Bästa kreditkortet 2018 - spara och tjäna pengar med rätt kreditkort
Sök:

Bästa kreditkortet 2018 – spara & tjäna pengar med rätt kreditkort

RikaTillsammans #59 - Bästa bank- och kreditkorten för dig med en god ekonomi...

Om du väljer rätt kreditkort kan du både spara och tjäna pengar. Den här sammanställningen går genom de, enligt mig, bästa kreditkorten 2018. Jag utgår från att du kan betala hela räkningen i slutet av månaden och väljer ut de kreditkort som ger bäst bonus, har lägst valutaväxlingsavgifter eller bäst sparfunktioner.

Jag känner att jag behöver börja med en liten disclaimer i den här artikeln. Den här artikeln och de här tipsen vänder sig till dig som har en god ekonomi och kan betala hela kreditkort-räkningen i slutet av månaden. I de fallet behöver nämligen ett kreditkort inte nödvändigtvis vara dåligt. Tvärtom kan det många gånger vara ganska bra om man använder det till sin egen fördel. Då kan det till och med fungera som en liten turbo i ens sparande. Syftet med den här artikeln är lite att plocka russinen ur kakan.

Om du behöver delbetala dina räkningar rekommenderar jag inte att använda kreditkort överhuvudtaget. Då är det bättre med ett vanligt bankkort som är kopplat till ett konto alternativt ett kreditkort med extremt låg kredit, så att man inte tar risken och spenderar mer än man har råd med. Kreditkortsbolagen tjänar väldigt mycket pengar på att man är sen med betalningen eller att man väljer att dela upp sina köp och att de därmed kan lägga på alla möjliga höga avgifter.

Den andra som jag tror är viktigt är att du får själv bedöma hur mycket tid och energi du vill lägga på det här med kort. Många av bonusarna på korten ligger nämligen i häraden 0.5 till 1 procent. Det betyder att handlar man för 100 000 kr, så betyder det mellan 500 och 1 000 kr tillbaka. Det här är alltså inget som kommer att göra en rik, utan kan nästan ses utifrån perspektivet många bäckar små. Samt – att om man ändå har ett VISA/MasterCard från sin storbank som man ofta inte får något för, då är det ändå en no-brainer att skaffa sig ett av korten jag går genom nedan.

Två saker som sannolikt kommer att ha en betydligt större påverkan på din ekonomiska framtid är att byta till AP7-fonden i ditt PPM (samma fond som du har om du inte gjort något val alls). Det andra är att börja spara 10 – 20 procent av din lön till dig själv och investera det långsiktigt i indexfonder. Det kommer göra mer skillnad över tid – men det är faktiskt också något som t.ex. ett av korten kan hjälpa dig med. Så även om vi pratar om kreditkort i den här artikeln, så gäller det gäller att inte att börja sila mygg och svälja kameler.

För tydlighetens skull: Ingen ersättning har utgått för artikeln och det enda samarbetsavtalet jag har är med Nowo-kortet som jag tycker är bäst. Samarbetet går ut på att om du väljer det kortet, anger värdekoden rikatillsammans i appen, då får du 100 kr och jag får 100 kr. Läs mer i min annonspolicy.

Sammanfattning – bästa kreditkortet 2018 – Nowo

Här kommer artikelns viktigaste punkter:

 • Bästa kreditkorten med bonus – Everyday Card
 • Bästa kreditkorten utan valutaväxlingsavgift – Coop Mer MasterCard / Klarna-kortet
 • Bästa generella kreditkortet och det jag själv använder till vardags: Nowo-kortet  

Anledningen till att jag har valt Nowos kreditkort som vinnare  i år igen är för att bonusen är 0.2 % vilket inte är långt ifrån de andra kreditkorten med bonus som ligger runt 0.5 % samt att det via sina funktioner för mikrosparande ger mest pengar på kontot i slutändan. Vilket enligt mig ändå till syvende och sist är det som räknas. Läs dock hela artikeln för att få både för- och nackdelarna.

Lyssna på det här avsnittet om kreditkort

Om du inte vill läsa den här artikeln, så kan du lyssna på den via din poddspelare (iTunes, Acast), titta på den via Youtube eller lyssna på den via SoundCloud via din webbläsare.

Antaganden för urvalet av kreditkort

Den här sammanställningen över bra kreditkort är på ingalunda sätt komplett eller helt objektiv, utan den bygger på följande antaganden.

Man betalar hela räkningen i slutet av månaden och delbetalar inte
Det gör att man kan bortse från de olika kreditkortens olika räntor. Annars är räntan den enskilt viktigaste faktorn för val av kreditkort.
Olika kort för olika syften
Även om jag skulle önska det så finns det inget ”one card to rule them all”, utan jag tänker att man behöver ha olika kort för olika syften. De tre syften som jag har valt i den här utvärderingen är att tjäna pengar, spara pengar och köp utomlands.
Man använder sitt kort till mer eller mindre alla köp
Jag utgår också från att man använder kortet till alla sina köp för att få upp volym.
Utgår från att det inte finns något särintresse
Det finns vissa kort som är specialiserade på vissa saker, t.ex. resor som gör att all bonus räknas i resor, eller rese-relaterade saker. T.ex. ger Norwegian med sitt kort upp till 10 procent återbäring på köp av deras flygresor. Jag har däremot försökt välja kort så generellt som möjligt – helst ska man kunna ta ut pengarna i kontanter.
Ointressant med insättningsräntan
Jag utgår också på att man sparar sina pengar på annat sätt än på sitt kreditkort, därav bortser jag även från en eventuell insättningsgränta.
På appar, kort med spar-funktion utgår jag från att man flyttar pengarna
På de sparappar- och spar-funktioner jag redovisar så bortser jag också från de eventuella fonder som pengarna sätts in i om man kan ta ut pengarna. Jag utgår från att man med jämna mellanrum flyttar pengarna till t.ex. nybörjarportföljen eller globala barnportföljen hos t.ex. Nordnet (annonslänk). Därav blir fonden och avgiften för en eventuell sådan också ganska ointressant.
Bortser från uppmuntran till konsumtion
Många av nischkorten tjänar ju pengar på att uppmuntra konsumtion och att man hamnar i deras marknadsföringsslingor. Det är också en sådan sak som jag bortser från då man kan filtrera bort dessa mejl eller stänga av notiser i appen på telefonen.
Avgifterna är viktiga
Precis som vanligt är avgifter viktiga att ha koll på och då främst valutaväxlingsavgifter för köp i andra valutor och årsavgifter.
Bortser från försäkringar
Jag bortser också från eventuella försäkringar och sådant som brukar erbjudas, då de flesta hemförsäkringar erbjuder liknande om inte bättre villkor.
Ditt kreditkort bör inte förändra ditt konsumtionsmönster
Jag anser att det ska inte spela någon roll om man betalar kontant, med bankkort eller kreditkort. Om det är så att du märker att ditt köpbeteende förändras för att du har ett kreditkort, då skulle jag med stor sannolikhet inte rekommendera utan snarare tipsa om att använda ett kort som är kopplat till ett vanligt konto – eller köra ett kreditkort med låg eller ingen kredit.

Om du vill göra en egen jämförelse, så kan jag rekommendera research-underlaget till den här artikeln:

Alternativt att du googlar själv. När du dock läser andras sammanställningar var noga med precis som alltid så att du förstår var de som gör sammanställningen tjänar sina pengar. Det är nämligen många kreditkortsbolag som betalar mycket pengar för nya kunder. Det är därför jag försöker vara så transparent som möjligt så du vet var mitt incitament ligger.

Bästa kreditkortet 2018 med bonus – Everyday

Eftersom där inte finns något kort som är bäst i alla kategorier börjar jag med det bästa kreditkortet med bonus. Ända sedan jag skrev den första artikeln för ett par år sedan så har det varit Preem- eller Shell-kortet. Men i år tycker jag faktiskt Preem/Shell kreditkortet blir petat från första platsen av Everyday-kortet, särskilt då de flesta kort sänkt sin bonusersättning. Kreditkortet från Everyday kom som tips av er läsare och det är väldigt likt de två bensinkorten förutom att man får en marginellt högre bonus. I matbutiker och bensinstationer får man nämligen 1 procent bonus och sedan 0.5 % på alla andra ställen. Handlar man riktigt mycket, över 20 000 kr, får man 1 procent bonus även på övriga köp.

De mindre skillnaderna vidare är Shell/Preem-kortet är gratis, medan Everyday-kortet bara är gratis första året, därefter är det 195 kr per år. På samma sätt nämnt innan måste man betala hela räkningen annars utgår det även en administrationsavgift på 30 kr per månad för Everyday-kortet. Sedan skiljer det även lite i hur bonusen betalas ut (kvartal för Preem, halvår för Everyday) samt hur bonus sätts in – antingen direkt mot fakturan eller via värdecheck som kan växlas in på en Preem-station.

Jag ska vara helt ärlig med att jag precis beställt ett Everyday MasterCard och har inte testat det i praktiken. Men jag har svårt att tänka mig att det skulle vara någon större konstighet. Preem har jag mycket erfarenhet av och har tyckte det varit bra. Ingen ersättning har utgått för någon av korten. Du kan läsa mer om respektive kort:

Jag vill också bara repetera; det kan vara värt för dig att titta på andra kort i den här kategorin om du har ett särintresse som t.ex. resor. Norwegians kort är rätt likt korten ovan, men ger 10 procent intjäning på resor. COOPs kort är liknande om man handlar mycket i deras butiker etc. Se gärna kreditkort researchunderlaget till den här artikeln i Google Docs.

Bästa kreditkortet 2018 utan valutaväxlingsavgift – Klarna / COOP Mer

En nackdel med de bästa generella kreditkorten är att de har rätt höga så kallade valutaväxlingsavgifter om man handlar i en annan valuta är sin egen. Det kanske inte spelar så stor roll för de allra flesta, då det på en semester kanske bara gör inköpen 1 – 2 procent dyrare. Jag ser snarare det större problemet när man t.ex. sparar sina pengar hos företag som Trine där man investerar i solpanels-projekt i euro. Ett projekt hos dem ger en genomsnittlig avkastning på kanske 6 procent. Om jag då för över pengar och betalar 1.25 % i växlingsavgift för mitt kort, då ligger jag de facto -21 % på den förväntade avkastningen från dag ett. Mindre bra.

Därför tycker jag att man i sin arsenal med bank- och kreditkort bör ha minst ett kort som inte har någon valutaväxlingsavgift. Det jag själv har använt hittills är COOP Mer-kortet. Det har ingen valutaväxlingsavgift, är gratis första året (därefter är det rätt dyrt på 348 kr, så man får göra lite matteövning om det lönar sig). Jag funderar däremot nu efter att jag skrivit artikeln och gjort research, byta till Klarna-kortet. Jag har inte använt det själv, men det verkar bra då det inte har någon avgift om man betalar direkt (läs: använder det som ett betalkort) och det ingen valutaväxlingsavgift heller. Du kan läsa mer om respektive kort:

Uppdatering 180801: Några av er läsare rapporterar i kommentarerna att man inte kan göra kontantuttag med Klarna-kortet och att det inte är alla som kan få det. Man ska ansöka om det via appen, men alla får tydligen inte upp det alternativet och deras kundjtänst kan i dagsläget inte svara på hur urvalet görs.

Bästa kreditkortet 2018 med spar-funktion – Nowo

För ett par år sedan hittade jag en svensk variant av den amerikanska tjänsten Acorn som var en av de första som introducerade mikrosparande under parollen ”invest your spare change”. Det vill säga spara och investera din växel. Jag skrev Nowo-kortet första gången 2016 och det är faktiskt det kortet som jag har använt mest. Anledningen till det är nämligen att du med hjälp av den medföljande appen kan ställa in att lägga på mellan 1 – 10 procent på alla köp du gör. Det vill säga att handlar jag för 100 kr och har 10 procent, inställt då betalar jag 110 kr, men 10 kr sätts av i sparande till mig.

Jag ska också vara tydlig med att jag sedan dess ordnat ett samarbete med Nowo, där både du och jag får 100 kr var om du skriver in  värdekoden: rikatillsammans i appen när du registrerar dig. 

Med det sagt, anledningen till att jag använder det här kortet – som ”bara” ger 0.2 % bonus – är för att min sparade slutsumma de senaste åren är större med Nowo-kortet än utan. Det är nämligen en kontroversiell fråga som man verkligen kan ha olika åsikter om.

Hellre 20 000 av ens egna pengar än 1 000 av andras?

Jag resonerar – kanske felaktigt – att det är bättre att i slutet av året ha 20 000 kr sparat på kontot än 1 000 kr – oavsett var pengarna kommer ifrån. Jag har nämligen noterat under de senaste åren att när jag t.ex. använt Preem-kortet så får jag bonusarna utbetalda – ibland i form av en värdecheck och ibland genom att de minskar beloppet på fakturan.

När jag får bonusen utbetald i form av att de sänker fakturabeloppet så är min upplevelse av värdet väldigt låg. För handen på hjärtat så ser jag inte en jättestor skillnad i att betala en kreditkortsräkning på 11 300 kr eller 10 800 kr. Det är för mig i princip same same. Jag upplever faktiskt ett större värde när jag får bonuschecken på papper, åker förbi macken och hämtar 292 kr i kontanter. Jag är fullt medveten om att det handlar om det vanliga misstaget mental bokföring – det vill säga att man tillskriver pengar olika värde – som jag har skrivit om här, här och här.

När jag insåg att jag inte är rationell, går i samma fallgropar som de flesta andra människor, så började jag försöka vända det här till min fördel istället. Typ: ”det kommer ju ändå fortsätta, då kan jag lika gärna göra något av det”. Det bästa sättet jag har kommit på hittills är att just använda Nowo-kortet och det är därför jag föredrar det över Dreams-appen och andra liknande appar.

Givet nämligen att jag och Caroline handlar för ca 200 000 kr per år på kreditkortet, så betyder det att jag med ett Preem/Everyday-kort kommer att få 1 000 till 2000 kr i återbäring. Sannolikt kommer vi inte ens märka den här återbäringen. Då är det bättre att jag använder Nowo-kortet, ställer in det på 10 procents autospar – det vill säga att den lägger på 10 procent vid varje köp – för det innebär att jag i slutet av året kommer att ha 20 000 kr samt ytterligare 400 kr (=0.2 % återbäring) på ett konto. Jag fattar att det är jag som har betalat de pengarna OCH att jag lika gärna kunnat föra över dem själv under året.

Poängen är snarare att min upplevelse av dessa pengarna är väldigt hög – för de har liksom sparats osynligt varje gång jag handlat. De har inte synts på totalbeloppet på fakturan i internetbanken (men väl på specifikationen som jag inte läser alltför noga). Jag är ganska säker på att ni läsare som använder Dreams-appen kan relatera till den här känslan.

Det är därför jag rekommenderar, att om man bara ska välja ett kort, då bör man välja Nowo-kortet. Tittar man på lång sikt så är min tro att man kommer ha mer pengar över totalt med Nowo-kortet än med Everyday-kortet även om det ger mer återbäring på kort sikt. Så har det varit för mig sedan 2016.

Men, här behöver man naturligtvis titta på sig själv, sin egen situation och ekonomi samt se vad som passar en själv bäst. Sedan som min coach brukar säger – man kan alltid testa, gillar man det inte så kan man alltid ombestämma sig. Du kan ju flytta på dig, du är inte ett träd. :-)

Allt med Nowos kreditkort är självklart inte guld och gröna skogar

Det finns så klart nackdelar med Nowo också. Bonusen är som tidigare nämnt lägre än på andra kreditkort med bonus som t.ex. Everyday-card. Fonden (Nowo-fund) som pengarna sätts in på är en blandfond om än med 0.43 procents avgift (förvaltningsavgift 0.3 + 0.13 i transaktionsavgifter) . Pengarna sätts inte i ett ISK-konto utan en vanlig depå vilket innebär en högre skatt. Vidare uppmuntrar Nowo så klart till konsumtion via mejl och notiser eftersom de tjänar pengar på annonser och affiliate-samarbeten.

Men utifrån antagandena i början av artikeln så bortser jag från dessa faktorer då de går att välja bort och behöver således inte drabba en. Man kan ta ut pengarna från Nowo-fonden utan problem och flytta dem till ett buffertkonto eller sitt eget fondsparande i t.ex. globala barnportföljen hos Nordnet (annonslänk). Jag har själv testat det och det var bara att fylla i en blankett och mejla in.

Du kan även gå direkt till Nowo-appen direkt:

Glöm inte ange koden rikatillsammans om du vill få 100 kr och samtidigt stötta mig och Caroline.

Så här bör det se ut i appen när du registrerar dig:

Här klickar du för att kunna ange värdekoden rikatillsammans för att få 100 kr. - Bästa kreditkortet 2018
Här anger du värdekoden: rikatillsammans - Bäst kreditkort 2018

Jag hoppas att du gillar Nowo och du får mer än gärna dela med dig av dina erfarenheter av det om du också har använt det.

Tips på kreditkort och annat relaterat från er läsare

Jag vill också tacka för all feedback jag får från er läsare. Den här artikeln är till lika stor del er förtjänst som vår. Nedan följer en sammanfattning av de tips som jag har fått av er i kring kreditkort och andra smarta lösningar. Fortsätt gärna skriv om dessa i kommentarerna, så lyfter jag upp dem hit.

Mikro- och målspara med appar såsom t.ex. Dreams

Nu är idén med mikrosparande varken något nytt eller unikt som Nowo kommit på. En annan app som är väldigt populär är Dreams-appen. Den bygger på samma beteendeekonomiska koncept om att spara utan att det syns eller rättare sagt, att man behöver tänka på det aktivt. Man sätter upp en dröm för sig själv eller tillsammans med andra och sedan kan man autospara på olika sätt till det. Jag gillar appen och tycker att de har gjort ett jättebra jobb med alla triggers som t.ex. ”tjuven” som stjäl pengar och sätter in det på ditt sparkonto, ”kalenderkaos” som gör en extrainsättning på konstiga helgdagar etc.

Precis som Nowo så tjänar Dreams pengar på att vi sätter över pengar till deras sparkonto (i det här fallet Ålandsbanken med 0.1 procent ränta) alternativt till deras Dreams-fond med 1 procents avgift. Precis som med Nowo så ser jag värdet i att det sker automatiskt, sedan ser jag varken Nowos eller Dreams-appens fondlösning som något långsiktigt superalternativ, utan jag tänker att man förr eller senare – t.ex. vid den årliga ombalanseringen – flyttar in pengarna i sitt eget vanliga sparande enligt principen om de fyra hinkarna.

Flera av er läsare och har också rapporterat om att flera banker numer också har lanserat liknande funktionalitet i sina bank-appar. Det är bra och precis som med både Nowo och Dreams-apparna (eller någon annan liknande app) till att spara ihop till bufferthinken enligt fyra-hinkar-strategin (det kräver dock att du tar ut pengarna från deras fonder med jämna mellanrum) eftersom dessa tyvärr inte är optimala utifrån andra perspektiv. Om du redan nämligen gör ett sparande enligt 10 procent av dina inkomster enligt tidigare artiklar (här och här) så kommer ett Nowo / Dreams-sparande verkligen öka farten och minska tiden tills du når bufferten och kan gå vidare till de andra hinkarna.

Betalningsalternativet SEQR / Glase

Flera av er läsare har mejlat och kommenterat i tidigare artiklar om jag bör nämna betalningsalternativ som SEQR med en app som numer heter Glase(?). Det är inget kreditkort utan en komplett mobil betalningslösning som vill konkurrera med kreditkorten. Jag har själv bara använt det sparsamt eftersom jag upplever det lite bökigt – men det är nog faktiskt mest en vanesak. Den största fördelen med SEQR är de höga bonusnivåerna, beroende på hur mycket man handlar, så kan man få mellan 1 – 3 procent bonus.

Om jag har förstått det hela rätt så får man 1 procent för 1 – 11 köp per månad, 12-19 köp per månad ger 2 procent och 20 köp eller fler per månad ger 3 % tillbaka.

Uppdatering 180728 – Läs gärna kommentarerna från den 24 jul från David och Charlie. De flesta verkar väldigt nöjda, det går att använda i ca 3 av 4 affärer och det enda negativa är att de från tid till annan är lite sena med bonusen.

Använd dubbla bonuskort t.ex. ICA-kortet

Ett annat tips som jag tror att de flesta redan gör är att använda ett vanligt bonuskort i den affären där man vanligtvis handlar t.ex. mat. Vi handlade förr på Willys, idag blir det mest ICA, men varje gång så drog vi deras bonuskort innan vi betalade. Ofta är de bonusarna procentuellt mer värda än kortets, men tillsammans så kan det faktiskt bli ett antal hundralappar varje år.

Koppla Nowo-appen till ditt andra kreditkort med bonus

Ett tips som jag inte hade tänkt på som några av er läsare mejlade in, var att man kunde ange sitt Preem/Everyday-kort i Nowo-appen för dagsspar- och snabbspar-funktionen. Jag har gjort det, men jag är personligen osäker på om det ger bonus på bonus, men flera av er läsare har intygat att det sker. Hur det fungerar för dig som är osäker, så kan man i Nowo-appen (precis som i Dreams) ställa in att det varje dag ska sparas t.ex. 30 kr. Dessa 30 kr genomförs som ett internetköp på Preem-kortet av Nowo och eftersom Preem ger 0.5 procent bonus, så får man bonus på sparandet.

Slutord – det var enklare med kreditkort förr

Jag har skrivit dessa artiklar om kreditkort med ett liter annorlunda perspektiv sedan 2015. Jag upplever tyvärr att det var mycket enklare förr, då bonusarna många gånger var generösare på 1 procent och uppåt. Fler än en gång under skapandet av den här artikeln har jag funderat på om det är värt att hålla med på med kreditkort bara för bonusens skull. Det är också en av de stora anledningarna till att jag har valt att använda Nowo, då jag upplever att jag slår fler flugor på en gång.

Men eftersom jag anser att man inte ska underskatta många bäckar små, så tycker jag ändå det är värt. Några få hundralappar växer också mycket över tid. Sätter man det i relation till att de vanliga bankerna fortfarande tar betalt för sina kort och inte ger något tillbaka. Då är det mer eller en mindre en no-brainer att byta till något av korten ovan. Det kostar inte mer och ger dig saker som du inte hade haft annars.

Om man å andra sidan redan har ett kreditkort som är gratis, ger en fördelar då är de flesta korten rätt lika. Jag ser t.ex. egentligen väldigt få anledningar att byta från Preem eller Shell till Everyday-card. Då skulle jag i så fall snarare rekommendera bytet till Nowo eller att lägga till en sparapp som Dreams. Jag vet även att vissa andra banker har börjat med liknande funktionalitet i sina appar. Jag tror helt enkelt att man här får testa sig fram vilken app som bäst ”lurar” en själv att spara mer. Det kan vara din bankapp, det kan vara Dreams eller det kan vara något annat. Men min uppmaning är verkligen att ge mikrosparande en chans.

Fråga – kort till företag?

En fråga som jag själv inte har hittat svar på är hur ni som har företag gör. Jag har ett vanligt Business VISA från Swedbank med det är ett ganska uselt kort. Jag har tyvärr inte hittat något annat kort som är bättre – har du något tips?

Relaterade artiklar

Om du gillade den här artikeln, så tror jag att du även kan gilla följande:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Om du gillade den här artikeln och vill få vårt nyhetsbrev med liknande artiklar i framtiden, ange dina kontaktuppgifter nedan. Självklart är det gratis.

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Kommentera gärna nedan om du upplever att jag har missat något, har ett annat bra tips som vi kan använda tillsammans eller om du har någon fråga eller fundering. Som jag skrev innan, jag hade inte kunnat skriva den här artikeln utan hjälp från dig som läser och följer bloggen.


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

242 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej!

  Skaffade precis ett everydaykort för att kunna göra hushållsinköpen på. Till min besvikelse fick jag veta av deras kundtjänst att de sedan ett par år har tagit bort funktionen att ha ett extrakort kopplat till kontot och därmed kan vi inte använda detta som tänkt. Ett stort minus tycker jag. De säger att de har planer på att återinföra denna möjlighet men vet inte när det kommer. Vi använder just nu Preem på detta sätt, vilket fungerar bra, men de har en ganska lång fördröjning av redovisning av utgifterna. Det står bara belopp och köp med Mastercard i flera dagar innan det registreras vad som köpts, vilket är dumt när man gör många olika inköp vid samma tillfälle (semester) och vill ha en översikt och ha koll på att kortet inte är skimmat.

  Någon som har tips på ett kreditkort med bonus och möjlighet till extrakort med ingen eller låg avgift som har en bra redovisningsfunktion av utgifterna?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mårten
   1. Vit pil

    Tack! Ska nog prova detta. Köpen kommer fortfarande att dras med ex everydaykortet även om jag använder Curve-kortet om jag förstår det rätt?

    Mvh,
    Mårten

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Mårten
   2. Vit pil

    Yes, det stämmer. Curve kommer agera som ett lager ovanpå det underliggande kortet. I ditt fall blir det då Everyday kortet som kommer vara det underliggande, och pengar kommer därför att dras ifrån det kortet. Vilket kort som du väljer som det underliggande kan du lätt ändra på i Curve app:en dessutom :)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    ganmo
  1. Vit pil

   Det verkar helt OK.
   Men nackdelen med det kortet är begräsningen på 2000 poäng/kronor i bonus per år.
   Jag har fått utbetalt nästan 3000 kr senaste året (maj-maj) Och har redan arbetat ihop 1860 kr sedan maj på mittt Everyday kort.
   Så för min del blir den gränsen en nackdel eftersom en hög bonusprocent då äts upp helt av det taket.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   wibeck
   1. Vit pil

    Det är från person till person på hur mycket man spenderar. Om man spenderar över det så kan man se Komplett som ett komplement till dina andra kreditkort som ger cashback.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    ganmo
 2. Vit pil

  Hej, det som funkat bäst för mig och min familj är att tänka på hur kortets förmåner funkar för ens livsstil. Vi har valt att ha våra kreditkort kopplade till SAS Eurobonus, på det viset samlar vi poäng på alla köp och kan flyga gratis hela familjen 1 gång om året.

  Faktum är att jag skrev en kom-igång-guide för Eurobonus om nån annan är intresserad. Kolla in den här flyggratis.com

  0
  Gravatar ikon för användaren
  flyggratis
 3. Vit pil

  Researchtabellen borde innehålla info om lägsta tillåtna accepterade taxerade inkomst. Jag får inte ansöka om flera av korten för att jag har lägre än 180 000 kr i inkomst. Jag har dock aldrig varit utan pengar, skuldsatt eller annat. Dessutom har jag kapital som tillåter mig att ta ut lika mycket som det jag får ut netto av inkomsten.

  Bankerna räknar visst aldrig med dessa kapital, så hur funkar det med kreditkort för folk som har 20 000 000 kr och lever 100 % av avkastningen? Får de ej heller kreditkort?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Malin
 4. Vit pil

  Ang. NOWO: ”Fondbolaget tillämpar en inlösenavgift om 1 % när du säljer dina fondandelar i NOWO Fund. Inlösenavgiften belastar kvarvarande innehav, vid försäljning om 100 % av innehavet belastar inlösenavgiften utbetalningsbeloppet.”

  Helt klart okul.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Linus
 5. Vit pil

  Preem Mastercard inför från och med 1 september 2019 en månadsavgift på 29 kronor. Även om man betalar hela skuldbeloppet varje månad.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  HoJo
  1. Vit pil

   Preem Mastercard inför en månadsavgift från och med 1 september 2019 på de kort som är kopplade till en organisation, t. ex. Villaägarna, Aktiespararna etc.
   De personer som har Preem Mastercard utan koppling till en organisation berörs inte!
   För att slippa kopplingen till en medlemsorganisation och slippa betala 29 kr per månad, måste man avsluta kortet och beställa ett nytt vanligt Preem Mastercard!

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Bruno
   1. Vit pil

    Har du någon källa på det?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    ganmo
   2. Vit pil

    Jag skulle också vilja se källan till detta. Men om det nu är så att ett kort kopplat till, som i mitt fall Aktiespararna, ska belastas med en avgift på 29 kr per månad så behöver jag tanka MYCKET bensin varje månad för att komma upp i 29 kr bonus.(45 öre per liter). Bonus på övriga köp kan man ju få på andra kort också, t.ex Volvokort. Det ger även bonus på bränsle och har inga månadsavgifter. Klart bättre såvida jag inte har en körsträcka motsvarande en taxibil.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    HoJo
 6. Vit pil

  Vad finns det för alternativ för bankkort i stället för kreditkort? Jag har ICA-bankens MC men de har börjat med växlingsavgift om man köper i annan valuta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Malin
  1. Vit pil

   Hej Malin, Klarna kortet är gratis och kan ställas in så att det drar pengar från ditt bankkonto via autogiro. Är även utan valutaväxlingsavgift men funkar ej för kontantuttag.
   För kontantuttag i bl.a SEK, EUR eller USD fungerar Lunar Way riktigt bra, det är ett prepaid kort där du först sätter in pengar (via ett annat kort, t.ex Klarna) och sedan betalar med det i respektive valuta eller tar ut kontanter helt utan avgifter från Lunarway. (Ibland lägger bankerna utomlands på en avgift på 2-4€/uttag)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Kalle Wibeck
 7. Vit pil

  Hej! Här kommer en kanske riktigt dum fråga, men om vi säger att jag går över till Nowo och betalar allt den vägen, bör jag då på något sätt inaktivera mitt nuvarande storbankskort så att t.ex. årsavgift inte löper på trots att kortet inte används?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jenna
  1. Vit pil

   Hej Jenna, det där är ju helt valfritt, personligen tycker jag det känns lite skönt att inte ge dom pengarna till storbanken :-) Jag betalar allt löpande med ett kort med bonus (Everyday) och när jag vill ta ut kontanter använder jag Norwegian kortet som har helt fria kontantuttag i SEK. Sen bytte jag bank också till en bank som inte tog betalt för internetbetalningar. I mitt fall gjorde det ca 650 kr/år

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Kalle Wibeck
   1. Vit pil

    Får man fråga vilka bank du har som har fria internetbetalningar. Jag har det sämsta just nu på allt. Swedbank. Dyr på internetbetalningar och dyrt bankkort.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Nina
   2. Vit pil

    Klart man får :)

    Det är Handelsbanken, gratis för betaltjänster, Swish och BankID. Men undvik deras bankkort annars blir det avgifter…

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Kalle Wibeck
 8. Vit pil

  Hej! Om man väljer ett kreditkort och istället använder likviden som ”står still” på buffertkontot till placering i en fond. Vilken typ av fond skulle du rekommendera? En lågrisks räntefond (med lägre avkastning) eller en indexfond bestående av en större del aktier för att få högre avkastning? Gillar din idé hur man kan använda kreditkorten till sin fördel. / Victor

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Victor
 9. Vit pil

  Det ser helt OK ut om man inte behöver göra kontantuttag, 3% är dessutom en saftig avgift för kontaktuttag.

  Jag sprang på Lunar Way i förra veckan som var ett trevligt alternativ utan vare sig års-, valuta- eller uttagsavgifter.

  Det är en pre-paid modell där man kan sätta in pengar på sekunden med ett annat kort (t.ex. Klarna).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle Wibeck
  1. Vit pil

   Lunarway har dock avgifter utanför USA och EU.
   Plus att prepaid gör att det inte fungerar överallt

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Daniel
 10. Vit pil

  Överlägset mest värde per spenderad krona anser jag SAS Amex-Eurobonus korten har. Med vouchern, 2-4-1 blir det utan problem en utlandsresa per år, med flygbiljetten utan kostnad. Kombinera med annat MC/Visa, förslagsvis SAS EB, för 100%-ig täckning. Väldigt värdefullt att bli inbjuden, extra mycket poäng nu, (7-23k) som du kan bli via länk: http://www.americanexpress.se/bjudin/johanjjox5?XLINK=MYCP

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
  1. Vit pil

   Har kollat runt lite och ett SAS Amex verkar lämpligt för oss. Tack för inbjudan.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Krister
 11. Vit pil

  Kan varmt rekommendera Ebbel – tjänsten som automatiskt hittar ditt perfekta kreditkort. Alla spenderar ju olika mycket på olika saker, därför måste man ju gå igenom:

  – Hur mycket du spenderat
  – Vart du spenderat på bonusgrundande butiker (flygbolag, bensinstationer, etc)
  – Hur mycket du tar ut i bankomater
  – Hur mycket du handlar i utländsk valuta
  – Omvandla bonuspoäng till SEK
  – Försäkringar
  – Andra förmåner och kampanjer

  Vill man inte göra detta själv kan man ju förslagsvis låta Ebbel göra jobbet åt dig.

  18+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Testade tjänsten precis – så ballt! Skrev in vilka kort jag använder idag, och ut kom det kortet jag borde ha. Så enkelt!

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Daniel
  2. Vit pil

   Stämmer bra Kalle! Vi har precis lanserat och tar gärna emot er feedback. Var ni nöjda med det kreditkortet vi föreslog? Hur kan vi förbättra vår tjänst?

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Daniel
   1. Vit pil

    Antar att du har testat tjänsten innan i fredags?
    Varför försökte du föreställa en användare?

    Har ni med fintech-korten som kommit på sistone?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    DS
 12. Vit pil

  Coop byter korturgivare och ändrar villkoren.
  Tänkte bara berätta att MedMeraBank sluter ge ut Coops kort nu, det kommer ges ut av Enter Card från 5 mars.
  Då ändras även villkoren till 1,75% valutapåslag, uttagsavgift 1,5%/35 kr, men så får man ”blipp” och sänk årsavgift till 295,- isf 348.

  Så där blev även det ointressant tyvärr.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle Wibeck
   1. Vit pil

    Det ser helt OK ut om man inte behöver göra kontantuttag, 3% är dessutom en saftig avgift för kontantuttag.

    Jag sprang på Lunar Way i förra veckan som var ett trevligt alternativ utan vare sig års-, valuta- eller uttagsavgifter.

    Det är en pre-paid modell där man kan sätta in pengar på sekunden med ett annat kort (t.ex. Klarna).

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Kalle Wibeck
 13. Vit pil

  Någon med SAS amex classic/premium som kan klargöra vad gäller Fredrik Karlsson’s fråga nedan om det tillkommer någon avgift vid ”kontantuttag” när man betalar sitt köp hos coop/ica och ber de ta det på x hundringar över?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  AS
  1. Vit pil

   Jag kan inte tänka mig att det inte skulle tillkomma avgift vid ett köp och samtidia uttag, men jag har inte provat själv. Om någon vill ha inbjudan till SAS Amex (extra poäng nu), hojta! jakobsson.johan1 [at] gmail.com

   0
   Gravatar ikon för användaren
   J.A
 14. Vit pil

  Hej,

  Santander stod med i sammanställningen i Google Drive filen ovan men omnämns inte i artikeln. Enligt min bedömning är det högst intressant för utomlands då de heller inte har något påslag. Är det ngn som har erfarenhet av det kortet eller den banken? Undrar också hur det fungerar med kontantuttag då jag inte kunde hitta ngn info om det?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Samuel Willkabder
  1. Vit pil

   Avgift på kontantuttag.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Daniel
 15. Vit pil

  Hej,

  Kan du resonera kring valet i att ansöka om ett Everyday kort som du rekommenderar som kreditkort enligt ovan (vinnare) jämfört mot Amex Cash back där konsument får 1,25% tillbaka i cash back.

  Everyday kort: 0 kr i avgift år 1, därefter 195kr/år. Bonus om 1% för alla köp samt tanka under 20.000kr. Därefter endast 0.5% bonus för alla köp och tanka beloppet över 20.000kr.

  Amex Cash back: 35kr/mån i avgift samt 1,25% i cash back som utdelas konsument direkt.

  Utifrån de här jämförelser hade jag nog valt Amex Cash back eftersom det ger bättre återbäring i direkta pengar. Handlar man mer, desto mer pengar får man tillbaka som konsumt just pga högre cash back.

  – Hur resonerar du? Om du endast jämför dessa två kreditkort.
  – Har du även kollat på Amex cash back? Några nackdelar enligt dig?

  Tack för input!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ann
  1. Vit pil

   Nackdelen är att Amex har dålig täckning.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Daniel
  2. Vit pil

   Jag har Everydaycard och har haft det i några år nu.

   Bonusperioden är på sex månader. Man får 1% bonus på alla mat och bensinköp. 0.5% bonus på alla andra köp. Om du under dessa sex månader kommer upp till mer än 20000 kr så får du 1% på alla köp. D.v.s. du får 1% bonus på alla köp från 20001 kr.

   I mitt fall så tar det mindre än två månader för att komma upp till 20000 kr, så efter det får jag 1% bonus på alla köp med kortet.

   Jag har även tagit ut pengar i samband med köp på t.ex. Willys utan att det lagts på någon avgift. D.v.s. om jag köper något för en femtiolapp och tar ut 200 kr i kontanter, så dras det 250 kr från kortet.

   Räknar jag ihop bonusen per år samt tar bort årsavgiften så tjänar jag c.a. 1500 kr om året.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   P-H
   1. Vit pil

    Vad kostar everydaycard i faktura och administration avgift?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Nina
 16. Vit pil

  Hej Jan

  Jag har Coop MedMera kortet, men tänkte byta till något annat nu när det försämras.
  Klarna såg intressant ut och verkade smidigt, så jag ansökte om ett Klarna-kort.

  Dock så behöver maken ett kort också, vi har haft ett extrakort till honom från Coop.
  När han skulle gå in på Klarna och också ansöka om ett kort, så fanns inte möjligheten där. Jag har nu chattat med Klarna kundtjänst och fått följande svar till varför han inte kan ansöka om kortet (han har samma årsinkomst och kreditvärdighet som mig)

  ”han är helt enkelt inte är berättigad i nuläget. Vi kan dock inte se av vilken specifik anledning någon inte är berättigad.
  Det vi kollar på är betalningshistorik, aktuella skuld samt extern information. Den externa informationen vi kollar på är din årsinkomst samt eventuella betalningsanmärkningar.”
  ”Om han inte har använt Klarna mycket så kanske vi inte har tillräckligt mycket betalningshistorik för att kunna erbjuda detta kreditkort.
  Jag kan dessvärre inte säga vad som är problemet då vi inte ser det specifika problemet.”

  Så Klarna verkar använda sig av logik som bygger på betalningshistorik (?), men kundtjänst kan inte förklara vad som krävs för att man ska kunna ansöka om kort. Mycket frustrerande!
  Dessutom görs det i vilket fall en kreditupplysning, så jag förstår inte varför betalningshistoriken behövs (om det nu är det som är problemet…)?

  Jag började läsa omdömen om Klarna, och det verkar som många har dåliga upplevelser:
  https://se.trustpilot.com/review/klarna.com/sv

  Vi kommer inte att gå vidare med Klarna, eftersom vi både inte kan få kortet, av oklar anledning. En bisarr upplevelse, den ena kan få kortet, den andra inte, och kundtjänst kan inte förklara eller hjälpa till.
  Ville bara förmedla detta, eftersom du rekommenderar Klarna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marilla
 17. Vit pil

  En till sak angående Shell i sverige. De ägs som sagt av St1 och jag hittade information om att de ska fasa bort Shell märket och ersätta det med St1 i Sverige till 2019, något som inte hänt ännu:

  ”Shell är världens största drivmedelsföretag men är faktiskt påväg ut från Sverige. 2010 köpte St1 samtliga av Shells bensinstationer i Sverige och är just nu mitt i en övergångsprocess då man till 2019 skall ha slussat bort namnet Shell från sina bensinstationer och istället låta dem gå under St1’s varumärke. När det kommer till kreditkort från St1/Shell så har de ett bra drivmedelskort med 1% cash back på allt du handlar och 15 öre rabatt på deras bensin.”

  Vi får hoppas att vi som har Shell-kortet inte tvingas över till St1-kortet som har mycket sämre villkor, ingen cashback eller sparränta och en månadsavgift på 30kr om man inte använt kortet hos dem minst en gång i månaden, men den dagen den sorgen…Hur lång tid innan måste de meddela detta? Coop gjorde det väl ungefär 2 månader innan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik Karlsson
 18. Vit pil

  Ni som har Shell, måste man vänta på och betala första fakturan innan man kan välja e-faktura? Står så på deras sida.

  Man kan spara upp till 15 000 och få sparränta, men hur gör man det? Som med coop-kortet (alltså går det att använda exakt som coop-kortet? Tog aldrig av krediten där). Antar att det kommer mer info med kortet? Om man då handlar med kortet, dras pengarna från sparpengarna eller från krediten då? Om jag bara handlar med sparpengarna eller beloppet över sparpengarna, kommer jag inte få någon faktura alls då förrän jag använt krediten?

  Ikano ville inte svara på dessa frågor via mail och jag orkar inte ringa.

  Mina kort nu (hade bara coop mer innan, ska säga upp är shell kommer):
  Jag har nu valt Shell (Stödjer hellre finska ST1 som äger shellmackarna i Sverige än Saudi Arabien (preem) och så har de högre sparränta och har haft det länge) för sverige och klarna för internetköp utomlands, har redan glömt pin-kod och kan inte återställa utan app, vilket jag inte har, men kommer inte använda klarna i butik ändå (dessutom får man inte köpa vad man vill, lotter bland annat. Kontantuttag får jag be andra göra just nu, orkar inte skaffa norwegian bara för kontantuttag. Använder bara kontanter till frisören som vägrar införa kortbetalningar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik Karlsson
  1. Vit pil

   Hej! Jag har precis skaffat ett Shell-kort och det kom INTE särskilt mycket information med kortet… har pratat med kundtjänst och de pengar man sätter in på ”sparkontot” kommer alla köp att dras av ifrån. DVS ingen faktura om du inte använder krediten.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Sara
 19. Vit pil

  Hej!
  Tänkte ansöka om NOWO-kortet efter att ha läst din blogg.
  Men värdekoden rikatillsammans verkar inte funka längre.
  Är detta något du kan berätta något om?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Leif Lourie
 20. Vit pil

  En nackdel med Everydaycard för de som byter kort årligen (för att exempelvis slippa årsavgiften efter ett gratisår):

  ”Förutsättning för utbetalning är att du under resp. 6-månadersperiod gjort minst 5 köp med ditt kort** samt att kontot inte är avslutat.”

  ”intjänad bonus sätts in på ditt Everydaycard två gånger per år* (f.n. i maj & nov)”.

  Så det gäller att avsluta kortet efter maj eller november och hoppas på att inte villkoren försämras innan man hinner få utbetalningen.

  De svarar i alla fall snabbt på mail, men de var som sagt osäkra på hur det förhöll sig med kontantuttag över beloppet i butik -går det i alla butiker förresten? Eller bara på exempelvis Coop/ICA- ), i som provat får gärna svara.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik Karlsson
 21. Vit pil

  Ni som använder everydaycard: Kan man ta ut pengar över beloppet i butik och slippa uttagsavgiften? Nordea kunde inte svara på detta, men de ”trodde” inte att det tillkom någon avgift vid uttag över beloppet i butik?

  Hur är det generellt med detta? Kan man slippa kontantuttagsavgifterna om man tar ut kontanter när man handlar i butik?

  Jag såg att Norwegian är avgiftfritt i automat, men inte om man tar ut pengar över beloppet i butik (då börjar räntan ticka).

  Jag letar nu alternativ till Coop medmera mer. Jag har beställt ett klarnakort för köp i utlandet (ebay, amazon osv) för att slippa valutaväxlingspåslag.

  Norwegian verkar bäst, men jag kommer inte använda mig av den bonusen, så jag funderar på everydaycard, men hade gärna haft ett som inte har avgift efter ett år, sen är ju frågan hur det ser ut med korten om ett år. Men det stod även något om att säger man upp kortet så får man inte bonusen, men då kan man ju säga upp det i början av Januari.

  Sedan så verkar man få en del erbjudanden när man handlar med sitt klarna-kort, exempelvis såg jag att man får HBO Nordic gratis i 2 månader efter att man handlat med kortet, även andra här har nämnt att de fått gratisprodukter. Men det saknar ju kontantuttag och försäkringar, inte för att jag någonsin använt en försäkring på mitt coopkort.

  Jag är inte så sugen på preem eller shell, det verkar för krångligt med att hämta ut bonuscheckar på bensinmackar, sen så har jag inte bil heller, så jag tjänar inget på bensinrabatten. Det som lockar är isåfall att de saknar årsavgift och att man kan spara pengar med bra ränta (om än bara max 15000.

  Det börjar bli för rörigt med alla dessa kort.

  Vad kommer ni som nu lämnar coop medmera mer att välja istället?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik Karlsson
  1. Vit pil

   Testa getpfc.com

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Daniel
   1. Vit pil

    ”✓ Automatuttag utomlands upp till 3000 kr/mån, efter det tillkommer en avgift på 1,5%.”

    Hur är det med automatuttag i sverige?

    Annars är det ju likt klarna-kortet, fast utan bonusar, där klarna åtminstone verkar komma med olika erbjudanden och prova på checkar. Fast kan man ta ut pengar med det så kan man ju ha det som uttagskort.

    Men dett är alltså ett betalkort (Debetkort) som man sätter in pengar på själv via Swish eller plusgiro, intressant.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Fredrik Karlsson
   2. Vit pil

    På Klarna kan man väl inte ta ut något alls?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Daniel
  2. Vit pil

   Övergår till SAS Amex Eurobonus istället. Classic är gratis, men premium är helt klart värt avgiften tycker jag, mer poängintjäning och ännu bättre 2-4-1 (halva poängpriset) deal, men båda funkar helt klart. Bästa värdet för poäng när det kommer till kreditkort, helt klart tycker jag. Går att växla till COOP poäng om man vill. Har Norwegian om jag någon gång vill ta ut kontant.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
   1. Vit pil

    Nej, på klarna kan man inte ta ut. Kan tyvärr inte skaffa ofc eller revolut pga att jag inte har en android eller iphone där bankid fungerar. Vill helst inte sköta bankärenden via mobilen heller. Klarna har webbgränssnitt, tyvärr kan man inte ändra vissa inställingar på webben, utan bara i appen. Jag minns inte vilken PIN jag valde vid registrering, så jag kan inte använda kortet i butik. Men beställde det mest för ebay, kickstarter osv. Ska se om de kan skicka en ny PIN-kod via brev eller något bara för att protestera mot att allt ska skötas via appar….

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Fredrik Karlsson
  3. Vit pil

   Man behöver inte åka till bensinstationen, man kan ringa kundtjänst så sätter de in beloppet på ditt konto. Men du behöver göra det för varje enskild check… smådrygt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Sara
 22. Vit pil

  Coop MasterCard går över till Entercard i mars 2019.
  Lägre årsavgift men nya avgifter på tex valuta och uttag. Sämre tycker jag.

  10+
  Gravatar ikon för användaren
  Caroline
  1. Vit pil

   Ja framförallt att de slänger på 35 kr om man vill ta ut en hundring känns sådär. Men även 1.75 % valutapåslag inte superbra.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Gustaf
   1. Vit pil

    Årsavgiften dessutom högre om man har extrakort vilket nu börjar kosta

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Robert
  2. Vit pil

   Samt halvering av de extrapoäng som kortet ger vid köp på Coop (från 1poäng/kr till 0,5poäng/kr), så tveksamt om det är värt det ens om man handlar mycket på Coop.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mikael
  3. Vit pil

   Ser verkligen ut som en ändring till det sämre vilket får mig att överväga ett byte.

   Hur ska man värdera de förbättrade (?) försäkringarna? Andra alternativ med bra reseförsäkring?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Per
  4. Vit pil

   Efter den upplevelse jag har haft med att försöka säga upp mitt kort per villkorsändringsdagen så kan jag inte rekommendera någon att skaffa ett Coop-kort. Efter 2h i telefonkö så vägrar de ta emot en uppsägning för en tidpunkt in i framtiden, utan vill att man ska ringa tillbaks igen exakt den dag man vill att kortet ska sägas upp. Med tanke på det tryck som kommer att uppstå strax innan villkorsändringsdagen och hur underbemannade kundsupporten verkar vara så kan man ju utgå från att det kommer vara i princip omöjligt att komma fram.

   De kommer dessutom automatiskt att skicka ens personuppgifter till EnterCard Group AB och be dem skicka ut det nya kortet, trots att man tydligt meddelat att man inte vill ha det och trots att man meddelat att man inte samtycker till att de delar med sig av ens personuppgifter med det företaget. Enda sättet att slippa det är att säga upp sitt nuvarande kortavtal i förtid, istället för på villkorsändringsdagen. Det kan man väl påstå vara att ta lite väl lätt på GDPR-lagstiftningen.

   Det är lite skrattretande att MedMera Bank AB ingår i KF, som ju enligt egen utsago ska vara konsumenternas röst och stå på konsumentens sida. Läser man inlägg från besökare på Coops Facebook-sida kan man lugnt säga att de misslyckats i det här fallet…

   4+
   Gravatar ikon för användaren
   Mikael
 23. Vit pil

  Som några nämner, tycker jag att SAS Eurobonus Amex är överlägset (se tråd eller hemsida för info och anledning). Inte cashback men värdet av poängen och förmånerna är bättre än det. Själv kör jag SAS Amex Premium just nu. Alternativt kan man ha Classic vilket är helt gratis. Dessa funkar bra med inköp på COOP, poäng kan växlas emellan.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Har för mig att jag läst att american express inte fungerar överallt, är det så? Jag handlar på coop, så om man kan föra över insamlade poäng dit så är det ju bra, får läsa mer om det.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Fredrik Karlsson
   1. Vit pil

    Idag är det mycket bättre än för étt antal år sedan. Alla ICA och Coop och ”större” kedjor och butiker tar Amex vad jag upplevt. Där det inte funkat för mig är ex. en mindre kiosk, frisör och så.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Johan
 24. Vit pil

  För mig verkar komplett bank mastercard kreditkort vara den bästa. Gratis kreditkort, 1-4% cash back (som måste användas på komplett.se, max 2000kr per år). Relativt nytt i Sverige som det verkar, får höga betyg på Norska sidor som utvärderar kreditkort. Har just gjort en ansökan om kortet. Någon som har erfarenhet av komplett bank mastercard?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anton
  1. Vit pil

   Komplett Bank MasterCard verkar ok. Trist bara att man bara kan använda bonusen på http://www.komplett.se och inte var man vill.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Bruno Salomonsson
  2. Vit pil

   Har skaffat komplett kreditkort och man kan använda bonusen till att betala fakturan utöver att använda den på komplett.se. Gillar kortet, bonus i världsklass!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   David
 25. Vit pil

  Kia kreditkort verkar vara gratis och ger 1% tillbaka men man får pengarna först vid 250 kronor och då som check hos Kia.. så låses mot Kia service eller köp..

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 26. Vit pil

  Hej.
  Ni glömde Shell-kortet i er genomgång av kreditkort.
  Där får man ju också 2% sparränta.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Olle
 27. Vit pil

  Hej! Jag har precis fått upp ögonen på en cashback-hemsida som heter Refunder som enligt ett blogginlägg på rikakvinnor.se ska fungera väldigt bra, har fler erfarenhet av denna? Ser ut som att den ger 3-7% tillbaka på de onlineköp man gör genom sidan :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Isabelle
  1. Vit pil

   Använt den lite funkar men föredrar cashbackshopping.se

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Erik
  2. Vit pil

   Funkar fint! Man kan ladda ner en knapp eller vad de kallar den, så att du i alla fall på datorn automatiskt får upp refunder när du ska göra ett köp. Så slipper man fundera på om man kan få bonus eller inte, och risken att missa bonusen minskar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Caroline
  3. Vit pil

   Remember flex ger procentuellt mer tillbaka än t.ex. Refunder, Cashbacker, Bonusaway m.fl. liknande sidor. Dock är skillnaden mot dessa är att Remember är ett kreditkort.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Ganmo
 28. Vit pil

  Hej,
  Tack för mkt intressant verksamhet!

  Tyvärr såg jag precis detta på Glase hemsida:
  ”Dear customer,

  As Glase have failed to secure funding for continued growth and operations, the service will be shut down as of 4 pm on Tuesday the eleventh of December 2018.
  Thank you for your use of our service so far and we hope that using Glase have been a pleasant experience.

  Best Regards,
  The Glase team”

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 29. Vit pil

  Har ett coop kreditkort och är tyvärr inte så nöjd. Dels får vi varje månad hem en papperfaktura -> onödigt och omiljövänligt. Vidare, även om man kan logga in och se allt digitalt kan man ej exportera till excelformat (!?) vilket gör budgetarbetet onödigt krångligt då vi gör det i excel. Och sist men inte minst, när du gör ett uttag utomlands så läggs det ränta på pengarna du tar från det datum du tar ut det till det datum som det betalas in. Det kanske är kutym för kreditkort men de kunde åtminstone skrivit ut det lite tydligare!? Hittade ej räntesatsen någonstans utan fick den först när jag ringde. Dock, sätter du in pengar i förväg är detta inget problem, så det går ju att komma runt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linnea
 30. Vit pil

  Hej,
  Till viss del off topic, men provar iaf.
  Har Preem MC sedan några månader tillbaka. I stort nöjd, men blev dok rejält less när jag märkte att jag inte kan ladda ner fakturan som excel-fil. Har frågat kundservice flertal ggr om funktionen kommer, men verkar trögt.
  Behöver exportfunktionen för redovisning.

  Hur har ni som har Preem-kortet löst det?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fille
 31. Vit pil

  Bensinkorten från Ikano verkar ha högre påslag på valuta nu jämfört med när översikten (Google docs) här skapades.

  Svårt att hitta ett vettigt kort utan avgifter och dryga påslag som även stödjer Tink.. ska man behålla sitt tråkiga Nordea Gold?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linus
 32. Vit pil

  Vad tycker folket om marginalen gold? har haft lite koll på det men vet inte om det är värt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kevin
 33. Vit pil

  Jag använde Glase i hopp om 3 % cashback, men jag tror dom ändrat i sina villkor och tagit bort detta i hemlighet. Ingen svar från supporten heller.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Lukas Lundgren
  1. Vit pil

   Jag har fått kontakt med supporten och det är sant att cashback kampanjen är avslutad. Var bra så länge det varade men nu är det bättre att använda något av kreditkorten som tipsas om här istället.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Charlie
 34. Vit pil

  Hej Igen, (Börjar känna mig tjatig)
  …MEN, jag avslutade mitt konto på everyday (tyvärr då jag tror jag kunde fått den ”häftiga” funktionen Apple Pay :-) ) och jag öppnade istället ett Shell Mastercard, endast 0,5% Bonus, ingen årsavgift, 2% sparränta, Bonuspumpen = 50:- cash back om du tankar för mer än 100liter (oavsett station) SAMT och här kommer det fina som jag vill be dig Jan dubbelkolla, det verkar som att Betalo’s tjänst att betala räkningar med kortet är gratis. Isf öppnar sig fler dörrar till ökad bonus än bara det du handlar i butiker.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ketofredde Fredrik Lemón
  1. Vit pil

   Det stämmer att betalos tjänst att betala räkningar via Shell/Preem kortet är gratis men det är däremot inte bonusgrundande.

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Filip
   1. Vit pil

    De verkar ha ändrat det sen ni skrev?

    Kopierat från Shell:
    Kontant bonus
    Betala med ditt Shell MasterCard så får du för närvarande tillbaka 0,5% kontant bonus. Dock inte för betalningar via tjänsten Betalo, samt inköp av drivmedel eller inköp på konkurrerande bensinstationer i Sverige.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Lasse P
 35. Vit pil

  Jag inser efter att ha beställt kortet att administrationsavgiften inte går att förhandla bort 25:- * 12 =300:-/år = ganska dyr kortavgift.
  Om jag jämför med Shell som inte verkar ha ngn avgift !? För att endast tjäna in kortavgiften behöver jag handla för c:a 40 000:-/år innan jag går plus minus noll. Den lilla ökade räntan mellan korten på 0,5% på bensin och mat hjälper ju i och för sig till.

  Missar jag något?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ketofredde Fredrik Lemón
 36. Vit pil

  Hej Jan,
  Tack för all inspiration för en nybörjare. Tycker det är intressant du tar upp appen Dreams och den skaffade jag i våras som ett mikrospar. Som komplement till min nybörjarportfölj. Däremot blir jag klyven om tanken är man tar ut pengarna vid ombalanseringen och lägger in dem i portföljen istället ska man då ha dem i deras fond eller bara med sparräntan? Försöker läsa på om hur säker deras fond är, då just dem pengarna vill jag inte ha hög risk på. Vad har du för tankar om appen och deras alternativ i den?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
 37. Vit pil

  Allmän varning för EverydayCard-kortet:
  Väljer man E-faktura, så använder sig EverydayCard av lägsta belopp i e-fakturan. I mitt fall var det endast ca 3% av totalbeloppet. Resterande 97% hade jag fått betala en dröjsmålsränta på 9,55% i månaden.
  För att ge ett tydligt exempel. Du har handlat för 10000kr under en månad. I din E-faktura kommer det att stå 300kr, istället för 10000kr. Om du väljer att acceptera E-fakturan utan att reflektera (vilket många nog gör), kommer du efter att betaldatumet gått ut, i detta fallet betala dröjsmålsränta på ca 9,55% på 9700kr i månaden, och det startas samtidigt en automatiskt avbetalning på minst 200kr i månaden.

  Lösningen är givetvis att öppna E-fakturan, kopiera hela summan, och sedan gå in och manuellt ändra beloppet till hela summan. Men detta måste göras manuellt varje månad, och om det glöms bort får du betala dröjsmålsränta från dag 1.

  Jag har pratat med EverydayCard supporten att jag ville ha en E-faktura på hela beloppet som använts under månaden, men tyvärr hade dem ingen lösning på det idag.
  Svaret jag fick var att dom ”jobbade på en lösning”. Det kunde dock inte ge något datum när det skulle vara löst.
  Min tolkning är att det inte finns ett intresse att ändra detta, eftersom detta troligen är ett ganska lönsamt att stimulera till avbetalning, både mot dem kunderna som vill avbetala och dem som inte vill det.

  PS:
  Har även hört att det finns fler kreditkort som arbetar på samma sätt. Dvs, att dom med stor sannolikhet medvetet skickar ut lägsta summan för att stimulera avbetalning och dröjsmålsränta.
  Jag kan dock intyga att varken Handelsbanken Allkort, Preem Mastercard eller Shell Mastercard, använder sig av EverydayCards, i min mening, moraliskt tveksamma E-fakturehantering.

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Tommy
  1. Vit pil

   Detta med att de sätter lägsta summan på e-fakturan ringde jag in till deras kundtjänst och frågade om för ca 1.5 år sedan och fick samma svar som dig; Vi jobbar på det. Så de jobbar väldigt långsamt på det. Har missat att ändra vid något tillfälle men då var det endast en låg summa som tur var, men dyrare blev det ju.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Fredric Hellberg
   1. Vit pil

    Det är ju det de helst vill, att man delbetalar sin skuld i evinnerlighet :)

    Men det blir väl egentligen bara ett problem om man valt automatisk betalning av e-fakturor? Om man tittar på sin faktura är det ju busenkelt att justera beloppet till hela skulden…

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Kalle Wibeck
  2. Vit pil

   Re:member sätter också lägsta delbetalning som default, men kunde ändra till hela beloppet när jag hotade med att avsluta kortet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Andreas
 38. Vit pil

  Hej Jan,

  Tack för intressanta tips och analyser!
  Alltid lika givande!

  Jag vill tipsa om något du kanske redan vet, att om du har ett Euro Bonus konto (i SAS) så kan du bl.a. ansluta ditt kreditkort där så att du får extrapoäng när du tankar på Preem. Ytterligare ett sätt att få ut mer av ett å samma köp. Liknande samarbete finns att du får extrapoäng om du använder dig av Elit Hotell mm.

  Sedan skulle det vara kul att få din analys av kortet Ecster.

  MVH
  Fredrik Lemón

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ketofredde Fredrik Lemón
  1. Vit pil

   Hej,

   Menar du att man kan koppla ett externt kreditkort till sitt Eurobonuskonto? Det låter ju väldigt intressant i så fall! Men jag hittar inget om det på SAS/Eurobonus hemsida?

   //Kent

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Kent
   1. Vit pil

    Du ansöker om att koppla kreditkort till eurobonus via Preems hemsida.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    David
   2. Vit pil

    Tror han menar att man kan koppla ett SAS kreditkort till Preem, vilket man kan för att få rabatt där när man använder sitt SAS Eurobonus för poängen. Gör själv så, använder SAS Amex vilket jag tycker är helt klart bäst. Classic är gratis, men har själv Premium, vilket är värt det tycker jag med deras ”2-4-1” och högre intjäning.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Lars
 39. Vit pil

  Hej,

  Tack för bra information. Jag undrar varför bonuskortet Supreme Card inte finns med i er kalkyl/researchunderlag? Jag vill minnas att det var ditt favoritkort för några år sedan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Larre
  1. Vit pil

   Kom inte med för att man bara kan få ut saker i deras poängshop och inte i pengar tyvärr.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 40. Vit pil

  Tack för inofrmationen ang kreditkort. Har beställd eran veckobrev!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eila Törnroos
 41. Vit pil

  Hej,Alla ekon. Intresserade.
  Hur många betalkort finns det?
  Som lingon?
  Mitt problem är att jag har förlorat förtroendet för mitt kort från Nordea.
  Den 22 aug.gick det inte att betala med kortet.Trots att det fanns täckning
  på personkontot.

  Som tur var hade jag kontanter mig.Så jag fick hem min vinflaska ändå.
  Detta efter att jag hade tankat bensin på Ok Q8 (obemannad station)
  Kortet fungerade då som vanligt
  Enligt Nordea hade jag råkat ut för en säkerhetsspärr p.g.a.alla tjuvtankningar.
  Nordea:Vi tar bort spärren.
  Nordea:VISA har haft problem,det är löst nu.
  Nordea:Detta sker automatisk.
  Vad skall man säga?
  Vi får se upp med både det ena och andra.
  Har någon liknade erfarenheter?
  Cash is still the kring.
  Tack till Carolin och Jan för hinkarna m.m.
  Eva och Ted Thunman.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eva Thunman
 42. Vit pil

  Jan, eller någon annan som använder NoWo-kortet: Har det stöd för förkontaktlösa betalningar (blippa)?
  Min fru och jag beställde varsitt Everydaycard. Vi blev förvånade när vi fått dem och insåg att de saknar den funktionen.
  Jag tog för givet att alla kort som levereras idag hade stöd för det.
  Ett i-landsproblem kan tyckas, men har man vant sig vid det är det irriterande.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Ja, Nowo-kortet har det. I alla fall en sådan som är på sidan på ICAs terminaler.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 43. Vit pil

  Jag har letat länge efter sätt att minimera internationella bankavgifter. När det gäller imternationella växelavgifter och kortköp så rekommenderar jag att kolla Transferwise. De var först bara till för att överföra pengar mellan två utomstående bankkonton, men med lägre växelavgift och transparans. De använder alltid googles växelkurs och tar bara 0,2 – 0,6% i avgift. De har nu lanserat ett bankkonto med ett bankkort, som har flera fördelar. De har också möjlighet till ett företagskonto, men vet inte om det har särskilda fördelar över personkontot.

  https://transferwise.com

  Jag rekommenderar BARA för att jag vill dela vad jag hittat och är nyfiken vad du tycker om det.

  Men! Du och jag får ett bonus om du bestämmer dig för att skapa ett konto genom denna länk: transferwise.com/u/sigridoe

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Sigrid
  1. Vit pil

   Har nu kört Revolut kort till alla ickeSkr handel och för kontanter på resorna. Klockrent, gratis och mycket bra rates.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mikko
 44. Vit pil

  Hej.
  Ett av Coops kort är helt utan årsavgift. Dessutom för man poäng på precis allt som man köper, även utanför COOPs organisation. Poängen kan du sedan växla mot varor, erbjudanden, rabatter, hotell… en massa olika saker.
  Och det allra bästa – du kan registrera detta betalkort hos tex Willys och/eller Hemköp (som Willys+/Hemköpskund) och då får du först erbjudanden hos Willys och sedan poäng på betalda kronor hos COOP.
  Betala mot kostnadsfri faktura i slutet på månaden.

  Jag trodde först inte att detta var sant (min pappa har och hävdade). Nu har jag själv och det är inte riktigt klokt hur mycket rabatter och erbjudande jag tar del av/får. Jag är superekonomisk, ratar lån och krediter och sparar (så jag kan undra vad jag ska göra en vacker dag). COOPs kort har gjort att utgifterna för mat och övrigt handlande för vår familj (3 personer) har sjunkit med ca 450 kr/mån jämfört med jan-juli 2017. Inte klokt!! Men bra!!!

  Vänligen
  Pia

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Pia
  1. Vit pil

   Detta låter intressant,
   Kan någon förklara lite mer ingående vad detta innebär (korttyp etc) och hur man skulle gå tillväga för att koppla ihop olika bonuskort. Jag har försökt googla mig fram till ett svar, men kan inte känna igen detta som du beskriver.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
  2. Vit pil

   Hej,
   Har haft Coops MedMera Mer kortet under ett stort antal år och har hittills varit ganska nöjd med korten även om bonusen har försämrats hela tiden.

   Jag tillsammans med 200 andra som samlat bonuspoäng har råkat ut för stöld av värdecheckar vilket i mitt fall motsvarande 2000:-

   Coop skyller på att jag har missbrukat mina inloggningsuppgifter som föranlett att någon kunna stjäla mina värde checkar. I själva verket är det så att Coop har haft ett undermåligt säkerhetssystem och först nu har infört inloggning med Mobilt bank ID vilket försvårar att någon hackar sig in.

   Detta hände i Aug nu i år och Coop håller fortfarande på och utreder detta!!

   Har nu efter mer än 50år som kund tröttnat på Coop och kommer att säga upp mitt konto och klippa mitt Medmera kort.

   Vänligen
   Mats

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Mats Hurtig
 45. Vit pil

  SJ Prio mastercard om du vill åka gratis tåg.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Julia
 46. Vit pil

  Hej, jag använder Santander Mitt Kort+ som utlandskort. 0% i valutapåslag, 195kr/år och inga konstigheter. Bara ”vanligt” kreditkort med reseförsäkring och sånt vanligt. De har även ett online återbäringssystem som jag inte använt mycket men ibland kan man få bra delas där.
  https://www.santanderconsumer.se/kort/mitt-kort-plus/

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Michael
 47. Vit pil

  Hej och tack för en bra blogg. Det verkar svårt att hitta klipp bland korten nu för tiden. Vi gör så här med våra kort.

  Shellkort – Vi spar maxbeloppet(15K) på var sitt Shellkort till 2% ränta. Hyfsat snabb åtkomst till bästa möjliga ränta.
  Coop Mer – Då vi gör nästan alla våra matinköp på en närbelägen Coop ger Coop Mer kortet mycket värde för oss och vi anväder det till alla matinköp och vid utlandsresor. Genom poängsystem med rabattcheckar som är procentuella kan vi plocka ut en återbäring på 3-4%. Vi använder uteslutande poängen till att handla på Coop. För att detta ska funka behöver man storhandla isf varjedagsshoppa mm. Utomlands är växlingskursen bra(inget påslag) och inga uttagsavgifter(gäller ENDAST utomlands). Dock bör man komma ihåg att alla kontantuttag sätter igång en räntesnurra som tickar tills HELA innevarande skuld på kortet är betald(det räcker alltså inte att betala in bara kontantuttaget, då köpkrediten löses först) Vi löser det genom att sätta in pengar innan vi reser.
  Preem MC – Alla andra inköp gör vi mha Preem MC. Mest av gammal vana från när det var högre återbäring. Genom Villaägarna får vi 40 öre per liter diesel med Preemkortet så tankningarna kan vi inte göra billigare då jag även har en automatstation bredvid jobbet.
  Har kopplat NoWo appen till Preemkortet och dagssparar så att jag får bonus på mitt sparande. Nowokortet använder jag inte då de har en avi avgift jag inte kan bli av med. Jag tänker lite annorlunda och behöver inte smygspara genom att köpa. Jag kan spara iaf ;-)
  OKQ8 – används enbart för att få bra pris i deras tvätthall. Återbäringssystemet är krångligt och slutar ofta i glass till barnen
  I övrigt resonerar jag långsiktigt och försöker undvika ofta återkommande avgifter men har inga problem med enstaka engångsavgifter.
  Ett annat smidigt sparande är Volvofinans sparkonto(0,65%). Går fort och enkelt att flytta pengar fram och tillbaka. Har en mindre buffert där och tomt på lönekontot…. inte för räntan utan mer för principen….

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Tobbe
  1. Vit pil

   Jag har funderat på det där med att spara på tex shell-kortet till 2% ränta. Hur funkar det? Sätter man då in 15000, och sen när man handlar under månaden så dras pengarna från dessa 15000? Eller är spar- och betalfunktionerna åtskilda, så att man kan ha 15000 i spar och sedan handla och betala kreditkortsräkningen som vanligt?
   Nån som vet?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Sara Östberg
   1. Vit pil

    Hej Sara,
    enligt Shells kundsupport dras pengarna från de insatta 15000! Alltså från sin nuvarande summa på kontot. Har man inte använt krediten och betalar in 15000 så får man 2% ränta på 15000kr. Använder man kortet minskas ju summan man får 2% ränta på….som jag förstod det.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Andreas
 48. Vit pil

  Är Nowos fond en s.k. ”fond-i-fond” med avgifter i flera steg? På Morningstar listas andra fonder bland innehaven. (Den årliga avgiften anges även till 1,10 %.)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
 49. Vit pil

  Tycker själv att det är helt fel att rata kort med ”särintresse”; alla gillar ju att resa, till exempel. Enligt mig är det absolut bästa kortet på svenska marknaden American Express SAS Eurobonus Premium. Det kostar 1000 kronor i året, men då får du 15 poäng per 100 kronor du spenderar. Det finns mängder av sätt att skaffa extrapoäng, till exempel via SAS shoppingsida, där du får poäng genom att klicka på deras länk när du köper något, eller genom byta Coop-poäng mot Eurobonus-poäng (eftersom du ändå kommer betala all din mat via Amex framöver för att maxa poängen).

  När du kommer upp i 150.000kr per år (rätt lätt för en familj med två barn när nästan alla köp går via Amex:et) så får du en 2for1-kupong på bonusresor. Du kan också telefonboka via Amex istället för SAS hemsida, och då kan du boka alla Star Alliance-flyg i hela världen för poängen.

  Nu för tiden tar nästan alla stora kedjor Amex, och i undantagsfallen funkar PayPal eller Klarna som mellanhand.

  Själv har jag och min fru åkt business class en gång varje år till USA eller Asien; om några veckor är det Tokyo med Singapore Airlines, och nästa år blir det Hawaii. Allt man betalar är flygskatten.

  Detta är en besparing på i snitt mellan 30-50.000kr per år, och är alltså en helt oslagbar förmån.

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Jag håller med dig Fredrik! Jag tycker inte man ska avfärda kort med särintresse, speciellt eftersom jag personligen tycker att det är skralt med riktigt bra kort på den svenska marknaden. Då blir det gärna att man får blanda och fixa.

   Vi använder samma system, och testade först Amex pga 2-1. Märkte dock att det fungerade dåligt i Sverige. På en höft tog inte 50% av instanserna Amex, vilket gör det meningslöst. Vi bytte istället till SAS Mastercard premium som funkar överallt. Dessutom, som någon nämnt, finns det massor av extrapoäng att tjäna via samarbeten. Hade Amex funkat på lika många ställen som Mastercard, hade deras 2-1-system för långresor varit överlägset och ett givet val. Man kan också kombinera Amex och Mastercard men det riskerar att bli väldigt meckigt, och ev. för dyrt eftersom båda korten kostar mellan 0-1500 per år.

   I övrigt använder vi så klart ICA, COOP och Hemköp för bättre priser och dubbel bonus (mestadels ICA) och betalar med SAS. Nästan uteslutande går allt över SAS för bonus.

   Till utlandstransaktioner som Jan nämner, tycker jag Revolut borde lyftas som alternativ. De är en finansiell uppstickare som börjar ta bra med mark genom innovativa tjänster. Du beställer ett fysiskt VISA-kort för en engångssumma (eller virtuella kort for onlinetransaktioner). Då slipper du storbankernas årskostnad för kort, vilket sparar en slant per år. Dessutom har de inga valutapåslag på utlandstransaktioner och du har i princip alla valutor att välja mellan. Det är sjukt enkelt att flytta pengar i olika valutor, även till mottagares storbankskonton. Sparar du i form i utländsk valuta så motverkar du då dina -21% från start.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jonas
  2. Vit pil

   Hur tänker du att allt du betalar är flygskatt? Om det är två för en så får man väl betala för en biljett?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   David
 50. Vit pil

  Oj, det blir rätt nördigt men ska man optimera så… :-) Vill påminna om att CircleK’s Mastercard har 1% bonus om man tankar 1000 liter/år. Ingen årsavgift. Vi samlar bonus ihop via extrakort och det ger en hel del pengar faktiskt. Vet inte om man fortfarande envisas med papperscheckarna i posten. Har kört Preem ett år nu för att vi vill tanka närproducerad diesel men pga dåligt skötta mackar så lägger vi ner det. Bonuspengarna har varit märkbart mindre. Ikano står bakom Preem och SEB bakom CircleK. Mycket proffsigare med SEB:s teknik.

  Viktigt tips med dubbla bonusar, givetvis ICA-kort också! :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas Johansson (@jonassaffle)
  1. Vit pil

   Tyvärr får man inga checkar som man kan lösa in till kontanter längre.
   Bonusen sätts in separat på kortet och du måste uppge i kassan att du vill handla för den.
   Inget stort problem om man alltid tankar där men för mig som bara använt koretet som kreditkort så blir väldigt många kaffe & bullar för att göra av med bonusen:)
   Jag byter till Coop nu.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mattias
 51. Vit pil

  En fråga till.
  Ni som har NOWO, vad har ni för kort som det dras pengar ifrån när ni använder det? Är det vanliga bankkortet eller något kreditkort där man får bonus på?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sebastian Fredriksson
 52. Vit pil

  Hej Jan!
  Tack för en fantastisk blogg!
  Blir kontot som pengarna hamnar på med NOWO kortet som en vanlig aktie och fond depå? Dvs måste man rapportera till skatteverket själv och skatta 30% på all vinst?

  Ha det bra

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sebastian Fredriksson
 53. Vit pil

  Hej!

  Någon tanke kring vilket uttagskort som är bra numera? Jag brukade ha Santander Mitt Kort med Sparränta som hade 12 fria uttag per år samt inga växlingsavgifter och ingen årsavgift. Dessutom ränta på det. Nu ser det svårt ut att hitta ett vettigt kort för kontantuttag utomlands? För min del är nog behovet av uttag inom EU störst.

  Tack för en väldigt bra resurs!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jens
 54. Vit pil

  Hej! Ett tips för Klarna kortet: jag var en av dem som inte heller kunde ansöka om kortet (fanns inte som alternativ i appen). Chattade upp deras kundtjänst och frågade om kortet och varför jag inte kunde ansöka. fick vänligt men lite undvikande svar om att ’snart går det att ansöka typ’. förstod det då som att om man tar kontakt med dem på kundtjänst så taggar de dig och i dag, ett par dagar senare, kunde jag ansöka. värt att prova! :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linda
 55. Vit pil

  Ingen skriver något om AMEX Blue cashback, 1,25% i återbäring.. Ingen årsavgift första året (sedan 420kr/år). Funkar i de flesta butiker!!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
  1. Vit pil

   Finns många bra kort, avsnittet blev redan långt så förstår att Jan och Caroline inte hinner ta med alla :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Elin Agorelius
 56. Vit pil

  Bästa kortet för utland är Revolut. 0 kr i avgift (50kr engångs om man vill ha plastkortet). Man växlar till momentant marknadspris utan någon spread, i förväg i appen (kur uppdateras sekundvis). Sedan dras pengarna från den lokala valutan när man handlar. Man får även direkt bekräftelse på ett köp. Kommer ett push i telefonen inom 1 sekund. Finns även flera säkerhetslägen man lätt ändrar i appen (t.ex inaktivera magnetremsa och bara använda chip).
  Andra kort tar ju en spread på växlingen även om det inte är valutapåslag. (T.ex köp 9:00 sälj 8:70 där marknadspriset är 8:85)
  Det som gör det bra är att det är verkligt avgiftsfritt samt att man har stenkoll på vad som händer.
  Det är dock inget kreditkort och har inga bonusar. Men lägre växlingskostnad och att man kan välja när man växlar minskar valutarisken. De tjänar pengar på tillägstjänster t.ex försäkringar men dessa är frivilliga och inget som pushas på.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 57. Vit pil

  En sak att ha i åtanke kring bonus är att vara snabb på lösa ut dem i vissa fall. Preems bonuscheckar är enbart giltiga i 3mån. (Medan tex OKQ8 har 1 år.)
  Enda stället det syns på i preem fallet är bonuschecken i sig.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Jag ringer alltid Ikano-banken (Preem MasteCard) och sätter över bonusen på kortet, så slipper man hålla reda på giltighetstid, eller åka till macken

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Mats Ö
 58. Vit pil

  Hej Jan, tack för en bra podd och en trevlig artikel.
  Jag försökte använda mig av ” Läs mer om NoWo-kortet (Annonslänk)” Kommer tyvärr bara till en sida som säger att hänvisningen är felaktig/gammal.
  //Christoffer

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christoffer
  1. Vit pil

   Tack för feedbacken. Fixade länken för ett tag sedan men glömde återkoppla.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 59. Vit pil

  Allra bästa kreditkortet är nog fortfarande Remember More kortet, men de har stopat kortet för nya kunder, tyvärr.

  1% kontant bonus på allt med 295 kr årsavgift.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Matthias M
  1. Vit pil

   Håller med. Grattis till er som har det. :-)

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Bra att jag läste din kommentar, tänker har Jan helt missat Remember More som varit i topp tidigare. :) Tur jag han vara med. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Emil
 60. Vit pil

  Preem är inte längre gratis, tillkommer en aviseringsavgift på 25:- varje månad, resulterar i en (årsavgift) på 300:-. Blir till att bojkotta denna för antingen norwegian eller everyday för min del.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Har inte Preem e-faktura?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Kasper
  2. Vit pil

   Jo, Preem Master Card har e-faktura och då utgår ingen aviseringsavgift.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Bruno Salomonsson
 61. Vit pil

  Tack för ännu ett bra podavsnitt!
  Själv använder jag Forex Visa till utlandsköp. Kreditkort som saknar valutaväxlingsavgift och kostar 225 kr i årsavgift. Nowo på hemmaplan. Preem att tanka med.
  Med vänlig hälsning,
  Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Tack för att du delar med dig! :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 62. Vit pil

  Hej!
  Angående valutaväxlingsavgift så är det inte det enda man ska titta på om man tänker sig ett kort för resan. De olika korten har också olika växlingskurser. En bättre växlingskurs kan motverka effekten av en eventuell växlingsavgift. Se alltså till bägge faktorerna innan ni väljer kort för utlandsresan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björn
  1. Vit pil

   Hur ser man vem som har bäst växlingskurs?

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Daniel
   1. Vit pil

    Man får kolla med den utgivande banken som står bakom kreditkortet. T.ex. med Everydaycard är det Nordea, med Nowo är det Resursbank, Preem är det Ikano om jag minns rätt.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Det normala verkar vara att växlingskursen sätts av MasterCard/Visa.

   Utdrag ur villkoren för Everydaycard:
   ”Växelkursen utgörs av en referensväxelkurs, som bestäms av Mastercard för detta ändamål och som gäller den dag betalningstransaktionen kommer Mastercard tillhanda, jämte ett valutaväxlingspåslag enligt prislista.”

   Utdrag ur villkoren för re:member flex:
   ”Växelkursen utgörs av en referensväxelkurs, som bestäms av Mastercard för detta ändamål och som gäller den dag transaktionen kommer Mastercard tillhanda, jämte ett valutaväxlingspåslag i enlighet med Prisbilaga.”

   Utdrag ur villkoren för Klarnakort:
   ”Växelkursen utgörs av en referensväxelkurs, som bestäms av Visa för detta ändamål och som gäller den bankdag Transaktionen kommer Visa tillhanda.”

   Utdrag ur villkoren för Coop Mer:
   ”Av MedMera tillämpad växelkurs är en daglig referensväxelkurs som MedMera erhåller från Mastercard. Referensväxelkursen som tillämpas är den kurs som gäller den dag Transaktionen
   kommer Mastercard tillhanda.”

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jonas
 63. Vit pil

  Hej, vet inte om jag missförstått Nowo eller inte. T ex nu så handlade jag på Hotels.com via appen o då står det att jag ska få +4%, vilket jag förstår som att 4% av det jag handlat för går in på mitt sparkonto? Jag betalade 4000kr vilket blir väl typ 3450kr ex moms, o då trodde jag att jag skulle få typ 140 kr in på sparet, men nä, fick bara 69kr.

  Sen, har jag handlat för 700kr på cdon, men det står att jag handlat för 350kr i nowo appen.

  O sen har jag handlat för 350kr på tidningskungen men står 149kr i nowo appen.

  Vad är det jag missat?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias Sören
  1. Vit pil

   Efter att du kollat med Nowos kundtjänst så meddela gärna varför det blev såhär för dig.

   Jag har precis skaffat Nowo-appen och tycker alla erbjudanden och återbäring i appen verkar riktigt bra. Upp mot 11 % hos vissa. Bra för de inköp man ändå gör. Men om siffrorna inte stämmer så är det ju trist.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
  2. Vit pil

   Hej Mattias!

   Vänligen kontakta oss på emma@nowo.se så hjälper vi dig med dina frågor.

   Allt gott,
   Emma

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Emma på NOWO
 64. Vit pil

  Någon som testat TUI Card? Har haft Norwegian sedan ett par år tillbaka men dels så har de sänkt bonusen från 1% till 0.5% dels så kan man inte få ett extra kort.

  TUI har ingen årsavgift, dock avi-avgift på 25kr, så i verkligheten 300kr/år. Extrakort för 50kr/år.
  1% cashback att resa för, som förfaller efter 3 år. Så reser man charter / weekend-resor minst en gång vart tredje år så kan man använda poängen.

  Sen får man minst 500kr rabatt på charter-bokningar, så gör man en resa per år så har den årskostnaden lätt betalat sig.

  Lite tveksam eftersom TUI aldrig omnämns i olika jämförelser.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
  1. Vit pil

   Att de inte omnämns är nog mest för att de flesta, inkl. jag själv, inte känner till dem. Ska ta med dem i nästa års jämförelse. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Norwegian har ju inte bara halverat återbäringen från 1% till 0,5% utan har även infört en gräns som innebär att om man handlat för mer än 100.000 kr (ackumulerat under året) så får man ingen återbäring om köpet inte är gjort på bensinstation, i dagligvaruhandel eller är ett köp i utländsk valuta där deras valutapåslag undantaget 1,75% kickar in.

   Har själv varit nöjd användare av kortet i många år men kommer börja se mig om efter något annat nu. Någon som vet vilket kort som ger mest kickback på flygresor?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Anders
 65. Vit pil

  En nackdel med NOWO verkar vara att man kollar saldot i en annan app än deras egna nowo-app. Eller har jag fel, ni som använder det? Låter krångligt tycker jag då jag gärna vill ha transaktioner och saldo samlat på samma ställe, speciellt eftersom jag föredrar att sätta in pengar i förhand.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linus
  1. Vit pil

   Du länkas vidare till någon sida hos Resurs bank via appen för att kolla saldot.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Peter_i_Gefle
  2. Vit pil

   Ja, det är för att de själva inte är bank eller de som lånar ut pengarna (själva krediten). Det gör resursbank. För mig är det faktiskt mer pluspoäng än en nackdel. Men det är bara jag. :-)

   Sedan håller jag med om att det skulle vara smidigt att ha det i appen!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 66. Vit pil

  Som du nämner så verkar Nowo vara riktigt bra! Även här har dom inget att klaga på förutom att dom tycker räntan är något hög.

  Jag gillar extra mycket att dom erbjuder 2 % i sparåterbäring som hjälper bara pengarna att växa.

  Helt klart ett fantastiskt kort erbjuder dom :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
  1. Vit pil

   Kul att du också gillar det! Tack för kommentaren! :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 67. Vit pil

  Om marknadens kreditkort används på ett optimalt sätt under en 10-20 års period så kan det ge 6-siffriga belopp i slutändan utan att du själv behövt investera/riska en enda krona själv från början. Dvs: Åk till Maldiverna på lyxresa 1-2 ggr helt gratis :-)!! (eller ev.annat resmål som inte belastar klimatet lika hårt).

  Eller: Spara ”gratis”-pengarna och använd kreditkorten rätt ännu längre och du kan säkert räkna upp till en halv mille till slut som är helt i bonus för att du använt kreditkorten rätt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobbe
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar och för påpekandet! :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 68. Vit pil

  Remember Flex är jättebra att handla med online. Man får ofta flera % i återbäring. Det är kopplat till många butiker online och de har ett tillägg i Firefox som är smidigt. Använder det i kombination med Refunder. I verkliga livet använder jag Preem.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hockey
  1. Vit pil

   Tack för tipset. Älskar din kommentar i verkliga livet. :-D

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 69. Vit pil

  Spara i sitt kreditkort?

  Shell och Preem Mastercard erbjuder bra sparränta upp till 15 000 kr (2 % och 1,6 % respektive, dock med uttagsavgift på 75 kr på Shell för överföring till konto i annan bank).

  Om man vill spara en större buffert upp till 500 000 kr med insättningsgaranti och fria uttag så erbjuder Supreme Card Gold en ränta på 0,9 % för tillfället. Dock årsavgift (fritt första året) på 195 kr så effektiva räntan blir lite lägre. Exempel:

  50 000 kr: 0,51 %
  100 000 kr: 0,71 %
  250 000 kr: 0,82 %
  500 000 kr: 0,86 %

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 70. Vit pil

  Inga uttag alls.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
 71. Vit pil

  Lite mera info om Klarna kortet. Det går inte att ta ut pengar från en automat. Oavsett om du befinner dig i Sverige eller övriga världen. Kan vara bra att känna till. Då får det bli ytterligare ett kort. Norwegian kortet är väl det enda gratis alternativet?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
  1. Vit pil

   Oj, bra info – det visste jag inte! Kompletterar artikeln. Tack för ditt bidrag.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   ”Man ska ansöka om det via appen, men alla får tydligen inte upp det alternativet och deras kundtjtänst kan i dagsläget inte svara på hur urvalet görs.”

   Hoppas att Klarna kan kommentera detta. Låter mycket märkligt. Och för dom som kan ansöka om det..Är det någon avgift eller är det fria uttag?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Peter
 72. Vit pil

  Hej Jan

  Vet du hur man undviker uttagsavgift med Nowo kortet? Slipper man det exvis om jag tar ut lite extra när jag handlar i nån mat butik såsom Ica mm ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
  1. Vit pil

   Ja, det är så jag själv brukar göra även om jag inte är någon stor användare av kontanter.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 73. Vit pil

  Hej Jan,

  Hur ser du på att NOWO-fonden inte ligger på ett ISK utan på ett vanligt aktie- och fondkonto med 30% vinstskatt vid försäljning? Detta är inte direkt något NOWO skyltar med, men vid kontakt med dem har de verifierat att så är fallet. Det har tydligen något att göra med att deras fondpartner inte har tillstånd för investeringssparkonto.

  Så för min del blir det inget NOWO, dels vill jag inte ha pengarna i en blandfond och dels inte i ett skal av vanligt aktie- och fondkonto när jag kan ha ISK hos de andra bankerna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Åsa
  1. Vit pil

   Jag brukar försöka göra noggrann research – inte minst brukar ni läsare vara snabba att hjälpa mig med att påpeka det när jag missar. :)

   Vad jag har förstått så handlar det om en tillståndsfråga där lagstiftningen skulle ändras inom kort och då skulle det bli möjligt för dem att erbjuda ISK. Eftersom jag ombalanserar en gång om året så upplever jag inte det som något större problem eftersom du inte har så stora rörelser i en blandfond. Utifrån deras perspektiv finns ju inte heller något alternativ till att ha något annat än en blandfond, så jag ”förlåter” dem för det.

   Så till syvende och sist är det som jag skriver i artikeln, man får precis som du fundera på vad som passar ens egen person och situation bäst. För mig personligen är dessa två nackdelar inte en showstopper.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   En fonddepå behöver inte vara fel. Vid en högre stadslåneränta i kombination med nuvarande blandfonds avkastning är det mer gynnsamt att spara i depå än i ett ISK.

   Många har stirrat sig blinda på ISK senaste åren då avkastningen har varit mycket god. Vid lite sämre tider så sitter man hellre med en depå.

   Rekommenderar dig och alla att kika och laborera lite med Stefans utmärkta sparkalkylator.

   http://z2036.blogspot.com/p/sparkalkylator-deluxe.html

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Peter
 74. Vit pil

  Är det någon som provat tjänsten betalo.com för att betala räkningar med sitt kort och på så sätt samla bonus/förmåner? Vanligt Mastercard/Visa har en serviceavgift på 1,9% men vissa utvalda kort (t.ex. Preem och Shell) har 0% serviceavgift. Har själv inte provat eftersom mitt kort tyvärr har 1,9% serviceavgift hos Betalo.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adam
  1. Vit pil

   Jag har inte själv använt betalo, men jag har använt billhop under senaste månaden. Billhop tar också ut en avgift för transaktionen, på 2.5% av betalbeloppet, men man kan låta sig värvas / värva andra personer så får man 5.000 resp 10.000 kronor att betala räkningar för ”gratis” per person man värvar.

   Jag samlar eurobonus med American Express så för mig var det ett bra sätt att få Eurobonus-poäng även för några räknings-betalningarna. Om man måste betala avgiften är det dock inte värt det.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Åsa
  2. Vit pil

   Jag kollade upp om Preem och Shell Mastercard ger bonus med betalningar via Betalo och tyvärr så gäller deras bonusar inte där. Annars var det en god idé!

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
   1. Vit pil

    Använder själv betalo/billhopp en del. Via inbjudan/rekrytering får man en viss summa avgiftsfritt på billhopp. Med vissa kort kan det t.o.m. vara motiverat att betala avgiften, om man vill nå en viss spend eller liknande.

    Bli inbjuden till Billhop och få 5000 kr avgiftsfritt: https://secure.billhop.com/r/455de

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Johan
   2. Vit pil

    Går tyvärr inte längre använda inbjudan länken till bilhopp så inget gratis utrymme längre :(

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Erik
 75. Vit pil

  Gällande Klarna-kortet så bör det noteras några saker:

  – Man kan ej göra kontantuttag.
  – Det får ej användas till en mängd saker. T.ex. köpa någon form av lotter eller delta i lotterier. Inte ens Svenska spels. Inte heller till onlinekasino, blackjack på en vanlig krog eller något av Svenska Spels kasino.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
 76. Vit pil

  Något som kan vara värt att nämna är att vissa kortföretag har börjat ta ut aviavgift även fast kortet inte har använts alternativt att det finns pengar på kortet. De jag vet har börjat göra det är Ikanokortet och Preem-mastercard. De tar numera alltid ut 25kr i aviavgift, oavsett om det är per papper eller digitalt.
  Så egentligen skulle man kunna se detta som en dold årsavgift som då landar på 300kr.

  I Ikano kort fallet så har rabatten varit en stor dragkraft, men då reglerna har ändrats så man numera kan mest få 500kr/mån och restaurangrabatten försvunnit så blir detta kort inte lika lockande.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Jag kan bara uttala mig om Preem mastercard, då jag själv använder det. Du har missuppfattat avgiften. 25 kr i aviavgift tillkommer alltid vid pappersfaktura. Vid e-faktura endast om du delbetalar. Om kortet används på sättet Jan utgår ifrån, så är det Preem mastercard fortfarande gratis.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Henrik
 77. Vit pil

  1. Förvaltningsavgiften är 0,3% på Nowo, ej 0,43% som anges.

  2. ”Återbäringen” du anger är otydlig då det utgår ifrån din sparkvot (10%, vilket med 2% återbäring på det sparade beloppet ger 0,2% på köpet). Som standard är sparkvoten 6% vilket då ger en renodlad, på köpesumman, återbäring på 0,12%. Detta får anses nästintill försumbart. .

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mackan
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar Mackan!

   1. Jag tolkar att om man räknar med även transaktionsavgifterna så är den 0.43 %. Jämför t.ex. hos Nordnet och Avanza för olika fonder där man numer skiljer på förvaltningsavgift (0.3) och alla avgifter inkl. transaktionsavgifter. Därav valde jag den högre procentsatsen.

   2. Tack för feedbacken. Ska försöka förtydliga det i artikeln. Tack för att du bidrar till att göra artikeln bättre.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 78. Vit pil

  Hej Jan och tack för en bra artikel.
  Min sambo och jag har länge funderat på att skaffa kreditkort men inte hittat något som passar oss. Det viktigaste för oss är att vi kan ha var sitt kort och handla på. Om möjligt där båda korten är avgiftsfria. Vilket kort skulle du(eller dina läsare) rekommendera för detta ändamål? Givetvis är rena pengar i bonusåterbäring bättre än bonuspengar låsta till respektive utgivare av kortet.

  Tack för en bra blogg!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  David
  1. Vit pil

   Svårt att säga, jag och Caroline har som sagt valt Nowo då det passar oss, så det blir ju min rekommendation. Om ni läser i kommentarerna så är andra mycket nöjda med COOP-kortet, några kör Everyday, Preem eller Revolut. Bortsett från Preem har jag inte testat de andra själv.

   Lycka till med ert beslut! Tänk dessutom på – att gillar ni utfallet av ett beslut, så kan man alltid byta. Eller som min coach brukar säga – gillar du inte beslut, flytta på dig, du är väl inte ett träd. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 79. Vit pil

  Kan någon utveckla lite mer om hur det var tänkt att man skulle få bonus på bonus om man registrerar ett annat kort till NOWO appen? Jag förstår att det räknas som ett köp och att jag då får bonusen jag har till mitt kreditkort, men får jag någon mer bonus? 0.2% från NOWO?

  Sen undrar jag också hur man tar ut pengarna från NOWO-fonden?

  Tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Jag har mitt SJ-Prio kort kopplat till NOWO, får således prio-poäng för mitt sparande i NOWO. Tidigare hade jag Preem mastercard kopplat till NOWO och fick då 0.5% bonus från Preem på mitt sparande!

   Du tar ut pengar genom att fylla i en blankett och posta/maila till Nowo. Ryktas om att Nowo jobbar på en mer digitaliserad lösning.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Joachim
 80. Vit pil

  Stort grattis till er!

  Det som jag tycker är bra med Preemkortet är att man kan ha två kort kopplade till samma konto. Så jag och min man har varsitt kort men på samma konto så vi får alltså en faktura.
  Det kan man dock inte med Everyday kortet vad jag vet, vilket jag tycker är synd då vi funderar på att byta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  rebeccaaw11
  1. Vit pil

   Tack Rebecca! :-) Ja, det är en nackdel tyvärr.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 81. Vit pil

  Stort grattis till tillökningen i familjen!

  Bra avsnitt! Detta var ett nytt område för mig att spara och tjäna pengar på. En liten ögonöppnare.

  Tummen upp!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  John
  1. Vit pil

   Tack John! Kul att du gillade det. Det är som sagt inte det som kommer avgöra om man ”lyckas” eller inte, men det är ändå många bäckar små.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 82. Vit pil

  Revolut-kortet är överlägset. Bästa budget-kontrollen någonsin och INGEN valutaväxlingspåslag eller avgifter alls!

  Revolut.com

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per
  1. Vit pil

   Tack för tipset, det här kortet kände jag inte till. Har du använt det länge? Vad är dina erfarenheter av det?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Har använt det i cirka 6 månader.
   Budget-kontroll där allt blir kategoriserat automatiskt och den varnar även om du går över dagens budget du får notiser i mobilen. Jag har börjat slösa mindre efter att jag skaffade kortet.

   Du får även ett gratis virtuellt kort som du kan använda för att köpa på nätet och väldigt många bra säkerhetsfunktioner och snart även stöd för Apple Pay.

   Kortet kostar inget. Endast frakt på 50 kr.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Per
  3. Vit pil

   Glömde också nämna: Inga valutaväxlingpåslag samt att du kan ha fler konton än bara SEK så du kan köpa valuta innan om du vill. Annars växlas de automatiskt utan avgifter.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Per
  4. Vit pil

   Jag använder också Revolut. Då kan jag sätta in pengar i SEK på mitt bankkonto där med en kreditkortstransaktion så jag får bonus på insättningen (strular med kort med transaktionsverifiering med mobilt bankid). Sedan växla till EUR till bra kurs utan valutaväxlingsavgift. Efter det görs en SEPA-överföring till exvis Trine. Använt detta sedan ca oktober-november 2017.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Linus
  5. Vit pil

   Jag blev lite intresserad av Revolut eftersom jag reser mycket i jobbet.

   När jag kikade runt så har de en funktion som heter ”the Vault” där man kan lägga in pengar genom att alla inköp automatiskt rundas av uppåt. Sen kan man bestämma om man vill gånga den summan med 2, 3, 4 etc. Så lite samma funktion som i Nowo och Dreams, men utan någon ränta vad jag förstår.

   Sen blir jag inte riktigt klok på om det ska klassas som kreditkort eller bankkort där man toppar upp sitt konto innan man kan köpa, vad säjer ni som vet?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   ML
  6. Vit pil

   @ML: vad jag vet har de bara betalkort och under kreditkort. Men du kan ju fylla på kontot som jag skrev från ditt kreditkort.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Linus
  7. Vit pil

   Tänkte att det kunde vara ett bra alternativ för Caroline som gillar bankkort.
   Vad jag förstår så kan man också fylla på direkt från bankkontot och då har hon ett bra kort för era utlandsresor samt kan tjuva lite av sig själv för bättre sparande.

   Grattis till nya bebisen och att en speciell tjej fick bli storasyster!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   ML
  8. Vit pil

   Coolt! Tack för alla er kommentarer. Jag lägger till det i huvudartikeln som ett läsartips!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  9. Vit pil

   @Per – det verkar som att det virtuella kortet bara ingår i premium som kostar 7 pund i månaden, eller missar jag något?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  10. Vit pil

   @Jan

   1x virtuell-kort ingår gratis kortet som revolut erbjuder.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Per
 83. Vit pil

  Hej, Tack för att ni gör ett bra Jobb med er podd! och tack för alla tips med fonder osv

  Du sa i inledningen att du inte tog med kort där man måste tanka för tusentalskronor i månaden. Jag tror att 84liter/snitt i månaden är ganska vanligt att man kommer upp till därför tycker jag att detta kort borde passa många…

  Jag vill rekommendera Cirkle K mastercard.
  Om man tankar över 1000liter (vilket jag tror många familjer gör) på ett år så får man 1% bonus på ALLA köp man gör med kortet. Tankar man mindre än 1000liter/år så finns nog bättre kort

  Fördelar: 1% Bonus på alla köp (vid över 1000l/12mån tankat drivmedel)
  Ingen kortavgift
  Möjlighet att koppla 2kort till samma konto (0kr extra)
  Bra Reseförsäkring
  Feltanknings försäkring
  Mycket bra med Hyrbilssjälvriskförsäkring upp till 10 000:-
  1,32% ränta på insatt belopp upp till 15 000:-

  Nackdelar: Man måste tanka 1000l/12Mån annars bara 0,3% bonus
  Använd inte Utomlands, 2% valutapåslag
  Tag inte ut pengar med kortet 3% avgif min 35kr

  Om man sätter in pengarna i förväg på kreditkort så ”lär” man sig att inte utnyttja krediten alls och på så sätt endast få tillgång till fördelarna. Detta borde du lyfta fram mer. ( tror att man kan göra så på de flesta kort).

  mvh Olof

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Olof
  1. Vit pil

   Stor tack för ditt bidrag Olof! Bra komplettering!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Använder med CircleK eftersom jag ändå har den stationen närmast så kommer upp i 1%. Använder den till att handla maten med, och gärna på ica så får jag även den bonusen med.

   Visste dock inte om att man får 1,32% i insättningsränta. Det är ju perfekt för att ha som en mindre buffert istället för mitt sparkonto på banken som ger 0%…..

   0
   Gravatar ikon för användaren
   VeronicaP
 84. Vit pil

  Fasen vad Nowo hade gömt där man fyller i värdekod.. missade det helt och har nu vart kund i 3 minuter och är redan missnöjd :(

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
  1. Vit pil

   Kontakta deras kundtjänst (emma@nowo.se) så hjälper de dig. Det bör inte vara något problem.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Det verkar som rikatillsammans koden inte fungerar längre

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Mats
 85. Vit pil

  Hej Jan och Caroline,

  STORT GRATTIS till barnet, vilken lycka :)

  Jag blev genast intresserad av Nowo men när jag trycker annonslänken får jag (Sidan kan inte hittas på Nowo.se) så ni vet.

  Allt gott och kommer skaffa mig ett kort med er kod nu

  /Alex

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander
  1. Vit pil

   Tack för feedbacken! Fixar det nu.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 86. Vit pil

  Hej!
  Jag använder forex kreditkort utomlands. Vad är det som gör coop bättre? Har jag missat något? Det är billigare per år och har inte heller valutaväxlingspåslag eller kostnad för att ta ut pengar utomlands.

  Vänligen
  Jens

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jens
  1. Vit pil

   Du får återbäring på 0,5 poäng per krona i Coops bonussystem (ca 0,5% sett i pengar, men det beror lite på vad man använder det till) på alla köp utanför Coop, både in- och utrikes. Hos Coop får du mer än så.

   Coop Mer är gratis första året plus att du får 5000 poäng (värde ca 50 kr) i början, därefter kostar det 123 kr mer än Forex per år.

   Så det är som alltid med kreditkort individuellt vad som bäst. Handlar man aldrig någonsin på Coop kanske det känns onödigt, handlar man ofta där så kan det ge en hel del tillbaka.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jon
 87. Vit pil

  Fel info det gör ej att ansöka om Klarna-kortet endast utvalda kunder!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per
  1. Vit pil

   Jag hänger inte riktigt med – kunde du inte ansöka om det via appen?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   På Klarnas hemsida står ”Genom att logga in i Klarna-appen kan du registrera dig för ett Klarna kort”. Det fanns dock ingenstans i appen där jag kunde registrera mig. Svaret från deras kundtjänst: ”Om du inte har möjlighet att ansöka i appen så är du i nuläget inte utvald tyvärr. Och vi vet faktiskt inte hur kunderna väljs ut för att få erbjudandet”. Klarna har rmed andra ord ett informationsproblem att lösa.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Åsa Johansson Stark
   1. Vit pil

    Jättekonstigt… Jag skriver det i artikeln. Tack för feedbacken!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 88. Vit pil

  Tack för en bra artikel. Nu passar inte Nowo just för mig, men är säkert till glädje för många andra.
  Jag har heller inte hittat något bra kreditkort för företag, så jag struntar i detta.

  Har i stället tecknat ett företagspaket. För 900 kr får jag Bankgiro, Internetbanken och ett vanligt bankkort som belastar uttagen direkt på företagets konto. Passar mig bra som mindre företagare, men är givetvis inget som man exempelvis vill ge till anställda säljare.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
  1. Vit pil

   Det låter väldigt mycket som Swedbanks erbjudande(?) :-)

   Jag har det också – både med och utan kredit och är väl hyfsad nöjd. Problemet som jag upplever är att det är svårt att ”automatisera” flödet med kvitton och underlag med dessa korten. Inte för att något annat företag erbjuder en lösning på den problematiken än.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   Jag tänkte skriva om det om ett par dagar. Just nu har vi en nyfödd bebis hemma vilket gör att det inte finns lika mycket tid som för några veckor sedan. Hoppas att du gillade avsnittet! :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 89. Vit pil

  Använder Glase (tidigare seqr) sedan en tid tillbaka och det fungerar nästan överallt. Plockar hem 3 % i återbäring vilket blir några tusen per år. Fungerar dessutom bra att använda i andra europeiska länder*. En brasklapp: Glase brukar vara sena med att betala ut bonusen på utlovat datum (kvartalsvis), men hittills har jag alltid fått den.

  * Utomlands lägger de på valutaväxlingsavgift om 2 %, men köpen ger fortfarande 3 % cash back.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  David
  1. Vit pil

   Är det 3% cashback på allt man handlar om man använder Glase? Var kan man läsa om det i då fall?

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Peter
  2. Vit pil

   David – upplever du att det fungerar i alla affärer? Jag har ju inte kollat aktivt efter det, men har notera t att möjligheten finns att betala med Glase / Seqr på ICA.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  3. Vit pil

   @Jan, det fungerar på 4 av 5 ställen där jag själv handlar (e.g. ICA, Hemköp, Clas Ohlsson, Pressbyrån, de flesta restauranger och klädbutiker). Men det verkar bara vara en tidsfråga till alla butiker stödjer NFC (tap & pay). Hörde efter med Coop och dom skulle införa det innan årsskiftet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   David
  4. Vit pil

   Har också använt Glase/SEQR flitigt, har haft koll och har fått bonus precis som utlovat. Blir väldigt mycket med 3%! Utklassar de flesta andra bonusar, och när man fått in vanan tycker jag faktiskt det är enklare. Jag använder dem som betalningsmedel i första hand med kreditkort som reserv.

   Däremot är de oftast sena och det får man tåla, nu senaste märkte jag att jag behövde påminna dem för att få ut min bonus, men då fick jag den dagen därpå.

   Finns bara ett märkbart ställe där jag inte har fått Glase att fungera och det är i kassan på IKEA, men i övrigt har jag kunnat använda tap-and-pay precis överallt där det finns tillgängligt. För den oinsatta så fungerar tap-and-pay endast på Android telefoner med Glase och NFC (Near Field Communication) medan med iPhone får man nöje sig med QR-scanner (kameran) och det fungerar ju endast på samarbetspartners såsom Willys, Hemköp och Tempo.

   En irriterande sak är att man lustigt nog måste säga till att man vill använda Glase (Säger SEQR för de förstår inte vad Glase är och logon är kvar) på Willys när man betalar så kassapersonalen registrerar köpet, även fast Willys är samarbetspartners.

   En liten bonus är att de även har funnit orken att lägga in erbjudanden i appen, senast lite Willys REA varor fast nu är det bara teater bland rabatterna i appen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Charlie
  5. Vit pil

   Tack David och Charlie för kommentarerna! Känner mig sugen på att testa det! :-)

   Måste man sätta in pengarna i förväg eller har ni löst det på något annat sätt?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  6. Vit pil

   @Jan: Jag har börjat testa Glase och har fått 5000 kr att handla för som dras från det bankkonto jag har uppgett till dem. De köp som görs dras efter ett par dagar, så om jag handlar för 200 kr på måndag så kommer det stå att jag har 4800 kr kvar i ett par dagar. Sedan dras pengarna via autogiro från mitt konto varefter gränsen återigen uppgår till 5000.

   Jag vet inte varför jag just fick 5000 kr att disponera, men det kanske har att göra med att jag har ganska mycket sammanlagd kredit hos andra bolag. Har inte kollat upp möjligheten att öka gränsen än.

   Jag hade problem med blipp-funktionen när jag först testade appen på ICA och Subway, men det kanske bara var min ovana som spökade. Senaste försöket gick det bra.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jon
  7. Vit pil

   Tack @Jon för förtydligandet! :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  8. Vit pil

   Jag hade tidigare SEQR och då var det ett slags kreditkonto (med 5000 kr i kredit för mig).

   Glase har istället ett förbetalt konto, det vill säga man måste sätta in pengar på Glase för att kunna använda tjänsten. Bonusen betalas då också ut till detta Glase-konto.

   Frågor som jag har är om Glase-kontot då är skyddat av statliga insättningsgarantin? Enligt deras chat-support så ska det vara det, men de har ännu inte kunnat visa detta skriftligt. Är det något man kan kolla upp?

   Sen undrar jag om det finns några transaktionsavgifter för att föra över pengar från Glase-kontot till sitt vanliga bankkonto? Supporten har inte velat svara på det. Finns avgifter för om man fyller på sitt Glase-konto med sitt kreditkort?

   Glase-kontot har 0 % ränta, vilket inte är konstigt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
  9. Vit pil

   Jag använder glase med kredit. De använder collector bank som kreditställare och man kan enkelt öka sin tillgängliga kredit från startbeloppet 5000. Finns inga extra avgifter för att använda faktura.

   Ang. uttag så har jag kopplat mitt bankkonto så jag enkelt kan ta ut min bonus, något jag dock inte gör. Istället använder jag den när jag handlar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   David
  10. Vit pil

   Ok! Sannolikt har jag missförstått vad ett Glase-konto är för något. Antagligen en extra-funktion för att kunna fylla på med pengar för att använda tjänsten som typ Swish. Det är kanske då inte samma sak som det kreditkonto som du nämner som man använder för att handla på.

   ”Vad är ett Glase-konto?

   Glase-kontot är ett förbetalt konto. Det innebär att för att kunna betala eller skicka pengar så behöver du fylla på ditt Glase-konto först. Ingen fara, det är enkelt att fylla på! När du fyllt på ditt Glase-konto kan du enkelt betala och skicka pengar till dina vänner i realtid! Detta innebär att när du skickar pengar från ditt Glase-konto kommer de fram till din vän direkt! Du behöver inte längre vänta några dagar innan pengarna kommer fram till din vän.”

   https://help.glase.se/sv-SE/support/solutions/articles/22000224409-glase-konto

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
  11. Vit pil

   Här är svaret:

   ”Behöver jag sätta in pengar i förväg för att kunna betala med Glase?

   Det beror på vilken typ av konto som du önskar använda. Om du använder ditt Glase-konto, vilket är ett förbetalt konto så behöver du fylla på det innan du kan börja använda det.

   Å andra sidan, om du vill fortsätta använda ditt faktura- eller bankkonto så behöver du inte sätta in något i förväg! Om du har genomgått hela registreringen och lagt till ett betalkonto kommer du automatiskt att få en gräns på vad du kan handla för. Detta kommer inte att dras från ditt konto utan indikerar bara hur mycket du kan handla för.”

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
  12. Vit pil

   Sorry för spam men här är ett till svar på en av mina frågor angående avgifter för att fylla på Glase-kontot med kreditkort.

   Det är en 2% avgift för detta, så man kan inte utnyttja ”bonus-på-bonus” med kreditkort+Glase tyvärr.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
  13. Vit pil

   Hej! Om det finns något kreditkort/bonuskort där även en fakturabetalning/överföring ger bonus så borde det gå att få till ”bonus-på-bonus” med Glase (om Glase-faktura används alltså). Jag provade att betala den sen med mitt Norwegian-konto men de ger inte cashpoints för det. Kanske är rimligt iof, men tycker att det borde kunna bli cashpoints om det är en betalning som görs…

   Vet inte om toppa-upp i Glase ger bonus med t.ex. Norwegian eller annat kort heller.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Joakim
 90. Vit pil

  Hej,
  Jag och min sambo har länge försökt komma på ett smidigt sätt att dela upp våra gemensama matkostnader, idag delar vi det som står på kvittot men tycker att det inte känns så smidigt..

  Lyssnade precis på ditt podd avsnitt om kreditkort och fick en ide om att vi skulle ha vart ett kreditkort som är kopplat till samma faktura.

  Hade varit kul att få höra någon annans resonemang om denna lösningen samt få tips om vilket kort som hade passat till detta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
  1. Vit pil

   Hej Mattias. Av precis samma anledning skaffade jag och min sambo Coops MedMera Betala Efter kortet. Hur smidigt som helst. Det är också kortet som Jan nämnde i artikeln. Man tar ett gratis extra kort och får en faktura en gång i månaden som alltså betalas i efterhand. Inget strul med att behöva överföra pengar i förväg till något konto.

   Extra bra när man ändå brukar handla på Coop för att samla extra bonuspoäng. Det låter som jag vill marknadsföra kortet men så är det inte. Jag är bara jättenöjd och tänker inte byta. Nuförtiden handlar oftast på ICA som ligger lite närmare där jag bor men jag använder fortfarande mitt Coop kort för alla mina matkostnader.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Adde
  2. Vit pil

   Adde – inget fel i att rekommendera det man tycker är bra. Man pratar ju alltid om nättroll som gillar att förstöra, att här dela med sig med tips kring saker man själv gillar det är MER än okej. Tack för att du läser och tar dig tiden att kommentera och hjälpa mig och andra! :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  3. Vit pil

   Hej, jag o min sambo har kört med gemensamt kreditkort i flera år nu o det funkar bra!

   Vi kör på två kort kopplat till ett konto/faktura. Smidigt så länge du betalar i tid o är säker på dig själv att ni inte handlar mer bara för att ni har kort med kredit. Du får också mer koll på vilka affärer du handlar i oftast. Och skönt att slippa hålla på med saldo o pengar kvar på kontot.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Andreas
  4. Vit pil

   Andreas – vilket kort kör ni?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 91. Vit pil

  Hej Jan! Tack för ytterligare en välskriven artikel :)

  Vill tipsa om att Klarna-kortet går att ansluta till valfritt bankkonto genom auto-giro och på så vis nyttja sina egna pengar direkt! Perfekt för utlandsvistelsen eller handel i annan valuta. Väljer man faktura tillkommer en kostnad om 29kr/månad som man nyttjar kortet.

  Som sagt, många bäckar små!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joachim
  1. Vit pil

   Tack för tipset, det visste jag inte! :-) Uppdaterar artikeln med det lite senare.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 92. Vit pil

  Re:member More har 1% bonus på allt och avgiftsfritt första året. Svårslaget…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lasse Almqvist
  1. Vit pil

   Går ej att som ny kund få re:member more, går bara få deras nya flex kort.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Peter_i_Gefle
  2. Vit pil

   Ja, precis det kortet avsåg jag i slutet av poddavsnittet, men blandade ihop det med Flex-kortet som går att få nu, men inte är lika bra.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  3. Vit pil

   Upptäckte också att More inte lämnas ut längre. Men det verkar enl telefonsamtal som om vi som har kortet får behålla det med samma förmåner. (Men det ändras nog…)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Lasse Almqvist
  4. Vit pil

   Synd att Re:member More inte går att beställa längre. Jag använder det både privat och för egna utlägg till min enskilda firma. Vet dock ej om det blir bokföringsmässiga problem om bonusen tas ut privat på inköp som gjorts i företaget.

   Någon som vet hur detta bör hanteras? Ska bonusen tas upp i bokföringen på något sätt?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
  5. Vit pil

   @Johan: Ska man vara helt korrekt så bör nog återbäringen räknas av mot de kostnader du har haft inom firman. Lägger du 10 000 på kontorsmaterial till firman och betalar med remember så borde du bokföra 9 900 i materialkostnader och 100 kr som en fordran hos remember.

   Eftersom det inte är någon skillnad på din privatekonomi och firmans ekonomi är ju all återbäring ”privat” egentligen, så det borde inte spela någon roll.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jon
 93. Vit pil

  Hi Jan,
  Dreams also has a fund, called Big dreams. I think you need to save 50k or so to use it and it only says it returns 4% on average so it’s not great, but it exists.

  How often do you take your money out of your NoWo card?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
  1. Vit pil

   Det hade jag missat. Tack för kompletteringen. Jag brukar ta ut det en gång om året i samband med den årliga översynen och ombalanseringen. Ofta vid årsskiftet – även om jag inte tycker att deras fond är bäst, så är den inte dålig. Det är mer eller mindre en 75/25-fond med hyfsad låg avgift och att ha pengarna där i några månader gör inte så mycket.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.