Inspelning från Better Globe-mötet med mig och Rino Solberg
Sök:

Inspelning från Better Globe-mötet med mig och Rino Solberg

Nyheter och uppdateringar från verksamheten i Afrika med mig och grundaren Rino Solberg

Förra veckan reste jag runt med grundaren till Better Globe, Rino Solberg, i Sverige och höll i ett informationsmöte om Better Globe som handlar om ett etiskt, hållbart och långsiktigt sparande i träd. Informationsmötet handlade om allt som har hänt under året, planerna för nästa år och dessutom gavs möjligheten att få bonusträd om man köpte träd.

Better Globe är ju ett företag som jag haft i min sparandeportfölj sedan 2008 då jag kom i kontakt med företaget via en god vän Lennart. Han som kände mig väl berättade om det här företaget som planterar träd i Afrika och på det sättet skapar arbetstillfällen, ger familjer mikrolån, bygger och renoverar skolor så att barn kan gå i skolan, bidrar till att förbättra miljön och dessutom ger en 15 procent avkastning. Jag tyckte det lät för bra för att vara sant. Men min gamla mentor, han sa alltid:

Om något låter för bra för att vara sant, då förtjänar det en närmare undersökning.

Sagt och gjort. Jag åkte ner 2008 och såg att det fungerade. Sedan reste jag även ner 2012, 2015 och jag var nere i somras 2017. Men anledningen till att jag gillar sparformer som Better Globe och Trine är att de är hållbara, etiska och långsiktiga. De kombinerar att göra gott med att man tjänar pengar på det och det är win-win för alla parter och dessutom, ovanpå det, win för vår planet och miljö. I en föreläsning som jag lyssnade om hållbara investeringar och så kallad ”impact investing” fick jag höra att:

Våra sparpengar har en större påverkan på miljön än vårt bilkörande!

Jag har tyvärr inte lyckats hitta en källa till det, men det skulle inte förvåna mig. Det är så lätt att glömma bort den påverkan som våra sparpengar har på vår värld. Något som jag skrev om i en ledarartikel ”Låt dina pengar göra skillnad i världen” i en bilaga till SvD för några veckor sedan. Det är framförallt min drivkraft. Jag vill göra gott och kan jag dessutom göra det med marknadsmässig avkastning så är det fantastiskt. Jag hoppas på fler liknande projekt som Better Globe och Trine framgent.

Disclaimer för tydlighetens skull

Jag har sparat i Better Globe-träd sedan 2008 och äger idag träd för mer än 1 000 000 kr. Jag har även ett affiliate-avtal med Better Globe där jag får en liten ersättning för de träd som jag säljer. Från tid till annan hjälper jag även Better Globe med informations- och försäljningsmöten som det här då jag är en av dem som har köpt flest träd och säljer flest träd. Från tid till annan hjälper jag även till i kundservice då Better Globe inte har någon anställd svensktalande personal. Jag har i övrigt inga andra intressen i bolaget, jag är inte delägare, jag sitter inte i styrelsen och jag har ingen ledande position eller bestämmanderätt.

Bolaget som ibland dyker upp i slagningar på mig i allabolag.se är det bolag jag delar med min partner Lennart som är vårt försäljningsbolag. Det har inget med Better Globe att göra annat än att se till att alla skatter och allting annat blir korrekt här hemma i Sverige. Köper du Better Globe-träd så är du inte garanterad någon avkastning och du kan förlora hela beloppet. Du kan läsa mer om hela Better Globe här, träderbjudandet här och om riskerna här. Ingen ersättning har utgått för den här artikeln.

Inspelningen från mötet i Malmö 9 november

Så här 10 år senare har jag investerat mycket pengar i Better Globe för att jag verkligen tror på det som de gör och jag har sett skillnaden med egna ögon. Eftersom jag är van föreläsare, en av de största kunderna och dessutom varit på plats flest gånger så bad Rino mig om att följa med och hålla informationsmötena runt om i Sverige i år igen. Syftet med mötena var att träffa och tacka alla befintliga kunder i Sverige (ca 12 000 st) och berätta om de framgångar som man har gjort under året och om planerna för nästa år. Det här är anledningen till att jag varit lite frånvarande på bloggen och bara gjort en artikel i veckan istället för två.

Jag skulle verkligen inte kalla det för en bolagsstämma, men det är väl det närmaste man kommer i Better Globe då man redovisar resultat, nyheter, planer framåt och uppskattar sina kunder och medarbetare. Det var väldigt roligt och vi träffade nästan 500 personer i Stockholm, 350 i Göteborg och 350 i Malmö. Inspelningen ovan är från informationsmötet i Malmö (heja Malmö! :-).

Videon ovan är 2 timmar vilket är väldigt långt, även med mina mått mätt. Därför har jag en sammanfattning i den här artikeln samt lite hållpunkter för din orientering nedan. Notera att större delen av videon är textad, även om min skånska inte är det.

Om du är intresserad av erbjudandet som jag pratar om i slutet av videon, läs mer längst ner i artikeln.

Nyheterna som sticker ut enligt mig

Det som jag framförallt tog med mig som de största nyheterna och resultaten från Rinos presentation var följande. Jag kanske har ett lite annorlunda perspektiv eftersom jag tycker mig känna till verksamheten rätt väl, men missar jag något eller du har en fråga från videon, ställ den i kommentarerna. Anledningen till att jag skriver den här artikeln är framförallt för att jag vet att där är 10 000+ kunder i Sverige som har köpt träd och tyvärr har Better Globe varit skitdåliga på att berätta om allt det fina man gör som video kastar ljust. Dessutom tycker jag att goda initiativ förtjänar uppmärksamhet. Slutligen så vill jag också ge mitt perspektiv på hur jag ser på det och vad jag tittar efter i sammanhanget av Better Globe.

1. Uppskalning i processen att plantera träd

Man är uppe i ett par tusen hektar planterad skog. Man har i början av november 2017 planterat ut 1 244 076 träd, vilket var en ökning med 356 224 träd från samma period förra året. Min främsta reflektion från det här är att man lyckades upprätthålla samma takt som föregående år och den min killgissning är att de har planterat fler träd under året än vad som har sålts. Särskilt intressant är det att man i början av november dessutom hade 943 812 fröplantor redo att planteras ut.

Det här för mig personligen den stora nyheten. Inte bara dubblade de antalet fröplantor från föregående år, då de var 443 922 st, men framförallt har de lyckats skala upp processen för framtagning av fröplantor. Det har nämligen, enligt vad jag har förstått, varit en flaskhals eftersom man gör det helt och hållet för hand. Eftersom man planterar det så kallade Mukau-trädet (melia volkensii) som mer eller mindre var utrotat, så finns det i princip inga leverantörer av fröer eller fröplantor. Jag har själv sett processen för att ta fram ett frö och jag kan intyga att den inte är enkel. För det första har nöten två hårda skal som man bokstavligen måste klubba sönder och därefter behöver man skära ut fröet med ett rakblad. Att säga att det tar tid är en underdrift.

Det andra relaterade till uppskalningen var att antalet partner-bönder – såsom Simon som jag intervjuade 2015 – har ökat från 1 243 st till 2 355 st. Det är också nästan en fördubbling. Partner-bönderna är bönder som planterar Better Globe-träd på sin mark istället för att Better Globe planterar dem på sina plantager. På det här sättet får man ut fler träd, samtidigt som bönderna tjänar mer pengar och höjer värdet på sin mark.

Det är därför jag personligen ser det här som den mest positiva nyheten av alla som Rino presenterade. Det borgar nämligen för att man med lite tur kan plantera mer träd de kommande 12 månaderna än vad man har gjort de senaste åren totalt. Det skulle vara en enorm milstolpe.

2. Dubblat antalet anställda

Den andra nyheten som gladde mig särskilt också var att man har ökat antalet anställda. De fast anställda har man ökat från 68 st till 122 st, vilket är en ökning med 54 personer. Att nästan dubbla sin personalstyrka kan vilken personalchef som helst intyga är inte snutet ur nästan på en 12 månaders period. Tittar man på antalet deltidsanställda så har det också ökat från ca 265 st till 295 st. En inte lika stor ökning, men ändå en ökning med 10 procent, vilket inte är fy skam.

Det andra som också gladde mig är att höra att man ger t.ex. alla fast anställda en sjukförsäkring för både dem och deras familjer. Det är enligt uppgift inte alls något som är vanligt i Kenya. Det andra är också att man försöker betala en bra bit över de fastställda minimilönerna i Kenya. Dock prioriterar man fortfarande, ute på landsbygden, att anställa många till en lägre peng än att ha få till en högre peng. Anledningen till det är att man vill inte skapa ekonomisk ojämlikhet i byarna och ge så många som möjligt möjligheten att lyfta sig ur fattigdom.

3. Skapat en non-profit stiftelse för bidragen

När vi kunder köper donationspaket så går ju en del av pengarna till våra träd, men en ganska stor del går till:

 • Träd till skolor och lokala organisationer
 • Finansiering av mikrolånprojekt
 • Finansiering av vattenprojekt
 • Renovering av skolor och byggande av skolor

Dessa pengar har man nu skiljt från den löpande verksamheten genom att skapa en stiftelse ”Better Globe Foundation”. Den här stiftelsen har i dagsläget 14 anställda och har under det här året tagit emot:

 • 26 233 EUR till mikrolånverksamheten (totalt sedan 2006: 187 484 EUR)
 • 26 233 EUR till skolverksamheten (totalt sedan 2006: 187 484 EUR)
 • 52 466 EUR till vattenprojekten (totalt sedan 2006: 374 968 EUR)

Det kanske inte låter som mycket pengar, men jag kan intyga att i östra Afrika är det här sjukt mycket pengar. 2012 hjälpte jag nämligen till att samla in pengar till en ny förskolebyggnad och den gick på mindre än 25 000 kr. I Facebook-gruppen ”Insamling till Mboti Primary School” kan du se hur det gick, samt till och med se alla kvitton på spikar, arbete och rubbet.

I sammanhanget är det också viktigt att säga att Better Globe varken driver eller tjänar pengar på mikrolån-, vatten- eller skolverksamheten. Man är ett skogsbolag och man bara finansierar alla dessa projekt. Sedan är det andra som driver och äger dem. Mikrolånbanken är ett gott exempel. Den finansierades av Better Globe, den drivs av K-Rep som är den största kenyanska organisationen som arbetar med mikrolån och den ägs av samma bönder och familjer som lånar pengar. Sedan man startade banken har man hjälpt mer än 4 500 familjer ur det som klassas som extrem fattigdom.

Det sista som jag tycker är kul med just stiftelsen är att man samarbetar med KenGen (motsvarigheten till Vattenfall i Kenya) som också har en stiftelse. Dessa två stiftelser samarbetar om att bland annat plantera träd vid 1 000 skolor, varav man redan har gett 300 skolor träd. Extra kul är att man kan följa det här arbetet på KenGen Foundations hemsida också.

4. Ekonomiskt lönsamma under tillväxt

När jag pratar med andra människor om Better Globe och risker så ser de flesta risker som brand på plantagen, insektsangrepp, politisk risk eller liknande. Jag vill verkligen inte avfärda dessa risker, då de är långt från obefintliga, men i relation till bolagsrisken så upplever jag dem som mindre. Har man drivit skogsbruk i många år och dessutom har några av världens bästa experter och organisationer knutna till sig, då löser man det som man behöver lösa ute fältet.

Det som däremot är en mycket större risk är den ekonomiska risken i bolaget. Även om jag älskar Better Globe och tycker att det är en av de bästa affärsidéerna någonsin, så är jag inte naiv. Fler än ett företag med goda affärsidéer har gått omkull på grund av brist på lönsamhet, brist på likviditet eller kassaflöde. Man tjänar helt enkelt inte tillräckligt med pengar. Det är därför när många oroar sig för de stora utbetalningarna det 20 året när slutavverkningen görs, så oroar jag mig för att man ska komma till det 20 året. För när man väl är där, då har man så många träd och så mycket biomassa att man kommer att klara det, problemet är åtagandena fram tills dess.

Det är därför jag blev glad att se att man växer med bibehållen lönsamhet som bolag. Det norska försäljningsbolaget fick även det norska Gasell-priset för andra gången i rad. Även om just priset är en bisak, så visar det att man har haft en tillväxt och att man bibehållit sin ca 5-procentiga vinstmarginal vilket är bra. Man kan ladda ner hela den norska årsredovisningen via det norska bolagsverket utan kostnad.

Det kenyanska bolagets årsredovisning är inte offentlig då det inte behövs i Kenya och det är dessutom inget man önskar göra offentlig, bland annat på grund av korruption. Rino pratar i en kort video om anledningarna till det här. Eftersom det har varit efterfrågat från vissa kunder (inkl. mig själv) så har man valt att göra även den årsredovisningen tillgänglig för svenska kunder. Enligt den överenskommelse som finns, så finns det ett enda utskrivet exemplar i Stockholm som man kan titta på under förutsättning att man skriver på ett sekretessavtal. Under förra veckan hade vi med det i både Göteborg och Malmö där en del kunder tittade på det.

5. Planen framåt för nästa år

Expansion till Uganda – Utifrån det som jag fick reda på i Afrika i somras och av Rino i förra veckan så skulle jag säga att den stora nyheten är framförallt expansionen till Uganda. Hittills har man planterat majoriteten av träden i Kenya i plantager och hos partner-bönder. I början av nästa år ska man börja plantera även i Uganda. Man är långt gångna i ett projekt där man ska plantera träd på en yta om 20 000 hektar tillsammans med 15 000 partner-bönder. Målet är att plantera 8 miljoner träd på åtta år. Det här ska ske i länen Dokolo, Kaberamaido, Alebton, Amolatar och angränsande områden. Man börjar med ett pilotprojekt om 250 000 fröplantor i mars/april 2018.

Uppdrivning av plantor in-vitro – som jag beskrev ovan så är framtagandet av plantor ett problem. Man har redan med hjälp av samarbeten med universitet i Ghent och Nairobi lyckats ta fram fröplantor i laboratoriemiljö. Genom att arbeta med cell-delning så kan man få fram frö-plantor på ett enklare sätt än med hjälp av den manuella hanteringen av nötter. Eftersom man dessutom har identifierat 400 st väldigt fina exemplar, så kan man dessutom säkerställa kvaliteten på ett bättre sätt. Tanken är således att skala upp uppdrivningen av frö-plantor på det här sättet. Det är inget unikt för Better Globe, utan man arbetar t.ex. redan idag på liknande sätt med bananplantor.

Påbörja förädlingsprocessen – en sista nyckelfaktor är att man vill påbörja uppbyggnaden av förädlingsprocessen av träden. Det vill säga att istället för att bara sälja virke, så vill man ha möjligheten att både torka, såga och förädla virket till produkter innan det går till försäljning. På det sättet behåller man en mycket större andel av förädlingsvärdet både i företaget och regionen.

6. Den 26 november får 5 957 svenska kunder sin avkastning utbetald

Den sista nyheten som jag personligen tycker är viktig är att man håller sina löften till oss kunder. Rino meddelade i förra veckan att avkastningen, för alla träd planterade mellan 2006 och 2013, kommer att betalas ut den 26 november i år. Det vill säga om drygt en vecka. Det betyder att för 7 året i rad så betalar man ut avkastning enligt plan. För min egen del innebär det nästan 75 000 kr i avkastning, så vi pratar inte småpengar. Det som jag framförallt tycker är väldigt bra är just mängden kunder som får avkastning, eftersom det är nästan hälften av alla svenska kunder som nu kommer att ha fått sin avkastning utbetald.

Det är viktigt eftersom det leder till ett större förtroende för Better Globe. Eftersom många kunder, precis som jag, återinvesterar sina pengar så får man dessutom den här häftiga ränta-på-ränta effekten i hållbar utveckling på plats. Något som man inte får med välgörenhetspengar. Det var något som Christoffer från Trine pratade väldigt mycket om och som jag inte hade tänkt på själv. Att en investerad for-profit-krona i projekt som gör gott, brukar återinvesteras med sin avkastning och det gör att det för varje år finns mer och mer kapital som arbetar och gör gott. Självklart kan man också ta ut sina pengar till sitt bankkonto här hemma i Sverige. Jag kommer göra det bara för att visa att det går eftersom många undrar om det.

Erbjudandet om bonusträd

I slutet av videon presenterar jag träderbjudandet som Rino ville ge oss svenska kunder som tack för hjälpen för att vi finansierar verksamheten. Det går ut på att man som kund får ett antal extra träd vid ett trädköp som görs nu i samband med informationsmötena. I korthet går det ut på att man

 • 5 procent extra träd vid köp av 20 – 149 träd
 • 10 procent extra träd vid köp av 150 – 499 träd
 • 25 procent extra träd vid köp av 500 eller fler träd

Ett träd kostar 17 EUR. Dessa bonusträden ger samma förväntade avkastning om 208 EUR över den kommande 20 års-perioden som träden till ordinarie pris. Du kan läsa mer om avkastningen i detalj i följande artikel som jag rekommenderar varmt om du är intresserad. Notera att om du får fler träd så sänks den genomsnittliga anskaffningskostnaden vilket gör att avkastningen blir ännu bättre än i artikeln nedan:

Det enklaste sättet att utnyttja erbjudandet är att mejla till Better Globes kundservice på support@betterglobe.com med antalet träd som du önskar. Om du inte är kund sedan innan, då behöver du köpa 1 träd så att du får ett kundnummer och kan utnyttja erbjudandet. Det gör du genom länken nedan:

Du har 14 dagars ångerrätt som vanligt. Även om jag i videon säger att det bara gäller till den 19 november, så kan jag ordna det under ett par dagar till eftersom jag hjälper till i kundservice. Om du använder länken ovan så får jag en liten ersättning som inte drabbar dig som kund då priset är samma oavsett om du köper via länken ovan eller företaget direkt.

Viktigt att tänka på!

Om du väljer att köpa Better Globe-träd, så är där några saker som det är väldigt viktigt att du är införstådd med, så jag tar det hellre en gång för mycket än en gång för lite:

 • Att köpa träden innebär risker och du har inga garantier.
 • Du kan förlora hela ditt investerade kapital.
 • Du bör aldrig investera pengar som du inte har råd att förlora
 • Utgå från att pengarna är låsta under hela perioden

Det här i och för sig inte unikt för Better Globe, utan gäller alla investeringar förknippade med risk. Även om Better Globe har en fin historik, en jättefin avkastning så skulle man definitivt klassificera det som en högrisk-investering. Definitivt högre än indexfonder och det andra som jag skriver om. Sannolikheten för att t.ex. förlora hela ditt insatta kapital i en indexfond är obefintlig, det är det inte med Better Globe.

Därför bör man bara investera en liten del av sitt kapital i träd. Jag brukar max tänka 5 – 15 procent av mitt totala kapital. Om du är osäker, så är det bättre att antingen skippa det eller börja månadsspara ett par träd i månaden för att lära känna bolaget i en så kallad observationspost. Better Globe är ett projekt som per definition är långsiktigt, så där går fler tåg.

Slutsats och personlig reflektion

Jag är själv väldigt nöjd med de framsteg som Better Globe har gjort och gör. Framförallt är jag nöjd med den ökade transparensen, vilket är något som både jag och andra har efterfrågat. Samtidigt kan jag också tänka att jag – och förmodligen alla andra inkl. Rino – underskattade risken och arbetet 2008 när jag köpte mina första träd. Men det gör ju också att för varje år så upplever jag att risken minskar något. Som Rino säger i videon, det är första gången han som grundare har varit i över 10 år i ett pilotprojekt.

Det andra som jag inte har kommenterat i artikeln är Julies del i videon. Med risk att framstå som en drummel, så tycker jag att det arbetet är jätteviktigt, jättebra och väldigt gripande. Hon ger en bra och extremt jobbig bild av hur livet kan se ut i Afrika. När jag hörde historien om Nicola (01:21:35 in i i videon) för första gången så grät jag. Samtidigt som Child Africa gör ett fantastiskt jobb, så finansieras de av de träd som vi kunder köper. Därför lägger jag personligen nästan alltid mer fokus på träden och donationspaketen. Det är ju också något som Julie kastar ljus på.

Jag vet att där är nästan 1 000 personer som har köpt träd till följd av det som jag har skrivit här på bloggen och om du är en av dem, så vill jag verkligen säga TACK till dig. De träden som du har köpt, de har gjort och de gör stor skillnad. Det är något som du verkligen kan vara helt säker på! Precis som jag säger i videon, det kanske är en droppe i havet, men för de människor som kommer i kontakt med droppen, för dem är det en skillnad som natt och dag. Det har jag otaliga historier på. Så tack än en gång. : )

Relaterade artiklar

Kommentera

15 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Jan!

  Hur fungerar det med avkastningen och skatt? Måste man själv ta upp det i deklarationen eller hur fungerar det? Samt blir det samma skatt som om det varit i en depå?

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Arvid
  1. Vit pil

   Ja. I slutet av november fick många kunder avkastning och det betyder att man behöver ta upp det i nästa års deklaration som överskott av kapital. Det beskattas precis som i en aktie- och fonddepå med 30 procent på vinsten.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Skulle vara intressant att veta om den avkastning som utbetalas täcks av intäkter från träden eller om ej. Dvs funkar affärsmodellen (än?) eller är man beroende av intäkter från nuvarande/nya investerare. Minns det var en diskussion om detta på motsvarande atikel här på bloggen för ett år sen. Har du fått ta del av några siffror/redovisning sen dess?

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Joakim
  1. Vit pil

   Ja, har fått ta del av årsredovisning för det kenyanska bolaget som man kan komma och titta på i Stockholm (det norska bolagets är ju tillgänglig via nätet). Jag ska försöka få tag på en verifierad siffra.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Hej Jan,

  Tack för inspirerande läsning!
  Personligen är jag mest intresserad av att månadsspara i Better Globe, något du nämner i en tidigare artikel där man får 20 bonusträd vid köp av 12 donationspaket och 144 träd under ett kalenderår. Känns som ett bra tillfälle att börja med en årsranson så här strax före årsskiftet för att få med sig bonusen.
  Jag har dock letat febrilt på Better Globes hemsida utan att hitta någon information om detta – vet du om möjligheten till dessa bonusträd vid månadssparande endast var tidsbegränsat, eller kan användas som en bestående motivation till att månadsspara år efter år?

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Niklas
  1. Vit pil

   Sorry för sent svar! Enligt de uppgifter som jag har fått kommer det att vara ett ”rullande” erbjudande med syfte just att uppmuntra det regelbundna sparandet. Det är ju nämligen mest förmånligt för alla parter. : )

   PS. Sedan är ju Better Globes hemsida kass, men det kommer att lanseras en ny senast i början av januari. DS.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Hej!
  Efter att ha läst på en hel del tänkte vi investera i detta… Går det att kombinera att köpa ett års träd (så att man får de extra 20) med erbjudandet ovan om 5%? Eller är det ett av dem som gäller?
  Mvh,
  Camilla

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Camilla
  1. Vit pil

   Nej, tyvärr kan man inte kombinera erbjudanden. På 5 procent nivån är det i princip ekvivalent att köra med 12 donationspaket och 120 träd. Jag brukar rekommendera den senare, då det gör mer nytta på plats än ”bara” träden.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Hej!
  Har man diskuterat en möjlig andrahandsmarknad för BG-träd? En investerare kanske vill sälja efter ca 10 år för, låt säga, x5, och en andrahandsköpare går in och får då x10 på förfallodagen (och 15% ränta/år tills dess). Det kanske redan är juridiskt möjligt?
  Mathias

  0

  Gravatar ikon för användaren
  MathiasS
  1. Vit pil

   Ja, där finns en inofficiell andrahandsmarknad. Men det är inget som Better Globe administrerar utan det är ofta något som vi kunder sköter själva. Jag själv har köpt upp träd från kunder som av olika anledningar inte har önskat eller har kunnat ha kvar sina träd. Utbudet är tyvärr obefintligt och efterfrågan ganska stor. Sedan är det ju i och för sig en prisfråga, men ingen vill ju göra en dålig affär.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Hej Jan!
  Tack för en grym blogg som jag är ett stort fan av !

  Tänkte bara kolla, hur länge gäller erbjudandet om bonusträd?

  Mvh Sebastian

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Sebastian Fredriksson
  1. Vit pil

   Egentligen var det den 19 november, men eftersom man ligger efter med beställningar så räknar jag även att det borde gå under den kommande veckan, det vill säga fram till runt den 25 november.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Hej Jan!
  Tack för bra presentation om Better Globe, du leverer sammen med CEO en grundlig genomgång av saken om att investera i Träd (som är kärnan) och uppbyggning av lokalsamhället.

  I 2015 så var jag själv mindre intresserad i att expandera med att köpa hus och driva med uthyrning (då det lägges mycket tid runt detta). Då tiden var det jag önskat mig mera av, så var det en annan form av passiva inkomster jag sökte. Med att köpa träd så använder jag minimalt av min tid, samtidigt så blir det en slant i framtiden. Betterglobemedia.com är det intressant att se bilder och berättelser från Kenya.

  För att komma sig ut från vintermörkret (som jag själv gärna flyr), så är det ett tips att ordna studieresor til Kenya också på vinterhalvåret :)

  Tack för bra Blogg Jan.

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Roberth Børjesson
  1. Vit pil

   Tack Roberth för din kommentar. Jag har tagit upp det med Better Globe men problemet är att det är en ganska dum period att ha turister springande på plantagerna. Det är ofta regnperiod just nu som är den period då man planterar som mest och den andra anledningen är att det är sommar vilket ger ganska höga temperaturer. När vi var där i juli så var det högvinter och det var 28 grader… :-D

   Men jag kan verkligen rekommendera åka ner själv om man vill. För ett par år sedan åkte jag ner med familjen i januari och var i Tanzania, Rwanda, Kenya och Uganda i tre veckor och det var magiskt och inte så mycket andra turister.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.