Bästa betal- och kreditkortet 2020

En subjektiv jämförelse av de bästa betalkorten

Dagens artikel är en subjektiv jämförelse av de bästa betal- och kreditkorten just nu. Vi delar med oss av vår erfarenhet, det bästa betalkortet, det bästa kreditkortet, de bästa nischkorten samt lite extra smått och gott. Det är inte en objektiv jämförelse eftersom vi jämför utifrån faktorer som är viktiga för oss såsom möjlighet till mikrospar, bonus, årsavgift, smidighet, koppling till app och övriga funktioner. Vi tar inte hänsyn till krediträntan eftersom vi utgår från att man betalar hela räkningen i slutet av månaden.

Det finns en nya version av den här artikeln här:

Under flera år har vi publicerat artikeln ”Bästa betal- och kreditkorten” och sällan har det hänt så mycket på 12 månader som nu. Många av de korten som vi har rekommenderat innan, t.ex. Nowo, Preem, Shell m.fl. har tyvärr blivit sämre och dyrare. Samtidigt har en i princip helt ny bransch tillkommit i form av fintech-bolag som erbjuder ett betalkort i kombination med en app som man har på telefonen. Något som inte fanns i någon större utsträckning när vi gjorde 2018 års artikel.

När man googlar kreditkort idag så finns det hundratals olika kreditkort med alla upptänkliga villkor. Dessutom finns det många sajter som säger sig jämföra de bästa kreditkorten. Fascinerande nog verkar ranking vara starkt korrelerad till de olika affiliateprogram som företagen erbjuder. Ju högre ersättning desto högre ranking. Det gör det enormt svårt – i alla fall för mig – att göra en riktigt bra jämförelse. Vi gav därför ganska snabbt upp tanken på att göra en objektiv jämförelse. Istället bestämde vi oss för att göra en subjektiv jämförelse där vi utgår från faktorer som vi tycker är viktiga och vara tydliga med dessa kriterier enligt nedan.

Precis som vi förhandstipsade om för någon vecka sedan föll valet av det bästa betalkortet på Revolut. Det är ett kort som vi har använt sedan årsskiftet och vi är väldigt nöjda. Många av våra vänner som använder likaså. I samband med att gav förhandstipset om Revolut skickade ni läsare in ett antal frågor, bland annat om ryktena på nätet om arbetsmiljö, penningtvätt och den något krångliga ansökningsprocessen där man behöver fotografera sitt pass. Jag och Caroline kontaktade Revolut och Andreas Zannin som är kommunikationsansvarig i Sverige tackade ja till en intervju. Vi har valt att publicera den sponsrade intervjun i ett eget separat avsnitt. Det rekommenderas för dig som verkligen vill gå på djupet:

Viktigt att ha både betal- och kreditkort

Under året har vi dock upptäckt att man inte klarar sig bara med ett betalkort. När vi skulle hyra bil i Italien krävde biluthyrningsfirman Europcar två(!) olika kreditkort. De accepterade överhuvudtaget inte betalkort. Samma problem har vi upplevt på vissa bensinmackar som ville ha möjligheten att reservera ett belopp på kortet innan man tankade. Vårt val av kreditkort för i år fallet på Komplett Banks kreditkort. Det är kostnadsfritt, är väldigt enkelt att ansöka om och ger framförallt bonus på alla köp. En procent bonus i alla affärer och två procent bonus på alla internetköp.

Precis som vanligt har vi först hittat de bästa korten, använt dessa under ett tag själva och sedan ordnat en sponsrad länk. Du får väldigt gärna använda vår sponsrade länk om du är intresserad av något av ovanstående betal- och kreditkort:

Vi har garanterat missat något kort i vår jämförelse. Vi hoppas därför att du kompletterar artikeln genom att kommentera om du upplever att du har något kort som andra kan ha glädje av, som vi har missat eller som är bra i övrigt. Det var ju från er läsare vi fick dessa tips från första början. Vi vill verkligen tacka för alla kommentarer i sociala medier som hjälpte oss med den här artikeln. Så tack för all hjälp och tack på förhand för de kommande kommentarerna! ?

Jan och Caroline
Uppdaterad: 200109

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Sammanfattning av bästa betalkortet och kreditkortet 2020

Nedan följer de viktigaste punkterna från veckans artikel:

Våra subjektiva urvalskriterier
När vi jämförde de olika betal- och kreditkorten så gjorde vi det bl.a. utifrån: ingen årsavgift och inga andra kostnader, möjlighet till mikrospar-funktioner, möjlighet till bonus, möjlighet till valutaväxling utan avgifter, möjlighet till kostnadsfria kontantuttag åtminstone till en viss nivå samt hur smidigt kortet är att använda och den tillhörande appen. 
Nej, vi har inte valt kort efter vem som betalar mest eller fått artikeln sponsrad
Efter den här artikelns publicering har jag fått en del feedback och kritik kring huruvida vi väljer ut kort baserat på vem som betalar bäst. Nej, det gör vi inte och skulle aldrig kunna göra. Kritiken från er läsare skulle inte varit nådig i en sådan situation. Det är nämligen både enkelt att kolla upp om det vi säger stämmer, vilka alternativen är och vad de olika kortutgivarna betalar. Läs gärna mer i den här artikeln som jag skrev om ämnet.
Det bästa betalkortet – REVOLUT
Vi har använt betalkortet Revolut sedan början av året och är väldigt, väldigt nöjda. Det bästa med kortet är dess säkerhetsfunktioner, bland annat geografisk säkerhet och möjligheten till virtuella kort som man kan använda på internet. Det har alla hygienfaktorer såsom att det är kostnadsfritt, det har mikrospar-funktion, det är fria kontantuttag till en viss nivå, möjlighet till Google och Apple Pay och det har ingen valutaväxlingsavgift.
Utöver ger det möjlighet till att ha konton i olika valutor såsom EUR, USD, CHF och mängder av andra utan kostnad. Den tillhörande appen är riktigt bra och för mig är användarupplevelsen samma som när jag använde en iPhone första gången. Jag vill inte gå tillbaka och plötsligt stör jag mig på mina gamla kort som känns stendumma. 
På den negativa sidan kan man nämna: det har ingen kredit så man behöver föra över pengar i förväg, ansökningsprocessen är lite krånglig för vissa när man behöver fotografera både sig själv och sitt pass samt att det finns lite rykten om bl.a. dålig arbetskultur på företaget. Alla dessa frågor tar vi upp i specialavsnittet med Revolut så att du får svar från källan.
Skaffa Revolut-kortet (annonslänk)
Det bästa kreditkortet – KOMPLETT BANK
Det bästa kreditkortet som jag har kunnat hitta är det som erbjuds av Komplett Bank. Det är kostnadsfritt, väldigt enkelt och smidigt att ansöka om samt ger en procent bonus på alla köp. Det ger till och med två procents bonus på internetköp. I alla andra avseenden är kortet inget vidare, det finns ingen app, valutaväxlingsavgiften är 1.75 %, kontantuttag kostar och massa andra saker. Men som komplement till Revolut när man inte kan använda det kortet (t.ex. biluthyrningsfirma utomlands) är det briljant. 
Skaffa Komplett Banks kreditkort (annonslänk)
Räcker inte bara med att ha ett betalkort
Vi upptäckte att när vi skulle hyra bil i Italien så krävde biluthyrningsfirman kreditkort. Även vissa bensinstationer i Sverige har inte accepterat betalkort utan vill att man ska använda ett kort med kredit. Det var något som vi inte var medvetna om. Däremot går det i linje med avsnitt #116 om finansiell prepping att ha olika kort från olika utgivare för säkerhets skull. 
Det bästa företagskortet – REVOLUT Business
Något som har fascinerat mig är att alla företagskort är riktigt usla. Efter många år med Swedbanks lösning Entercard gick jag i somras över till Revolut även för mina företag. Anledningen var framförallt möjligheten till konton i olika valutor, möjligheten till virtuella kort samt möjligheten att faktiskt ta ett kort av kvitton och få dem sparade i samband med transaktionen i appen. 
Tyvärr är dock Revolut Business appen riktigt dålig i jämförelse med Revolut-appen för privatpersoner. Den har inte hälften av funktionerna och Andreas bekräftade att man har prioriterat privatkunder framför företagskunder. Förhoppningsvis blir det bättre framgent. Men räkna med en besvikelse om du använt privatappen. Sedan är även en dålig Revolut Business app hästlängder bättre än vad Swedbank och andra företagskort erbjuder. 
De bästa nischkorten – resebolagens egna kort
Flera av er läsare tyckte att vi även skulle ta med SAS Amex, Norwegian- samt SJ-korten. Det är kort där man får bonus som man sedan kan använda för att resa för. Om man har resor som intresse då är absolut dessa nisch-korten värda att titta på. 
Alla betalkort och kreditkort som vi har tittat på
Vi har under de senaste veckorna tittat och testa många kort. De bästa alternativen till Revolut är tyska N26, danska Lunarway och svenska PFC. Det är alla tre kombinerade kort och appar. Dock tycker jag att de inte riktigt når upp till samma kvalitet. Sedan finns de klassiska betalkorten såsom COOP, ICA, OKQ8, Klarna, Gimi med flera. Jag ser faktiskt ingen anledning till att skaffa dessa i jämförelse med Revolut eller ens alternativen till Revolut. 
På kreditkortsidan är de bästa alternativen till Komplett-kortet Preem och Shell. De är båda kostnadsfria kort som ger 0.5 procent bonus. I nästa led kommer OKQ8 och CircleK med 0.3 bonus och därefter kommer alla de andra korten såsom COOP Medmera, Nowo, Santander, ICA och så vidare. I jämförelse med Komplett-kortet och de andra bensinkortet ser jag ingen anledning till att ha dessa heller. Inte ens favoriten från förra året Nowo har jag kvar, främst för att de införde en uttagsavgift på 1 % på sin fond vilket i min värld är ett no-no.

Våra subjektiva urvalskriterier för det bästa betal- och kreditkortet 2020

När vi jämförde årets betalkort och kreditkort valde vi att utgå från de helt och hållet subjektiva kriterier som passar oss. Det var dessa:

Kostnadsfritt kort utan årsavgift
Eftersom det finns många kort som är gratis ser vi ingen anledning till att vi ska behöva betala för kortet. 
Mikrospar-funktion
Jag är ett stort fan av att automatiseringar. Man ställer in något en gång och sedan rullar det där i bakgrunden utan att man behöver tänka på det. Särskilt i området sparande är en automatisering en framgångsfaktor. Genom att spara lite varje dag får man en stor summa över tid utan att anstränga sig.
Det som jag tittade på var ”mikrospar” vi köp av typen ”avrundningar”. Det vill säga att om man köper något för 95 kr, då drar kortet 100 kr och sätter in 5 kr på ditt sparkonto. En annan variant av mikrospar är ”dagsspar” eller ”veckospar” där det dras en förutbestämd summa på kortet som går till ditt sparande. 
Möjlighet till bonus
När vi handlar med våra VISA eller MasterCard så betalar handlaren ofta en avgift på uppemot 1.5 procent. Historiskt har bankerna tjänat enormt mycket pengar på den här kickbacken från kreditkortsbolagen. Jag tycker att det är rimligt att de delar med sig en del av den till oss som faktiskt genererar bonusen. 
Möjlighet till gratis valutaväxling
Många kort har som standard en valutaväxlingsavgift på uppemot 1.75 procent. Det betyder att varje gång vi är utomlands och handlar i en annan valuta så tar kortbolaget 17,50 kr per växlad tusenlapp. Extra illa blir det här om man använder sitt kort för att t.ex. investera hos Trine där man får 6.00 % i avkastning, men blir av med 1.75 % direkt på grund av växlingsavgiften. Procentuellt motsvarar det mer än 25 % lägre avkastning vilket är riktigt illa. 
Möjlighet till kontantuttag
Jag är inget stort fan av kontanter, men det finns situationer då cash fortfarande är kung, särskilt gäller det här utomlands. Att då kortföretagen ska ta från 35 kronor och uppåt för ett kontantuttag är inte bra. Jag vill ha en möjlighet till kontantuttag utan kostnad. 
Möjlighet till Apple/GooglePay
Allt mer och mer går idag via mobilen och jag tycker att det är en hygienfaktor att kortet ska gå att koppla till både Googles och Apples betalningstjänster. Det gör också att man inte alltid behöver ha med sig sitt fysiska kort utan man kan använda det virtuella kortet. Det fungerar idag i fler butiker än man tror. 
Smidighet i användning och koppling till app
Ett helt nytt kriterium i år är smidighet i användning. Flera företag erbjuder idag en kopplad app till sitt kort. Min upplevelse är att när man väl har börjat och vant sig vid den smidigheten är det svårt att gå tillbaka. 

Det finns således många kriterier som vi helt och hållet har valt att bortse från. Det viktigaste kriteriet som vi bortser från är den effektiva räntan. Vi utgår nämligen från att du antingen väljer ett betalkort då det är irrelevant eller att man betalar hela räkningen i slutet av månaden. Då blir också den effektiva ointressant. Om det är så att man inte har möjligheten att betala hela räkningen i slutet av månaden, då bör man faktiskt inte välja kreditkort. Det kommer nämligen med stor sannolikhet bara göra det värre. Ett bra tips då är kuvert-metoden som vi nämner i avsnittet eller som ofta används i Lyxfällan på TV.

Vi har även bortsett från att jämföra försäkringar (t.ex. reseförsäkringar), insättningsräntor samt kort som ger väldigt mycket bonus hos ett begränsat antal företag. Vi har snarare tittat på bonus utifrån ett perspektiv på alla köp och att korten helst inte ska uppmuntra konsumtion.

Kort sidospår om reklam och samarbeten

Uppdatering 191008. Efter den här artikelns publicering har jag fått en del mejl och kommentar från er läsare. Det har handlat om allt från att det här inlägget känns som reklam till att vi väljer kort eftersom vem som ger bäst ersättning. Jag kan helt ärligt säga att det stämmer inte och det skulle vara helt omöjligt. Ni läser är alldeles för duktiga och har för bra koll för det. Kritiken i kommentarsfälten skulle inte vara nådig. Tro mig, det har hänt förut när jag publicerade en klantig reklam. Jag kan således inte säga ”Det här kortet är bäst” om inte majoriteten av er läsare faktiskt håller med om det.

Jag och Caroline försöker alltid hitta en balans mellan reklam och hålla allt innehåll gratis. Det bästa sättet vi har kommit på hittills är att först hitta de tjänster, investeringar och saker vi tycker är riktigt bra. Sedan kontaktar vi företagen och ber om en sponsrad länk. Vi gör inte tvärtom. Det här är också relativt enkelt för dig som läsare att kolla upp. För att ta ett konkret exempel. Revolut ger i den här artikeln oss 50 kr om du väljer att teckna dig för deras kort. Remember ger 800 kr för en ny kund. Ingenstans i den här artikeln nämner vi eller rekommenderar vi Remember.

Jag kan hålla med om att det kanske vore bättre om vi inte hade några sponsrade länkar alls i den här artikeln. Men det skulle göra det betydligt svårare med all research och produktion. Så jag hoppas att du är okej med att det finns sponsrade länkar och vetskapen att det inte går att köpa en rekommendation. Vi rekommenderar hellre något vi inte får betalt för och är bra än tvärtom.

Omvärldsspaning – det har hänt mycket med kreditkorten senaste året

Jag tycker det är väldigt fascinerande hur mycket som har hänt inom betal- och kreditkortsbranschen på mindre än 18 månader. När vi skrev förra årets artikel var det i princip inte intressant att skriva om betalkort och väldigt få av de alternativ som finns idag fanns då. Vi pratar om det här med Andreas i specialavsnittet om Revolut. Där konstaterar vi att det är en kombination av att ny teknik blivit tillgänglig samt att fintechbolag som Revolut och N26 visat att det är möjligt att faktiskt utmana bankerna på ytterligare en spelplan.

Bankerna har nämligen i många år tjänat stora pengar på vår användning av betal- och kreditkort. Inte bara har det kostat en årsavgift att ha ett kort på en storbank (ofta runt 300 kr per år) men dessutom har bankerna ofta även behållt kickbacken på runt 1 procent från kreditkortsbolagen. Det innebär att du och jag som spenderat runt 100 000 – 200 000 kr per år på våra kort har varit en vinst för banken på över 2 000 kr. Revolut och andra företag har sett möjligheten att kunna göra det billigare och bättre. Det skiljer inte jättemycket från t.ex. hur Norwegian utmanat SAS och gjort flygresor både billigare och bättre.

Det gör att det idag finns hur många olika startups som helst som erbjuder en kombinerad lösning av betalkort och app. Många av dessa har tagit bort årsavgifter, valutaväxlingsavgifter och avgifter på uttag vilket är fantastiskt för oss kunder. Förr fick man ha ett kort som erbjöd gratis valutaväxling, ett annat som tillät uttag och ett tredje för bonus. Nu klarar man sig i princip på ett betal- eller kreditkort.

En sista omvärldsspaning är att jag är väldigt nyfiken på Apples kreditkort som precis har börjat erbjudas i USA. Det verkar riktigt bra och tar fintechbolagens kort till nästa nivå genom att både erbjuda kredit, en riktigt bra app och dessutom en väldig hög bonus på uppemot tre procent. Jag lovar återkomma när det kortet blir tillgängligt i Sverige.

Bästa betalkortet 2020: Revolut

Efter att ha testat flera av de kombinerade betalkorten och apparna föll till slut valet på Revolut. Jag skaffade det i början av året och har använt det flitigt här hemma i Sverige men även utomlands i både England, Kenya och Italien. Det har fungerat helt och hållet klockrent. Framförallt gillar jag hur Revoluts betalkort är ”smart” i förhållande till alla de andra korten som jag har haft tidigare. Det bästa sättet jag kan beskriva det på är som när jag bytte ut min Nokia mot iPhone eller började använda en SmartTV istället för en dum-TV.

Revolut introducerade funktioner som plötsligt känns helt självklara och som man saknar hos de andra. Det är allt från enkla saker såsom att välja och byta pin-kod på kortet, kunna frysa kortet till se saldot smidigt. Men det är framförallt de lite mer avancerade funktionerna som jag uppskattade mest.

Virtuella kort
Det är digitala kort där man får ett eget kortnummer som man kan använda för köp på nätet utan att ge ut sitt riktiga kortnummer. 
Säkerhetsfunktioner
Möjlighet att i appen att sätta på/stänga av magnetremsan på kortet, blippbetalningar, internetköp, geografisk spärr (kortet och telefonen måste finnas i samma geografiska område), spärra pin-kod sätta gräns för köp, bankomatuttag och så vidare. 
Valutakonton
Av någon anledning är det extremt svårt att få ett valutakonto på en vanlig bank. Jag har bråkat med Avanza i ett par veckor för att få ett valutakonto till ett av mina företag och det har inte gått. I Revolut-appen var det ett par klick och plötsligt kunde jag har hur många olika valuta-konton som helst i allt från dollar, euro till schweizerfranc. Vill man ha t.ex valutakonto med thailändska baht så var det inte heller några problem. 
Kostnadsfri valutaväxling
Ett problem som jag har är att vissa alternativa investeringar i den aktiva hinken behöver göras i t.ex. EUR från ett betal- eller kreditkort. Om investeringen t.ex. ger 6 % avkastning och jag behöver betala 1.75 % i valutaväxlingsavgift då försvinner 25 % av avkastningen på ett bräde och gör investeringen betydligt mer sämre. Genom Revolut kan jag nu växla pengarna kostnadsfritt och betala dessa investeringar utan förlusten i avkastning. 
Det här fungerar dessutom på alla köp utomlands som därmed blir billigare och smidigare. Bara en sån grej att har jag pengar på mitt EUR-konto på Revolut och är i t.ex. Italien så kommer alla köp först dras mot EUR-kontot och först sedan mot mitt svenska konto med växling. Logiskt, enkelt och varför gör ingen annan det?
Mikrospar
Precis som i andra appar så kan jag välja att avrunda mina köp på kortet och spara avrundningen. Revolut kallar det här för att ”växla” vilket jag tycker är ett ologiskt namn. Sedan har jag valt ett ”dagsspar” där det dras en liten summa varje dag. Revolut kallar det för ”återkommande finansiering” – också ett konstigt namn. Sedan kan man självklart göra engångsinsättningar precis som vanligt. Det som jag saknar faktiskt är funktionen ”tjuven” som finns i vissa andra appar som slumpmässigt stjäl pengar från kontot och lägger i sparandet. 
Notis vid köp
Funktionen som ger en notis på telefonen räddade ett par hundralappar för mig i Kenya i somras. Jag skulle betala min hotellräkning på kortet i Kenya men köpet på kortet gick inte genom. Hotellet ville att jag skulle betala kontant vilket jag gjorde. Ungefär 20 minuter senare fick jag en notis att köpet gått genom vilket innebar att jag kunde gå till receptionen, visa att köpet hade gjorts på kortet, tvingade dem att kolla upp det med sin bank och ge mig tillbaka mina kontanter. 

Utöver ovan alla hygienfaktorer uppfyllda såsom att kortet är kostnadsfritt, det är VISA eller MasterCard så att det går att använda överallt och så vidare. Revolut erbjuder ytterligare mängder av funktioner, men dessa har jag av olika anledningar aldrig haft användning av. De erbjuder t.ex. kryptovalutor, men dessa tar jag inte i med tång av många anledningar och det är inte Revolut-specifikt. Jag avråder alla från att spekulera i kryptovalutor.

De erbjuder även premium-varianter som man betalar för där man får bl.a. ett metall-kort och extra tjänster som concierge, access till lounger på flygplatser och courtagefri aktiehandel. Jag är inget stort fan av någon av dessa tjänster. Concierge-tjänsten testade jag för att få en restaurangbokning i Florens men jag fick en i Frankrike(!?) och handel med aktier är ju ingen hit. Tillgång till lounge på flygplatser utan kostnad är smidigt, men man får själv bedöma om det är värt kostnaden.

Tittar man på nackdelarna upplever jag att det framförallt är att det inte finns någon kredit på kortet och att det inte finns någon bonus (finns för Premium). Flera av er läsare har dock gett feedback om att ni har tyckt att registreringsprocessen är krånglig och frågat varför man behöver skicka in kopia på sitt pass. Det är ju tyvärr lagstiftningen som kräver det och Revolut erbjuder inte verifiering med BankID än. Vi går genom allt det här och mycket mer i detalj i specialavsnittet med Andreas från Revolut.

Om du är sugen på att testa kortet – något jag rekommenderar, inte minst eftersom det är kostnadsfritt – använd gärna vår sponsrade länk. Det är kostnadsfritt för dig och ger oss en liten ersättning:

Bästa kreditkortet för 2020: Komplett Bank

Ett tag i våras trodde jag att vi skulle klara oss på ett enda kort. Tyvärr har det visat sig att Revolut fungerar utmärkt i 99 % av alla situationer. Dock fungerar det väldigt dåligt i de fall att handlaren kräver ett kort med kredit. Det råkade vi ut för i Italien när vi skulle hyra bil. Europcar krävde två(!) kreditkort och betalkorten fungerade inte. Vi har även råkat ut för att det inte har fungerat på vissa bensinmacksautomater. Jag kan inte riktigt förklara varför men gissar att det har med risken för smitning att göra.

När jag började inventera kreditkortsmarknaden så var det ett kort som stack ut som en ganska klar vinnare. Det var dessutom ett tips från er läsare. Det var Komplett Banks kreditkort. Kortet är kostnadsfritt, det var extremt enkelt att ansöka om – mycket enklare än Revolut – och det ger bonus på 1 procent på alla köp. På Internetköp ger det dessutom 2 procent bonus och på köp i den egna butiken ger de hela 4 procent bonus. Riktigt bra även om bonusen är begränsad till 2 000 kr per 12 månaders period.

I andra sammanhang är kortet inget vidare eftersom t.ex. valutaväxlingsavgiften ligger på hela 1.75 %, du betalar för kontantuttag och krediträntan är långt över 20 %(!). Men använder man betalar hela räkningen i slutet av månaden och använder kortet i kombination med Revolut-kortet, då är det en riktigt bra kombination.

Du får väldigt gärna använda vår sponsrade länk nedan om du bestämmer dig för att skaffa det.

Bästa företagskortet 2020: Revolut

Något som fascinerar mig är att många av korten man använder i sitt företag är så dåliga. (Varför kan man fortfarande inte än idag 2020 få ett kort där man kan ta ett foto på kvitto och automatiskt få in det i Fortnox? Uppdatering: 200109, Pleo ska erbjuda det nu.) Jag har i alla år använt Swedbanks företagslösning Entercard och den är så dålig som man vill gråta lite. Men jag har inte förrän nu sett något riktigt bra och billigt alternativ.

I somras valde jag att byta till Revoluts företagslösning och jag är nöjd, men inte ett fan som till privatkortet. Exempelvis är appen sjukt begränsad om man jämför med privatappen. Man kan inte ens göra en tiondel av sakerna som i privatappen. Dock erbjuder de administration via hemsidan, valutakonton, virtuella kort och möjlighet till att åtminstone fotografera kvittot och få det kopplat till transaktionen. Ett fall framåt, men det är fortfarande svårt/omöjligt att få in det i sitt bokföringsprogram här hemma i Sverige (vissa brittiska bokföringsprogram verkar stödjas).

Eftersom jag är själv i företaget kan jag inte uttala mig om smidigheten med fler användare. Kompisar till mig som däremot testat det är väldigt nöjda med administrationen av kort/personer. Däremot ska jag säga att registreringsprocessen var ännu krångligare än för privatpersoner då jag behövde skicka in väldigt mycket underlag på grund av de sjukt strikta penningtvättslagarna till följd av alla bankskandaler.

Om du vill testa Revolut Business använd gärna vår sponsrade länk:

Om du känner till något annat företagskort som är bättre eller som har koppling till Fortnox, kommentera mer än gärna. Tack!

Bästa nischkorten: kort som ger billigare resor

Normalt sett är jag inget stort fan av olika typer av nischkort då användningsområdet per definition är begränsat. Men David, en av er läsare, har en giltig poäng i följande kommentar:

SAS Amex och SAS MC. Varför har ni aldrig med dem? Gillar man att resa är det suveränt. På ett år flyger jag och frun till Europa, Asien eller Nordamerika gratis med hjälp av poäng. Den summan kommer man inte upp i med något annat kort, i form av cashback eller liknande.

Läsaren David på Facebook

De kort som många av er tipsade om i kommentarer var:

  • SAS American Express
  • Norwegian-kortet
  • SJ-kortet

Jag vågar inte uttala mig om huruvida det är lönsamt med dessa kort eller inte. Jag tänker nämligen att man skulle behöva göra en jämförelse med vad poängen ger i värde och vad motsvarande resa med andra flygbolag kostar. Men eftersom så många av gillar dessa korten så tycker jag att de absolut förtjänar att nämnas.

Du som har erfarenhet av dessa får väldigt gärna kommentera.

Övriga betal- och kreditkort som vi har tittat på

När vi gjorde research inför det här avsnittet så tittade vi på följande betalkort som också är kopplade till en app: N26, PFC och Lunarway. Min upplevelse är att de fungerar ganska likt Revolut men är inte alls lika utvecklade funktionsmässigt. De kan ha enstaka fördelar som t.ex. registreringsprocess via BankID men i övrigt ser jag inte något behov av att använda dem istället för Revolut. De är dock hästlängder bättre än de andra betalkorten som finns på marknaden t.ex. för OKQ8, COOP, ICA-kortet m.fl.

Ett annat betalkort som förtjänar att nämnas är Klarna-kortet. Jag har några kompisar som har det och som är nöjda, men jag har någon känslomässig (delvis irrationell) störning på Klarna. Jag har tidigare klagat på deras påminnelseavgifter och otydlighet vid val och betalningsmetod. Sedan upplever jag att de kontakter jag har haft med deras marknadsavdelning och kundtjänst har varit lite otrevliga och dryga. Slutligen försökte jag beställa kortet via deras hemsida inför research av artikeln men jag lyckades inte, trots flera försök. Så nej, Klarna har inte många pluspoäng i min bok.

På kreditkortssidan tycker jag helt ärligt att det är lite kaos på marknaden. Det finns bokstavligt talat 100-tals kort och det är svårt att jämföra. Om jag ändå skulle ge mig på att gruppera korten så jämte Komplett är bensinkorten bäst. Preem och Shell är gratis och ger 0.5 procent bonus. Därefter kommer OKQ8 och CircleK som också är kostnadsfria med 0.3 % bonus. Därefter kommer en hel rad med sämre kreditkort. Vi har kollat på allt från Remember Flex, Everyday-card, Nowo, kort från hotell- och matkedjor, banker etc och de flesta hamnar i kategorin ”dyr och dålig”.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Om du gillade den här artikeln då kommer du nog även uppskatta vårt nyhetsbrev. Det är kostnadsfritt, det kommer en gång i månaden och innehåller de bästa artiklarna, konkreta råd och tips. När du börjar prenumerera får du även ett par välkomstmejl under den första månaden med bloggens bästa guldkorn.

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Relaterade artiklar

Nedan finner du relaterade artiklar till det här avsnittet:

Vilket kort är du nöjd med?

Vi har i den här sammanställningen garanterat missat något kort. Jag hoppas därför du vill hjälpa oss i vårt mål att bli rika tillsammans genom att kommentera och tipsa om det kort som du är nöjd med. Därav:

  • Vilket kort använder du och vilka är de tre bästa fördelarna med just det kortet?

Tack på förhand och på återseende nästa vecka!
Jan och Caroline

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök