Martin
  2. Vit pil

   Martin: Detta kallas ”cash recycling”, ej tillåtet och det är fler än du som har tänkt i de banorna (inklusive mig). Tekniskt sett fungerar det men ger inga garantier att du inte blir utesluten från kortet på grund av fel användning av detta. Detta givet att Revolut system skulle flagga för detta, en ”black box” som jag inte vet av någon som vet vad gränserna för fel användning är.

   Du skulle ju kunna toppa upp kortet och använda för tillexempel resor och vara glad med det.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Challe
  3. Vit pil

   Angående buffert på Shellkortet så har jag gjort det med Shell och Preem. Alltså 15000 kr på Shell med 2% och 15000 kr på PREEM med 1.6%. I slutändan gav jag upp med det eftersom det blev för omständligt för mig att ha de där kontona aktiva samt att när man får sin ränta ligger man över 15000 och får således ingen ränta på de pengarna som överstiger 15000, då måste man handla upp dem. Finns inget smidigt sätt att ta ut pengarna annat än att handla, fast nu går det ju att toppa upp Revolut i och för sig.

   Men mitt tips med erfarenhet av detta är att det blir för mycket bekymmer för en relativt liten fördel i ekonomin.

   Nuförtiden har jag buffert i Avanza istället med mellan 0.65% och 0.75% ränta.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Challe
 3. Vit pil

  Mer om Revolut.
  Kortet från Revolut är verkligen intressant och på många sätt nytänkande inom denna bransch där vi ser gamla dinosaurer skumma grädden framför ögonen på oss kunder och småsparare. Bra där.

  Revolut är som Jan förmedlar ett bra kort/app med en massa vettiga funktioner, inte minst inom säkerhet.
  Dock vill jag understryka ett par brister:
  1. Dolda kostnader? Revolut är ju som bekant ett kort som ska laddas med belopp. Som bekant är kortets kapital lagt på ett brittiskt bankonto varför din traditionella bank i Sverige eller Danmark både kan ta kostnader för överföringar till och från detta/revolutkortet. Man får läsa och leta en hel del för att förstå vilka kostnader som faktiskt finns förbundna med dessa transaktioner också hos din traditionella bank.
  Bästa lösningen för att ladda kortet verkar vara att använda ett annat (traditionellt) kreditkort. Men så faller lite tanken om ett kort ”…to rule them all”.

  Kundtjänst. Jag har ännu inte sett röken av de 200 kr jag skulle få genom länken på RikaTillsammans. Ej heller fått något svar på en månad via mail trots påminnelser. Kan hända att Revolut lider av växtvärk för det verkar omöjligt att komma igenom till en ”Live Agent” på deras chat också.

  Synd, hade hoppas på god service och stor transparens.

  För övrigt grymt bra artikel och diskussionsforum.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders Hoflund
  1. Vit pil

   Tycker inte att Revolut marknadsförs som ett kort ”…to rule them all”, i alla fall inte som jag har uppfattat det. Själv använder jag det enbart för utlandsresor, aldrig i Sverige då jag inte samlar någon bonus, och ska man ha bonus från Revolut behöver man väl betalversionen.

   Kostnaderna är väl inte dolda?

   För ett kort med marknadsföringen ”…to rule them all” skulle jag nog hellre tipsa om Curve kortet, har många av fördelarna Revolut har och man kan samla sina kort på ett enda kort (förutom American Express). Valutaväxlingspåslag 0.5% på helgen dock vilket man kan undvika med Revolut.

   De har bägge för- och nackdelar men finns ingen anledning att inte ha bägge :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Challe
 4. Vit pil

  Nowo byter fondförvaltare. Jag har fått svar på en mejlfråga där de bekräftar att säljavgiften på 1 procent försvinner. Övriga detaljer kommer att kommuniceras till Nowokunder när fondförvaltarbytet är genomfört. Kolla att du får Nowos nyhetsbrev om du inte fått mejlet om förvaltarbytet. (Kolla skräpposten) Du lär få mer info när bytet är klart.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johanna Mörtberg
 5. Vit pil

  Komplett Bank inte fullt så komplett trots allt!
  Till er som överväger Komplett MasterCard vill jag vill framföra ett par brister ni bör överväga innan ni väljer att beställa ett kort.
  – Kreditgränsen gör kortet oanvändbart. Jag fick tilldelat en kreditgräns på 10000 SEK (förmodligen för att jag får en mer än ok lön från utlandet). Enligt kundtjänst kan jag INTE ändra kreditgräns själv ej heller ansöka om ökad kreditgräns. Det här är under all kritik och exkluderar kortet både till dagligt och för resor.

  Den enkla ansökningprocessen kräver ett svenskt mobilnummer, vilket nog bara ställer till det för oss som pendlar till utlandet. Det går att kringgå genom att ”låna” ett svenskt mobilnr. i ansökan och sedan få kundtjänst att hjälpa med uppdatering.
  transaktioner kan man se på deras hemsida men det går inte att exportera specifikationerna som .CSV eller excelfil.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders Hoflund
  1. Vit pil

   Vad konstigt att man inte skulle kunna byta kreditgräns. Jag ska testa själv. Fick 50 tkr i kredit.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Och jag fick 35000 kr. Håller med om att det låter väldigt konstigt att man inte kan ansöka om höjd kreditgräns, men däremot så rekommenderar jag ändå kortet till andra då problemet med kreditgränsen tycks vara rätt begränsat i nuläget, har inte läst något om det förut i de diskussioner om kortet jag har sett.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Challe
  3. Vit pil

   rättelse:
   Vid närmare undersökning så verkar det möjligt på komplett bank – trots annan info från kundtjänst – att ladda ner transaktioner som .csv-fil.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Anders Hoflund
 6. Vit pil

  Kanske nästa år bästa kort 😁:
  ” 1 133 år gamla Royal Mint lanserar sitt första betalkort och det är i solitt guld. Målgruppen är ”de som värderar högkvalitativa lyxprodukter som och vill göra ett ’statement’”, uppger den statligt ägda brittiska mynttillverkaren enligt flera medier.
  Kortet är 18 karats guld och i grundutförandet kommer det att kosta 18 750 pund, motsvarande nästan 230 000 kronor. Något oväntat är det ett så kallat debitkort och innehavarna kan alltså inte handla på kredit.
  Metallkort har blivit något av en statussymbol, fintechbolagen Revolut och N26 lanserade nyligen kort i rostfritt stål och i augusti kom Apples kreditkort i titan.” (Citat från Omni Ekonomi 11 oktober)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan-Olov Andersson
 7. Vit pil

  Remember More, ett kort som ger 1% cashback på alla inköp.
  Kortet har visserligen årsavgift på 295 kr, men kortet är svårslaget om man spenderar mycket. Det finns inget tak i cashbacken nämligen. Räntefritt i nästan 2 månader.
  Remember ger tyärr inte ut kortet längre, men befintliga kortinnehavare har kvar villkoren tillsvidare.
  En familj som spenderar t.ex. 300.000 kr per år får tillbaka 3.000 kr i cash.

  Jag gissar att alla kortföretag som ger generös cashback tillbaka, dvs. rena kontanter utan bonusshopar eller förpliktelser att köpa flygresor eller andra specifika varuslag, kommer förr eller senare sänka cashbacken.

  Några tankar om vilket kort som kan slå detta om man inte vill ha flygresor eller handla i specifika bonusshopar eller hos specifika bolag?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Leon
  1. Vit pil

   Everydaycard. De har inte heller tak på cashbacken och kostar 195 kr från år 2. Man får alltid 1% i matbutiker och drivmedelsstationer, 0,5% på resten (utom spel) tills man handlat för 20 000 kr under bonusperioden (exkl i matbutiker o drivmedelsstationer), därefter får man 1% på allt under resten av perioden. Bonusperioderna har brytpunkt början av maj och november, och cashbacken kommer på fakturan i maj och november och sänker alltså skuldsaldot. Handlar man det mesta med det här kortet så kommer man ju rätt fort upp i 20 000 så att man sedan får 1% i cashback.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Alice
 8. Vit pil

  Som innehavare av Nowos kreditkort har jag också fått denna info i dag. Har skrivit till dem och frågat om nya förvaltningsavgifter och om de verkligen tar bort säljavgiften på 1 procent. Vi får väl alla svar snart när bytet av Nowos fondförvaltare är genomfört. Hur som helst så känns det som om jag kan fortsätta med Nowo ett tag till. :D vore jag kreditkortsmanager skulle jag annars uppfinna ett kreditkort som möjliggör dagsspar/autospar, det är ju förnämligt för kunderna. (Men antagligen inte för kreditkortsförvaltarna, det är väl därför ett sånt kort saknas.)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johanna Mörtberg
 9. Vit pil

  Någon som kan bekräfta att det funkar att koppla shell, preem (ev komplettkortet, det är väl också ikano bank?) till Curve för köp i utländsk valuta utan påslag med cashback? Tänkte så att det inte registreras som uttag eller överföring med extra avgifter som konsekvens? Jag har Shell kortet.

  Hur går processen till? Var inte curve kortets valuta i GBP? Vad händer om jag köper i USD? Växlar Curve till sek och drar summan i sek från shellkoret?

  Jag har en känsla av att ikano bank kommer att förhindra i tjänande av cashback via denna koppling genom att markera cyrve som uttag eller liknande, precis som Coop blockerade i tjänande av poäng via Betalo där man tidigare kunde få cashback när man betalade räkningarna via kreditkortet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik Karlsson
 10. Vit pil

  ”När vi jämförde de olika betal- och kreditkorten så gjorde vi det bl.a. utifrån: ingen årsavgift och inga andra kostnader, …….”

  Revolutkortet kostar 70 spänn. Det går att använda tjänsten utan fysiskt kort, men nu var det ju just ”kort utan andra kostnader” som skulle jämföras.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Det går att beställa kostnadsfritt om du sätter in 100 kr. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Nej, det går inte att beställa alls om man inte sätter in 100 kr…

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Johan
   2. Vit pil

    …om man inte tecknar tilläggstjänster med månadskostnad samtidigt.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Johan
  2. Vit pil

   Beror lite på hur man definierar kostnadsfritt egentligen.

   Det finns väldigt många inbjudningslänkar online från olika personer, nästan svårt att undvika dem. Om det inte är för 200 kr och gratis frakt på kortet så är det enbart för gratis frakt på kortet.

   Men om man ska vara nogrann så kostar frakten på kortet om man väljer att inte använda en inbjudningslänk.

   Sedan att man måste toppa upp kortet med 100 kr vid inbjudan är inte en kostnad då man kan föra över dessa pengar tillbaka till sin bank efteråt ändå så.

   Är det vad vi diskuterar?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Challe
   1. Vit pil

    Att använda en speciallänk är inte samma som att kortet är gratis för alla.

    Ladda hem appen från Google Play
    Registrera dig
    Sätt in 100 spänn
    Beställ kortet utan att teckna tilläggstjänster med månadskostnad.
    Det är 30 spänn kvar på kontot

    Det går inte att göra steg 4 utan att ha gjort steg 3.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Johan
  3. Vit pil

   Nog kan jag tycka att det inte är tydligt i texten ovan att kortet kostar om man inte blir inbjuden, det är kanske något Jan borde förtydliga så inte andra (som du Johan?) går på den ”fällan”. Men givet den informationen så är det fortfarande ur min syn ”gratis för alla” i realiteten då det inte finns några problem att få tag på inbjudningslänk. Men det är bara min åsikt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Challe
   1. Vit pil

    Bättre att ta bort bisatsen ”…och inga andra kostnader” från urvalskriteriet.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Johan
  4. Vit pil

   Exakt, jag missade bonusen via värvningslänken och kommer inte betala för att få hem ett skräpigt plastkort som slits ut på ett halvår. Nöjer mig medatt stötta svenska P.F.C men använder det bara för kontantuttag och har även beställt curve som var gratis, hoppas kunna koppla shell till det för cashback köp utan valutapåslag, tar dock evigheter att se koden på shells (ikano bank) sega sida, pfc kom direkt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Fredrik Karlsson
 11. Vit pil

  Någon som har erfarenhet av Forex/Nordea – förvisso årsavgift om 225kr men inga valutaväxlingspåslag och kostnadsfria uttag (utanför EU) utan tak – låter rimligt bra eller?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
  1. Vit pil

   Ingen erfarenhet av Forex kortet. Försökte läsa på tvärt i villkoren men var svårt att utläsa, vill bara varna så inte samma villkor som för Komplett gäller. Alltså att det inte finns någon uttagsavgift, men att ränta löper från uttagsdatum, vilket är mycket värre vid större belopp.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Challe
 12. Vit pil

  Exakt, det är ju dagsspar som är intressant med Nowo-kortet och att man kan spara en viss procent av det man köper med kortet. Du har ju rätt i att avgiften är rätt låg om man inte sparat tokmycket. Så jag behåller nog också Nowo, men tar ut pengarna årsvis och flyttar till min pengamaskin eller annat konto. Antar att man också får betala för eventuell reavinst när man tar ut pengarna från Nowo?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johanna Mörtberg
  1. Vit pil

   Stämmer att man får skatta för eventuell vinst eller kvitta mot förlust etc.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   David
  2. Vit pil

   Tänk bara på att Nowo har en uttagsavgift på 1 %. Det betyder att av allt du sparar så ger du 1 % till Nowo. För mig var det droppen som fick bägaren att rinna över. Liksom 2019 när vi pratar om indexfonder, låga avgifter och många sänker att då dunka in en uttagsavgift är inte okej. Typ 90-talet ringde och vill ha tillbaka sina avgifter. :-|

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Jodå, är helt medveten om att man ger bort pengar till Nowo pga enprocentsavgiften. Inte kul. Men finns det några alternativ om man vill ha ett kreditkort med möjlighet till dagsspar/autospar? Tipsa gärna om du hört om något @Jan Bolmeson. Annars kanske jag fåt återgå till att använda mitt Nordea Gold-kort, det har en Xtraspar-funktion (Nordeas namn på dagsspar). Kruxet med det är bara att man måste spara på ett Nordeakonto. Idealet hade ju varit ett kreditkort med dagsspar som man kunde putta in i sin pengamaskin hos Nordnet. Men jag får väl undersöka om det går att göra överföring från Nordeakontot till Nordnet (helst utan avgift). I så fall kan ju det vara ett gott skäl att återuppta användningen av Nordea Gold.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Johanna Mörtberg
   2. Vit pil

    Jag har tyvärr ingen bra lösning på det med ett kreditkort. Jag har nu löst det med Revoluts mikrospar-funktion ”vaults”.

    Eventuellt kan man ju använda en tredje parts app som t.ex. Dreams som jag har för mig kan lösa det också.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
   3. Vit pil

    Nowo har idag meddelat att de tar bort uttagsavgiften. ”Fondbestämmelserna ses också över och uppdateras. Bland annat kommer de fasta avgifterna att sänkas och den rörliga uttagsavgiften att tas bort.” FYI

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    toffe123
   4. Vit pil

    Oj, intressant! Det hade jag missat. Tack för info.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  3. Vit pil

   Någon som har mer info om detta? Har NoWo men inte fått infon, och inte heller deras hemsida kan bekräfta detta.

   ”Nowo har idag meddelat att de tar bort uttagsavgiften. ”Fondbestämmelserna ses också över och uppdateras. Bland annat kommer de fasta avgifterna att sänkas och den rörliga uttagsavgiften att tas bort.” FYI”

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mattias
 13. Vit pil

  Jag fick mitt Komplett Mastercard och det står: ’Avgiftsfria kontantuttag-ta ut pengar i Sverige och utomlands avgiftsfritt’. Kan detta stämma? Du skriver Jan att det kostar…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil
  1. Vit pil

   Jag kan ha missat det eller fått fel information. Men det var ju en bra nyhet tänker jag. 👍 Tack för att du uppdaterade!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Emil: Under villkoren för detta står det även:

   ”Årlig nom. Ränta 24,90 löper från uttagsdatum.”

   Vilket innebär att det kan bli väldigt dyrt att ta ut pengar via kortet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Challe
   1. Vit pil

    Challe: Du har helt rätt!! Tack för din input. Detta som du skriver framgår ej i följebrevet som jag fått tillsammande med kortet men däremot när jag kollar villkor på deras sida då hittar jag detta att det belastas med hög ränta från första dagen. Vilseledande…

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Emil
 14. Vit pil

  Hur får man bonusen på Komplett Banks kreditkort? Ex preem kan jag få ut de i kontanter.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emma
  1. Vit pil

   Du kan minska din skuld på kreditkortet med motsvarande belopp när som helst. Alltså om du är skyldig 1000 kr och har 100 kr bonus kan du gå in på kreditkortets hemsida och minska din skuld till 900 kr.

   Det är faktiskt bättre och mindre krångligt än att ta ut kontanter anser jag.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Challe
 15. Vit pil

  Hittills är jag inte imponerad av Revolut.. förutom det omständiga nästan phishing-varnings-liknande beteendet för att skaffa kortet så följer det med dåliga instruktioner i korthållaren.. speciellt den 3:e grejen: ”Please check your Revolut account is verified in the Profile section of the app to start using your Revolut card”.

  Efter de hundra grejorna att göra vid signup så borde väl kontot aktiverats ? Funkade då bra att göra ett första köp och få tillbaks hundralappen (förutom 20 öre då) som jag satt in på kortet. De där utlovade 200 lyser med sin frånvaro: ”Ta emot din gåva på 200kr. Du får den efter att du har gjort din första kortbetalning.”. Såg på mer info om det att det tar upp till 7 dagar, så allt är kanske ok.. var många krav där med ”fylla på kortet via banköverföring eller kort” .. ”verifiera din identitet” .. ”beställa ett fysiskt kort” .. ”slutföra din första kortbetalning” (antar att det sista inte gör att göra utan de andra stegen).

  Kollade också Revoluts växelkurs innan köp med annan valuta, men Revolut visade sig vid det tillfället vara dyrare än det nollpåslag som jag har på gratiskortet från Santander (upphör antagligen snart, då det kortet inte längre går att få). Växelkurden kan vara fördelaktig om man gör köp vid rätt tillfälle, eller mindre fördelaktig med sina 0,5% påslag under vilken helg som helst (då man kanske har mest tid för köp).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  P-O Yliniemi
 16. Vit pil

  Hejsan,
  Bara så jag förstår det rätt, för att slippa avgift vid insättning till Revolut kortet så måste man ha kvar sitt gammelbanks (nordea) debit kort? Dvs gör man en banköverföring från tex Nordea så kostar det?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
  1. Vit pil

   Vet inte hur det är på Nordea, men på Swedbank betalar jag ca 1.50 kr för en överföring från konto-till-konto.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 17. Vit pil

  Åååh… Får lite ångest av denna artikel. Har Nowokortet men blir ju besviken att höra att de infört uttagsavgift (tack Jan för den infon, det visste jag inte att de hade gjort om det inte varit för denna artikel) och funderar på att säga upp det trots att jag ju förlorar lite av mina sparade slantar om jag avslutar det. Men jag gillar trots allt möjligheten till dagsspar och deras tanke att spara småbelopp till framtiden. Revolutkortet känns lite krångligt (både ansökningsprocess och app-beroendet) och jag uppskattar kreditmöjligheten, så frågan är vad man ska satsa på då? Bensinkort känns inte så aktuellt eftersom maken och jag saknar bil. Norwegian kan vara ett alternativ, men kan man dagsspara med det? Om någon vill tipsa om bra kreditkort med möjlighet till dagsspar/snabbspar så skulle det uppskattas. I övrigt, tack Jan för utmärkta spartips i alla dess former!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johanna Mörtberg
  1. Vit pil

   Hej.

   Det är surt med uttagsavgiften men..

   Har även jag Nowo med autospar och dagspar, kopplat till mitt preem kort så jag även får bonus där.
   Jag ser det som ett smygsparande som jag sedan tar ut halvårsvis eller helårsvis och sätter i fonder jag gillar mer.
   Om du lyckas spara ihop säg 10000SEK på ett år och sedan väljer att ta ut det så är 1% 100SEK.
   Vilket ändå är billigare än ett kreditkorts års avgift, dock ej att jämföra med ett utan årsavgift.

   Men hade man sparat samma summa på ett konto så hade det ju fortfarande varit 10000SEK innan inflation så visst man är 100SEK minus

   Sen så har ju fonden en avgift men det har alla fonder.
   Problemet blir ju när man sparat säg 100000SEK då blir det 1000SEK i avgift.
   Men om man sparat så mycket i säg 10 år, fonden förhoppningsvis gått upp och du ej betalt årsavgift till ett kort så är den summan än då mindre än om du betalat årsavgifter på ett kort.

   Med det sagt så känns komplett, everyday, remember flex eller annat cashback kort bäst om man handlar mycket eller bara med dem då dem ej har årsavgift.
   Sen kanske man kan koppla dem till Nowo och får bonus vid auto/dagspar och leva med avgiften eller ej.

   Jag har kvar NOWO ett tag till just för autosparet. Kanske finns det något mer kort med sådant?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   David
 18. Vit pil

  Hur gör jag mig av med mitt gamla kort när jag väl bytt?
  jag har ett vanligt betalkort från länsförsäkringar som jag vill slippa betal årsavgiften på.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  kristoffer
  1. Vit pil

   Hej!

   Du får då kontakta Länsförsäkringar och säga upp ditt kort.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 19. Vit pil

  Hej Jan!
  Där är en uppstickare som snart kommer släppas, Bynk kreditkort. Inga årsavgifter, Inga valutapåslag, gratis uttag upp till 3000kr/mån samt pushnotiser när du gör köp med kortet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nichlas
  1. Vit pil

   Ah, tack för info. Spännande att det händer så mycket spännande nu. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 20. Vit pil

  Jag använder själv Revolut sedan ett par år tillbaka och är riktigt nöjd. Ett par saker att nämna av erfarenhet dock:

  Det ni nämner om minimumbelopp som krävs vid tankning stämmer… typ. Jag har råkat ut för precis samma sak. Det är bensinmackarna som reserverar ett belopp (1,000kr – 1,500kr tror jag). För ett vanligt kredit/debit gäller samma sak, men om du inte har just 1,500kr på ditt (tex) Nordea eller SEB-kort, så reseveras det belopp du faktiskt har – och denna reservation ska släppas direkt efter du tankat (så du märker inte ens att beloppet ens varit blockat).

  Så var det INTE med revolut – där fick jag 1,200kr blockat i tre dagar vill jag minnas. Nu är det nästan ett år sen just det hände så det kanske har ändrats, men jag använder inte revolut för tankning av den anledningen.

  Något som är extremt användbart med Revolut som ni inte nämner är deras ”SWISH på steroider” som jag brukar kalla det. I Sverige har alla Swish nu för tiden, vilket är kanon om man vill skicka pengar eller även betala i vissa fall. Revolut har sin ”Send/Request money” function, som fungerar precis som det låter (och som Swish) – du kan enkelt hitta din kompis (som givetvis också måste ha Revolut) i appen eftersom den är kopplad till din adressbok på telefonen, välja denna person och med ett klick antingen ”Send” eller ”Request” money, beroende på vem som är skyldig vem pengar.

  Även deras ”Split bill” är bra vilket Swish inte har vad jag vet. Där kan du, som svenskar älskar, enkelt dela en nota. Om det kostar 500kr och ni är 5 kompisar som ska dela lika så väljer man enkelt dessa 5 kompisar i appen, väljer ”Request” money, och dessa får då en begäran av dig på 100kr var som dom enkelt trycker ”Accept” på, och du har samlat in pengar från alla och en person kan betala hela kalaset.

  Negativt: Revolut har enligt mig en väldigt bristfällig kundsupport, eller rättare sagt, dom har knappt någon. Du får skriva in en fråga i appen och hoppas att en robot ska tolka din fråga rätt och ge dig svar. Jag gjorde detta när punkt 1 ovan hände mig. Jag fick aldrig ens ett svar, så räkna inte med att plocka upp luren och få tag på hjälp enkelt om något strular. Förhoppningsvis har Revolut så bra lösningar att det inte ska strula, but who´s perfect all the time…
  Sidospår – dom flesta bilfirmor utomlands accepterar inget annat än kreditkort. Det har inget med Revolut att göra, dom accepterar inte tex Nordea eller SEB kort heller om dessa är debitkort och helt enkelt inte kreditkort. Been there done that, och tvingats köpa till deras ”egna försäkring” som är tre gånger så dyr bara för jag haft debitkort. Så Revolut har inget med det att göra, endast ett riktigt kreditkort hjälper dig här tyvärr.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
 21. Vit pil

  Jag och min fru har var sitt Everyday och ligger på ca. 20-25k per kort och månad, känns inte som att det finns någon större mening att byta till komplett då det finns en gräns på 2000:- / år på de korten?`

  Just ju är de fortfarande gratis men även när årskostnaden på 195:- kommer till så sparar vi väl fortfarande mer på de korten om jag räknat rätt?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Svante
 22. Vit pil

  Jag har i ett antal år mestadels använt SJ Prio Mastercard då deras bonusar varit mest värt av mig, kompletterat med andra kort för köp i annan valuta (Revolut) och internetköp (Kompletts kort med 2 % bonus). Tills för ett par år sedan fanns ju många kort som gav 1 % cashback, så jag brukar jämföra värdet av poängen i de olika bonusprogrammen med 1 %.

  SJs poäng använder jag dels till tågbiljetter som då ”kostar” ungefär som de allra billigaste biljetterna gör om man bokar långt i förväg (och dessutom brukar 1 klass kosta samma eller marginellt mer) – alltså vet jag att jag kan boka biljetter ganska sent inpå utan att det blir dyrt, och de blir också avbokningsbara helt utan kostnad. Om man vill åka nattåg till Norrland är poängbiljetterna mycket förmånliga, ”kostar” betydligt mindre än att köpa dem med pengar. Och så använder jag dem dels till hotellnätter där det finns några hotell på orter jag brukar vara på (bl a Stockholm) som ”kostar” motsvarande 500 kr per natt i dubbelrum jämfört med ett 1 %-kort (eller 250 kr jämfört med ett 0,5 %-kort). Jag och min fru får poäng varje år som motsvarar mer än två resor till Stockholm (från västkusten) med tåg och två nätter på hotell per tillfälle.

  Sen gör också användandet att vi kan hålla oss på svart nivå i SJ Prio (poängen för köp med kortet är nivågrundande), vilket ger tillgång till SJ Lounge även med 2 klass-biljett, och möjlighet att boka om till annan avgång samma dag i appen utan kostnad. Båda grejerna är värt en del för mig som åker en del tåg via Göteborg, Stockholm och denna höst även Malmö.

  Kortet kostar ju dock 195 kr/år, men det är en liten kostnad i sammanhanget. Det är också så att man får mindre poäng om man är på vit eller grå nivå i medlemsprogrammet – så det krävs ganska mycket inköp med kortet för att ta sig upp på svart nivå om man börjar från noll, men sedan är det köp för drygt 80.000 per år (vilket ger 25.000 poäng) som krävs för att hålla sig på svart nivå, såvida man inte även får poäng utifrån resande förstås.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Michael
 23. Vit pil

  backade Preem ifrån införandet av månadsavgift?
  på Mina sidor stod det under augusti att dom skulle införa 29kr i månadsavgift från och med september månad. mitt kort är uppsagt i alla fall.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Pontus
  1. Vit pil

   Jag har ett svag minne av att någon läsare skrev att det gällde bara dem som hade det via någon annan organisation. Jag tror inte jag har fått någon info om det än (eller så har jag missat det).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    jag hade inte mitt kort knutet till någon organisation, ändå så stod det att mitt kort skulle ha månadsavgift

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Pontus
 24. Vit pil

  Hej!

  Tack för ett bra inlägg! Jag sprang över kortet/appen Curve som jag tycker verkar ha ett mycket bra upplägg: https://www.curve.app/en/

  Har just beställt kort men inte fått det än så att jag kunnat utvärdera det. Men det verkar ha ett bra upplägg med att kunna ändra på vilket kort/konto en transaktion ska göras upp till två veckor i efterhand, ett kort och app som samlar dina andra kort i ett mm.

  Mvh
  Daniel

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
 25. Vit pil

  Hej kortvänner,

  Jag behöver tips på kort att använda utomlands med lågt valutapåslag samt uttagsutgift eller hur gör ni med kort/cash när ni reser utom lands?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Samuel Willkander
  1. Vit pil

   Jag har använt Revolutkortet enligt ovan både i England, Kenya, Danmark, Holland och Italien under året utan problem. Är sjukt nöjd.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Alternativ till Revolut: Curve, Klarnakortet (inga uttag) och TransferWise. Sedan finns det en uppsjö av ”fintech” kort. Rekommenderar Revolut i första hand samt Curve i andra hand, men finns egentligen ingen större anledning att inte ha bägge (kan ta ut upp till 4000 kr utomlands utan avgift, 2000 kr per kort).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Challe
 26. Vit pil

  Finns det överhuvudtaget något kreditkort som är tillgängligt för alla oss med tidsbegränsade anställningar? Är nyexaminerad psykolog och gör nu ett års praktiktjänstgöring, vilket är ett krav för att få legitimation. En PTP-tjänst är alltid tidsbegränsad och först som legitimerad är en tillsvidareanställning aktuell.
  Gjorde ett försök med Preem eftersom jag bilpendlar, men blev nekad pga tidsbegränsad anställning.

  Tips och råd tas tacksamt emot 😊

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Maria
  1. Vit pil

   Testa SAS Amex Classic

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Challe
 27. Vit pil

  Som en del kommenterat går det att få bra värde från SAS-korten om de används på ett bra sätt. Revolut är också riktigt bra, som ett komplement till kreditkort. Med Eurobonuspoäng+vouchern från Amex kan man komma långt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Optimeraren
 28. Vit pil

  Hej och tack för en läsvärd artikel. Har kommer lite rekommendationer från en som lagt åtskilliga timmar på att optimera sitt kort stall. När det gäller SAS Amex, Norwegian och SJ så är har Norwegian försämrat intjäningen av bonuspoäng med 50% vilket jag tycker är värt att nämna. SAS American Express är ett intressant alternativ och jag skulle även vilja lägga en röst för SAS Mastercard. Jag själv reser mycket i jobbet och med flygbolag kopplade till Star Aliance och har därför kopplat mitt EBB till ett SAS Mastercard. Detta ger mig 1-2 bonusresor årligen. American Express gav mer poäng men alltför få butiker som inte accepterar Amex.

  Utöver kort kan jag rekommendera ett smidigt verktyg vid namn ebbel för att hitta ett bra kort. Jag vet inte hur den fungerar men efter att ha läst på om föreslagna kort tycker jag tjänsten verkar rätt trovärdig och kan vara ett komplement till en mycket informativ artikel.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter Danielsson
 29. Vit pil

  Varför är Komplettkortet bättre än det tidigare rekommenderade Everydaykortet?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christian H
  1. Vit pil

   Har inte haft Everyday card men efter att ha läst informationen på deras hemsidan så är 1% cashback villkoret matbutiker och bensinstationer samt övriga ställen 0.5% när man spenderat upp till 20000 kr sedan 1%. Komplett har inga sådana villkor, och dessutom 2% på onlinebutiker samt 4% hos Komplett.se. Dessutom tillkommer årsavgift på everyday kortet såsmåningom verkar det som, Komplett har ingen årsavgift.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Challe
 30. Vit pil

  En fundering som jag gärna skulle vilja ha hjälp av Er att besvara: om jag avgiftsfritt vill överföra SEK till mitt revolutkonto i SEK från mitt lönekonto i min ordinarie svenska bank, går då detta alltså ENDAST att göra i revolutappen användandes mitt debit card som jag har i min ordinarie svenska bank? Jag tolkar det som att om man istället för debit/credit card transfer väljer ”bank transfer” som överföringsmetod (dvs en vanlig överföring från ens lönekonto) så kommer denna transfer att kosta en avgift. Jag trodde ju att jag genom att a revolutkortet skulle kunna göra mig av med mitt debit card hos gammelbanken som de tar 400 SEK /år för att jag ska få ha. Men om jag nu måste ha kvar detta kort för att avgiftsfritt kunna föra över pengar från mitt lönekonto till revolut så kommer jag ju tvingas ha kvar gammelbankens debit card. Har jag förstått ovan korrekt eller missar jag något här?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan
  1. Vit pil

   Man kan föra över pengar till sitt Revolut konto, men det är Swift transfer och därmed inte lika smidigt som att ladda upp direkt via kort. Men vad jag förstår så går det. Vad jag menar är då att du måste ange ditt Revolut IBAN/BIC i din bank och göra en internationell överföring, vilket jag förmodar riskerar innebära vissa avgifter.

   Men har inte provat detta själv, mycket smidigare med debit-/kreditkort.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Challe
   1. Vit pil

    Challe: Tack, Ok, jag förstår, men om du överföringen användandes ett kreditkort så får väl överföringsavgifter även på detta pss som du får avgifter på en banköverföring via SWIFT? Dvs vad det kokar ned till är väl att enda sättet att avgiftsfritt överföra pengar in till Revolut från t.ex sitt lönekonto i annan svensk bank är att göra detta via ett debitkort utgivet i Swe i kopplat till sitt lönekonto? Har jag förstått det hela korrekt?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Stefan
   2. Vit pil

    Challe: råkar du möjligen veta om man med Norwegian banks kreditkort kan överföra pengar till sitt Revolutkonto avgiftsfritt eller om denna överföring av Norwegian bank kommer att klassas som en international transfer eller ett kontantuttag och att de därmed påför en avgift?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Stefan
  2. Vit pil

   Har inte provat med Norwegian, men det funkar med Komplett, SAS MasterCard etc. Däremot så beror det på hur det underliggande kortet behandlar denna transaktion, som sagt vissa kort kan behandla dessa som kontantuttag medan vissa andra inte gör det, vad jag vet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Challe
 31. Vit pil

  Haft revolut runt ett halvår och mycket är bra. Dock haft problem vid runt 5 tillfällen då kortet helt enkelt inte fungerat. Det är synd för det gör att jag inte känner mig säker om jag bara har revolut-kortet på mig. Problem har uppkommit på tyska tåg, nån uttagsautomat, PayPal, och vid ett par andra tillfällen. Och ja då var allt inkl swipe-betalningar mm aktiverat. Storbankskortet känns tyvärr fortfarande lite mer pålitligt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henning Hall
 32. Vit pil

  Återigen har en stor nackdel med Revolut missats som många andra mer traditionella kort ger: möjligheten till delat/gemensamt konto. Detta om något är en hygienfaktor. Särskilt för ett ”fintech”-kort. Det är i min mening väldigt många som efterfrågar detta för att använda kortet i hushållet.

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Linus
  1. Vit pil

   Vi har löst det genom att Caroline har skaffat ett Revolut kort och sedan har de en ”Swish” funktion mellan korten. Vi lider således inte särskilt mycket av det faktiskt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 33. Vit pil

  Jag kan inte se någon särskilt avgift efter användning av Nordea kort utomlands så kallade ,,valutaväxlingsavgift,, hur kan jag veta hur mycket betalar jag varje gång jag använder kortet utomlands?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
  1. Vit pil

   ”Vid omräkning till svenska kronor tar Nordea ut ett administrativt påslag på 1,55%, som ingår i kursen.”

   Från Nordeas hemsida.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Challe
 34. Vit pil

  -Få 0.1% cashback i Europa och 1 % utanför Europa.

  Betyder detta att man bara får 0.1% cashback om man handlar i svenska butiker med metallkortet?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christoffer Hedgren
 35. Vit pil

  Hej! Söker någon som har erfarenhet att dela vad gäller de intjänade bonusenpoängen från kompletts kreditkort.

  Hur utbetalas/används bonusen?

  Vad jag förstår enligt kreditkortets villkor kan bonusenpoängen inte utbetalas i kontanter.

  Innebär det att bonusen endast kan användas som rabatt vid köp av varor på kompletts hemsida?

  Tack på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Drmajk
  1. Vit pil

   Så här skrev Kompletts kundtjänst till mig när jag kontaktade dem:

   De intjänade bonuspoängen kan i utgångspunkt endast användas för att nedbetala kommande fakturor. Detta kan enkelt göras genom att överföra dem via Mina sidor om du loggar in med Bank ID på http://www.komplettbank.se.

   Man kan således använda dem för att betala av på kommande fakturor. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Om du undrar hur detta går till så väljer man precis hur mycket bonus man vill utnyttja för att betala ned fakturan. Utestående kredit justeras direkt, det är ingen fördröjning.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Challe
 36. Vit pil

  Mycket bra artikel! Skaffade precis revolut kortet via din länk och fick 200kr!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oscar
 37. Vit pil

  @jan du ville ha tips på kort, som integrerar med Fortnox och där du kan fota kvitton? Kolla in Pleo.io från Danmark. Har inte själv provat det, men kanske möter dina önskemål för ett företags-kort

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Magnus Lindstedt
  1. Vit pil

   Tack, ska definitivt kolla det!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 38. Vit pil

  Om det är en utländsk IBAN, kostar det inte som en utlandsöverföring i så fall att överföra pengar till kortet? Eller tänker jag fel?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Chb
  1. Vit pil

   Från Swedbank betalar jag ca 1.50 kr för en överföring. Gör man överföringen från ett annat kort så kostar det inget. Vissa kort ger till och med bonus på den överföringen. Just sayin…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 39. Vit pil

  Hej,

  Revolut-refferal-länken går till: https://www.revolut.com/en-SE/referral/thomashh9d!G10D14

  Det står att Thomas ger mig en gåva. Har din länk blivit utbytt? Eller vem är Thomas? Verkar ju inte vara något ”fel” för mig som användare, men om någon MitM:at länken går du misste om massa kickback.

  // Erik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
  1. Vit pil

   Tack för heads up. Thomas är min bror, Revolut begränsar nämligen erbjudandet till 100 personer. Så här kommer det fler till gagn.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 40. Vit pil

  Hej, tack för bra info. Vilket kort skulle du rekommendera om man vill ha ett gemensamt kort/konto för hushållsutgifter? Är det möjligt att göra det med revolut tex? Tack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  victor
  1. Vit pil

   SAS American Express korten och SAS MasterCard har tillgång till extrakort.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Challe
 41. Vit pil

  Remember Flex är ett bra kort på internet och många sidor. Använder det bara på internetbutiker som man får cashback på. Det kan vara mellan 1-10%. De har ett smidigt plugin i Firefox som säger hur mycket cashback % du får när du är inne på en internetbutik de stödjer. Man ser också i sökresultaten på Google om Flex har cashback på sidor. Ingen årsavgift, lätt att lösa in bonus och går att använda i kombination med Refunder. Går att länka till Tink. Santander har ett liknande kort men det har aldrig varit bättre än Flex på cashback.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hockey
 42. Vit pil

  Går det att få ett extra kort kopplat till Komplett-kortet? En av fördelarna som jag ser med bl.a. shell-kortet som vi använder idag som ett ”hushållskort” är att det går att ha två kort kopplat till ett konto.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
  1. Vit pil

   Nej Komplett har inget regelrätt extrakort. Man kan kringgå detta genom att koppla det till Curve kortet och på sätt använda det som ett sorts extrakort. Inte optimalt men det funkar.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Challe
  2. Vit pil

   Annars vore det väl fördelaktigt att söka ett ytterligare kort till sambon. Då finns väl möjlighet till 2000 kr bonus/år för varje kort, alltså maximalt 4000 kr /år. Visst, det blir två fakturor att hantera, men det går väl ann?

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jesper
   1. Vit pil

    Ja, så gör jag och min fru. Men vissa vill ha allt på samma faktura.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Challe
 43. Vit pil

  Värt att veta ang. Revolut och erbjudandet om gratis kort/’bonus’.

  Det gäller bara nyregistrerade kunder!

  Har man tidigare installerat men inte blivit id-godkänd, följer länken , blir godkänd nu så får man varken gratis frakt på kortet eller ’bonus’.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nalle
  1. Vit pil

   Ah, tack för förtydligandet. Det visste jag inte.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 44. Vit pil

  Nån tipsade säkert om att överföra pengar från något bonusgivande kreditkort till ex. Revolut… säkert att det räknas som köp, eller kan det gå som ett kontantuttag ? Går det som ett kontantuttag kan en 100kr insättning/överföring få en uttagsavgift hos det andra stället (ex. Preem mastercard) på 35kr.. (det blir dyra 50 öre per 100-lapp)..

  Relaterat, men kanske inte.. har Preem tagit bort sparräntan ? Hittar inget på deras hemsida om att det finns nån ränta på överskottet (tidigare upp till 15000) jag alltid försöker hålla på kortet, bara en massa opålitliga källor om att det är sparränta där (och på Shell som också är Ikanobanken).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  PeO
  1. Vit pil

   Hej PeO,

   Jag kan svara på en av dina frågor. Vissa kreditkort registrerar en top up som kontantuttag och vissa registrerar det som ett köp. Så det är inte antingen eller utan beror helt på vilket kort man använder. Vi har ingen lista eller kommer titta närmare på hur olika kreditkort registrerar en top up på ett Revolut-konto. Utan det är var och ens egna ansvar att ta reda på.

   Tack för ditt intresse för Revolut. :)

   MVH,
   Andreas

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Revolut
 45. Vit pil

  Det finns en (klinisk) aspekt som du har missat Jan, när du jämför betalkort med kreditkort! Om man på ett kreditkort har 40 dagars räntefri kredit och kontinuerligt belastar sitt kort och samtidigt betalar sin faktura i tid så har man i praktiken en räntefri kredit. Om man handlar för 30 000 kr /månad innebär det att man kan placera 30 000 kronor i fonder istället, permanent. Alternativkostnaden för att välja ett betalkort jämfört med ett kreditkort blir alltså 3000 kr per år redan det första året, om man på beloppet räknar med en 10-procentig avkastning :)

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   @Johan, din beräkning var tänkvärd och rolig, men den stämmer nog inte riktigt. Jämför med om en person startade sitt fondsparande i januari och en annan i februari. Hen som startade sitt konto i januari ligger (till synes) alltid en månad före, men det betyder inte att hen skulle tjäna mer med sitt månadssparande än den andre personen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tale
   1. Vit pil

    Jo, för person 1 utnyttjat en kredit på 30 000 kr utan ränta och har därför 30 000 kr mer än person 2!

    Men nu när jag läst mellan raderna så verkar det som att många använder ett bonusgivande kreditkort (Kompletts kanske?) för att fylla på sina Revolut-konton, så det verkar som att man kan både ha kakan och äta den :)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Johan
  2. Vit pil

   Jo, men person 2 kommer alltid i kapp 40 dagar senare (förutsatt att bägge har samma månadssparande).

   Dessutom har person 1 egentligen inte 30 000 kr mer än person 2; den ene har de pengarna på sitt fondsparande medan den andre har dem (troligtvis) på sitt lönekonto. Så i själva verket kan man aldrig tjäna mer på upplägget än de första 40 dagars avkastning (hoppas bara att börsen gick på plus under de dagarna).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tale
   1. Vit pil

    @Tale
    Men vi pratar inte om månadssparande. Det handlar om att utnyttja krediten till sin fördel, som ett räntefritt lån.

    Till exempel: Om jag har en kreditgräns på 60 000 kr på mitt kort, 45-60 dagars räntefri kredit (standard), betalar mina räkningar i tid och använder 30 000 kr varje månad på kortet betyder det, i praktiken, att jag har tagit ett lån på (minst) 30 000 kr som jag aldrig behöver betala tillbaka. Jag kan då investera de pengarna någonstans, till exempel på börsen, och få en avkastning på uppemot 10 % per år. Alternativkostnad 3000 kr/år, det första året, för att inte ha ett kreditkort.

    Ännu ett praktiskt exempel: Säg att du får din lön den 1e januari, 30 000 kr. Istället för att lämna kvar pengarna på ditt lönekonto (eller sätta in på ett betalkort) och använda dem under januari så skaffar du ett kreditkort med kredit på 60 000 kr. Du sätter in din lön i sparande den 1 januari och har därmed 0 kr på lönekontot. Du använder kreditkortet till löpande utgifter, och den 31 januari har du spenderat 30 000 kronor. Du får lön den 1 februari, som du använder till att betala din kreditkortsskuld. Status: Fortfarande 30 000 kr på fondkontot, fortfarande 60 000 kr i outnuyttjad kredit. Räntefritt. Sen fortsätter du så i oändligheten.

    Mitt Coop kort har 30-60 dagars kredit (augusti månads utgifter betalas den 1 oktober) så med mitt kort kan jag i teorin få 60 000 kr räntefritt lån, om det hade varit min kreditgräns på det kortet. Vinst: 6000 kr/året jämfört med att betala med debit-kort

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Johan
  3. Vit pil

   Håller med dig Johan. Din logik stämmer och jag anser det vara mer än ett tänkvärd och rolig beräkning. Själv brukar jag, utöver en buffert som jag har valt att hålla vid ett fast värde, spara pengar direkt vid lön och efter det vara ”pank” på kontot. Kan ibland hända att det blir lite klurigt när man har varit för ivrig att spara och inte kan Swisha någon tillexempel, men ditt räkneexempel stämmer.

   Sedan kan man ju givetvis inte investera mer än vad man kan betala igen varje månad… eller hur?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Challe
   1. Vit pil

    Precis! Jag kanske krånglade till det lite när jag blandade in avkastning och sånt, poängen är att det är ett räntefritt lån som man med fördel kan använda till lite vad man vill, så länge man betalar räkningen i tid. Haha jag gör som du, med ”bankkontot” nästan på noll! Har hänt att jag måste paniksälja fonder för att typ betala telefonräkningen på 150 kr

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Johan
  4. Vit pil

   Ok @Johan, jag får nog ge mig och ge dig rätt till slut.

   Skillnaden blir mycket tydlig om två personer har ett månadssparande på bara 100 kr. Om den ene personen lägger därtill 30 000 kr extra (av sitt kreditlån) till fondsparande blir det i slutändan en enorm vinst efter några årtionden med ränta på ränta. Men vet inte om det finns många som utnyttjar den möjligheten eller om det är något som man kan rekommendera.

   Mitt ursprungliga antagande var att om två personer har samma månadssparande på 30 000 kr, och om den ene utöver det köper fonder för 30 000 kr som ett engångsbelopp med sin kredit betyder det i praktik inte mer att hen har en månads försprång. Var fick jag ifrån att det måste vara samma summa kan man undra.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tauno Leinonen
   1. Vit pil

    @Tale
    Jag förstår hur du tänkte!
    Som jag skrev ovan, jag krånglade till det lite när jag började skriva om ränta och avkastning, poängen är att du får tillgång till ett räntefritt lån. Det är relevant när man jämför kreditkort med betalkort, och eftersom man i artikeln rekommenderar ett betalkort som man dessutom fyller på i förväg (dag 1) så innebär det slutligen den alternativkostnaden som jag beskrev

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Johan
 46. Vit pil

  Jag räknade på två populära flygkort för att se hur mycket man får tillbaka per spenderad krona, nämligen SAS Eurobonus Mastercard och SAS EuroBonus American Express Classic (baskorten). (Sammanfattning längst ned i inlägget)

  Bägge korten ger 10 poäng/100 svenska kronor, eller 0,1 poäng per krona. Spenderar man 300 000 kr årligen så ger det 30 000 poäng. Det räcker precis till en tur och retur resa inom Europa med 1 incheckat bagage, en resa som annars hade kostat mellan 1300-1979 kr, om man tittar på följande resor:

  ARN – CDH Ons 13-20 November
  ARN – LHR Ons 13-20 November

  Vi kan avrunda och säga att 30 000 poäng är värt 1700 kr. Men när man bokar en poängresa måste man betala skatter och avgifter också. Dessa uppgår till minst 500 kr för var och en av resorna ovan. Alltså blir värdet på 30 000 poäng bara 1200 kr.

  1200 kr delat med 300 000 kr ger 0,004, dvs 0,4 % cashback. Då är man dessutom låst till att spendera bonusen på en flygresa med SAS, i det här exemplet.

  Fotnot: Det finns olika sätt att öka sin bonus, med SAS Eurobonus Mastercard får man till exempel 50 % mer bonus när man handlar i en annan valuta än SEK. Amex-kortet erbjuder möjligheten att dubbla sina poäng om man spenderar minst 100 000 kr per år och bokar SAS ”Bästa Pris”-resor, en gång per år. Detta ger alltså i teorin en cashback på 0,8 %, men jag vet inte vad man är begränsad till i det avseendet. Amex-kortet har ingen årskostnad.

  Sammanfattning: Bägge SAS korten ger en bonus på 0,4 % vardera att använda på flygresor med SAS. 0,4 % cashback med andra ord.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Hur Eurobonuspoäng ska användas är en hel vetenskap. För att grovt förenkla finns det två sätt som ger enormt mycket bättre värde än ditt exempel:

   1) Korta resor med kort varsel. Måste man t.ex. imorgon flyga Stockholm-Malmö 16.15 med SAS kostar det 2699 kr. MEN det finns bonusbiljetter för 6000 poäng + 229 kr, d.v.s. med ditt sätt att räkna blir värdet (2699-229)/(6000/0.1)=4,1% i värde

   2) Premiumbiljetter. Skaffar man SAS Amex Elite som kostar 1500 kr per år får man en ”två för en”-check om man spenderar minst 150 000 kr på ett år. Samlar man ihop 100 000 poäng (667 000 kr i inköp, d.v.s. kanske 3 år för en familj), så har man sedan nog med poäng för ToR till San Franscisco eller Los Angeles med SAS i business class för två personer och bara betala skatter som är typ 700 kr/person. Det är upp till var och en hur man värdesätter att flyga business class, skulle man betala motsvarande biljett i pengar så kostar den kanske 20 000 kr åtminstone, så fall får man c:a 5% i cashback.

   Observera dock att tillgängligheten på bonusbiljetter i premium är låg så det går t.ex. inte nu att hitta biljetter vid jul eller påsk när många åker. Man kan ju tjäna in poäng på andra sätt än kreditkorten (t.ex. A3 som bredbandsleverantör) också för att snabbare komma upp i rätt mängd.

   Säger inte att ovan är representativt, men nyttjar man sweetspots finns det defintivt bra värde i SAS-korten.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Morgan
   1. Vit pil

    Bra exempel! Det är ju också så det är mycket lättare att boka plus och BC än vanliga biljetter. Dock bör man veta att i princip bara går att boka bonusresor på tider och resmål som inte är attraktiva – dvs skollov, påsk mm kan man glömma. Slutligen – kortet är perfekt för den som har utgifter i tjänsten som man tar på eget kort. Några konferenser, hotell och flygresor så är man snabbt uppe i 150 tkr

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Pontus Kopparberg
  2. Vit pil

   Gillar din uträkning. Dessutom så, hur mycket de själva än vill så räknas inte SAS till lågprisflygbolagen, endast deras servicenivå. Så det faktum att du kan få betala 35-70% mer för din flygbiljett, än om det stod dig fritt att välja bör tas i beaktande. Till sist, nu finns ju SAS mastercard alternativet, annars bör man ha i åtanke också att American express är det kort som nekas på flest inköpsställen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Christian
  3. Vit pil

   EuroBonus poäng kan värderas lite olika beroende på hur effektiv ens egen användning av poängen är, men man kan generellt säga att det hamnar runt 0.1 kr per EuroBonus poäng givet att man inte medvetet gör dåliga beslut kring utnyttjande av dessa (exempelvis inte använder för resor och istället handlar prylar i EuroBonus butiken eller köper muffins, vilket inte alls ger samma utdelning), finns mycket skrivet om detta på olika forum. Håller inte med om att 0.4% cashback stämmer, 1% och uppåt är mer rättvis jämförelse i sammanhanget. Går att hitta exempel på när detta inte stämmer, men det är inte så givande.

   De 2-4-1 (two-for-one) vouchrar som man kan få vid 100 000 kr och 150 000 kr beroende på kort gör som sagt också att poängen i princip får dubbla värdet. Lägg till på det att om man använder poängen för Plus eller Business klass biljetter så är de ännu mer värdefulla. Sedan får man ju själv tänka efter hur mycket man värderar denna lyx.

   Hade spenderingen varit 300 000 kr som inlägget ovan så hade ett Amex Elite kort (som förvisso kostar 4000 kr per år!) gett två 2-4-1 vouchers, samt 60000 poäng. Det betyder att man har två tur-och-retur resor i världen, samt en omfattande reseförsäkring och automatiskt silvermedlemskap hos SAS.

   Ja, amex nekas på flest inköpsställen, men inte så pass många att det är oanvändbart. Då använder man SAS MasterCard som komplement, alternativt det utmärkta Komplett kortet som Jan har gått igenom.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Challe
   1. Vit pil

    Ge gärna ett exempel på när cashbacken 1%! (som inte är typ sista minuten till Riga eller Malmö)
    Jag har också Amex och ja, visst går det att komma upp i 300 tusen för en familj om man är medel-höginkomsttagare, men det är knappt

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Johan Gadd
  4. Vit pil

   Menade bara att det är likt Morgan beskriver att bonussystemet är en ”vetenskap” där 0.4% cashback är lågt räknat och blir missvisande för någon som funderar på att skaffa kreditkorten.

   Och det var Johan ovan som beräknade 0.4% och jag svarade på som tog 300 000 kr som exempel, hans exempel skulle även innefatta en 2-4-1 voucher till europa vilket han inte tog hänsyn till, och som personen i fråga faktiskt skulle ha fått med den spenderingen. Då skulle cashback bli 0.8% om man skall vara rättvis. Ser absolut ingen anledning att inte räkna med vouchern då det är en del av bonus systemet. Och med en spendering på 300 000 kr hade personen i fråga sannolikt tjänat mycket mer på att inneha ett Amex Premium eller Elite kort, även fast dessa har en i sammanhanget hög årsavgift.

   Dessutom är jag inte säker på att han tar hänsyn till att biljetterna man bokar med bonuspoäng är avbokningsbara utan kostnad medan de billigaste SAS Go biljetterna inte är återbetalningsbara utan bara ombokningsbara, så man jämför inte riktigt äpplen med äpplen.

   Spenderar man däremot under 100 000 kr under ett år på sitt american express classic kort så är jag villig att medge att det bör luta åt att använda ett cashback kort likt Komplett kortet, givet att man handlar något online och att man inte bryr sig lika mycket om nischen resor.

   Man kan dessutom ha ett extrakort till sin partner och på så sätt ha en gemensam högre spendering om man så vill, samt använda tjänster som Billhop och Betalo för att betala räkningar med kreditkort och uppnå en högre ”spend” för att få sin voucher.

   Som sagt, det är en ”vetenskap” och man kan hitta värden som gör att jag helt enkelt inte anser 0.4% vara riktigt okej som jämförelse.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Challe
  5. Vit pil

   Måste bara påpeka att jag endast syftade på Amex classic kortet ovan.

   Tog inte SAS MasterCard (bas kortet) som exempel då jag inte skulle råda någon att endast inneha detta kort över tillexempel Komplett kortet då det har kort avgift samt inga särskilda fördelar förutom att man får fler poäng då man bokar flygresor hos SAS.

   Man kan ha kortet som ett komplement till sina Amex kort om man har satsat på EuroBonus systemet.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Challe
 47. Vit pil

  Tack för ett bra avsnitt. Vi rullar ca 250000 via våra kreditkort per år, och har hittills kört på Preem-kortet, men har nu bytt till Amex blue cachback. Det kostar visserligen 30:- per månad, men med 1,25% i cashback är det en enkel matematik…vi ”tjänar” 1500:-/år på att ha bytt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik A.
 48. Vit pil

  Vi använder Pleos som är anpassat för just företag och är supernöjda. Dem har en direkt integration till Fortnox och en väldigt användarvänlig app som snappar upp transaktionen direkt vid köp. 5 av 5 i betyg från mig och kan varmt rekommendera till samtliga som är vana med ”vanliga” företagskort. Dem verkar även ha öppnat kontor i Stockholm nu.

  Bör ni kika in på och utvärdera.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Ola Eriksson
 49. Vit pil

  Intressant med 1-2% bonus på Komplettkortet. Minns när korten från Preem o Shell sänkte sin bonus, då hänvisade/skyllde dom på EU regler… Känns inte helt sant nu då Komplett kan klara sig ändå? Eller får dom ta mer av sina egna pengar eller nåt? Någon som vet?

  Hur är det att betala via google/apple, antar att dessa företag då får tillgång till min köphistorik för ”annonsanpassning”?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 50. Vit pil

  Hej.
  Bra artikel.
  Funderar mest på när man byter kreditkort etc.
  Hur många UC/upplysningar har ni/ får ni?
  Kanske inte betyder något för personer som har det gott ställt, redan har bostad etc.
  Men hur många UC tycker tex en bank är ok att ha inom ett par år.
  Funderar på kompletts kort, har redan Revolut, Nowo, preem, shell, volvo sen tidigare.
  Bensin korten har jag haft länge och bra att ha rabatter tycker jag då jag kör mycket bil o mc.

  /miljöboven

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
 51. Vit pil

  Hej, vill bara tipsa om detta företagskort som funkar med Fortnox som jag förstod va efterfrågat. Kan vara värt att kolla upp!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin
 52. Vit pil

  Om jag har fattat rätt så kan man sätta in pengar på Revolut genom ett annat kort. Det registreras som ett köp på det andra kortet typ Sas, Norweigan eller nått bonuskort. Man får poäng,bonus på uttaget och sen handlar man med Revolut

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Staffan
  1. Vit pil

   Absolut, det funkar bra. Men vad jag har hört är att i vissa fall kan det behandlas kontantuttag, så man bör vara uppmärksam på detta.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Challe
   1. Vit pil

    Hej Staffan,

    Precis som Challe skriver så registrerar vissa kreditkort en påfyllnad på ditt Revolut-konto som ett kontaktuttag. Varför du ska vara uppmärksam på detta är för att flera kreditkort lägger på en avgift för just kontaktuttag.

    MVH,
    Andreas

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Revolut
  2. Vit pil

   Kan man sätta in pengar på Revolut från Komplett-kortet eller räknas det som ett kontantuttag? Någon som testat?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mattias
   1. Vit pil

    Räknas som nätköp och ger alltså 2%! Tänk dock på att de har ett tak på bonusen. När jag slår i taket går jag över till att fylla med Everyday som också ger bonus men inte lika mycket. Dock utan tak.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Alice
 53. Vit pil

  Hej!
  Tack för ett väldigt bra program.
  Gällande Revolut eller motsvarande alternativ saknar jag ett par aspekter:
  -Vad händer om kontot hackas eller kortnummer missbrukas? Gäller samma regler som vanliga kredit eller betalkort(exemplevis Master)?
  -Vad händer om det händer om företaget går i konkurs? Finns motsvarande EU bankgaranti på konton?
  Jag har tyävrr varit när att bli hackat en gång.
  mvh
  Sasan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sasan Mirahmadi
  1. Vit pil

   Vi tar upp frågan om insättningsgaranti i specialavsnittet med Revolut. Man utnyttjar den underliggande banken. Typ.

   Kring hackningen det kan kanske Revolut svara på här i kommentarerna.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tänkte bara höra om det stämmer att växlingsavgiften på valutor är 0,5% på helger?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Dennis
  2. Vit pil

   Ja, den är 0.5% på helger, vilket ändå är lågt relativt andra kort/tjänster. Du bör även kolla upp på Revolut vad som räknas som helg, alltså vilken tidszon de går efter.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Challe
 54. Vit pil

  Vill bara bekräfta det där om att använda neokorten i tankaoutomat, som nämndes i avsnittet. Det måste dock förekomma ett systemfel, för det spelar ingen roll om man uppfyller reservationskravet på, oftast, 1200.- Korten nekas ända. Nu har jag bara testat Revolut, Lunar Way, PFC, N26, Curve, Monese, Bunq (Ja, jag vet, jag befinner mig just nu i ett tungt missbruk av fintech) och jag har lyft frågan på samtliga ”supportavdelningar” men utan framgång.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christian
  1. Vit pil

   😂 Sjukdomsinsikten verkar det inget fel på… 👍

   Om du får något svar så får du gärna återkomma. För lite mysko är det.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 55. Vit pil

  Håller med om Curve. Skaffa det och lägg in Kompletts kort där. Dock gillar jag inte Kompletts snåla tak på 2000:- i cashback per år.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Adam
  1. Vit pil

   Ja, man kunde önska mer. Håller helt och hållet med. Å andra sidan motsvarar det att en spendering på 200 000 kr per år vilket är ju ganska mycket.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Alternativt en spendering på 100000 kr på nätet eller 50000 kr på http://www.komplett.se. Når man taket kan man växla till ett annat bonuskort om man är villiga att ha fler än ett kort.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Challe
 56. Vit pil

  Ska bli intressant att se hur lång tid det tar innan Komplett sänker bonusen på sitt kreditkort nu när det uppmärksammats i de här kretsarna. Misstänker att det inte lär dröja länge tyvärr, bonusen är lite för bra och läsarna på de här sidorna utnyttjar nog inte räntesatt kredit i någon större utsträckning (dvs. dyrt för Komplett).

  Tack förövrigt för en bra blogg.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Midas
  1. Vit pil

   Ja, tyvärr verkar det lite för bra för att vara sant för stunden. Alternativt sätter de press på andra kortutgivare att ge bättre villkor vilket man kan hoppas!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Challe
 57. Vit pil

  Kanske göra en jämförelse på premium kortet? Har remember more som är kanon men funderar på ett lite mer premium typ sumpremes world kort eller Amex.. Hade gärnat sett en jämförelse på dem.. Bra blogg för övrigt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erton
  1. Vit pil

   Tack för kommentaren och uppskattningen. Ska se om jag inte kan göra det vid tillfälle, har själv bara Revoluts premiumkort och är inte superimponerad av det. Jag tror nämligen att det beror mycket på vad man använder. Reser man mycket så är ju t.ex. lounge-access på flygplatser najs. Men för någon som inte reser är det helt utan värde.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 58. Vit pil

  Hej,
  Tack för en toppen artikel precis som alltid.
  Ser att du kommit till samma slutsatser som mig själv gällande både bank och kreditkort. Revolut är helt fantastiskt med deras app, speciellt de få gånger per år man är utomlands.

  Komplett är ju överlägset bästa kreditkortet just nu, bonusmässigt. Däremot så kan det vara värt att tänka på följande ”Maximal intjäning av bonuspoäng är 500 per månad och 2000 sista 12 månaderna.”. Det är inget problem för mig som inte är storspenderare eller har superhög kredit. Men kanske på verkar några med högre kredit och högre spenderingsvanor.

  Den största nackdelen med kreditkorten som jag upptäckt att det dröjer några dagar innan hemsidan uppdateras med reservationer och dragningar (gäller både komplett och preem åtminstone, som är de enda kreditkorten jag testat). Komplets hemsida lämnar också mycket att önska både utseende och funktionsmässigt, och ingen app ännu.

  Jag har dock löst detta genom att framförallt lägga mitt komplettkort som bakomliggande kort till ett curvekort (https://www.curve.app/en/ ).
  Känner du till den tjänsten? De är också ett brittiskt bolag i grunden precis som revolut och beter sig väldigt liknande med en användarvänlig app. Till skillnad mot revolut så laddar du däremot inte på några pengar på ditt curvekort utan du registerar andra kort bakom (t.ex dina kreditkort). Sen kan du i appen välja vilket av korten köpen på ditt curvekort ska dras ifrån (och flytta köpet mellan korten i upp till 14 dagar om du skulle råkat välja fel). Den stora fördelen med detta för t.ex kreditkort är att du precis som med revolut får notifikationer på en gång när ett köp går igenom eller nekas och gör det enkelt att hålla koll på sin budget under månaden.

  Andra fördelar med Curve vid t.ex. utlandsemstrar är att de också erbjuder gratis kontantuttag och ingen extra växlingsavgift vid köp i andra valutor (upp till vissa nivåer). Däremot så finns inte möjligheten att växla pengar till olika valutor innan (vilket finns hos revolut). Vilket gör revolut mer fördelaktig på helgen, då brittiska växlingstjänster har stängt på helgerna och både revolut och curve därför ger en något sämre kurs än vanligt på helgerna om du inte växlat innan på revolut.

  De största nackdelarna med Curve är att de inte ännu stödjer Google Pay eller Apple pay (men det ska vara på gång säger dem) samt att de inte har implementerat 3DSecure än (då england/dem verkar ha fått uppskov ett tag från den nya EU-lagen gällande detta). Så det kan ställa till det på vissa internetsidor just nu.

  MVH
  Mikael
  ps.
  jag är inte på något sätt sponsrad utav curve utan vill bara tipsa om en fantastisk produkt, som jag använder dagligen.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael
  1. Vit pil

   Utöver den reseförsäkring man får normalt sett från kreditkort så har Komplett kortet dessutom Köpskydd kreditkort samt ID-skyddsförsäkring.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Challe
  2. Vit pil

   Alltså menas det att du får bonus på max 2000 kr/år (2000 poäng)?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Olle
   1. Vit pil

    Ja, man får max tjäna 2000 kr i bonus per år samt max 500 kr per månad.

    Så om man tjänar 500 kr per månad i januari, februari, mars och april får man sedan ingen mer bonus för resten av året.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Challe
 59. Vit pil

  Hej och tack för en fantastisk blogg! Kul att resekorten kom med i år! I min familj använder vi oss av SAS American Express kort och samlar eurobonuspoäng på allt vi handlar för att flyga gratis varje år. Om det är fler som är nyfikna på hur de korten funkar så har jag skrivit en liten guide för hur man enkelt kan komma igång med sitt gratisresande. Kolla gärna in på http://www.flyggratis.com

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  flyggratis

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.